Haszonélvező a társasházban


Két Lotti # 2002.11.19. 14:48

Kedves Jogviselt Kollégák,

Hol van az a társasházi törvényben előírva, hogy az alapító okirat módosítását a haszonélvezőkkel is alá kell íratni?

Vagy nincs is ilyen és ez egy szájhagyomány?

A gyors választ nagyon megköszönöm.

üdv.

Két Lotti


Ügyvéd - Társasági szakjogász

zsömle # 2002.11.20. 21:18

Az ingatlannyilvántartásba be kell jegyezni a haszonélvező haszonélvezeti jogát. A társasházzá alakításnál ez egyértelműen azt jelenti, hogy a haszonélvezeti jogot egy közös tulajdonban lévő ingatlanhányadról át kell jegyezni egy albetétben nyilvántartott önálló ingatlanra. Ilyen változást a jogosult hozzájárulása nélkül nem lehet megtenni. Ez pont olyan jelentős, mint a tulajdonjognak egy közös tulajdonban lévő ingatlanhányadáról átjegyezése egy albetétbe.

Ne feledkezz meg arról sem, hogy a haszonélvező nem csak az ingatlan hasznainak szedésére jogosult, de köteles a terhek viselésére is. Az alapító okiratban rendelkezni kell a közös költségek viseléséről is. Nem tehető meg a terheket viselő haszonélvezővel történő megállapodás nélkül. Az erre vonatkozó megállapodás pedig az alapító okiratban történik.


zsömle

Két Lotti # 2002.11.21. 09:58

Köszönöm zsömle, de azért még lenne egy kérdésem.  A helyzet konkrétan a következő.

Amikor közös tulajdonban lévő tetőteret adok el és emiatt módosítom az alapító okiratot, mert a közös tulajdon aránya változik, akkor is kell a haszonélvező hozzájárulása?

Csak mert ugye az ő haszonélvezete a külön tulajdonban lévő ingatlanra vonatkozik, illetve hát persze a közös tulajdon meghatározott hányadára.

A Te logikád szerint a módosításhoz (tetőtér eladáshoz) szükséges a haszonélvezők aláírása is. Igaz?


Ügyvéd - Társasági szakjogász