Ki fizet? társasház, vagy építtető


ObudaFan # 2006.01.24. 19:04

Viszont a társasház (illetve a biztosító) jó eséllyel fordulhat az építő cég ellen, mert az mindenképp hiba, ha egy ablak csak úgy kiesik.

ObudaFan # 2006.01.24. 19:04

Viszont a társasház (illetve a biztosító) jó eséllyel fordulhat az építő cég ellen, mert az mindenképp hiba, ha egy ablak csak úgy kiesik.

wicus # 2006.01.23. 10:59

Köszönömszépen a hozzászólásokat. Jelen állapot szerint a társasház biztosítása fogja rendezni a káromat. Viszont, én is abban a házban lakom és fizetem a közös költséget (gondolom ebből az esedékes biztosítási díjakat is), ez viszont azt jelenti hogy (igaz kis mértékben) hozzájárulok a kár összegéhez. Elég érdekes, de hát ez van....
Érdekes az is hogy a társasház közös képviselője (külsős megbízott cégről van szó) gondolkodás nélkül aláírt mindent, és a biztosítóra bízta hogy állapítsa meg jogos-e a kár. Számomra egy kicsit furcsa volt, mert abban a hiedelemeben éltem, hogy h abiztosítóról van szó akkor ott komoly energiát kell befektetni a jogos követelésem behajtásáért. Jelenleg a biztosító kárszakértője vizsgálaj a körülményeket, én beadtam a kocsit szervízbe és halvány szóbeli tájékoztatást kaptam arról, hogy jó eséllyel kifizetik a számlákat.

Üdvözlettel, Wicus.

ObudaFan # 2005.12.19. 17:18

Viszont az is, amit én írtam, mivel közös használatú helyiségből kiesett tárgynak minősül ebben az esetben.

autojogasz (törölt felhasználó) # 2005.12.18. 17:51

Ez szerintem is így van, tehát ha az ablak kizuhanása az épület állapotával és nem a felújítási munkaival van összefüggésben, akkor ez utóbbinak nincs is jelentősége, kvázi a felújítást végző nem felel.

A kérdéskörnyezetből számomra inkább az tünt ki, hogy ez az ablak a felújítási munkák körében jelentkező okból szállt alá. Ha így van, akkor igaz amit lejjebb írtam.

ObudaFan # 2005.12.17. 11:23

És természetesen pontosítva: ez utóbbi esetben kezesként felel a társasház (ha megnevezi az építőt).

ObudaFan # 2005.12.17. 11:21

Véleményem szerint pedig a társasházzal szemben is lehet igényt érvényesíteni, mégpedig a következők alapján. Amennyiben azért esett ki az ablak, mert bár a felújítási munkálatokat már megkezdték, de az ablak - még vagy már - nem jól rögzítve a helyén volt, akkor az akkor is az épület hiányossága, ha azt éppen megszüntetni készültek. HA pedig már ki volt szedve az ablak, akkor közös használatú helyiségből kiesett tárgynak minősülhet a dolog, függetlenül attól, hogy az korábban az épület része volt. Ez a kérdés azonban akadémikus, hiszen valószínűleg az építési vállalkozó tudja megfizetni a kárt.

autojogasz (törölt felhasználó) # 2005.12.17. 07:53

Véleményem szerint az általános felelősségi szabályok az irányadók (PTK. 339. §), e tekintetben pedig - mivel az alkalmazottja, vagy maga a kivitelező vállalkozó nem úgy járt el, ahogy az általában elvárható (ti: úgy végezze a munkáját, hogy véletlenül se zuhanhasson le az ablak) - a kivitelező (helyette helytálló felelősségbiztosító) felel.

A társasház (vagy egyedi lakás tulajdonosa, bérlője) az okozott kárért - álláspontom szerint - nem felelős, mivel a kiesett (be nem épített) ablak jogi értelemben (még vagy már) nem tekinthető az épülettel alkotó elemi kapcsolatban álló épületrésznek (PTK. 352 §)

obsitos # 2005.12.16. 21:38

Véleményem szerint a társasház közösségi épületbiztosítása alapján lehet rendezni a károdat.

Vagy annak a lakásnak a lakásbiztosítása alapján, ahol a cserélt ablak kidölt/lezuhant. Vagy annak a szakinak a cége fizeti a cehet, akinek a dolgozója nem volt kellően elővigyázatos az ablakcsere közben.

(Tipikus téma: megy az ember az utcán, aztán fejére esik a tégla...)

Igaz, nem minden társasháznak van saját biztosítása: spórolnak ahol csak tudnak...

Gondolom a profi jogász segítőink itt a fúrumon, érdemi válasszal javaslattal fognak szolgálni részedre.

wicus # 2005.12.16. 20:30

Autómmal egy éppen felújítás alatt álló társasház mellett parkoltam, melynek egyik kicserélt emeleti ablaka pont az autómar zuhant. Mi a teendő? Vajon ki fizet. Amit lehet megtettem (fénykép és bejelentés a 112-re), de hétvége lévén nem érek el senkit az érintettek közül...