jogerős ítélet behajtása jogutódon

lazurdeak # 2006.03.16. 17:05

Kedves pinki!

Az "egyszerű" ötleted végrehajtásához még egy apróság szükséges: kell találnod kellő számú kérődző párosujjú patást, akik hajlandók fedezet nélkül nagyobb összegeket hitelezni egy most alapított Kft.-nek. (Kis tartozásokból ugyanis nehéz lesz fedezni a cégalapítás és felszámolás költségeit.) És e miatt már nem olyan egyszerű a manőver, legalábbis jó duma kell hozzá : (
Egyébként a második céged is inkább Kft. legyen és ne Bt. A többi stimmel, ha nem tudják rád bizonyítani a szándékosságot, már élhetsz is olyan hevesen, mint Marci. Sok szerencsét ; )

ildikó31 # 2006.03.16. 11:33

Kedves pinki!
ez azért nem olyan egyszerű, mert ha bebizonyosodik - amint azt Lala is írta - , hogy azért alakítottad a céget, hogy színlelt ügyleteket kössél, vagy az ésszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétes módon veszteséges üzletbe kezdj és ezzel a hitelezői kielégítést részben vagy egészben meghiúsítsd, akkor bizony bűncselekményt követtél el,és ez büntetendő. Ha ez bebizonyosodik, akkor a saját vagyonoddal is felelsz. Viszont ha hajléktalan vagy és munkanélküli, akkor tényleg nincs mit behajtani rajtad, de a bűncselekmény az marad
Ha ez nem bizonyosodik be, akkor akár ugyan abban a városban, ugyan azon a helyen akár ugyan abban a társasági formában újabb céget is alapíthatsz.

ildiko31

_Lala_ # 2006.03.16. 10:06

Ha a cég csődbe ment, és maradt tartozása, akkor felmerülHET a csődbűntett elkövetésének gyanúja. Tegyél feljelentést a rendőrségen. Ha rá tudják verni az ügyvezetőre, akkor egyrészt személy szerint is anyagi felelőssége lesz, másrészt új cégben sem lehet egy darabig ügyvezető (ettől azért nem fogja az ereit felvágni :)

pinki # 2006.03.16. 09:12

Hát ilyen egyszerű? Csinálok egy kft-t, tartozok fűnek fának,csődbe viszem, hiába perelnek jogerősen, úgysem tudnak rajtam semmit behajtani. Nincs miből. Ezt követően akár ugyanazon a néven, ugyanabban a városban, de más gazdasági formában alapítok egy másik társaságot (bt-t) és élek, mint Marci Hevesen. Csak a képemen legyen bőr!

ildikó31 # 2006.03.16. 07:52

Kedves pinki!

Ha nem jogutód, akkor milyen alapon akarod behajtani????
Semmi közük ( a két független cégnek)egymáshoz.
Meg kell birkóznod azzal a tudattal, hogy ezt a tartozást nem fogod tudni behajtani senkin! (sajnos)

ildiko31

lazurdeak # 2006.03.15. 08:04

Szerintem hiába reméled, hogy a magyar jog nem engedi meg ezt, mert a Kft. pontosan azt jelenti, hogy a társaság tartozásaiért a tagok nem felelnek.
Ez nem csak nálunk, hanem a világ sok más táján létező cégforma és a konstrukció célja, hogy serkentse a vállalkozó kedvet azzal, hogy a vállalkozó kockázatát korlátozza (mint azt a neve is mutatja).
Ezzel tisztában kell lennie annak, aki Kft.-nek vagy Rt.-nek hitelez illetve velük üzletel.
Sajnos vannak, akik tudatosan visszaélnek a konstrukció adta védelemmel és tudatosan csődöltetik be egyik-másik cégüket, amelynek a nyakán hagyják a tartozásokat. (Tudomásom szerint ez nálunk az építőiparban jellemző.)
Ez ellen a 1997. évi CXLIV. törvény (GT) elvileg nyújt némi védelmet. (Lentebb idézem a szerintem releváns részeket, a teljes szöveget megtalálod ugyanezen az oldalon:
http://www.jogiforum.hu/torvenytar/Gt)
De szerintem nem lesz könnyű bizonyítanod, hogy szándékos visszaélés történt. Úgy is fogalmazhatnék, hogy sokkal egyértelműbb esetekkel sem képesek belátható időn belül megbírkózni a magyar bíróságok. (Hangsúlyozom: nem vagyok jogász, csak az ismerőseim eseteiből tanultam.)
56. §
(3) Nem hivatkozhat korlátozott felelősségére az a tag, aki ezzel visszaélt. Így a korlátolt felelősségű társaság és a részvénytársaság azon tagjai, akik a társaság elkülönült jogi személyiségével és korlátlan felelősségével a hitelezők rovására visszaéltek, korlátlanul és egyetemlegesen felelnek a megszűnt társaság ki nem elégített kötelezettségeiért.
(4) Különösen fennáll a tagok (3) bekezdés szerinti felelőssége, ha a társaság vagyonával sajátjukként rendelkeztek, illetve, ha a társasági vagyont saját vagy más személyek javára úgy csökkentették, hogy tudták, illetve kellő gondosság tanúsítása esetén tudniuk kellett volna, hogy ez által a társaság a kötelezettségeit harmadik személyek részére nem lesz képes teljesíteni.
illetve:
296. § (1) Ha az ellenőrzött társaság az uralkodó tag legalább többségi irányítást biztosító befolyása következtében tartósan hátrányos üzletpolitikát folytat és ennek következtében az ellenőrzött társaság felszámolása esetén az ellenőrzött társaság vagyona a hitelezők kielégítésére nem nyújt fedezetet, a hitelező felszámolási eljárás során benyújtott keresete alapján a bíróság megállapíthatja az uralkodó tag korlátlan és teljes felelősségét az ellenőrzött társaság tartozásaiért.

pinki # 2006.03.14. 19:04

Nekem mindegy, hogy jogutód vagy sem, ettől függetlenül be tudom-e hajtani ezen a személyen a már megítélt kintlévőségemet. Nem kevés pénz. Azt azért nagyon remélem, hogy a magyar jog nem engedi meg, hogy egy külföldi, ha itt tönkretett egy céget, tartozása van, akkor kivonul. Minden felelősség nélkül, minket benne hagyva a sz....ban. Utána pedig egyszerűen csinál egy másik céget? Pinki

ildikó31 # 2006.03.14. 12:31

Éppen azért alakított másik céget, hogy folytatni tudja a tevékenységét, mégpedig úgy, hogy az előző cég által felhalmozott adósságoktól mentesen, tiszta lappal indulhasson.

Nem tekinthető jogutódnak. (igaz nem ártana róla több infó, de a gyakorlat alapján azt mondanám, hogy 99 %-ban nem jogutód)

ildiko31

pinki # 2006.03.14. 12:15

Van egy jogerős 2004-es ítéletem egy azóta már csődbe ment kft ellen. Tulajdonosa és ügyvezetője osztrák volt. Tudom, hogy a magánvagyonával ő már nem felelhet Magyarországon. Ma kiderült, hogy ue. az osztrák személy alapított egy bt-t. Még a neve is majdnem ua. a cégnek. A régi tevékenységei mellé felvett egy-két újat. Tekinthető jogutódnak ez a cég? Behajtható rajta a jogerős ítélet? Köszönöm a választ előre is. Pinki