közúti baleset - felelősség

Barceo # 2006.03.30. 11:44

Tegnap egy parkolóból haladtam éppen kifelé, egyenesen az úton, amikor egy autó a baloldali parkolósávból elkezdett kifelé tolatni. Rögtön megálltam, de sajnos így is belémjött. Az ő autójának a jobb hátsó lámpája, az enyémnek a bal első kerék fölötti lemeze sérült. A vétkes hölgy azonnal elnézést kért és elismerte a felelősségét.
A gond csak az volt, hogy egyikunknél sem volt baleseti bejelentőlap... Így telefonszámot és rendszámot cseréltünk azzal, hogy ma találkozunk és kitöltjük a papirokat.

Felhivom reggel, mire azt mondja, hogy nem is ő volt a hibás, vagy legalábbis nem teljesen. Egyezzünk meg 50-50 %-ban. Mondom, szó nem lehet róla, a helyzet teljesen egyértelmű: én az úton mentem, ő pedig irányjelzés és hátranézés nélkül egyszerűen kitolatott.

Abban maradtunk, hogy a papirt kitöltjük, de valószínűsíthetően nem fogja elismerni a felelősségét. Mi van ilyenkor? Mennyire egyértelmű egy ilyen helyzet a biztosítónak?

Eléggé aggaszt a dolog, mivel a szerelő szerint kb 120 e. Ft lesz a javitás.

Joel2000 # 2006.03.30. 11:52

Pontosan nem tudom, mivan. De szerintem bíróság majd megállapítja, hogy pontosan mi. A biztosítót meg majd az kötelezi.

De ezért kell ilyenkor rendőrt hívni. Inkább ne bízz meg abban, aki hibás, mert csak ez a vége. Mindig!! rendőrt kell hívni (főleg ha nem te vagy a hibás:) )

A tesómnak is volt 4-es koccanás. Õ volt a 4ik a sorban. Természetesen ő volt a hibás, majd egy év pereskedés utám, mikor már egyik fél sem foglalkozott az üggyel, kihozták a 3ikat. Egy év után megjelentek náluk a bírósági papírral, hogy ők a hibásak. Gondolhatod, hogy megütötte őket a guta. :)

ildikó31 # 2006.03.30. 13:54

Kedves Barceo!

Nem kell baleseti bejelentőlap! Megtette volna egy sima A4-es papír is, amin minden beazonosítható adat szerepel, valamint a bekövetkezett baleset leírása, lerajzolás.

• a baleset okozója elismeri a felelősségét, és aláírja mind a két fél.

Ezzel is bemehettél volna a biztosítóba. Szerintem hívd felmégegyszer a hölgyet és mond meg neki, hogy amennyiben nem ismeri el a felelősségét, rendőrségi feljelentést teszel.

ildiko31

deakne # 2007.04.14. 12:12

Üdvözletem! Egy közúti balesetben kérném a segítségüket! Egy ismerősöm Bp. Kőbányai úton párh. közl.alk. úton a külső sávban haladt. A belső sávban egy autó állt. A szemből jövő forgalmi sávból takarásból hirtelen az ismerősöm elé kanyarodott egy másik autó, ami előtt már nem tudott megállni és ütköztek. Kérdésem az lenne, hogy ilyenkor ki a felelős? Ugyanis a jogszabály előírja, hogy bekanyarodás előtt meg kell bizonyosodni annak biztonságáról, annak a személynek aki irányt változtat. A jogszabály azt is előírja, hogy párh. közl.alk. úton a jobb sávban kell haladni kivéve a balra bekanyarodás esetét. Ez az autó a belső sávban csupán megadta az elsőbbséget a balra bekanyarodó járműnek, akinek teljesen természetes volt, hogy a másik sávban haladó jármű, (aki megállás nélkül szerette volna folytatni útját és nem látta, hogy irányt jelzett volna a belső sávban haladó álló jármű) megadja az elsőbbséget. Hát nem így történt. Nagyon nagy szükségem lenne a segítségetekre, mert személyi sérülés is történt ismerősömnél, akit bevittek a balesetibe 8 napon túl gyógyuló orrcsonttöréssel. Választ nagyon megköszönnék! ÜDv

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.14. 18:19

Milyen alapon lehetne felelős az ismerősöd? Szerinted megszegett bármilyen közlekedési szabályt?

ObudaFan # 2007.04.14. 18:38

Lakott területen lévô, párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen a forgalmi sávok útburkolati jelekkel vannak megjelölve, a belsô forgalmi sávban (sávokban) 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival és motorkerékpárral folyamatosan is szabad haladni feltéve, hogy ezzel a jármû a mögötte gyorsabban haladó jármûvek közlekedését nem akadályozza.

Viszont ha jól értem, elsőbbsége nem volt a kanyarodónak, innentől kezdve ő tűnik felelősnek, mert meg kellett volna győződnie, hogy nem jön senki a külső sávban, szerintem.

deakne # 2007.04.15. 16:33

Köszönöm a válaszokat, közlekedési szabályt nem szegett meg, de a XIV. ker. RK. mondhatja, hogy a szerintünk vétkes fél sem szegett meg szabályt és akkor ő nincs kint a vízből. Csak attól tartunk, hogy 50-50%-ra hozzák ki az ügyet. És attól neki még nem lesz autója, amivel közlekedni tud. Ja és a másik autó tulaja afgán állampolgár volt magyar rendszámos autóval.

A másik autónak a belső sávban megadták az elsőbbséget, csak az ismerősöm nem látta, hogy a szemből jövő bekanyarodik elé, csak amikor már nem tudott megállni. A másik meg, hogy én úgy tudom, hogy attól hogy megadják az elsőbbséget az egyik sávban esetünkben a belsőben, abból nem következik egyenesen, hogy a külső sávban is megkapja. Meg kellett volna győződnie, hogy a külsőben is megadták, nem bekanyarodni úgy, mintha az tök természetes lenne.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.15. 19:32

Ahogy mondod. Attól, hogy a belső sávban haladó lemondott az elsőbségéről, a külső sávban haladó nem köteles ugyanúgy tenni. A kanyarodó jármű egyértelműen elmulasztotta az elsőbségadási kötelezettségét, a biztosítója majd fizet. Ha másképp nem, ítélet folytán.

szerintünk vétkes fél sem szegett meg szabályt ” Ez viszont fából vaskarika. A rendőrök pedig nem arról híresek, hogy különösebben mentegetnék a terhelteket.

deakne # 2007.04.18. 11:01

Sziasztok! Ha érdekel valakit... A történet folytatódik, a XIV. ker, rk. azt modta, hogy átadja a 8-nak az ügyet, de az biztos hogy az ismerősöm aki egyébként a férjem vétlen, hiszen nem adták meg neki az elsőbbséget és hogy ez biztos. Ennek örömére tegnap nekem nem adták meg az elsőbbséget és összetörték életem első saját autókáját, ami egyébként 92-es és garantáltan törésmentes (volt). Na erre varrjatok gombot, ha van isten, akkor valami nagyon rosszat csinálhattunk, hogy így ver... Szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem lett semmi bajom, kaptam felelősséget elismerő betétlapot, és magyar volt a tulaj. Megtudtam, hogy az uram ügyében a vétkes félnek nincs tartózkodási engedélye, decemberben indították meg a menekültügyi folyamatot. Úgyhogy bekaptuk de rendesen, nem baj ezután remélem már csak jó jöhet. Üdv mindenkinek köszönöm szépen a válaszolóknak, hogy időt szakítottak a problémámra hálás vagyok érte.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.18. 11:21

Nem sokat számít, ki a vétkes vezető, ha van a kocsira kötelező felelősségbiztosítás. Ha nincs, akkor meg a Mabisz fizet.

És Isten útjai kifürkészhetetlenek. Még az sem biztos, hogy büntet; lehet, hogy éppen segít. Csak nem értjük.

eleem # 2007.04.18. 18:19

szép napot! Egy kérdésem lenne, az előzménye: Az apámat halálos közlekedési baleset érte, de nem ő volt a vétkes, hanem az a személy, aki a balesetet okozta, napokban megvolt a tárgyalás a vétkes 2.6 évet kapott halált okozó ittas járművezetésért. Az apám halálával örököltem egy ½ ingatlant, a másik ½ rész az anyám tulajdona, csakhogy nem csak a fél ingatlant örököltem, hanem vele együtt egy majd 2millió forintos adóságot is amit végrehajtásra is került, az az a végrehajtó rátette a kezét az ½ tulajdonú ingatlanra.
Mivel akkor nem volt munkahelyem nem is tudtam fizetni, a megoldást abban láttuk, hogy az anyám vett fel jelzáloghitelt és így fizettük ki a végrehajtót. A kérdésem a következő, mivel anyámék elváltak voltak így semmi köze sem volt az apám tartozásához, de mégis neki kellett felvenni a jelzáloghitelt, hogy nehogy elárverezzék a lakást. perelheti e azt a személyt, mondjuk polgári peres úton, azt aki a balesetet okozta vagy visszaperelheti e pénzét attól a pénzügyi cégtől aki a végrehajtást kérte. Köszi a segítséget: „e”

ObudaFan # 2007.04.18. 18:29

Sokmindenre lehet perelni a baleset okozóját: ha volt olyan személy, akinek valamilyen tartásdíjat fizetett az apa, vagy kiskorúsága miatt természetben eltartotta, akkor tartást pótló járulékra, ha valaki a kórházi, temetési költséget kifizette, akkor arra. Speciel ezt a jelzálogtartozást nem lehet rajta követelni, mert ez nem a baleset következménye, hanem azé, hogy az elhunyt felhalmozott ekkora tartozást.
Természetesen a banktól sem lehet azon a címen visszakövetelni semmit, hogy volt olyan pofátlan, hogy a követelését behajtotta. Abban a végrehajtási eljárásban lehetett volna megpróbálni pl. egy részletfizetési kérelmet, vagy vh. felfüggesztési kérelmet előterjeszteni.

Pocahontas1978 # 2007.05.16. 07:06

Sziasztok!

Pénteken egyenesen haladtam egy úton, és egy kis utcából egy hölgy balra kanyarodás közben (figyelmen kívül hagyva a táblát) nem adta meg az elsőbbséget és lassítás meg minden egyéb nélkül balról bezúzta a kocsimat.

Az autóm egy gyári!!!! állapotú, 19 éves Mercedes 190D. (Most légyszi ne vitatkozzatok, de az autó tényleg gyári volt, mindenfajta javítás vagy akár sérülés nélkül. Egy öreg papitól vettem, aki fehér ponyvával letakarva tartotta a garázsban és csak ünnepnapokon használta. 68e km van benne.) Szóval a hölgyemény a kocsi bal oldalát bezúzta, mindkét ajtó tropára ment, behorpadt stb és végighúzta rajta a kocsija a bordó festését. Mindegy, egyértelműen elismerte, hogy ő volt a hibás, azt mondta, hogy nem látott!!!! oké, kitöltöttük a kék-sárga betétlapot és elváltunk. A kárszakértő az avulást(?) az autó jó állapotának köszönhetően 30%-ban állapította meg, a kocsi már szervízben van. A biztoító azonban adott valami pótlapot, hogy a károkozó töltse ki, ezen a lapon az áll, hogy elismeri a felelősséget. Elmentem hozzá, a nő szuper együttműködő volt, de a férje.... a lényeg, hogy azt mondta, hogy nem tölti ki, mert ő még ilyen nyomtatványt nem látott! Csak a kék-sárgát és ha azt már kitöltöttük, akkor annyi.... Annyiban maradtunk, hogy akkora biztosító hivatalosan kiküldi, de szerintem nem fogják kitölteni. Ilyenkor mi van? Ha a kék-sárgán nem is tüntette fel, hogy felelős, de azért a rajzból egyértelműen kiderül, nem elég a biztosítónak? Továbbá, gondoltam ráijeszetek: utólag tehetek feljelentést a rendőrségen? Tekintettel arra, hogy nem tartotta be a közúti közlekedés (ebben az esetben elég egyértelmű!) szabályait és elég jelentős kárt okozott. Kaphat -e büntetést, jogsibevonás stb. Feljelentésnél miket kell vinni. Tanúk egyébként nem voltak, az egész egy kis szűk, kietlen utcában történt. Köszönöm válaszotokat!

Pocahontas1978 # 2007.05.16. 08:28

Sehol senki? :-(((

Traffic # 2007.05.16. 16:06

T. Pocahontas1978!

utólag tehetek feljelentést a rendőrségen?

Igen. A hölgy által elkövetett szabálysértés 100.000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, a járművezetéstől 1-12 hónap időtartamra tilthatják el.
Feljelentéshez a személyi okmányaidat, esetleg a járműved forgalmi engedélyét (+ zöldkártya, + biztosítás) kell vinni.

Traffic # 2007.05.16. 16:07

Oh, nem feljelentésnek minősül, hanem utólagos baleseti bejelentésnek! Ne azt mondd, hogy fel szeretnéd jelenteni, hanem azt, hogy utólagosan jelentenél be egy balesetet.

Pocahontas1978 # 2007.05.17. 08:22

Szia Traffic!
Köszönöm a hozzászólásodat! Mindenesetre várok még pár napot, hátha a biztosító által kiküldött nyomtatványt hajlandók kitölteni, aztán felejtsenek el.

De amúgy totál berágtam rájuk, tekintve, hogy a kocsim már sose lesz olyan, mint volt, ők meg ahelyett, hogy meghúznák magukat, még nekem állnak. Új alkatrészekre nincs pénzem, a használtak meg ugye általában nem olyan állapotúak, mint amilyenek az enyémen voltak, úgyhogy...
Ráadásul amikor elmentem kitöltetni velük ezt a pótlapot a tisztelt jelen levő ismerősük látatlanban azt nyilatkozta a kocsimról, hogy 20 éves volt a kocsi, mit akarok, biztos a rozsda miatt esett szét. Amikor meg bemutatkoztam, "kedves" megjegyzéseket tett a vezetéknevemre (Lakatos) Úgyhogy... :-(

Traffic # 2007.05.19. 14:49

Pocahontas1978!

Ne várj sokáig...

Pocahontas1978 # 2007.05.19. 18:47

Köszönöm Traffic! Újabb fejlemény: a biztosító kijelentette,hogy miután a betétlapon fetüntetett ábra alapján (továbbá a kárfelmérő nyilatkozata szerint? ezt mondjuk nem értem...) egyértelműek a körülmények, úgyhogy kifizethető a javíttatás költsége. Szóval ezek után lesz@rom hogy visszaküldik-e vagy sem a nyilatkozatukat. Csak mondjuk belegondolni is rossz, hogy mi lett volna, ha helyettem egy gyerek biciklizik arra a baleset idején. Szóval egyszerűen pofátlanságnak tartom, hogy így viselkednek. Ja, és végül (amikor a pótlapot ki akartam töltetni velük) egy idézet: "Idén ez már a negyedik ilyen koccanás, és ilyen papírt még nem kellett kitöltenem..." Jézusom, a negyedik!!! Pedig még csak május van... :-(

Traffic # 2007.05.19. 19:12

Örülök a fejleményeknek! A kárfelmérő a rongálódások alapján megállapította, hogy a baleset pillanatában a járművek olyan ütközési helyzetben voltak, a baleset úgy következett be, mint az a kárbejelentő rajzán szerepel (gondolom én).
Kívánom a legjobbakat!

Pocahontas1978 # 2007.05.21. 08:58

Nagyon szépen köszönöm!

...Azért még jelentkezek ha végre tényleg lezárul az ügy...

Pocahontas1978 # 2007.06.01. 16:40

A fórum büntetőjogi részébe már beírtam, de itt is próbálkozok, hátha válaaszol valaki!

Szóval:

Egy rokonom el akarta adni az autóját, ezért beadta egy kereskedésbe. Eltelt egy hónap, két hónap, aztán szólt neki valaki, hogy tudna vevőt az autóra. Az ismerősöm ekkor (hogy kivegye a kocsit), felhívta a kereskedőt, aki közölte vele, hogy a kocsit már eladták, a vevő hitelre vette az autót, a pénz átutalása pedig folyamatban van. A vevő a kocsit már elvitte. A rokonom kicsit dohogott, hogy szólhatott volna arról, hogy elkelt az autó, mindegy. Abban maradtak, hogy a tisztelt kereskedő úr majd jelentkezik, ha megvan a pénz. Eltelt egy hét, két hét... Az ismerős felhívta a kereskedőt, aki azt mondta, hogy a bank valami "kis hiba" miatt még nem utalt, de majd... ...újabb egy hét, eközben a kersekedő a telefont vagy nem vette fel, vagy érdekes módon vidéken volt. Aztán még egy hét üldözés után azt mondta, hogy megvan a pénz, majd "úgyis arra van dolgom beugrok vele". Mondanom sem kell, persze, nem jelentkezett. Ez tegnapelőtt volt. Ma az ismerősöm megint felhívta a kereskedőt, aki természetesen vidéken van, azt mondta, mégsincs meg a pénz(!), hétfőn találkozzanak a kereskedésben. Persze egyébként ilyen is volt már, és mikor a rokonom odament, a kereskedésben azzal fogadták, hogy a főnök nincs bent és nem is lesz pár napig. Hétfőn egyébként én is vele megyek, ezért érdekelne, hogy mivel lehetne ráijeszteni a kedves és igen pofátlan autókereskedőre. Csalás, rendőrség, (sikkasztás?), fogyasztóvédők,stb. Mi van, ha a bank már rég átutalta a pénzt, csak elköltötte, vagy 5 hete kamatozik neki, vagy mit tudom én... Szóval, ti mit tennétek? Előre is köszönöm a hozzászólásokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.01. 16:52

A sikkasztás gyanúja elég alapos. De egy feljelentésben a sértettnek nem kell pontos Btk helyet megjelölnie. Elegendő, ha elmondja, mi hogyan történt, aztán majd a rendőrség eldönti, meggyanúsítja-e a neppert, és ha igen, mivel.

Pocahontas1978 # 2007.06.01. 17:11

Óh, kedves K_B_S, köszönöm válaszod!

Szóval jogosan fenyegetőzhetünk a rendőrségi feljelentéssel. Ez jó hír! Fogyasztóvédelem, APEH?

Ja, és ha nagyon "szemetek" akarunk lenni kérhetünk kamatot a késedelemért, s ha igen, mennyit? (1 millió Ft-os vételár, és kb. 5 hete adta el a kocsit)

Még egyszer köszönöm!

ObudaFan # 2007.06.01. 18:37

A törvényben meghatározott mértékű késedelmi kamatot, ami minden naptári félévre az előző félév utolsó napján érvényes jegybanki alapkamat mértéke.