Perköltség megtérítése


Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.29. 14:53

Elévül. De hol van ez még az öt évtől?

drbjozsef # 2020.05.29. 15:34

Amennyiben tartásdíjat is megállapított a bíróság, annak megfizetésétől eltekinthetek-e?

Ez egy érdekes kérdés. Miért tekinthetnél el?

Dracena # 2020.06.02. 11:02

Köszönöm a választ. Örülök, hogy 5 év, tartottam tőle, hogy esetleg magánszemélyek között, vagy ilyen jellegű családi ügyekben kevesebb.

2016-ban indítottam a gyerekek felügyeletével kapcsolatos ügyet, azóta sokminden megváltozott. Többek között felnőttek a kisebb gyerekeim is, szabadon közlekednek közöttünk. Függetlenül attól, hogy kizárólagos jogot kaptam (közöset kértem), a 4-ből a két középső az édesapjánál, illetve vele lakik. A 19 éves (még középfokú tanulmányokat folytató) egy különálló kis házban az ingatlanon, a 17 évesem, pedig konkrétan vele. Velem a legidősebb egyetemista és a legkisebb, 15 éves.
A tavalyi elköltözésemig kérhetném, mert kb 95%-ban én fizettem mind az ingatlan fenntartásával, mind a gyerekekkel kapcsolatos kiadásokat, de nem szeretném, mert többet ér a gyerek, és a saját nyugalmam.
Egyelőre ezért nem szeretném a perköltséget sem behajtani, viszont veszni sem szeretném hagyni, mivel több százezer forintról van szó.

Továbbra is a kérdésem viszont, hogy hogyan lehet hozzájutni, ha magától nem fizeti ki. Közjegyzőn keresztül, vagy ügyvéd által, esetleg célszerű nekem felszólítani? Illetve külön lehet választani ezt a két kötelezettséget függetlenül attól, hogy egy ítéletben szerepelnek?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.02. 11:05

Végrehajtás. Megteheted, hogy csak a perköltség összegét kéred. (A gyerektartást nem is kérhetnéd hat hónapnál régebbre.)

Dracena # 2020.06.05. 06:55

Rendben, köszönöm szépen.

trance75 # 2020.06.21. 11:14

Tisztelt fórumozók!

Adott egy másodfokú bírósági végzés, amely kötelezi a felperest (állam) x ft perköltség megfizetésére az alperes (én) részére.
Laikusként kérdezem a szakértőktől: miként,s mennyi időintervallumon belül kapom meg ezt az összeget,mert a végzésben erről nincs szó.
A rám kirótt jogorvoslati illeték befizetésre került OBF BFP-n. Vissza is igazolták már egy hete az illeték befizetését.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.21. 11:23

OBF BFP
Mi?

(Amúgy erősen valószínűnek tartom, hogy nem az államot kötelezték a perköltség megtérítésére. Továbbá honnan tudhatnánk mi azt, hogy mikor fogod megkapni? Ez szerinted egy jogi kérdés? Szerintem jóslás.)

trance75 # 2020.06.21. 11:45

Országos bírósági hivatal-Bírósági fizetési portál.

A felperes elállt a keresettől,helyette az állam fizeti a perköltséget. A felperes egy járási hivatal volt.

Mivel laikus vagyok, nem tudom, mi a teendőm, ha van egyáltalán, hogy megkapjam a perköltség összegét.

Ha nem idevaló kérdés, az admin majd törli.

gerbera317 # 2020.06.21. 12:31

Fellebbező alperesként a jogorvoslati illeték a te perköltséged. Ennek megfizetésére kötelezi a pert megszüntető végzés a pertől elálló felperest. Nem erősséged a fogalmazás, mi? Ha majd reklamálsz, ezeket a mondatokat használd a saját szavaid helyett!
A többit megtudtad KBS-ről.

trance75 # 2020.06.21. 14:06

"Az elsőfokú bíróság 38. sorszámú végzésével az eljárást megszüntette, és az eljárási illeték viselésére vonatkozó rendelkezésen túl kötelezte az államot, hogy – a felperes helyett – 59.140.- Ft perköltséget az alpereseknek egyetemlegesen fizessen meg." (Ez lett megfellebbezve)

"A törvényszék az elsőfokú bíróság végzésének nem fellebbezett részét nem érinti, fellebbezett részét részben és akként változtatja meg, hogy az államot - a felperes helyett - terhelő perköltség összegét 109.940.- /Százkilencezer-kilencszáznegyven/ Ft-ra emeli fel."

"Kötelezi a törvényszék az alpereseket, hogy fizessenek meg az államnak felhívásra egyetemlegesen 3.000.- (azaz háromezer) Ft le nem rótt jogorvoslati illetéket, míg a további le nem rótt 4.000.- (azaz négyezer) Ft jogorvoslati illetéket az állam viseli."

Befizettem az illetéket,8 napja,visszaigazolta a bírósági fizetési portál. (3000ft)

Jogilag mit tudok tenni,hogy megkapjam a perköltséget?

Kell-e jogi lépést tennem egyáltalán?

Jogszabály ír-e elő fizetési határidőt ilyen esetben?

Több mint 3 hete lett dátumozva a végzés.

(Nem hiszem, ahogy én fogalmaztam,az szöges ellentétben áll azzal,ami a végzésben szerepel, bár elismerem, túl lényegre törő, ezáltal félreérthető.)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.21. 14:24

Attól tartok, hogy nem sikerültek ezek az ítéletek a legjobban.

  1. Az állam nemigen tud fizetni, mindig valamely jogi személyiséggel rendelkező szerve teljesít helyette. Itt nincs megnevezve ez a szerv (persze, lehet, hogy jogszabályból következik, melyik az, de én nem tudom.)
  2. Kérdés, hogy az az állami szerv, amelynek fizetnie kell, értesült-e erről a kötelezettségéről.
  3. A fizetés határideje is kimaradt. Ez is akadálya lesz az esetleges végrehajtásnak.

Talán kérd meg az első fokú bíróságot, hogy az ítéletet egészítse ki a fizetésre kötelezett állami szerv és a fizetési határidő megjelölésével.
(Azért a kézbesítéstől számítva vagy két hónapot várhatsz, hátha akinek fizetnie kell, magától is tudja, és önként teljesít is.)