Hozzánemértés és tehetlenség kiszámlázása


ObudaFan # 2005.11.23. 18:14

Egyrészt kérdés, hogy az újságban közölte-e a cég az árait, vagy azt előre elmondta-e a szerelő. Ha nem, akkor piaci értéken kell számolni a javítást, nem hasraütésre.
A többi bizonyítási kérdés. Ha bizonyítható (pl. tanúkkal), hogy nyilvánvalóan nem csinált semmit a srác, akkor fizetni sem kell semmit. Mivel másvalaki a helyszínen meg tudta javítani, ez elég erős érv amellett, hogy felesleges lett volna odaadni szervízbe.

Trab Antal # 2005.11.23. 14:40

A kérdésem a következő:
Egyik ismerősöm cégénél elromlott a számítógép, ezért kihívtak egy szervízt, amit valamilyen újságból néztek ki. Egy szervizesnek mondott ember ki is jött, de hamar kiderült, hogy dunsztja sincs a számítógépjavításhoz. Négy órán át szöszmötölt, de nem jutott semmire. Volt olyan, hogy tíz percen át csak nézte a kikapcsolt és kinyitott gépet, de nem csinált semmit, a fejvakaráson túl. Időközben még olyan is volt, hogy a barátom adott tanácsot, hogy mit ne csináljon, mert az úgy biztos nem lesz jó. Végül négy óra elteltével közölte, hogy ezt itt most nem tudja megcsinálni, be kell vinnie a szervízbe. Persze látván a hozzánemértést az ismerősöm nem hagyta elvinni a gépet. A munkalapra az ürge ráírt négy óra javítást, plusz kiszállást, de az ismerősöm, nem volt hajlandó fizetni, s a munkalapra is ráírta, hogy semmi sem történt, és a gép továbbra is hibás. Persze a muki meg azt, hogy a tulaj nem hagyta a szervízbe szállítást. Erre kiküldték a számlát neki nettó 23500 forintról, amit nem volt hajlandó kifizetni. (amúgy szerintem az összeg is durva, az egész gép ér 70 ezer forintot.) Azóta fenyegetőznek, hogy ha nem fizeti ki, akkor így meg úgy. A gépet egyébként egy másik manus 10 perc alatt megjavította és 4000 forintot kért.
Kérdezem, hogy ha esetleg beperel vagy be akarja hajtani a mekkmester cég a számlát, milyen esélye van?
Továbbá mit lehet tenni az olyan cégekkel szemben, akik szervizesei tök hülyék, és már messzíről lesír róluk, hogy nem értenek a szakmájukhoz, de szervízóradíj alapján dolgoznak?
Van-e joga a megrendelőnek ellenőrizni, hogy egy szervízcég embere rendelkezik-e megfelelő végzettséggel, vagy szaktudással?
Mi van, ha húsz óra szöszmötölés után megcsinálja a gépet, akkor köteles-e a megrendelő elfogadni a 20x5000 foritos számlát egy olyan munkáért, amire 10 perc is elég?