Hó-esés


Két Lotti # 2002.01.03. 12:28

Szerény véleményem szerint a bérlő a felelős.
Az ugyanis valami ÉVM rendelet szerint egyértelmű, hogy a járda hiába is közterület, az ingatlan tulajdonosának felelőssége annak tisztántartása.

Ezért csak a tulajdonos vagy a bérlő felel az ilyen balesetekért.  Ha nincs erről szó a bérleti szerződésben, akkor talán vitatható lenne a tulajdonos felelőssége, de akkor is a Ptk. 427 (2) alapján a bérlőnek kötelezettsége lett volna a tulajdonost értesíteni, ennek elmulasztásából eredő károkért pedig felel. Magyarul, ha a tulajdonosnak nem szólt, hogy 'ember hát valakinek itt takarítani kéne', akkor neki kellett volna, tehát a combnyaktörés neki felróható.

Még egy praktikus tanács: ne engedd őt el anélkül (pl. kiköltözés felmondással), hogy ez az eset tisztázva ne lenne, mert utána már nem tudod rajta behajtani, és végső soron a károsult téged is perelhet.  Bár szerintem itt csak a bérlő a hunyó minden szempontból.


Ügyvéd - Társasági szakjogász

grog # 2001.12.27. 22:52

Sziasztok!

Az eset a következő. Van egy üzlethelyiségem, bérlő van benne.
Tél van és hóesés. Egyik ünnepnap(!) délután a (zárva lévő)üzlet előtt sétáló nő elesett és combnyaktörés. Öszintén sajnálom, a balesetet. De!
Kit terhel a felelősség az el nem takarított hó okozta baleset miatt?
A bérlő rám mutat - ő a tulaj és nincs benne a bérleti szerződésben az általa végzendő hóeltakarítás. Én azt mondom, hogy a járda közterület...A nő (ügyvéd)férje perelni akar, mivel a hölgy kórházba került, kiesett az amúgy jól fizető ügynöki munkájából, (bér, elmaradt jutalék, e.t.c....)
Kit fog perelni? Engem, a tulajt?
A bérlőmet? Az Önkormányzatot, a közterület fenntartóját?