Közvetítői/ügynöki jutalék


Bogie # 2005.06.22. 19:19

A tényleges teljesítés nem gond, hiszen már az információ szállítása is egy szolgáltatás, ráadásul, ahogy említetted is van egy rakás szervezni és egyeztetni való az árajánlat összeállítása körül. Inkább azon agyalok, hogy hogyan lehet a lehető legjobban kivédeni azt, hogy a közvetítő ne maradjon ki.

Rexor # 2005.06.22. 14:24

A szerződés itt a felekn múlik alapvetően szerintem. Ha közvetítői munkáról van szó, meg lehet állapodni a kivitelezési díj bizonyos százalékában is (ha a közvetítő szezi meg a munkát) vagy egy fix összegben is. Ami fontos, hogy álljon tényleges teljesítés is az elvégzett szolgáltatás mögött. A szerződést célszerű úgy fogalmazni, hogy bizonyos feltételhez kötik a díjfizetést (pl. kivitelezési szerződés megkötése). Első körben ezek jutottak az eszembe.

Bogie # 2005.06.22. 13:38

Nyilván két különböző munka a közvetítés és a kivitelezés. A kérdés a közvetítésre irányul.

Igazából az lenne a dolog lényege, hogy aki a magát a munkát megtalálja, de nem kivitelezi, hanem átadja az információt és leszervezi a dolgokat a szerződésig, az is kapjon valamit a munkájáért.

Egy kis magyarázat, hogy miért írtam, hogy nem érdemes a kivitelezésre szerződni. A közvetítő szempontjából nem érdemes az adott körülmények között. Tehát, marad a közvetítés az információért, tanácsadásért és szervezésért tudna valamit kérni.

Rexor # 2005.06.22. 11:37

Bevallom én a kérdést nem igazán értem. Most közvetítésről vagy kivitelezésről van szó? Két különböző téma és munka is.

Bogie # 2005.06.22. 09:03
  • adott pár kivitelezõ, fõvállalkozó, alvállalkozó, akiknek Közvetítõ információt szállít projektekrõl, amikre leszerzõdnek.

Hogyan lehet az ügynöki/tanácsadói/közvetítõi akármilyen jutalékot az információszállításért, szervezésért biztosítani?

A kivitelezésre le nem igazán érdemes szerzõdni, mert nagyon tõkeigényes és a megszerezhetõ jutalék nincs arányban a felelõsséggel. Azt viszont valahogy biztosítani kellene, hogy a felek ne hagyják ki a közvetítõt se most és ha lehet még egy darabig igénybe vegyék a szolgáltatásait.

Létezik erre valami bevált formula?