Társasház-Birtokháborítás


csellos # 2005.08.04. 09:09

ercan!
Szerintem kérdezd magát az önkormányzatot. Ha ügyfélfogadási időben bemész, és érdemesnek találod, ott azonnal megíthatod a feljelentést is.

ercan # 2005.08.02. 17:12

Köszönöm nektek a tippeket. Az illető csak lakása belsejét újítja fel, tehát külsőleg nem érinti a homlokzatot, kivétel a csatatér elöttem. A birtokvédelem sem rossz, csak ahhoz 3000 Ft. az okmánybélyeg. A betonkeverő(k) -valószínüleg pár fusizó alak- ahogy elnéztem a brigádot. Viszont megnéztem az önkormányzat honlapját és abból kiderül, hogy pl. a szabálysértések bejelentése teljesen ingyenes. Tehát azt a fogalmat szeretném tisztázni, hogy pl. ha a törvényben foglaltakat nem tartják be (pl. az alulirott 16. §-t és a 20. § 2-es pontját akkor az minek minősül, az törvényszegés vagy esetleg lehet e szabálysértésnek minősíteni? Mert ha igen akkor bejelenteném az szerint (ami ingyenes), igaz én lehet nem kapnék belőle kártétítést, de az illető megtanulná, hogy mit hogyan kell csinálni korrekten. Mit gondoltok?


/ercan/

csellos # 2005.08.01. 14:56

No, és addig is készíts fényképeket, és mutasd meg másoknak, hátha szükséged lesz tanúvallomásokra! Biztos vagyok abban, hogy ha meglátja az idézést, azonnal rendet rak...

csellos # 2005.08.01. 14:51

ercan!
A kukás és a betonkeverős ötletnél nekem sem jutott eszembe jobb.

Ha mégis a jogi utat választod, fordulhatsz birtokvédelemért a jegyzőhöz. Hátránya: mire véget ér az eljárás, már valószínűleg befejeződik az építkezés, és addig is el kell szenvedned az elviselhetetlen állapotokat. Ha mégis ezt teszed, egyben kérd a jegyzőt a károk megtéríttetésére is. (Amit később csak bírósági úton tudsz behajtani.)

Más tipp: Érint a felújítás homlokzatálakítást, további térelhatárolást, vagy szerkezeti átalakítást?
Ha igen, tájékoztasd a szomszédot, hogy bejelentést teszel ezek ügyében az önkormányzatnál, és persze tedd is meg. Ez persze akkor működik, ha nincs építési engedélyük. (A szituációból ezt érzem ki.)

Trab Antal # 2005.08.01. 14:02

Értékesítsd a betonkeverőt, abból taqlán megtérül a károd egy része.

ercan # 2005.07.30. 08:04

Tisztelt fórumtársak,
Egy társasházban a földszinten lakom. Egy nap mikor hazaértem a következő tájkép fogadott: egy cementkeverőgép 1 m-re az ajtómtól, az ajtom elött es mellett kb. kettő m2 homok, az ajtóm és ablakom összefröcskölve mész és malter keverékkel, a küszobomon homok ée cement mix és bezárólag a kilincsemre tekerve egy kötél beakasztva, ami a záram/kilincsem rongálta ill. feszítette.

Eme csndélet láttára enyhe vérnyomásemelkedés következtében felrohantam az emeletre majd hangosan kifejtettem véleményem és hogy minnél elöbb állítsák helyre az ostrom állapotot.
Szomszéd reakciója annyi volt, hogy immel-ámmal ellapátoltatta a homokot az ajtóm elöl, hogy be tudjak menni és mint aki a maximálisat teljesítette a tőle telhetőt, visszavonult.
Késobb mikor kinéztem, még mindig az összes (szemet, építési anyag, sitt, malterkeverő) ott díszelgett 1/2 ill. 1 méterre az ajtóm elött az osztatlan közös területen, amit az illető birtokba vett elöttem, megkérdezésem, jóváhagyásom ill. egy időpont egyeztetése nélkül. Az ajtóm, ablakom és a rács még mindig tele piszokkal.

Nos mi a teendő ilyenkor (legálisra gondolok elsősorban), nem pedig arra ami épp eszembe jutott, hogy esetleg felhurcolok egy kukát és kiöntom az ajtója elé...stb.

Tudtommal a 2003. évi CXXXIII. törvény-ben

16. § A tulajdonostársat külön tulajdona tekintetében megilleti a birtoklás, a használat, a hasznok szedése és a rendelkezés joga; a tulajdonostárs e jogait azonban nem gyakorolhatja a többi tulajdonostárs joga és törvényes érdeke sérelmével.

20. § (1) A tulajdonostárs köteles:

  1. a lakásában tervezett építkezésről értesíteni a közös képviselőt vagy az intézőbizottság elnökét.

(-de min. engem, mivel közvetlen érint-)

(2) Az építtető tulajdonostárs a többi tulajdonostárs hozzájáruló nyilatkozatának beszerzése nélkül jogosult a lakásában tervezett építkezés elvégzésére, ha a munka az alapító okiratban közös tulajdonként meghatározott épületrészt nem érinti.
(-ez viszont érinti a közös tulajdont-)

Kédrésem, hogy tudom jogaimat érvényesíteni, mit tehetek?


/ercan/