Akkor meggyőző voltam legalább. :)
Na lehet, hogy azt is meglátjuk, mit mond a bíróság. :)
Megbízási szerződésben utasítási jog korlátozása
Közben látom válaszoltál. Lassú voltam.
Kógens szabály hiányában ugyan, de továbbra is úgy gondolom, hogy kizárni érvényesen nem lehet a megbízó utasításadáshoz való jogát. Az ilyen kikötést tartalmazó megbízási szerződést semmisnek minősíteném.
Ennek ellenére egyes konkrét kérdésekben tartom csak elképzelhetőnek az utasításadás jogának a korlátozását is; általános jelleggel nem.
Nyilván kizárni nem lehet.
Korlátozni is csak olyan mértékben, egyes konkrét kérdésekben - általános jelleggel nem tudom elképzelni -, amelyek a megbízó érdekében való eljárást nem veszélyeztetik.
De részemről szabad a gazda.
Igen, pontosan ez a dilemma. Ugyanis a Ptk. kifejezetten nem mondja ki, hogy kógens rendelkezés lenne az utasítási jog kikötése. Csakhogy a megbízási szerződés fogalmi eleme, hogy a megbízó érdekében kell teljesíteni. Ha az utasítás ellentétes a megbízó érdekeivel, ennek részletes szabályait adja arra az esetre is, ha ennek oka az, hogy a megbízó nem szakértő, és arra az esetre is, ha az utasítás óta eltelt idő az oka ennek. De mi van akkor, ha a szerződés csak a megbízott szakmai büszkesége okán tartalmaz korlátozást az utasítási jog gyakorlására? Véleményem szerint elképzelhető a semmisség annak ellenére, hogy a Ptk. kifejezetten nem kógens módon szabályozza a kérdést.
Amíg a megbízó érdekeinek megfelelő eljárás nem sérül.
No, kinek mi a véleménye, milyen mértékig lehet érvényes megbízási szerződésben a megbízó utastásadási jogának korlátozása, arra is tekintettel, hogy a megbízást a megbízó érdekeinek megfelelően kell ellátni?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02