Társasház


péterapó # 2006.03.29. 13:10

Kedves Gábor
A Társasházzal kapcsolatos döntésekben a tulajdoni hányad alapján kell számolni a szükséges szavazati arány meglétét( nem a lakás,vagy lakók száma szerint)
Bocs ezt nyilván tudod,de az 50% számításod félreérthető volt

Üdv


Polgár légy, ne alattvaló!

péterapó # 2006.03.29. 13:06

Kedves gbereczki !

Az előző hozzászólók megállapításival egyetértve véleményem az, hogy a közösségi élet vagy kialakul,vagy nem.
Ennek kialakítására nem túl jó ötletnek tartom az irásban szervezett közgyülést.
Szerintem a Társasház gazdálkodásával, megfelelő felújításával....kellene foglalkoznod.
Egy két tippet tudok adni, ha mégis formálni akarod a ház életét

Üdv


Polgár légy, ne alattvaló!

Bubó # 2006.03.28. 16:30

Ok, én is tudom, hogy a közös képviselő a társasház nevében jár el, ha veszít, a társasházat terheli a perköltség.
De gondolod, hogy a szabálytalanul hozott közgy. határozat miatt elveszített perköltséget a lakók nem háratják át arra, akinek köszönhetik az egészet, tehát a közös képviselőre? Ha akkor még az lesz egyáltalán.
Nem véletlenül írja elő kötelezően a th-i tv. a kk. részére a szakképzettség megszerzését, ami által min. a th-i tv-t ismernie kell.
Az meg egyenesen badarság, hogy - ahogy írod - a bíróság által érvénytelenített határozat után a megismételt gyűlésen ugyanolyan, tehát törvénytelen határozatot hoznak. Szerintem még véletlenül sem megy bele egy értelmes tulajdonostárs mégegyszer ugyanabba a zsákutcába!

bellicus # 2006.03.28. 11:56

gondolkozz el, hogyan fogod kifizetni a perköltséget.

Én úgy tudom, határozat megtámadása esetén az alperes a társasház, tehát a közös képviselő nem a saját zsebéből, hanem a társasház pénzén pereskedik.

Ha írásban megvan a többség, akkor nem biztos, hogy érdemes megtámadni, mert a bírósági ítélet nyomán - mivel érvényteleníti a határozatot - meg kell ismételni a gyűlést. Azon feltehetőleg ugyanaz lesz a szavazás eredménye.

ObudaFan # 2006.03.27. 19:39

Azért az SZMSZ-szel kapcsolatban azt is hadd javasoljam, hogy elfogadott határozatnak csak azt tekintsétek, ha a visszajuttatott szavazólapok több, mint felén ott az igen, vagyis a 2. kérdésben nem elfogadott a határozat.

Bubó # 2006.03.25. 18:10

Jól tudod, az írásbeli szavazás lehetőségéről, részletes szabályairól az szmsz-ben kell rendelkezni. Ha az elkészül, kérdéseidre a választ ott találod meg.
A jelenlegi formában mindenkire kötelező erejű közgyűlési határozatot nem tudsz hozni, illetőleg csak addig lesz érvényes, míg valamelyik tulajdonos-társ meg nem támadja a bíróságon. Miután a bíróság a kifogásnak minden-képpen helyt ad, hiszen szabálytalan az írásbeli szavazás, gondolkozz el, hogyan fogod kifizetni a perköltséget.
Véleményem szerint előbb a szabályos írásbeli szavazás feltételei kellene megteremteni, tehát részletesen szebályozni az szmsz-ben.

gbereczki # 2006.03.25. 16:28

Tanácsra lenne szükségem.
Fenn áló körülmények.
Egy társasház közösképviselőjeként kezdtem tevékenykedni febr. 1-től.
Annak érdekében, hogy a lakosokat bevonjam a közösségi életbe irásban szervezett közgyülést kezdeményezek.
Az elkészített szavazólap jellemzői
a.) konkrétan feltett kérdések,
b.) többnyire igen, nem tartozkodik válaszok.
A kérdés:
=> érvényes e a közgyülés, ha a lakókból (48) 50%-ot (31) meghalladó szavazólap érkezik vissza.
=> mi a szavazás eredménye, ha egy kérdésben 15 igen, 1 nem, 10 tartozkodik, 5 nem jelölt meg a választ?
=> érvényesnek tekinthető-e a szavazás, ha a szavazólapok 2. hét várakozás követően még nem érték el az 50 %-ot, ezért egy héttel mehosszabításra került visszajutatási idő.
Bár tudom, hogy az irásbeli szavazást a SZMSZ-ben kellene szabályozni, de a volt képviselő nem törödött kellően szabályozottság megteremtésével.
Előre is köszönöm a segítséget.
gábor