Vállalkozói díj egyoldalú módosítása

monalisa1 # 2006.02.17. 14:50

Remélve mielőbb "frász" nélküli lehet a hajnalod is majd. És az alanti gondok nélküli a nappal is.

Kívánom járj eredménnyel, mégis csak a jogos kintlévőségedről van szó!

Tango # 2006.02.17. 14:30

És az sem mindegy, hogy ha hajnalban csöngetnek nem kapok frászt

:)

ObudaFan # 2006.02.17. 14:00

Sértettként résztvenni egy büntetőeljárásban még mindig jobb, mint terheltként.

Tango # 2006.02.17. 13:30

Köszi!

ObudaFan javaslatát fogom követni.

Hétfőn beszámolok a fejleményekről, ugyanis most hétvégére mondta, hogy elszámol a pénz egy részével. Nem nagyon bízok abban, hogy lesz belőle valami (már sokat ígérgetett).

(Husss.. átrepült egy gondolat: ...verőlegények.. )

De akkor mi lesz a különbség közöttünk?
Ez elvetve.

Még egyszer köszi a segítségeteket, kellemes hétvégét, megyek olvasgatni a Fórumot, sok hasznos dolgot találtam, találok.

monalisa1 # 2006.02.17. 12:47

Sajnálatosan nem becsületes emberrel akadtál össze...

monalisa1 # 2006.02.17. 12:45

Idézem alantról ObudaFAN-t: "... ha nem értesz egyet, leginkább bíróság dönthet."

Vagyis előszőr a fizetési meghagyás iránti kérelem MIELÕBBI beadása a bírósághoz., rövid leírása annak, hogy tartozik neked 500 E FT-tal.

Õ majd ellent mond, a dolog innentől válik peres eljárássá.

Aztán jó esetben egy év múlva látod a pénzedet.

A pereskedéssel felmerülő költségeid megtérítését kérheted. Meg ha a pénz időben történő vissza nem adása miatt netán valami egyéb károd is adódik, azt is követelheted tőle.

Ha szóban sehogy sem tudtok megegyezni, talán jó lenne előszőr is ha egy ügyvéddel íratott levélben úgymond jól ráijesztenél...
(Sok esetben már ez is elég lehet, hogy a pert elkerülendő csak megadják a tartozást.)

Tango # 2006.02.17. 12:30

Visszautasítom, de hogyan? A pénz nála van annyit ad vissza 'amennyit akar'.

Írjunk egy papírt, hogy visszautasítom, ha nem írja alá?

A számlás dolgot értem. ;)

monalisa1 # 2006.02.17. 12:13

A 300 %-os vállalási díj az irreális, azt kapásból visszautasítod!

Az adott helyi viszonyok alapján "tól - ig" még mozoghat egy vállalási árajánlat, de a TISZTESSÉGTELEN ELJÁRÁST és a KÁRONSZERZÉST a törvény tíltja.

Nagyon úgy néz ki, hogy adott szorult helyzetedben a kisiparos rajtad akarna nyerészkedni egy jót.

Számlát mindenhol mindenről kötelesek adni - csak kérni bizonyos esetekben "mindenről" nem kötelező.

Abban igazad van, hogy a Te pénzedből ne spájzoljon, de meg kell értened: más anyagárakat tudhat felszámolni neked is ha akciókor előre tartalékol, mint vesz mindent ami kelljen napi piaci áron.

Tango # 2006.02.17. 11:45

Köszi a válaszokat!

Az rendben van, hogy nem lehet kiszámítani az építkezés költségét előre 100%-osan, nem vitatom az inflációt sem, de az én esetemben ez kb. 300%-os. Nem az anyagár, hanem a vállalási díj a problémám. Egy 20-25%-os emelést még lenyelnék.
Az elvégzett munka kb. 1/4 része a tervezett munkának.

Az én pénzemből, amit az én anyagom vásárlására adtam, ne más anyagát vegye meg, mert - egy szélsőséges esetben - mi van akkor, ha nincs utánam megrendelő, aki 'finanszírozhatná' az én építkezésem?

Kíváncsi vagyok arra, hogy ad-e számlát? Itt olvastam valahol, hogy köteles adni kérés nélkül is.

ObudaFan javaslata szerint fogok eljárni.

Amit tanultam az esetből:

1. mindent írásban előre rögzíteni kell!
  2. soha ne fizessek egy vállalkozónak előre
  3. Utólag én is módosíthatom a vállalási díjat, hivatkozva arra, hogy bal lábbal keltem fel, a kutyám beteg, stb. ( Ez vicc volt )
monalisa1 # 2006.02.17. 10:59

Nézd, egy épületgépész kisiparos (is) nagyban szokott bevásárolni, tehát általánosságban otthonról (= raktárról) dolgozik. Pl. a te pénzedből egy valamilyen akció keretében jól bespájzol csőszerelvényekből, miegyekből stb., aztán a következő megrendelő előleg pénzéből végzi el nálad a munkát. Ez körfogásszerű.
MINDIG így van.

Az inflációra azért olyan nagyon nem hívatkozhat, legalább is ami az anyagárakat illeti. Bár az igaz, hogy a "szolgáltatás" címszó alatt a vállakozási árak az elmúlt évben IS valóban drágultak. Ca. 13- 16 %
(Csak egy példa: a fodrász is többet kér a hajnyírásért 2006-ban mint egy évvel ezelőtt.)

A kisiparos vállakozó az anyagszámlát a saját nevére állíttatja ki, hiszen az áfát így tudja utóbb visszaigényelni.

Persze neked külön tételesen el kell számolnia, hogy az egyes munkafolyamathoz mi minden anyagok felhasználása vált szükségessé: darab/beszerzési anyagár megjelölése.

Aztán ha valaki a számlakérést a mesterrel szemben nem kezeli kellő "rugalmassággal", nos MINDENT ki lehet fillérre számoltatni, áfázni stb. de a megrendelő abból "jól" nem jön ki...

Ha nem értesz egyet a vállalási díj mértékével, nos minden megyeszékhelyen van a Kisiparosok Ipartestülete (= Iparkamara), ott lehet kérni információt. Minden kisipari szakmának van országosan rögzített hatósági ár díjjegyzéke - ez ha másra nem, de legalább irányjellegű információra jó.

Egyébként, BÁRMILYEN építkezés, korszerűsítés vagy felújítás történik is, a kezdeti költségkalkuláció 10-15 netán 20 %-kal is megnővekedhet mire kész a munka. És ez nem azért van így, mert netán csal a mester, nem, hanem több lehet a felhasznált anyag szükségessége, vagy jobb a beépített anyagminőség - mikor mit lehet éppenséggel kapni. És ezen előre nem látható tényezők bizony "borítják"a kalkulációt.

És még az, hogy előre pontosan soha nem kiszámolható, hogy XY házán 23 munkaóra fog kelleni, vagy tán 28-30 óra is lesz az majd.

Én laikus vagyok, túl már egy cs.ház komplett építtetésén, és én is szívtam a fogam a költségek "elszaladása" miatt, de a magam esetében nem érzem, hogy átvágtag volna. Egyszerűen többe került a ház mint amennyit a kezdetkor gondoltunk, pedig kellő rátartással vágtunk neki a munkálatoknak.

ObudaFAN jogász, amit alant írt válaszként neked, azon külön esetleg el lehet gondolkodnod.

ObudaFan # 2006.02.17. 10:10

Ez egy klasszikus sikkasztásos történet, mondd meg neki, hogy ha normálisan elszámol, nem teszel feljelentést.
Ha nem értesz egyet, leginkább bíróság dönthet.

Tango # 2006.02.17. 09:49

Köszönöm a válaszokat!
Ha a vállalkozó azt mondja, hogy 'Bocs, de már megvettem az anyagotokat', akkor az rendben, ideadja és elszámolunk a munkadíjjal. De nem a mi anyagunkra költötte a pénzt.
Abba nem is merek belegondolni, hogy mi lett volna, ha akkor jelenti be az inflációt, amikor az egész építkezést befejezzük. Mennyi lett volna a 350 ezer munkadíj? Ugyanis mi abban a tudatban voltunk, hogy az eredeti vállalási díj szerint végzi a munkáját. Ha a munka megkezdésekor, vagy közben szól, hogy áremelés, akkor kerestünk volna mást.

A beépített anyagok számláin a megrendelő nevének kell-e szerepelni, vagy a vállalkozó nevére kiállított számlát is ideadhat elszámolásra?

Ha nem értek egyet a vállalási (a mi esetünkben már teljesítési) díj mértékével kihez fordulhatunk? A kamara tud ebben segíteni?

ObudaFan # 2006.02.17. 08:23

Viszont az az ő hibája, hogy az anyagköltséget nem anyagra költötte, ez sikkasztásnak minősül. Így aztán a fiz. meghagyás mellett akár büntetőeljárást is lehet indítani.

monalisa1 # 2006.02.17. 03:03

Egy vállakozó is tervezi/ütemezi a munkáját, és az ahhoz szükséges anyagmennyiségeket, akár hónapokra előre is.

Pénzt visszaadni magától valószínőleg nem fog, előfordulhat tényleg anyagba fektette azt be: egyszerre SOK anyagot vásárol - ő is figyelheti az ilyen-olyan akciókat... (Aztán majd teljes áron számolja el az anyagot a megrendelőnek, de ez más téma.)

A vállalkozó is csak ütemezi a munkáját, és az ahhoz szükséges anyagmennyiséget.

Ha a személyes megbeszélés nem vezet vele eredményre, a fél millió kp. kintlévőségtek végett javasolt a fizetési meghagyás kibocsájtása.

Ami a munkadíj, az infláció stb. kifogásokat illeti, ez egy mesterembernél magátl értetődő rutinszerő valami.

Nézd, végül is nem az ő hibája, hogy elakadtatok anyagilag...

Tango # 2006.02.16. 23:29

Családi ház felújítását és bővítését kezdtük 2005. szeptember végén. Találtunk egy vállalkozót , akit a kőműves ajánlott az épületgépészeti munkára. (Régi épület fűtésének cseréje, új épületrész fűtésének kialakítása, anyagok beszerzése). Adott egy árajánlatot, anyagköltség és munkadíjra összesen 1,35 M Ft. Ebből 1 M Ft-ot átutaltunk a számlájára. Sajnos az építkezést nem tudjuk 100%-ig befejezni, szóltunk a fűtésszerelőnek, hogy egyelőre csak a régi épület fűtését csinálja meg, a többit a nyáron folytatjuk az eddig elvégzett munkárol és anyagról számoljon el, a pénz többi részét adja vissza. Kiderült, hogy nincs meg a pénz, mert azt másra költötte, azt gondolta, hogy az már az övé, anyagot tud szerezni hitelre is, ezért költötte el. Ezt le is írta SMS-ben. Amióta közöltük vele, hogy leállunk, szinte lehetetlen volt elérni. Végül nagy nehezen ráállt, hogy a hétvégén elszámol. Telefonon közölte, hogy az eddig felhasznált anyagköltség 200 ezer Ft, a munkadíj 300 ezer Ft. és még nincs meg a teljes visszajáró összeg. A problémánk az, hogy nem írtunk megbízási szerződést, csak szóban állapodtunk meg, igaz tanú jelenlétében, a munkadíjra akkor 350 Ft-ot mondott, de az az egész épületre vonatkozott ! Írásos anyagunk csak a pénz átutalásáról van, amiben leírtuk, hogy az összeg anyagköltségre lett átutalva. Az eddig elvégzett munka az összes munkának csak kb. az 1/4 része. Mikor kifogásoltam a munkadíjat, mindenféle inflációra, áremelésre hívatkozott. Mit tehetünk? A visszajáró pénzre szükségünk van, viszont a munkadíjat soknak tartom. Kérem segítsen valaki, hogy hogy oldjam meg a problémát?