Szívességi lakáshasználati szerződés


lajcsó # 2016.01.22. 21:29

"A bérleti szerződés csak írásban érvényes."
Igen, önkormányzati vagy állami lakás esetén! (11 éve kötötték a megállapodást!)

Endi75 # 2016.01.22. 17:18

Abban állapodtunk meg, hogy 'felújítjuk és benne fogunk lakni', nem pedig abban, hogy 'felújítjuk és benne lakunk addig, amíg nem szakad meg a kapcsolatunk'.

A kettő között lényeges különbség van szerintem. Viszont a megállapodás szóban történt, tehát bizonyítani nem tudom.

Elnézést, de laikus vagyok, nem értek a joghoz sajnos, ezért is szeretnék tájékozódni a lehetőségeimről.

A lényeg az, hogy nem szeretném, hogy ha azt mondja az élettársam édesanyja, hogy el kell költöznöm innen, akkor a részemről a felújításba fektetett pénz úgymond "kárba vesszen". Tudom, mellette "ingyen" laktam itt, de a beköltözéskor és a felújításkor nem 10-11 évre terveztem.

Köszönettel: Endre

ObudaFan # 2016.01.22. 15:26

Hat ha ebben allapodtatok meg, akkor meg milyen kovetelesed lenne?

Endi75 # 2016.01.22. 14:56

Kedves ObudaFan!

Lényegében csak a falak meg a tető volt használható állapotban, az összes többihez hozzá kellett nyúlni. Komplett víz-és fűtésrendszer lett kialakítva, összes nyílászáró cserélve lett, elektromos hálózat ki lett cserélve, vakolás, festés kívül-belül, hőszigetelés, padlóburkolat kialakítása, stb.
Mint írtam, bővítés, hozzáépítés, ráépítés nem volt.

Mivel az élettársam édesanyja a tulajdonos, ezért az ő nevére lett felvéve hitel, amit az ő számlájáról vont a bank, mi pedig minden hónapban átutaltuk a pénzt az ő számlájára. A kölcsönből hátralévő összeget még a kölcsön lejárata előtt egy összegben kifizettük, ezt már közvetlenül a saját számlánkról.

Költségviselésről szóbeli megállapodás volt, ennek értelmében mindent mi fizettünk csekken vagy utalással. A rezsi számlák viszont többnyire a tulajdonos nevére szóltak/szólnak.

Köszönettel: Endre

ObudaFan # 2016.01.22. 14:19

Pontosan kellene tudni, hogy milyen jellegu felujitas volt, volt-e megallapodas a koltsegviselesrol, ki es milyen modon fizette a kolcsont.

Endi75 # 2016.01.22. 14:15

Kedves lajcsó!

Amikor szóban megállapodtunk a felújításról és a lakás használatáról, akkor a beköltözésnek nem volt feltétele a felújítás. Beköltözhettünk volna felújítás nélkül is, viszont a lakás állapota ezt nem tette lehetővé.

Mivel a megállapodás csak szóban hangzott el, emiatt is kérdeztem, hogy ha az édesanyja írásban nyilatkozik, hogy szívességi használat keretében laktam ott az elmúlt 11 évben, akkor ezzel a nyilatkozattal védve vagyok-e ha a visszamenőlegesen térítést kérne az ott lakásért?

Köszönettel: Endre

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.22. 13:22

A bérleti szerződés csak írásban érvényes.

lajcsó # 2016.01.22. 12:50

"Lakbért soha nem kért az édesanyja, nem is fizettünk. Egyszerűen csak meg lett beszélve, hogy felújítjuk és ott fogunk lakni. A rezsit és a rendszeres karbantartásokat is csak mi ketten fizettük."
Álláspontom szerint, ez így egy szóban megkötött bérleti szerződés, ahol a lakáshasználat ellenértéke a felújítási költségek viselése.
A véleményem az, hogy egymással szemben nincs követelésetek. (Tulajdonképpen a "lakbér" sem tekinhető eltúlzottnak (75800 Ft/hó).

Endi75 # 2016.01.22. 09:58

Akkor nincs más választásom, mint hogy bízok benne, hogy ha bíróságra kerül az ügy, akkor olyan bíróhoz kerül, aki számomra kedvezően ítéli meg a helyzetet?

Nincs egyértelmű jogszabály ilyen esetekre?

Igyekeztem leírni részletesen a helyzetet. Mi lehet még lényeges? Ha valaki leírja, milyen információ hiányzik, megírom azokat.

Köszönettel: Endre

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.20. 09:15

Is.

Endi75 # 2016.01.20. 08:56

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm a gyors választ.

Amikor azt írja, hogy "Véleményem szerint", akkor az arra utal, hogy az általam leírtak alapján nincs elegendő információja a konkrét ügyről, vagy arra, hogy nincs egységes bírói gyakorlat ebben a kérdésben?

Az elévülés akkor is az élettársi kapcsolat megszűnésétől kezdődik, hogy ha nem az élettársamtól, hanem édesanyjától kell követelnem a felújítás költségét? A ház ugye az édesanyja tulajdona és vele csupán ismerősi viszonyban állok.

Köszönettel: Endre

ObudaFan # 2016.01.20. 05:46

Endi75

Nem kérhet díjat a használatért. Véleményem szerint követelhetsz a felújítás költségéből és az elévülés véleményem szerint az élettársi kapcsolat megszakadásakor kezdődik.

Endi75 # 2016.01.19. 13:46

Üdvözletem!

Igyekeztem átnézni a hasonló témákat, de a kérdéseimre nem találtam választ. Kérem ha valaki tud rájuk választ adni, tegye meg. Előre is köszönöm!

Élettársammal 11 év együttélés után megromlott a viszonyunk, szét fognak válni útjaink. Az édesanyja tulajdonában lévő házban lakunk csak mi ketten (édesanyja nem lakik velünk). A házat élettársammal közösen újítottuk fel 11 éve, banki hitelből + saját keresetünkből. A banki hitel most járt le nem rég. A felújításra költött összeg nagyjából 10 millió Ft. Csak felújítás volt, ráépítés, hozzáépítés, stb. nem volt. Lakbért soha nem kért az édesanyja, nem is fizettünk. Egyszerűen csak meg lett beszélve, hogy felújítjuk és ott fogunk lakni. A rezsit és a rendszeres karbantartásokat is csak mi ketten fizettük.

Kérdéseim:
1 - visszamenőleg követelhet-e tőlem lakbért vagy bármilyen egyéb térítést az ott lakásért az élettársam édesanyja?

2 - ha az édesanyja írásban nyilatkozik, hogy szívességi használat keretében laktam ott az elmúlt 11 évben, akkor ezzel a nyilatkozattal védve vagyok-e az ellen, ha később mégiscsak kérne visszamenőleg térítést az ott lakásért?

3 - ha mindenképp kell fizetnem visszamenőleg az ott lakásért, akkor a teljes lakás használatáért kérhet-e pénzt visszamenőleg, vagy csak a feléért? Mivel ketten laktunk benne, a felét az ő gyereke használta.

4 - én követelhetem-e a felújításra költött pénz rám eső részét az édesanyjától? A felújítás ugyebár 11 éve volt, de az utolsó törlesztő részletet pár hónapja fizettük ki. Nem tudom, hogy ennyi idő elteltével nincs-e valamilyen jogvesztő határidő?

A válaszokat előre is köszönöm!

Endre

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.10. 09:38

Ez nem fog menni távirányítással. Bízz meg egy ügyvédet!

Maki75 # 2015.11.10. 07:29

Tisztelt hozzáértők!

Pár évig volt az egyik lakásunkban egy gyakorlatilag szivességi használó (ingatlan ügyeinek intézésével maghatalmazott, aki bár ezt a meghatalmazás, mely határozott időre szólt, nem tartalmazta beköltözött családdal, a meghatalamazás alapján maximum tárolónak, klub helységnek használhatta volna). A közüzemi díjakat nem fizette bár ezt a meghatalmazás alapján is kellett volna neki. A lejárat után is még több mint egy évig felszólításaink ellenére nem hagyta el az ingatlant, a közüzemi díjakat továbbra sem fizette, a kilakoltatása nem volt egyszerű mert számunkra ismeretlen módon lakcímkártyát is csináltaott magának, melyeket azóta fiktiváltattunk. Beadtunk egy keresetet ellene a bíróságnak, a kifizetetlen közüzemi díjak megtérítésére (ezeket mi a szolgáltatók fele rendeztük), valamint a meghatalmazással nem érintett időszakra bérleti díj megtérítésére. A kereset mellé a kisebb doboznyi számla másolatát is mellékeltük. A bíróság kérte a kereset kiegészítését jogaszbály hely megjelelölésére, valamint alperes megnevezésére (több nagykorú személyről van szó a meghatalmazott családja).

Kérdéseim a következőek:

Mely jogszabályok fogalmazzák meg ezen kártérítési igény jogosságát? Megadhatok-e több alperest, vagy csak a valamikori meghatalmazott lesz az alperes? Hozzátéve, hogy a maghatalmazott személy előbb kiköltözött mint a család többi tagja, akik csak fél évre rá követték. Továbbá kérik, hogy adjam meg az alperesek lakóhelyét. Mivel ismeretlen helyre távoztak így csak az utolsó általam ismeretet tudom megadni, amiket fiktiváltattunk. Ez megfelelő? Továbbá, hogy milyen jogviszonyban álltunk az alepresekkel, ennek hiányában mire alapítjuk a követelést?

Válaszukat előre is köszönöm!

Dr.Attika # 2015.10.05. 12:26

Kedves Ágnes!
Ügyvéd adókikerülés elősegítésében még ilyen fórumon történő tanácsadással sem működhet közre. nem kizárt, hogy az adóhatóság figyelve e fórumot az IP címet már be is azonosította. Azt tanácsolom, hogy ezt a bérleti szerződést tereljék törvényes keretek közé.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.10.05. 11:18

Bérelünk egy lakást, szivességi lakáshasználattal, az adózás kikerülése miatt.
Elsőre bizonyára jó ötletnek tűnt...

ObudaFan # 2015.08.28. 08:52
  1. Az minősül szívességi lakáshasználónak, aki nem családjogi jogviszony alapján, ingyenesen, a tulajdonos hozzájárulásával lakik az ingatlanban. A szívességi lakáshasználati szerződés maga is szerződés, akkor is, ha csak szóban, vagy csak ráutaló magatartással jön létre. Ekként a hatéves gyerek nem szívességi lakáshasználó, az egyetemista gyerek sem, de már a tanulmányait nem folytató nagykorú gyerek az igen, ha bármely más okból nem tartásra jogosult és nem így biztosítják a tartását.
  2. Amíg a szívességi lakáshasználó van birtokban és a tulajdonos nincs birtokban, addig nem jogosult bármikor bemenni.
  3. Ez egy más kérdés. Beköltözhet és meg is szüntetheti a jogviszonyt, ami azt jelenti, hogy mennie kell a szívességi lakáshasználónak.
  4. Posszesszórius birtokvédelem akkor is megilleti, ha még csak most költözött be. Petitórius birtokvédelem meg ennyi idő után sem. A jelentős beruházások vonatkozásában persze meg kell nézni, hogy mennyire jelentősek, keletkeztettek-e tulajdoni hányadot.
kisseri30 # 2015.08.27. 11:18

Üdvözlöm!
Négy kérdésem lenne:

  1. Egyenesági leszármazott mint lakáshasználó, szívességi lakáshasználónak minősül-e ha nincs semmilyen szerződés?
  2. szívességi lakáshasználat esetében, a tulajdonosnak joga van-e a lakásba bármikor bemenni, a lakáshasználó tudta és jelenléte, nélkül saját kulccsal? Vagy csak előre egyeztetett időpontban, lakáshasználó jelenlétében?

3.A tulajdonos úgy gondolja be is költözhet a lakáshasználó "mellé"?
4. lakáshasználót megilleti-e birtokvédelem ha már 12éve (bizonyíthatóan) életvitelszerűen (tulajdonos engedélyével, tudtával) használja a lakást, illetve jelentős anyagi beruházást végzett rajta?

Várom szíves válaszát!

mónika555 # 2015.03.11. 19:34

Kérdésem, ha szívességi lakáshasználati szerződést kötök, milyen bejelentési kötelezettségeim keletkeznek és hová?
Gondolok itt NAV-ra, önkormányzatra, stb.

mónika555 # 2015.03.11. 19:34

Kérdésem, ha szívességi lakáshasználati szerződést kötök, milyen bejelentési kötelezettségeim keletkeznek és hová?
Gondolok itt NAV-ra, önkormányzatra, stb.

Bucimaci77 # 2015.03.04. 11:42

Üdvözlöm!

A barátnőm és a párja a lakásomba költözik ahol már jó ideje nem lakik senki, mert sajnos sok tragédia történt velük mostanában, és így szeretnék segíteni rajtuk. Viszont a szomszédok nem a legkedvesebbek, és biztosan befogják őket jelenteni hogy ott laknak. Így gondoltam hogy a szívességi lakáshasználati szerződés megoldás lehet, hogy őket is és engem is védjen. A barátnőm bejelentkezne ideiglenesen is ha szükséges a lakásba, de ezt nem tudom kell-e? Ez a szerződés amit az alábbi linket talál: http://www.hasznoshirek.hu/?… megfelelő-e erre? Illetve mindenképpen szükséges-e, kell-e egy ilyen szerőzdéshez ügyvéd?

Válaszát előre is köszönöm és várom!

wers # 2015.02.13. 16:35

ingyen nem fog menni, még saját magadnak sem menne, keressetek meg egy könyvelőt (de értelmeset)

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.13. 14:46

A szívességi lakáshasználó nem jogosult az ingatlan hasznosítására, hasznai szedésére. Ha mindenképp az ingyenességhez ragaszkodtok, akkor az szerintem haszonkölcsön. De meg kellene kérdezni egy könyvelőt, hogy milyen köztehervonzata van annak, ha egy vállalkozó ingyen kap valamilyen eszközt.

hajravitya # 2015.02.13. 11:48

Ha tölem bérelné a lakást, akkor az után a bevétel után nekem is adózni kéne. Nekem nincs szükségem bevételre, az egész ingatlanvásárlás célja az lenne, hogy öket támogassuk a lakáskiadásból származó bevételekkel. A vásárláshoz tökém nekem van, és a saját nevemre szeretném megvenni, és egy szivességi lakáshasználati szerzödéssel engedélyezni nekik, hogy kiadják.
Vagy lehetséges lenne egy jelentéktelen (pl 1000 Ft) összegért bérbe adnom nekik?
A fö kérdés, hogy kiadhajtja-e a lakást, ha nem ö a tulajdonos? Engedélyeznem kell-e ezt példaul egy szivességi lakáshasználati szerzödéssel, vagy jelentéktelen összegü bérleti szerzödéssel, vagy haszonélvezeti joggal? Hogy tudom elkerülni, hogy engem, mint tulajdonost, semmilyen adókötelezettség ne terheljen.
Köszönöm a segitséget elöre is.