Szökőár - utazási szerződés


Sasfioka # 2005.02.20. 01:20

Ha a szerződés megszűnik, és a megszűnés oka nem a teljesítés, akkor az eredeti állapotot kell visszaállítani. Vagyis a befizetett pénz VISSZAJÁR. Viszont az utazási iroda milyen jogcímen kártérítene elmaradt haszonra (élmény, stb...), hiszen önhibáján kívülálló ok miatt maradt el az utazás. Nem ő a hibás, így az ilyen irányú kártérítési igény, pont a vis maior ok miatt nem áll fenn.

Legalábbis én így tudom.

Viszont érdemes átolvasni az utazási feltételeket is, hogy ott mit írnak vis maior esetére!

SF

Initram5 # 2005.02.16. 11:03

Sziasztok!

Arra lennék kíváncsi, hogy pontosan mire számíthat az, aki a szökőár előtt fizetett be mondjuk egy tájföldi útra, de elsodorta a tenger a szállodát, stb. és így nincs út?

A Ptk. szerint ha a feleken kívül álló ok miatt válik lehetetlenné a szolgáltatás (a vis maior is ilyen ugyebár) akkor a szerződés megszűnik. Megszűnés esetén az eredeti állapotot kell visszaállítani, azaz: visszajár a befizetett pénz.

Egy rendelet viszont az utazási szerződésekről szól, amiben az van, hogy vis maior esetén az utazást szervező mentesül a kártérítési kötelezettség alól.

Nem értem ezt. Tehát a pénz azért visszajár, de mondjuk a nem vagyoni kárát a pórul járt, itthon maradottnak nem kell megtéríteni? Vagy a pénz sem jár vissza?