ló adásvétel


Maylo # 2006.03.21. 08:42

Köszönöm a 2 BH-t! Nagyon jól jöttek!

ObudaFan # 2006.03.13. 16:16

BH1996. 527.

BH1991. 432.

Maylo # 2006.03.12. 19:28

Szia monalisa1!

Köszönöm, hogy írtál nekem, de engem a téma JOGI vonzata érdekel
A lovak valóban nagyon érzékeny állatok és számít, hogí milyen volt a kapcsolata az előző gazdával, DE... Az eset amit írtam valószínüleg abból fakadt, hogy az új tulajdonos nem úgy vagy nem azon a szinten lovagolta a lovat mint az előző gazda. A lovazás érzelmi oldalával viszonylag tisztában vagyok (17 év alatt láttam és tanultam egysmást), engem kifejezetten a jogi vonulat érdekel.

- Pl.: versenylovaknál beleírják a szerződésbe az állat volt/jelenlegi betegségeit, rossz szokásait ( karórágó, szitál...stb) azt nem tudom, hogy ez a hatályos joganyagban rögzítve van e vagy egyenlőre a szokás diktálja így?

  • A jog -és kellékszavatosság kategóriába beletartozik?
  • Részletvételnél milyen biztosítékok lehetnek -gondolom bankgarancia kilőve -, vagy ha elviszi a lovat 1 hétre kipróbálni akkor ez letéti szerződéssel oldható meg?

Engem elsősorban ilyen és ehhez hasonló kérdések foglalkoztatnak. Elsősorban ilyen témákban várok felvetéseket, javaslatokat.

monalisa1 # 2006.03.11. 11:19

Valószínűleg lesz ember aki segítőleg hozzá tud majd szólni, bár a probléma nem kimondottan jogi eredetű...

Addig is gondolom a lovas weblapok egyike - másika: pl. paci.hu., lovas.hu., lovarda.hu., lovassszövetseg.hu., magyartrurf.hu.

Laikusként annyit, hogy egy ló NAGYON ÉRZÉKENY jószág, "aki"bizonyára módfelett szokva vagyon az előző gazdájához és körülményekhez. Ezzel szemben az új istálló és az új gazda sokat ronthat az eddigieken.

Ellenszegül = makacs mint a szamár...
Pedig messze értelmesebb nála.

Maylo # 2006.03.11. 10:29

Segítsetek!!

Készített valaki már ilyen a tárgyban szereplő szerződést?
Ha igen akkor voltak e a szerződésnek valamilyen speciális kritériumai? Erre van jogszabály vagy a gyakorlat adja a feltételeket, elemeket?
Tud valaki esetleg olyan perről ami ilyen tárgyú volt, akár itthon vagy az Eu-ban?
Szerintetek a szavatosság vonatkozik a ló viselkedésére is? Itt arra gondolok például, hogy valaki megvesz egy lovat amivel az előző tulajdonos jól szerepelt díjugrató versenyeken, ő meg egy hónap elteltével már egy centit sem tud ugrani mert a paci ellenszegül.
Ebből írnám a diplomamunkám, de sajnos nem találok anyagot hozzá, jó lenne ha kapnék tanácsot!!
Előre is köszönöm!!