Segítségkérés


julius # 2006.01.07. 21:45

Kedves Endre!

Ez a kérdés nem igazán a polgári jogi részbe tartozik, mivel gépjárművek összeütközése esetén elsősorban a közúti közlekedés szabályait (KRESZ) sérti meg vagy sértik meg a vezetők, így szabálysértés vagy súlyosabb esetben közlekedési bűncselekmény miatt felelnek.

Nyilván, hogy gépjárművek találkozása esetén veszélyes üzemi felelősségről is említést tehetünk, de a kérdés nem ilyen irányú.

Gondolom a helyszínen nem tudtátok megállapítani, hogy melyikőtök a felelős, ezért került sor rendőri intézkedésre. (Ha súlyos sérülés következett be, akkor bűncselekmény miatt büntetőeljárás indul, és teljesen más a helyzet!)
A rendőrség a jegyzőkönyvet egyáltalán nem küldi ki a feleknek!
Szabálysértési eljárást indít. Valószínűleg szakértő kerül kirendelésre, majd a megállapított tényállás és bizonyítékok alapján megszületik egy határozat. Nagyon gyakran egyik felet sem idézik be - sem az eljárás alá vont személyt, sem pedig a vétlent. Az eljárás alá vont személy egyszer csak - 1-2 hónap - kap egy marasztaló határozatot. Erről a vétlen tudomást sem fog szerezni. A határozatból küldenek egyet az okozó felelősségbiztosítójának, így az előbb értesül a dolgokról, mint a vétlen autós.

Mindezekre tekintettel azt javasolom, hogy a baleset bekövetkeztétől számított egy hónap múlva telefonálj rá a baleset helye szerint illetékes rendőrkapitányság szabálysértési segédhivatalára és érdeklődj, hogy kinél van az ügy. Majd hívd fel az előadót és kérdezz rá, hogy áll az ügyed!

Endre # 2006.01.07. 15:07

Segítségeteketkérném az alábbi kérdések megválaszolásában.
Két gépkocsi össze ütközött.
A rendőrségnek,a baleseti helyszinelést követően mennyi napon belül köteles jegyzőkönyvet küldenie a feleknek?
illetve melyik paragrafus mondja ki a határidőt .
(hivatkozni szeretnénk rá)

A biztosító megkaphatja elöbb a rendőrségi jegyzőkönyvet mint a baleset résztvevői?

Köszönettel.


a jövöheti lotto számok 41,55,63,68,10