Ismerek jópár embert, akiknél a jelentése:
Találd ki a gondolatom, és mire nekem eszembe jutna, már legyen is előttem.
haladéktalanul?
Bocsánat, kérdés volt. Bár költői.
Keves Kovács Béla Sándor!
"akkor ma már nem is jelented be-,"
ez úgy érted, hogy:
"akkor ma már nem is jelentheted be-," ?
És ezt mire alapozod?
A Net jogtárban és egyéb helyeken sem találtam a "haladéktalanul" szó értelmezésére semmit.
Ha azt mondjuk, a haladéktalanul a tegnapi napot jelentette, akkor ma már nem is jelented be-,
Nekem is a "haladéktalanul" kifejezéssel van gondom:
1988. évi I. tv.
35. § Az út kezelője349 a kezelői kötelezettségének megszegésével okozott kárt a polgári jog általános szabályai szerint köteles megtéríteni. A kártérítési követelést a kár keletkezését követően haladéktalanul kell a közút kezelőjéhez bejelenteni.
Mit jelent ez esetben a "haladéktalanul", határidő?
Kerékpárral közlekedek, jó drágával. Tegnap egy kátyúba hajtva megsérült mindkét kerekem. A kátyút elkerülni nem lehetett, azt előre látni sem, a forgalom miatt.
A keletkezett kár jelentős, durrdefekt, felni stb.
Jogkövető e a magatartásom, ha a kárt ma jelentem be, mert az első dolgom a munkám elvégzése volt, ezért nem vettem ki sem szabadnapot, sem szabadságot. viszont a munkaidőm befejezése után a már személyesen nem tudtam bejelenteni a kárt az út kezelőjénél. Azt is ki kellett nyomoznom, hogy ki az adott út kezelője. Szóval mit jelent az esetemben a "haladéktalanul" határidő?
Kedves Dr Attika!
Igazad van, elirtam. Nem 1966, hanem 1996. Pat.
:)
A Vht. is gyakran használja ezt a kifejezést, pedig azt már nem fejőnők szavazták meg.
Az ok az, hogy a végrehajtás célja annak kikényszerítése, hogy a kötelezett eleget tegyen a teljesítési kötelezettségének. A kényszer fokozatos alkalmazását a törvény a végrehajtóra bízza azzal, hogy az egyes cselekményeket olyan időben végezze el, ahogy az az adott körülmények között a legcélszerűbb. Ez a célszerűség akár még a kívülálló számára indokolatlannak tűnő kivárást is magába foglalhatja. Ha a jogalkotónak valamilyen határidőt kell szabnia, azonban nagyon nem célszerű konkrét határidőt szabni, ez a kifejezés elegendő, hogy a végrehajtó szabad kezet kapjon a határidők legcélszerűbb alkalmazására.
A törvényerejű rendeleteket szerették akkoriban. Annak meghozatala nem volt annyira macerás, mint a törvényhozás.Olvastam valamilyen visszaemlékezésben, hogy egyszer nem volt meg a többség az Elnöki Tanácsban és "Mari néni" fejőnöért (ET tagért) fekete volgát kellett küldeni, akit a tehenek mellől kellett felhozni Budapestre szavazni.
Valóban. Nem volt jellemző akkoriban, hogy a parlament ontsa a törvényeket. Összesen hármat fogadtak el abban az évben.
Kedves Patriota!
Az Ön által hivatkozott törvény nem létezik. lehet, hogy elírt valamilyen számot?
Az ésszerűség határain belül van az az időmúlás, ami alatt pl. egy követelésben nem keletkezik lényeges változás (növekedés vagy csökkenés), vagy a meg nem fizetésből nem fakad jelentős kár. Ésszerű az az eltelt idő is, amíg az eredeti állapot egyszerűen vagy minimális erőráfordítással helyreállítható.
A szakértő akkor tesz eleget a kárbecslés "haladéktalan" átadásának, ha az alapján utána a jegyző úgy tud határozatot hozni, hogy az eredmény a kártérítés jogosultja számára is elfogadható.
Most a következő kérdés az lesz, mi az, hogy "lényeges", meg "jelentős", meg "minimális", meg "elfogadható"? Remélem, nem. Nem akarod inkább a konkrét problémát feltárni?
OFF
Azt nem értem csak, hogy az "ésszerű"-t az Akadémia szerint miért nem így kell írni: "észszerű". Ez ugyanis nem ugyanúgy ssz-es, mint az "összeg" vagy az "asszony", vagy a "csesszétek meg a hülye kérdéseiteket". Ezért van, hogy hol így írom, hol úgy.
ON
Egy nagy OFF
Ésszerű, hogy nem tudom, hogy mennyire nem helyes az észszerű?
Gerbera?
On
Kérdésbőlkérdés.Mennyi az ésszerű idő. Ki az akinél sorban áll az ügy: a szakértő, a jegyző, esetleg minkettő?
A "haladéktalanul" nagyjából annyit jelent, hogy "halogatás nélkül", tehát ez első adandó alkalommal.
Például: "Haladéktalanul keressen fel hivatalomban, ügyfélfogadási napon!". Namármost, ha ez a felhívás pénteken érkezett, a következő ügyfélfogadás pedig csütörtökön van, akkor az addig eltelt várakozási idő egyáltalán nem számít halogatásnak.
Más a helyzet a nyitókérdés szerinti eljárásában, ahol a határidő nem ilyen körülményekhez igazodik. Itt a "haladéktalanul" inkább azt jelenti, hogy minden egyidejű ügyet megelőzve, de a sorban álló, szintén "haladéktalanul" intézendő ügyeket nem megelőzve, kell intézkedni. A sorrendet tehát be kell tartani, de minden más indoklású "halogatás" megengedhetetlen.
Ez nyilván nagyon relatív, és szinte ellenőrizhetetlen, de létezik egy ésszerű (ez is elég szubjektív) idő, amit túllépve a haladéktalanság már halogatásnak tekinthető.
Kedves Dr, Attika!
Azt írod. "nem a legszabályosabb.." Ez nem szabály, ez az 1966. évi LV.tv. 81.§.5. bekezdésében van így szabályozva.
Inentől már csak az a kérdés, hogy a kárbecslésről készült jegyzőkönyv mikor készül el? 1 hét, 1 hónap, wegy év? és innen számítjuk a haladéktalanult? Ez a dilemmám.
Üdv. Pat.
Tisztelt Patriota!
A "haladéktalanul" határidő kitűzése nem a legszabályosabb, de létezik a döntésekben. A gyakorlat az, hogy ezen 15 napos határidőt kell érteni. Az ilyen határidő tűzése un. méltányosság a döntést hozó részéről, mert akkor kerülhet rá sor, amikor már a törvényes határidő lejárt és annak elmulasztásához fűzött szankcióval nem kíván élni.
Tisztelt Fórumozók!
Értelmezési probjémám van. Kérlek segitsetek.
Milyen időintervallum a " .. a szakértő köteles a kárbecslésről készült jegyzőkönvet haladéktalanul atadni a jegyzőnek."
Mennyi az, annyi? Mennyi idő a haladéktalan?
Várom válaszotokat.
Üdv. Pat
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02