végrehajtás külföldön


1jogalkalmazó # 2005.11.19. 20:49

Konkrétan:
2005. évi XLI. tv (Vht.) 31/C §:

31/C. § (1) Ha a 15. §-ban, továbbá a 16. § a) és b) pontjában meghatározott határozat, illetve a 21-23/A. §-ban meghatározott valamely közokirat alapján végrehajtható okiratot állítottak ki, vagy annak lenne helye, a végrehajtás elrendelésére jogosult, vagy ha a szükséges iratok rendelkezésére állnak, a végrehajtást foganatosító bíróság kérelemre kiállítja a polgári és kereskedelmi ügyekben a joghatóságról, valamint a határozatok elismeréséről és végrehajtásáról szóló 44/2001/EK tanácsi rendelet (a továbbiakban: 44/2001/EK tanácsi rendelet) V. és VI. melléklete szerinti tanúsítványt.
(2) Az első fokon eljárt bíróság kérelemre kiállítja a 2201/2003/EK tanácsi rendelet I. és II. melléklete szerinti igazolást.
(3) Az (1) és (2) bekezdés szerinti tanúsítvány és igazolás több alkalommal is kiállítható.
(4) A 2201/2003/EK tanácsi rendelet III. és IV. melléklete szerinti, a láthatási jogokra és a gyermek visszavitelét elrendelő határozatokra vonatkozó igazolást az első fokon eljárt bíróság állítja ki:

  1. hivatalból vagy bármelyik fél kérelmére a rendelet 41. cikkének (1) bekezdésében foglaltak alapján (III. melléklet),
  2. hivatalból a rendelet 42. cikkének (1) bekezdésében foglaltak alapján (IV. melléklet).

(5) A bíróság kérelemre a (4) bekezdés szerinti igazolást kijavítja; a kijavításról szóló végzést kézbesíti a feleknek, akik a végzés ellen fellebbezhetnek.
(6) A 805/2004/EK rendelet I., II. és III. melléklete szerinti, az európai végrehajtható okiratra vonatkozó tanúsítványt - kérelemre - a következő bíróság állítja ki:

  1. az első fokon eljárt bíróság (I. és II. melléklet),
  2. a közokiratot kiállító hatóság székhelye szerint illetékes helyi bíróság (III. melléklet).

(7) A (6) bekezdés szerinti bíróság kérelemre kiállítja a 805/2004/EK rendelet IV. és V. melléklete szerinti tanúsítványt.
(8) A bíróság az európai végrehajtható okiratra vonatkozó tanúsítványt a 805/2004/EK rendelet 10. cikkében foglaltak alapján kérelemre kijavítja vagy visszavonja. A kijavításról és a visszavonásról szóló végzést kézbesíti a feleknek, akik a végzés ellen fellebbezhetnek.

Érdemes talán még a magyar jogszabály szövegében hivatkozott EK rendeleteket is átnézni.

ObudaFan # 2005.11.18. 18:12

Tudomásom szerint a magyar bíróság az Im-en keresztül maga keresi meg a másik tagország megfelelő hatóságát, így nem kell mást tenni, mint a magyar bíróságnál indítani eljárást.

giuseppa # 2005.11.17. 20:21

A segítségeteket szeretném kérni egy végrehajtási ügyben.

Jogerős fizetési meghagyás birtokában végrehajtási eljárást indítottunk Mo-on, de csak jelentéktelen értékű ingóságokat sikerült a végrehajtónak lefoglalni. A megbízónknak tudomására jutott, hogy Ausztriában rendelkezik az adós bankszámlával és szeretné, ha ott is megpróbálnánk a végrehajtást.

Kérdésem az lenne, hogy ez hogyan működik. Annyit kiderítettem, hogy a magyar bíróságtól kell kérni azt, hogy állítson ki egy tanúsítványt arról, hogy a határozat külföldön is végrehatható legyen. Ha ez megvan mit kell tenni, mert az erről szóló EU-s tanácsi rendelet, szerintem nem elég világos.

Ha valaki találkozott már ilyen üggyel, kérem segítsen!