Védjegy értékesítése


ObudaFan # 2005.12.22. 18:09

Nincs mit.

Initram5 # 2005.12.22. 10:26

Köszönöm a tudást! :-)

ObudaFan # 2005.12.21. 19:48

Nem a védjegy "tulajdonjogának" átruházásáról van szó, hiszen ebben az esetben a Szabadalmi Hivval szemben továbbra is az eredeti védj.jogosult marad, de az üzleti gyakorlatban valóban előfordul az, hogy nem határozott, vagy határozatlan időre, hanem kvázi dologi hatállyal történik az átruházás. Mintaszerződést nem írok le, egyrészt, mert elég speciális helyzet ez, és az adott eset jó szabályozásához, minden körülményt ismerni kell, másrészt meg ilyen munkás szerződéseket az ember nem hoz nyilvánosságra (a mások által alkotott meg a mások szerzői joga miatt nem hozható nyilvánosságra). Licenciaszerződésnél nem kell újabb szabadalmi díjat fizetni, sőt azt be sem kell jelenteni a Szab. Hiv.nak. Viszont nyilván az eredeti bejelentéshez kapcsolódó összes díjat továbbra is fizetni kell (pl. ha rendeltetek olyan szolgáltatást, hogy a hasonló védjegybejelentésekről a felszólalás érdekében tájékoztassanak, ennek a díját), így a licenciasz.ben érdemes rendelkezni arról, hogy ki fizeti ezeket a díjakat. A védjegyoltalom megszűntével a szerződés megszűnik, de megköthető úgy is, hogy magának a megjelölésnek a Tpt. által biztosított védelme alapján ezután is fennmarad, annak ellenére, hogy az már nem védjegy.

A használati szerzôdés egyéb kikötés hiányában minden idôbeli és területi korlát nélkül, az árujegyzékben szereplô valamennyi árura, illetve szolgáltatásra, a használat minden módjára és mértékére kiterjed.
A használati szerzôdés csak kifejezett kikötés esetén ad kizárólagos jogot. Kizárólagos használati engedély esetén a jogszerzô használón kívül a védjegyjogosult is használhatja a védjegyet, kivéve, ha azt a szerzôdésben kifejezetten kizárták. A védjegyjogosult - a licenciadíj arányos csökkentése mellett - megszüntetheti a használati engedély kizárólagosságát, ha a használó az adott helyzetben elvárható idôn belül nem kezdi meg a védjegy használatát.
A használó az engedélyt harmadik személyre csak akkor ruházhatja át, illetve csak akkor adhat harmadik személynek további engedélyt a védjegy használatára, ha ezt a védjegyjogosult kifejezetten megengedte.

Sasfioka # 2005.12.21. 10:23

Ebben a linkben mindent megtalálsz:
http://www.hpo.hu/…/vedjegy.pdf

SF

Initram5 # 2005.12.21. 08:07

Én úgy tudom, hogy a védjegyek vagyoni értékű jogok és így használati szerződés (licencia) v. átruházási szerződés keretében értékesíthető, ez utóbbi esetében tehát véglegesen is is másra száll át a használat és persze a tulajdonjoga is.

Mi ennek a pontos menete? Tudtok -e ehhez formanyomtatványt, szerződés mintát? Hogyan adózik ilyenkor az, aki eladja a védjegyét? A védjegy vevője ilyenkor a Szabadalmi Hivatlanak ugye nem kell hogy még 1x minden díjat ismét befizessen?