Melyik bíróság az illetékes?

ildikó31 # 2005.02.17. 09:29

Kedves Rambó!

Ha nincs kikötve kizárólagos illetékesség, akkor az általános illetékesség szabályai szerint, ha

1. a vállalkozó magánszemély: akkor az alperes lakóhelye szerint illetékesség bíróság lesz az illetékes
  2. ha jogi személy: Általános illetékesség szerint

Pp. 30. § (1) A jogi személyek elleni perekben az általános illetékességet a jogi személy és az annak képviseletére hivatott szerv székhelye egyaránt megalapítja. Székhelynek - kétség esetében - az ügyintézés helyét kell tekinteni. Ha a jogi személy székhelye Budapesten van, működési köre azonban Pest megye területére terjed ki, a Pest megye területére illetékes bíróság jár el.

Ha nincs kikötve kizárólagos illetékesség, akkor a vagylagos illetékesség alapján:
36. §
(2) A gazdálkodó szervezet által tevékenysége körében kötött ügyletből eredő követelés iránti pert az ügyletkötés vagy a teljesítés helyének bírósága előtt is meg lehet indítani.

ildiko31

Rambo # 2005.02.17. 03:52

Sziasztok!

Ha jogvitám van egy vállalkozóval, amelyik más közigazgatási helyhez kötődik, és a szerződésben nincs kikötve illetékes bíróság, akkor az én vagy az alperes közigazgatási helyén kell benyújtani a keresetet? Pl.: Ha én Pécsett lakom, és Székesfehérváron kötöttem egy megbízási szerződést amit a megbízó szinte minden pontjában megszegett, pl csak a felét fizette annak ami jár, ráadásul még szinte el is ismeri(!), akkor a megbízotti díjamért a pécsi vagy a fehérvári városi ill. megyei bírósághoz kell fordulnom?