Nincs mit.
Haszonélvező használatidíj igénye
Kedves floda: van, hogy valakit elüldöznek az otthonából (...), bár az is lehet, hogy a bácsinak volt nehéz a természete...
Akár így akár úgy, szociális otthonba senki sem megy szívesen.
Tény, önként távozott, és valószínűleg csak némi lelépési pénzt akart.
Az esetleges családi vita oka nem tartozik ide.
Kedves ObudaFan, Köszönöm a választ én is erre gondoltam; mármint, hogy ő önként ment ki a házból, nem akadályozza senki abban, hogy ott legyen;
Köszi a választ
Azért az eredeti kérdésre is válaszoljunk. :) Az eredeti kérdés a használati díj mértéke volt. Éppen ezért a monalisa által leírtaknak semmi jelentősége, mert az a haszonélvezeti jog értéke, és egyébként leginkább illeték szempontjából használható. A használati díj tekintetében a mérték természetesen szakértői kérdés. Az, hogy jogosult-e rá XY viszont attól függ, nem lakhatna-e bent, mert ha ennek semmi akadálya, akkor nem követelhet semmit.
Van egy induló kérdés:
A haszonélvezők (az apuka és az anyuka) mindketten a teljes ingatlanra haszonélvezők (egymás mellett), vagy külön-külön 1/2-1/2 részekre haszonélvezők, önállóan?
Tehát a tulajdoni lapon az apuka haszonélvezeténél az Utalás c. rovatban csak az ingatlan egyik felére utalnak, vagy mindkét felére?
Ez ugyanis több szempontból sem mindegy. Az értékét is máshogyan kell számítani, a használati jog aránya is másképp alakul(hat), és nem utolsó sorban más lehet jogosult megváltani a haszonélvezetet.
Köszönöm a válaszokat;
A haszonélvezet, használat mint vagyoni értékű jog értékének kiszámításánál a vagyoni értékű jog egyévi értéke a kiindulási pont. Ez egyenlő a vagyoni értékű joggal terhelt dolog - terhekkel nem csökkentett - forgalmi értékének 1/20-ad részével.
A használati díjról történő lemondásért kapható összeg fűgg az illető életkorától - minél idősebb valaki annál kevesebb a megváltási összeg.
A "mekkora mértékben kérhet az ingatlanért" az alant hívatkozott weblapon a kiszámítás módja pontosan megtalálható.
A kérdés az, hogy HASZNÁLATIDÍJAT, mekkora mértékben kérhet az ingatlanért?
Most már gondosan gépeltem be, de a gép ismét "kajlán" írta ki.
Szóval a www.Magyarország.hu honlapot keressed.
http://www.Magyarország.hu/Ügyintéző/Ügyleírások/Adó, illeték, vám/Illeték/Örökösödési illeték.
Bocs alant elgépeltem.
Javaslom a következőt:
http://www.Magyarország.hu./Ügyintéző/Ügyleírások/Adó, illetékek, vám/Örökösödési illeték,vám/Illeték megkeresését, ahol is a "haszonélvezet és használat öröklésének illetéke" részletesen taglalva van, és többek közt az illeték pontos kiszámításához adnak is példát.
Mivel a bácsi a háznak csak fele tulajdonosa volt, így gondolom csak a saját haszonélvezeti része megváltása iránt léphet fel.
XY-onés neje a közös tulajdonukat képező családi házukat, adásvételi szerződéssel lányukanak és anak férjének adták el, holtig tartó haszonélveztei joggal.
XY-nak megromlott a viszonya feleségével és lányával; ezért idősek otthonába költözött a családi házból.
Milyen összegű használati díjat kérhet és az egész ingatlanr vagy csak fele része után illeti-e meg a használati díj?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02