Ptk. szövege kérdése


autojogasz (törölt felhasználó) # 2006.01.11. 09:02

"A bíróság a birtokperben a birtokláshoz való jogosultság alapján dönt; a békés birtoklásban megzavart fél jogosultságát vélelmezni kell."

vélelem = az ellenkező bizonyításáig valónak (valóságosnak, fennállónak, létezőnek, stb.) kell tekinteni

A birtokperben a békés birtoklásban megzavart fél jogosultságát a birtokláshoz vélelmezni kell. A bizonyítás kötelezettsége tehát a birtokállapotot megzavaró, vagy azt megváltoztatni kívánó félre hárul, ehhez képest őt terhelik a bizonyítás sikertelenségének következményei is. A vélelem azonban csak a békésen birtokló fél javára szól, annak javára nem, aki a birtokot tilos önhatalommal szerezte meg.
A jogkérdést a bíróság a birtokháborítási perben csak a birtoksértés viszonylatában vizsgálja, azaz a korábbi tényleges birtokos és a fennállott birtokhelyzetet megzavaró fél birtokláshoz való jogosultságát méri össze és aszerint dönt, hogy melyikük joga az erősebb.

A bírói gyakorlat a szomszédjog szabályainak megsértése körében is megengedi a birtokvédelem eszközeinek igénybevételét. Erre a leggyakrabban amiatt kerül sor, mert a tulajdonos (vagy az ő joga alapján más) az ingatlant olyan módon használja, amely a környéken lakókat saját ingatlanuk használatában szükségtelenül zavarja, vagy érdekeiket sérti, károsodás veszélyét idézi elő. A jogkérdés vizsgálata során a szomszédjog szabályai szerint kell eldönteni, hogy a kifogásolt magatartásra a tulajdonos jogosult-e, illetőleg azt, hogy azt a szomszédoknak kötelességük-e tűrni.
A bíróság ítélete a felek egymás közötti viszonyában az elbírált jogkérdésben anyagi jogerővel rendelkezik.

BataG # 2006.01.10. 11:42

T. Jogismerők!

Légyszíves írjátok meg, hogy a Ptk. hatályos szövege 192.§ (3) bekezdésében a "védelmezni" vagy a "vélélmezni" szó szerepel ?

Különféle helyeken más és más szerepel. Pl. :

  • KJK Kerszöv CDJogtár: "vélelmezni"
  • pár éves Ptk magyarázat, (kétkötetes) "védelmezni.

Egyébként a kettő között van-e különbség, érdemben?

Válasz előre is köszönöm.