Jogi tanácsot kérek magánút témában


starker12345 # 2022.03.24. 19:22

Eladtam egy konzolta jófogás találkozási ponton. Online beszélgetésünk alatt, megírtam hogy eredeti kábelekkel árulom. A vevő kirpóbálta mindent rendben talált, írtunk adásvételi szerződést is, ami csak a konztolról szól. 2 nappal később rám ír, hogy a töltő kábel nem eredeti és az csak töltő kábel nem töltő és adatkábel.és hogy a nem tőlem vásárolt kontrollert nem tudja összepárosítani a konzollal. Mikor találkoztunk, akkor ezt a kontrollert az én kábellemel hozzá kötötte a konzolhoz akkor világított, de konkrétan nem nézte meg, hogy össze lett-ek e párosítva. Én mielőtt meghirdettem volna a konzolt ellenőríztem és rendben volt a kábel, tudtam párosítani kontrollert. A másik próbléma, hogy szeirnte nem eredeti a kábel. Amikor én vásároltam a kábelt, eredetinek adták el, ezért is hirdettem így, de a vásárlásról már nincs meg a számlám. A vevő követeli, hogy adjam oda az eredeti kábelt. Köteles vagyok, adni neki egy eredi kábelt? Személyes kirpóbálásnál ezt nem sérelemezte. A hely jellegéből adódóan az egész kipróbálásról és eladásról videó felvétel is készült.

gedy322 # 2022.03.22. 10:37

wers a közforgalom elől el nem zárt magánút jelenleg egy építési vállalkozó tulajdonában van, aki az út végében lévő két ingatlanon építkezik, ezért is tudta ő megvenni a két telekkel együtt, mert egyben értékesítették csak - gondolom logikusan, hisz különben folyamatosan neki kellene kérelmeket benyújtani vezetékjogokra hasonlókra...

Emberünk emberkedik, hogy ő majd megtiltja, hogy a kerítésem előtt megálljak az autóval, meg parkolási díjat fizessek és ilyenek, ezért érdeklődöm, hogy gondolom ez nem csak így megy, hogy ő hopp gondol egyet, és csak rám vonatkozóan, meg holnaptól ezt kinyilatkoztatja, és úgy van - már csak azért sem, mert én is azt találtam, hogy a közutak szabályai érvényesek, és hogy a forgalomkorlátozásnak, várakozási tilalom kijelölésének is megvan a maga menete meg szabályrendszere, ahogy a parkolási díj szedésének is...
Mindemellett most is 4 teherautó állja el az út közepét úgy, hogy a kapumon nem tudok kijutni - itt ki intézkedhet? Rendőrt, közterest hívjak, hogy parkoljanak a KRESZ szabályai szerint, és ki tudjak menni a saját kapumon?

wers # 2022.03.22. 08:22

Több helyen látom, hogy az egyik oldalon tiltják a várakozást/megállást ahol keskeny a kétirányú úttest. Ne kellejen mérőszalaggal közlekedni.

Az eredeti kérdéshez, a közterülettől el nem zárt belterületi utakat az önkormányzat (többnyire) kezeli (úgy javallott). De lehet, hogy elfelejtett az önkormányzat erről rendelkezni. Összevissza nem táblázgathat senki.

De nekem az a gyanúm, hogy rendelkezett, csak a tulaj magasról tesz rá. Jelezni kell az önkormányzatnak.

gerbera317 # 2022.03.22. 07:53

Ööö Bevallom őszintén, elakadtam, és ötletem sincs, mire gondolhat KBS.

wers # 2022.03.22. 07:43

aha.. jó. Akkor nem kell. Hol olvasod?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.22. 06:57

Nem kell záróvonalnak lennie.

wers # 2022.03.22. 04:35

Drága Béla, csak, hogy annyira ne hülyén haljak meg, beidéznéd a KRESZ-ből mire is gondolsz? Nem találok olyant, hogy egy úton, ha tábla nem tiltja akkor ne lehetne egy autónak az út jobb szélén megállni, várakozni. (de tudod nem vagyok egy autóvezető zseni)
Ha egy kocsi már áll a másik oldalon és nincs a két kocsi között három méter akkor oda nem állhat le, odébb kell gurulni. (vagy ha van záróvonal és attól számítva nem maradna 3 méter, akkor valóban tilos, de valahogy azt gyanítom ezen a magánúton nincs záróvonal)
Mást én nem találok.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.21. 18:12

A közforgalom elől el nem zárt magánutakra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a közutakra (KRESZ 1. §).
Én sem mondtam az ellenkezőjét. Sőt, abból vezettem le a következtetésemet. Amelyet most még fokozok is: szerintem az ilyen utakon még megállni is tilos a KRESZ-szerint, nem hogy várakozni.

gedy322 # 2022.03.21. 13:41

groszfater sajnos nem működik a link, amit linkeltél...

groszfater@gmail.com # 2022.03.20. 16:59

geby322!
Ezt is olvasd hozzá:https://www.ajbh.hu/…dem%C3%A9nye

gedy322 # 2022.03.20. 13:56

Kovács_Béla_Sándor már miért ne lehetne? Közforgalom elől el nem zárt magánútra a KRESZ szabályai érvényesek....

gedy322 # 2022.03.20. 13:55

gerbera317 ezzel én is tisztában vagyok, csak azt nem bírom értelmezni, hogy ilyenkor gondolom nem elegendő, hogy az út kezelője/tulajdonosa azt mondja nekem, hogy én márpedig nem parkolhatok ott. A közutakkal kapcsolatban 20/1984. (XII. 21.) KM rendelet az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről-t találtam. Eszerint nem lehet csak úgy hipp-hopp korlátozni a parkolást. "35.1. Megállási, illetve várakozási tilalmat olyan helyen kell elrendelni, ahol a részben, vagy teljes egészében az úttesten megálló (várakozó) jármű a forgalomban jelentős fennakadást okozna. Megállási vagy várakozási tilalom elrendelésénél figyelmet kell fordítani a tilalom alá eső terület közelében lévő várakozási lehetőségekre. " Ez alapján én úgy értelmezem, hogy ő önhatalmúlag nem mondhatja azt, hogy márpedig holnaptól én nem parkolhatok ott. Szabályos KRESZ táblával kell megjelölnie, de azt se teheti csak úgy, hanem ennek is megvan a szabályozása. A "83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet a közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről" szerint 4.2. A közúti jelzőtáblák csak szaktervező által készített és közútkezelői hozzájárulással ellátott dokumentációk (forgalomtechnikai terv, diszpozíciós vázlat) alapján helyezhetők ki. Jól értelmezem, hogy ezek mind vonatkoznak a közforgalom elől el nem zárt magánút kapcsán is, ha a tulajdonos/kezelő korlátozni akarja a várakozást rajta? Illetve ha parkolási díjat akarna szedni, azt se teheti csak úgy meg, hogy hopp holnaptól ha odaállsz, akkor napi 10e?

gerbera317 # 2022.03.20. 11:53

A közforgalom elől el nem zárt magánutakra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a közutakra (KRESZ 1. §).

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.20. 11:17

Szerintem ott eleve nem szabad gépjárművel várakozni.

gedy322 # 2022.03.20. 06:35

Sziasztok!

A másik kérdésem, hogy a lakóingatlanomhoz vezető, közforgalom elől el nem zárt magánúton való parkolásért annak tulajdonosa/kezelője kérhet-e díjat és milyen feltételekkel? Gondolom az, hogy azt mondja, hogy mostantól napi 10e ft nem elegendő. A kerítésem előtt szeretnék parkolni az autóval, illetve ha hozzám vendég jön, az le tudjon parkolni ott.

gedy322 # 2022.03.20. 06:33

Sziasztok!
A kérdésem, hogy egy lakóingatlanomhoz vezető közforgalom elől el nem zárt magánúton annak tulajdonosa/kezelője bármikor önhatalmúlag kihelyezhet-e korlátozó táblát, pl. várakozás tilos táblát közvetlenül a homlokzati kerítésem elé, ezzel megakadályozva, hogy ott parkoljak? Ezt ilyen egyszerűen megteheti, hogy odarak egy táblát, vagy vannak ennek feltételei? Meg tudom-e akadályozni, hogy ezt megtegye, van-e olyan jog, érdek, amire hivatkozhatok és hol tehetem ezt meg, ha mégis így cselekszik?

nonolet # 2018.03.30. 10:41

A közlekedési hatóság útnyilvántartásából és a tulajdoni lapról tudhatod.

Magánútnak kétféle állapota lehet

  • közforgalom számára megnyitott
  • közforgalom elől elzárt

Mindkettőhöz kell közlekedési hatóság engedélye.

Adott esetben érintettként te is kezdeményezheted a megnyitását...

balap # 2018.03.29. 21:45

Tisztelt Fórumozók!
Azt szeretném megkérdezni ,hogy honnan tudhatom meg azt, hogy a szomszédom a "kivett magánút" besorolású területét engedéllyel zárta-e le egy behajtani tilos táblával vagy csak önhatalmúlag? Az én telkem előtti terület anno "közforgalom elől el nem zárt magánút" -ként lett bejegyezve az övé "magánút" akkor megtilthatja nekem az átjárást ott.
A telkekhez bevezető önkormányzati út amúgy kb 1 méter szélességben csatlakozik a főútba így ott gyakorlatilag lehetetlen behajtani csak ha ráhajtok az ő magánútjára is.
Köszönöm.

drbjozsef # 2017.08.15. 12:50

Persze, a jogszabályok betartásával.

Analógiaként, gondolj a haszonélvezetre.

Te vagy a tulajdonos, adhatod-veheted, de csak annyiban használhatod/zárhatod/korlátozhatod, amennyire a törvény engedi azt.

Lásd pl. :

http://forum.index.hu/…/viewArticle?…

vagy :

http://jogaszvilag.hu/…lo-kotelezes

nonolet # 2017.08.15. 12:45

... és léteznek korlátozó szabályok is a magántulajdonod kapcsán pl. út esetén is.

alfateam # 2017.08.15. 12:43

Vitatkozott veled valaki?

Bea1 # 2017.08.15. 12:03

A magántulajdon adható-vehető, kiadható, és a magántulajdonom védelméhez jogom van.

nonolet # 2017.08.15. 09:16

Az út pedig arra születik, hogy azon MÁSOK IS járhassanak!!!

Éppen ezért jön létre, tehát alapból megnyitott lesz.

Ezért kerül külön helyrajzi számra is!
Mert elkülönül a telektől, önálló életet él.

Más jogok vonatkoznak rá,
még akkor is, ha a tulajdonos maradt az, aki volt.

nonolet # 2017.08.15. 09:12

Bea1

A magán szó nem a magáncélú használatot jelzi!!!!

Hanem azt, hogy nem az állam/önkormányzat az út tulajdonosa.

Hanem valamilyen egyéb szervezet vagy magánszemély.

Azaz: magán = nem állami/önkormányzati

Ennyi.

alfateam # 2017.08.15. 06:23

Bea1!

Nagyon sajátosan értelmezed az út és a magántulajdon fogalmát...

Miből gondolod, hogy a közforgalom előtt nyitott?
Mert út és amíg nincs engedélye a lezárásra addig a közforgalom előtt nyitott, ahogyan a többi köz-út.
A közutat is le lehet zárni szintén engedéllyel

.Miért hajthatna be bárki a magánterületedre?
Lehet magántulajdonba az út-is de ettől még út marad és nem az a funkciója mint a nappalidnak.

hogy nincsenek megnyitva a közforgalom számára,
Ha út akkor nyitott közforgalom számára és ha van engedélyed a lezárásra akkor kizárod a közforgalmat...