szerződéskötési kötelezettség?!


péterapó # 2006.03.18. 01:07

lazurdeak !
Fodrásztól csak akkor kérj számlát, ha már eltette a borotvát....


Polgár légy, ne alattvaló!

lazurdeak # 2006.03.17. 10:45

Hű, erről megfeledkeztem... Ez aztán döntő érv lesz az illető meggyőzésében : )
Meg majd szólok a fodrásznak és a szobafestőnek is, mert a múltkor nekik is kiment a fejükből ; )

ObudaFan # 2006.03.16. 18:44

Viszont számlaadási kötelezettséget van olyan jogszabály, ami előír. :)

lazurdeak # 2006.03.16. 17:29

Jogászi szempontokból természetesen igazatok van abban hogy érdemes írásos szerződést kötni, de nem tudjuk, hogy az illető vállalkozót mi motiválja.

Sok kisvállalkozó irtózik bármit is aláírni, főleg adóelkerülési célból. Ha nincs szerződés, nincs nyoma az árbevételnek. (A magam részéről természetesen mélységesen elítélem az ilyen közösségellennes magatartást!)

Másrészt ha netán nem mindig tud teljesíteni azaz linkóci alak, akkor szerződés nélkül gyakorlatilag felelőssége sincsen (kötbér, kártérítés nehezen verhető rá).

Lehet, hogy az ilyen vagy hasonló előnyök miatt megéri a vállalkozónak a kockázatot, hogy néha egy-egy ügyfele esetleg nem fizet. (Egyébként ha részfizetéseket köt ki a nagyobb munkák kisebb fázisaira vagy előleget kér, akkor már nem is olyan nagy az a kockázat.)

Ha az ügyfél magánszemély, akkor ő sem biztos, hogy ragaszkodik a papírozáshoz, mert ÁFA nélkül olcsóbban kapja a terméket/szolgáltatást. Más kérdés, hogy bukja az esetleges jótállást és szavatosságot. Ezt meg a vevő dolga mérlegelni. (Igen, tudom, hogy attól hogy van szerződés, még "el lehet felejteni" számlát adni, de az már nagyon kockázatos.)

Amúgy pedig ha volna is olyan paragrafus, ami előír írásos szerződést, nem hiszem, hogy különösebben meggyőzné az ismerősödet és mostantól gőzerővel gyártaná a szerződéseket, ha eddig jól megvolt nélkülük.

péterapó # 2006.03.16. 14:09

Kedves tothmesz !

Nem tudom ismerősöd milyen tevékenységet folytat....
Saját érdeke is,hogy a szerződés feltételei meghatározva legyenek...
Egyszer maradjon adósa egy megrendelője néhány millióval és mondja azt, hogy nem is látta soha az ismerősödet...sőt birtokháborított, mert leverte a régi -szép-omladozó vakolatot a ház oldaláról.
ítisztességes munkavégzés esetén a vállalkozó védelmét is jelenti, ha írásba foglalja megbízás tárgyát vállalás összegét, befejezés határidejét és lényeges körülményeket.

Üdv.


Polgár légy, ne alattvaló!

_Lala_ # 2006.03.13. 19:43

Nem fogsz találni ilyen jogszabályt.

Azért érdemes írásban szerződést kötni (mert a szóbeli megállapodás is szerződés!), mert ez a későbbiekben a megállapodás tartalmát bizonyíthatja, enélkül bárki bármit mondhat.

tothmesz # 2006.03.13. 19:17

Tehát nincs egy darab paragrafus sem, ami előírná, hogy 100.000,- Ft feletti értéknél kötelező szerződést kötniük a feleknek?
Csupán bizonyítani szeretném az egyik ismerősömnek, aki szinte sosem köt szerződést az ügyfelekkel, még a nagyobb munkák esetén sem, és hiába mondom neki hogy nem elég a bizalom, mert szerződés nélkül hát később nem sokra megy...
ezért kutatok vmi meggyőzőbb jogszabály után...

péterapó # 2006.03.13. 19:13

Kedves tothmesz!

Egyedül az ingatlannal kapcsolatos tulajdonváltozáshoz követelmény az írásba foglalás.
Nem ártalmas azonban az írásba foglalás.
Végrendelkezhetsz is szóban legfeljebb egy jót balhéznak az örökösök a bizonyításon....
Üdv.


Polgár légy, ne alattvaló!

tothmesz # 2006.03.13. 18:59

Kedves Mindenki!

Arra a kérdésre keresek választ, hogy van-e jogszabály, létezik-e paragrafus konkrétan, ami kimondja, hogy bizonyos értékösszeg felett (100.000,- Ft) kötelező szerződést kötni???
Annak is örülnék, ha csak a jogszabályra mutatna rá valaki, hogy hol keressem.

KÖSZÖNÖM!