Megbízási szerződés felmondása


ObudaFan # 2010.03.22. 17:55

Semmi nem tiltja, hogy egyszerre legyen több megbízási szerződésed. (Hacsak a jelenlegi szerződésed nem tiltja.)

Andesz77 # 2010.03.22. 18:33

Válaszát köszönöm.
Ez az út számomra járhatatlan, mivel függő biztosítási tevékenységről van szó és a PSZÁF nyilvántartásban csak egy ilyen regisztrációs szám lehet nyilvántartva, amit persze csak a megbízó töröltethet. Ez esetben tud valami megoldást?

ObudaFan # 2010.03.23. 20:32

Akkor valószínűleg nincs jó megoldás, ki kell várni a felmondási időt.

ObudaFan # 2010.03.31. 18:53
  1. Visszterhes megbízási szerződés - alapos felmondási ok hiányában történő - azonnali hatályú felmondása esetén a megbízó köteles a megbízott kárát megtéríteni.
  2. A szerződést a megbízott is bármikor felmondhatja; a felmondási időnek azonban elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy a megbízó az ügy intézéséről gondoskodhassék. A megbízó súlyos szerződésszegése esetén a felmondás azonnali hatályú is lehet.
guba # 2010.03.31. 19:19

Valóban van erről egy jogegységi határozat, én részemről nem osztom. :-))

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.03. 13:32

A könyvelés jellegzetesen vállalkozási szerződés (tehát nem megbízási). Eredménykötelem, a könyvelőnek produkálnia kell az eredményt, különben hibásan teljesít.
Van rá BH.

Ha az a könyvelő az APEH-nál be van jelentve, akkor eleve őt kellene bírságolni, de egyébként is felel a szerződésszegéssel okozott károkért.

Rexor # 2010.05.03. 13:43

Már korábban is említettem, de szerintem ez baromság. Aki az ítéletet hozta szerintem nem igazán tudja mi fán terem a könyvelés... Hol a fenébe van a könyvelésnél az eredménykötelem? A könyvelésnél folyamtosan rendelkezésre kell állni, gondosan végezni a rábízott tevékenységet, klasszikus megbízási szerződés ez.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.03. 14:14

Tisztelem a véleményed, Rexor, de szerencsére a bírók nem osztják. A BH mellett két konkrét ügyben is nyertünk pert a megrendelő képviseletében erre az érvelésre alapozva. (Ugyanazon a bíróságon, de más-más bíró előtt.)
Ami a kézzel fogható, tárgyiasult eredményt illeti: maga a vezetett "könyv" mint irat, dokumentum.

Stick Stack: szerződésszegés, hibás teljesítés, kellékszavatosság, szerződésszegéssel okozott károkért viselt felelősség. (Tőlem szakaszszámot ne kérdezz!)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.03. 19:59

Hibás teljesítés vagy kötelezetti késedelem. Nem csak dologszoltáltatásnál, hanem facere szolgáltatásnál is van hibás teljesítés. V.ö.: fodrász elrontja a fizurát, autómosó nem tisztít, hanem koszol, masszázstól elferdül a nyakad stb.

A szeződésszegéssel okozott károkra is alkalmazni kell az általános kárfelelősségi szabályokat.

szabina0522 # 2010.05.28. 17:03

Jó Napot!

Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz:
éppen házvásárlás előtt állunk,és az ingatlanirodában felajánlották a hitel ügyintézését a felvenni kívánt hitel 2 % -át kérnék ügyintézési díjként.
Férjem aláírt egy megbízási szerződést, mivel járna hogy ezt felbontsuk és egy másik hitelügyintézővel intéztessük a hitelünket.
Válaszát előre is köszönöm

pazs # 2010.05.28. 17:40

Első lépésként olvassátok el a szerződést, hogy mit ír erről. Remélem, kaptatok példányt.

szabina0522 # 2010.05.29. 06:15

Nem kaptunk példányt a szerződésről.Abban viszont biztos vagyok hogy nem szerepelt semmi a felbontással kapcsolatban.
Még nem indított el semmiféle hitelt csak egy ajánlatot tett, hogy melyik bankot kellene választani, viszont egy telekkönyvi bejegyzés miatt csak 2 hét múlva kezdhetné el az ügyintézést, tehát még semit sem csinált , ebben az esetben fel lehet bontani?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.29. 08:47

Nem tudjuk. Látni kellene a szerződést.

Berényi Miki # 2010.09.08. 18:29

Adott egy megbízási szerződés, nemfizető megbízóval. Megbízott fiz. felszólítás után felmond súlyos szerződésszegés miatt azonnali hatállyal.

Másnap megbízó fizet és megtámadja a felmondást, mondván késedelmes teljesítésről van szó, nem a teljesítés megtagadásáról.

Védekezhet megbízott azzal, hogy amikor a felmondás hatályosult, még fennállt a súlyos szerződésszegés esete?

(Mert ha jól sejtem a súlyos szerződésszegés-szerződésszegés határvonal azonos a teljesítés megtagadása-késedelmes teljesítés határral)

Vaslady # 2011.05.27. 09:16

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget kérek megbízási szerződés megbízó által e-mailben történt felmondásával kapcsolatban, amelyet a cég belső levelező rendszerén keresztül küldött és amelyről azonnal letiltott, így arról nem szerezhettem tudomást. Erre hivatkozással nem fizették ki a jutalékomat azóta sem. A felmondásról is csak a jutalékreklamációmat követően, telefonon hallottam a számfejtéssel foglalkozó hölgytől.

Kérdésem: milyen jogszabályra hivatkozhatok, hogy az ilyen módon (nyilvánvalóan szándékos)történt felmondás érvénytelen és a jogosan tartok igényt a jutalékra.
Előre is köszönöm.

Cans1 # 2011.11.16. 15:06

Tisztelt Fórumozók!

Szeretném megkérdezni, hogy határozatlan időre kötött megbízási szerződés rögtön felmondható a másik félhez intézett írásbeli nyilatkozattal? A másik fél még 30 napos felmondási időt akar beleírni a szerződésbe...

Segítséget előre is köszönöm szépen!

Üdvözlettel:

Cans1

Kovács_Béla_Sándor # 2011.11.16. 15:52

Ha még szerződés sincs, akkor jogviszony sincs, nincs mit felmondani. Ha nem egyeznek meg mindenben, akkor nem is lesz jogviszony.
Főszabályként egyébként a megbízási szerződés mindkét fél részéről indoklás nélkül felmondható, tartós szerződés esetén a felek megállapodásával ez a jog korlátozható. Pl. felmondási idő kikötésével.

Pityesz628 # 2012.01.24. 02:42

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni, egy Kft átalakulása, során keletkezett könyvelő váltás problémával kapcsolatban.
2011. novemberében alapítottunk egy Kft.-t A cég könyvelésével megbíztunk egy könyveléssel foglalkozó Bt-t. Természetesen megbízási szerződés is készült. Mivel induló cégről volt szó, sok mindent kellett vásárolni még 2011 novemberben és decemberben is. A vásárolt eszközökről a számlákat leadtuk a könyvelőnek.
Majd 2012 január elején, sajnos egy hirtelen egészségromlás miatt le kellett mondanom a cégben az ügyvezetői tisztségemről, valamint az üzletrészem is értékesítettem. Az ügyvezető tisztséget a továbbiakban a másik tulajdonos társ vette át, aki szintén alapító tag volt.
Mivel én véglegesen kiszálltam a cégből, így az új ügyvezető ügyvéd útján módosította az alapító okiratot. A cég neve, és székhelye is megváltozott. Mivel vidékre került az új székhely, így az új ügyvezető másik könyvelővelő irodával kötött szerződést.
A kérdésem és a gondom a következő. A cég alakulásakor megbízott könyvelőnk a mai napig, többszöri kérésre sem adta át a könyvelési anyagot, számlákat amiket november és december hónapra lekönyvelt. Arra hivatkozik, hogy a lekönyvelt számláknak addig nála kell maradnia amíg a tavalyi évre nem adja be az éves bevallást az APEH felé, mert ha közben az APEH részéről ellenőrzés történik a lekönyvelt számláknak nála kell lenni.
Tanácstalan vagyok, hogy jogosan tartja e vissza a könyvelési anyagot. Ha nem jogos a részéről, akkor hová tudnék fordulni ezzel a problémával.
Ugyanez a helyzet a cég eredeti bankszámla szerződésével. Közölte, hogy a számviteli törvény előírja, hogy a bankszámla szerződés eredeti példányának is nála kell lennie.
Ez valóban így van? Mert azt sem hajlandó visszaadni. Ennek hiányában az új ügyvezető nem tud eljárni a bankban, hogy átírassa a cégben keletkezett változásokat.

Előre is köszönöm, ha valaki felvilágosítással tudna segíteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.24. 06:27

Hú, mekkora tévedés! És nem hiszem, hogy egy könyvelő ezt ne tudná.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.24. 06:28

Mondjuk, az is tévedés, hogy a szerződéspéldány híján ne tudna az új ügyvezető eljárni a bankban.

Pityesz628 # 2012.01.24. 09:01

T. kovács Béla Sándor!
Köszönöm a gyors reagálást, választ, de ebből még nem tudom konkrétan, hogy hova is fordulhatnék, ezzel a problémával.Azt én is gondolom, hogy hibázott a könyvelő, de tanácstalan vagyok, hogy tudnám rákényszeríteni, hogy adja át a még nála lévő könyvelési anyagot. Egyáltalán van e valami alapja annak, hogy visszatartja a lentiekben leírt indokai alapján.
Ha lehetséges, kicsit bővebb választ szeretnék kérni, hogy mit tehet vagy nem tehet.Sajnos nem ismerem a könyvelőkre vonatkozó rendelkezéseket,ezért is fordultam itt a fórumban segítségért.
Előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.24. 10:26

hogy tudnám rákényszeríteni, hogy adja át a még nála lévő könyvelési anyagot.
Perrel. Ez általában így van, ha valaki nem akar önként teljesíteni. (Nem kizárt, hogy egy jól megírt ügyvédi felszólítás is elég lenne.)

Art. 47. (1): a bizonylatokat az adóhatósághoz bejelentett helyen kell őrizni. Ez általában az adózó székhelye. Persze, ha elkövettétek azt a hibát, hogy ti a könyvelő irodáját adtátok meg, akkor előbb az adatváltozást is be kell jelenteni.

Pityesz628 # 2012.01.24. 10:50

köszönöm a gyors választ. Akkor nem marad más hátra, megy neki az ügyvédi felszólítás.

wzsolt # 2012.06.25. 07:01

Tisztelt Fórumozók!

A következőkben kérném a segítségeteket:
szeretnék egy vállalkozási szerződéstől elállni, vagy felmondani. A csavar a dologban az, hogy én a megbízott vagyok.
Elég az hozzá, hogy tipikus rossz ügyfél esete.
Megtörtént a szerződés kötés, előleg elutalása (előző munkanap) és már volt valamennyi teljesítés is (szintén előző munkanap). Azt szeretném, hogy jogszerűen és nem támadható módon meg tudjam szüntetni a megbízási szerződést, természetesen, a már kifizetett díjat maradéktalanul visszafizetném és az eddigi teljesítés ellenértékéről is lemondok. A helyzetből adódóan nem igazán látom lehetségesnek a közös megegyezést.

Kérem, segítsetek, hogy ez lehetséges-e és ha igen, hogyan.
Köszönöm.

ObudaFan # 2012.06.25. 10:12

Ehhez a szerződést is ismerni kellene, és azt is tudni kellene, mitől is olyan rossz ügyfél.