közúti baleset - felelősség

drbjozsef # 2022.08.02. 07:29

Tadegi,

Nagy különbség, hogy a "büntetőfékezésnél" (ami ugye nem jogi kategória) a hátsó közlekedőnek általában esélye sincs felvenni a megfelelő követési távolságot, jellemzően bevágnak elé.
Ha a kérdező normálisan haladt a tanulóvezető mögött, akkor képesnek kellett volna lennie rá, hogy a megfelelő követési távolságot felvegye.

Tadegi # 2022.08.02. 06:06

Az úgynevezett "ráfutásos" baleseteket, mint ez is, a magyar jog eléggé elmaradottan kezeli. Már az is nagy fejlődés, hogy pár éve eljutottunk odáig, hogy a büntetőfékezés esetén a hátulról jövő felelősségét nem állapítják meg - ha van bizonyíték. Egyébként a követő sofőr felelősségét mindig megállapítják, legalább részben.

Szomorú örökös # 2022.08.02. 04:32

Vararef

Az esetet az autómban lévő dashcam rögzítette, a felvételen is látszik, hogy tiszta jól belátható az útszakasz, és indoklás nélküli volt a vészfékezés.

Sőt azt is rögzítette, hogy nem tartottad be a követési távolságot.

drbjozsef # 2022.08.01. 20:18

Vararef,

Határeset.

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól
27. § (1) Járművel másik járművet csak olyan távolságban szabad követni, amely elegendő ahhoz, hogy az elöl haladó jármű mögött - ennek hirtelen fékezése esetében is - meg lehessen állni.
...
(3) A jármű sebességét hirtelen fékezéssel csökkenteni csak abban az esetben szabad, ha ezt a személy- vagy vagyonbiztonság megóvása szükségessé teszi.

Mindketten bukó.

Majordomus # 2022.08.01. 18:39

Mindenképpen felelős vagy,mert úgy kell követned, hogy bármikor meg tudj állni.

A biztositó szerintem 70-30 %-ban osztja meg a kárt. Milyen károk keletkeztek?

Vararef # 2022.08.01. 18:04

Ma történt egy balesetem, és ezzel kapcsolatban lenne kérdésem.
Előttem ment egy tanuló vezető, aki egy jól belátható útszakasz kellős közepén nyomott egy satuféket és Kb 50 km/h sebességről állóra fékezte az autóját.
Próbáltam elkerülni a balesetet, de erre nem számítottam, hiába néztem az előtte lévő útszakaszt, hiába néztem elé, egy satufékre nem lehetett számítani.
Kérdezném, hogy szerintetek mennyire hibás ilyenkor a hátul menő autó? Mert értem én, hogy követési távolságot kéne hagyni, de az sem normális, ha valaki indoklás nélkül satura fékezi az autóját, majd szétteszi a kezét, hogy ő nem hibás.
Az esetet az autómban lévő dashcam rögzítette, a felvételen is látszik, hogy tiszta jól belátható az útszakasz, és indoklás nélküli volt a vészfékezés.
(Azzal védekezett, hogy összekeverte a pedálokat 170 levezetett óra után).

Tomi_83 # 2009.08.16. 18:49

Üdvözletem Mindenkinek!

Tanácsot szeretnék kérni. Pénteken balesetet szenvedtem az autómmal. Az eset számomra egyértelmű. Munkából hazafelé tartottam egy főútvonalon, amikor a szemből jövő balra nagy ívben (az ő szemszögéből) le akart hajtani a temetőbe, és majdnem engem is oda küldött. A szaggatotton átjött az én sávomba, én félrerántottam, és a vizes füvön egy villanyoszlopnak csapódtam. Az autóm csúnyán összetört, személyi sérülés nem történt. Rendőrt hívtam akinek kitöltöttem egy formanyomtatványt az adataimmal, és az eset leírásával. A vétkes sofőr is ott maradt, de csak szóban ismerte el a felelősségét (a rendőr is hallhatta), de írásban nem (adatai után bekarikázta hogy nem nyilatkozik, és kész). Holnap hétfő, és megyek a biztosítókhoz, meg a bankba, mert hitelem is volt a kocsin. Szívesen vennék mindenféle tanácsot, hogy mit csináljak, mit ne, vagy mit tettem rosszul, és mi az amit még korrigálhatok.

A válaszokat előre is köszönöm.
Tomi

Pocahontas1978 # 2007.06.24. 14:11

Kedves Dr. Attika!

Mi is mondtuk neki, hogy ez nem megoldás!

Egyébként félreértettél, nem ellopta az autót, hanem (miután hosszú hetek óta ment a huza-vona, eldurrant az agya), a kereskedő "rábólintásával" elvitte: kizárólag addig, amíg meg nem kapja a pénzét (ennek lassan egy éve).
Tekintve, hogy az autóját eladta az a szemét, a pénzzel viszont nem tudott elszámolni, az ismerős előadta a: vagy pénz, vagy kocsi, vagy a feljelentés kezdetű mondókát, mire a kereskedő ezt választotta. És hogy mit tud a pasi a kocsival kezdeni? Hát használja! Több részletet nem tudok, de egyébként nekem is ez volt az első gondolatom, hogy ha lemeszelik valahol, mit mond? Kvázi tényleg olyan mintha ellopta volna... Vagy kapott volna papírokat is hozzá? Mindenesetre a kereskedő továbbra is lapít, mint sz@r a fűben...

Dr.Attika # 2007.06.23. 20:07

Ez egy érdekes jogi helyzet. Az ismerős mit tud kezdeni az elvitt autóval? Átiratni a nevére, értékesíteni nem tudja. Nézegeti a kertjében, háza előtt, sőt karbantartja, hogy az értékéből ne nagyon veszítsen. A kereskedő felvette a biztosítási összeget, de ezelőtt lopás miatt feljelentést tett. Megmenekült az értékesítés procedúrájától. Az ismerős" meg trasálhat, hogy egyszer megtalálják nála és akkor....

Pocahontas1978 # 2007.06.23. 19:48

Sziasztok Traffic, K_B_S és Obuda Fan!

Most vagyok megint net-közelben... Szóval, gondoltam beköszönök!

Kedves K_B_S és ObudaFan!
A kereskedő kifizette a pénzt másnap, igaz, nem nagyon akaródzott neki! ...És kezdte megint a hülyeségeit: nincs pénze, nem tud fizetni, a bankok, meg az átutalás, stb...
Na de hát, ezt már nem adta be nekünk... Úgyhogy (hárman voltunk),kijelentettük, hogy vagy pénz, vagy viszünk egy kocsit, vagy ha egyik sem, akkor marad a rendőrségi feljelentés! (Nem tartozok a női nem törékenyebb képviselői közé, ijedős sem vagyok,de nem mondom, hogy nem voltam betojva, ugyanis az irodában ott ült vele egy kétajtós szekrény méretű kan-gorilla ismerőse, vagy kije, aki nagyon csúnyán tudott nézni. Nem baj, előadtam neki, hogy mi jár sikkasztásért, pláne, ha nem ez az első és egyetlen eset. Motyogott valamit, és átment a szomszéd autókereskedéstől(!) pénzt kérni. Mindegy,a lényeg hogy vége. És képzeljétek! Azóta kiderült, hogy egy ismerősünk ugyanígy járt nála vagy egy éve, és azóta sem kapta meg a pénzét, úgyhogy egy-két hónap várakozás után elege lett és elvitt egy autót(!) a kereskedésből.

Kedves Traffic!
Az autóm is elkészült időközben, igaz, néhány dologra még várni kell (pl. oldalsó díszléc még nincs rá, újat meg nem akartam rá venni 35ezerért, úgyhogy majd guberálok rá bontóból egy használtat) De egyébként szép lett. A javítási költség olyan 280ezer körül van. Kiváncsi vagyok, a nő férje mit szól majd hozzá, ha megkapja a biztosítótól az ajánlatot, hogy kifizetheti, ha nem akar visszaesni a bonus-malus rendszerben.
Ja, és hát igen: Azóta és azon az útvonalon járok, enyhe gyomorszorító érzéssel, úgy megközelítve a helyet, mint egy terhes tetü, nehogy megint belém jöjjön valaki. Szóval mindig látom a nő bordó kocsiját, ahogy ott áll a házuk előtt. ... és igen, az oldala tegnap be volt horpadva! Szóval júniusra sikerült begyűjtenie az ötödik koccanást is... :-(

Na, szóval elég hosszú lett, a lényeg: mindenkinek köszönöm a hozzászólását!

ObudaFan # 2007.06.01. 20:03

Nincs mit.

Pocahontas1978 # 2007.06.01. 19:30

Oké, köszönöm mégegyszer!

ObudaFan # 2007.06.01. 18:57

Pénzbüntetést, esetleg felfüggesztett szabadsáágvesztést.

Pocahontas1978 # 2007.06.01. 18:50

Kedves ObudaFan!

Köszönöm neked is a segítséget!

Szóval akkor ebben az esetben a késedelmi kamat összege nem valami nagy.

Még egy hülye kérdés: mit kaphat sikkasztásért a kereskedő?

ObudaFan # 2007.06.01. 18:37

A törvényben meghatározott mértékű késedelmi kamatot, ami minden naptári félévre az előző félév utolsó napján érvényes jegybanki alapkamat mértéke.

Pocahontas1978 # 2007.06.01. 17:11

Óh, kedves K_B_S, köszönöm válaszod!

Szóval jogosan fenyegetőzhetünk a rendőrségi feljelentéssel. Ez jó hír! Fogyasztóvédelem, APEH?

Ja, és ha nagyon "szemetek" akarunk lenni kérhetünk kamatot a késedelemért, s ha igen, mennyit? (1 millió Ft-os vételár, és kb. 5 hete adta el a kocsit)

Még egyszer köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.01. 16:52

A sikkasztás gyanúja elég alapos. De egy feljelentésben a sértettnek nem kell pontos Btk helyet megjelölnie. Elegendő, ha elmondja, mi hogyan történt, aztán majd a rendőrség eldönti, meggyanúsítja-e a neppert, és ha igen, mivel.

Pocahontas1978 # 2007.06.01. 16:40

A fórum büntetőjogi részébe már beírtam, de itt is próbálkozok, hátha válaaszol valaki!

Szóval:

Egy rokonom el akarta adni az autóját, ezért beadta egy kereskedésbe. Eltelt egy hónap, két hónap, aztán szólt neki valaki, hogy tudna vevőt az autóra. Az ismerősöm ekkor (hogy kivegye a kocsit), felhívta a kereskedőt, aki közölte vele, hogy a kocsit már eladták, a vevő hitelre vette az autót, a pénz átutalása pedig folyamatban van. A vevő a kocsit már elvitte. A rokonom kicsit dohogott, hogy szólhatott volna arról, hogy elkelt az autó, mindegy. Abban maradtak, hogy a tisztelt kereskedő úr majd jelentkezik, ha megvan a pénz. Eltelt egy hét, két hét... Az ismerős felhívta a kereskedőt, aki azt mondta, hogy a bank valami "kis hiba" miatt még nem utalt, de majd... ...újabb egy hét, eközben a kersekedő a telefont vagy nem vette fel, vagy érdekes módon vidéken volt. Aztán még egy hét üldözés után azt mondta, hogy megvan a pénz, majd "úgyis arra van dolgom beugrok vele". Mondanom sem kell, persze, nem jelentkezett. Ez tegnapelőtt volt. Ma az ismerősöm megint felhívta a kereskedőt, aki természetesen vidéken van, azt mondta, mégsincs meg a pénz(!), hétfőn találkozzanak a kereskedésben. Persze egyébként ilyen is volt már, és mikor a rokonom odament, a kereskedésben azzal fogadták, hogy a főnök nincs bent és nem is lesz pár napig. Hétfőn egyébként én is vele megyek, ezért érdekelne, hogy mivel lehetne ráijeszteni a kedves és igen pofátlan autókereskedőre. Csalás, rendőrség, (sikkasztás?), fogyasztóvédők,stb. Mi van, ha a bank már rég átutalta a pénzt, csak elköltötte, vagy 5 hete kamatozik neki, vagy mit tudom én... Szóval, ti mit tennétek? Előre is köszönöm a hozzászólásokat.

Pocahontas1978 # 2007.05.21. 08:58

Nagyon szépen köszönöm!

...Azért még jelentkezek ha végre tényleg lezárul az ügy...

Traffic # 2007.05.19. 19:12

Örülök a fejleményeknek! A kárfelmérő a rongálódások alapján megállapította, hogy a baleset pillanatában a járművek olyan ütközési helyzetben voltak, a baleset úgy következett be, mint az a kárbejelentő rajzán szerepel (gondolom én).
Kívánom a legjobbakat!

Pocahontas1978 # 2007.05.19. 18:47

Köszönöm Traffic! Újabb fejlemény: a biztosító kijelentette,hogy miután a betétlapon fetüntetett ábra alapján (továbbá a kárfelmérő nyilatkozata szerint? ezt mondjuk nem értem...) egyértelműek a körülmények, úgyhogy kifizethető a javíttatás költsége. Szóval ezek után lesz@rom hogy visszaküldik-e vagy sem a nyilatkozatukat. Csak mondjuk belegondolni is rossz, hogy mi lett volna, ha helyettem egy gyerek biciklizik arra a baleset idején. Szóval egyszerűen pofátlanságnak tartom, hogy így viselkednek. Ja, és végül (amikor a pótlapot ki akartam töltetni velük) egy idézet: "Idén ez már a negyedik ilyen koccanás, és ilyen papírt még nem kellett kitöltenem..." Jézusom, a negyedik!!! Pedig még csak május van... :-(

Traffic # 2007.05.19. 14:49

Pocahontas1978!

Ne várj sokáig...

Pocahontas1978 # 2007.05.17. 08:22

Szia Traffic!
Köszönöm a hozzászólásodat! Mindenesetre várok még pár napot, hátha a biztosító által kiküldött nyomtatványt hajlandók kitölteni, aztán felejtsenek el.

De amúgy totál berágtam rájuk, tekintve, hogy a kocsim már sose lesz olyan, mint volt, ők meg ahelyett, hogy meghúznák magukat, még nekem állnak. Új alkatrészekre nincs pénzem, a használtak meg ugye általában nem olyan állapotúak, mint amilyenek az enyémen voltak, úgyhogy...
Ráadásul amikor elmentem kitöltetni velük ezt a pótlapot a tisztelt jelen levő ismerősük látatlanban azt nyilatkozta a kocsimról, hogy 20 éves volt a kocsi, mit akarok, biztos a rozsda miatt esett szét. Amikor meg bemutatkoztam, "kedves" megjegyzéseket tett a vezetéknevemre (Lakatos) Úgyhogy... :-(

Traffic # 2007.05.16. 16:07

Oh, nem feljelentésnek minősül, hanem utólagos baleseti bejelentésnek! Ne azt mondd, hogy fel szeretnéd jelenteni, hanem azt, hogy utólagosan jelentenél be egy balesetet.

Traffic # 2007.05.16. 16:06

T. Pocahontas1978!

utólag tehetek feljelentést a rendőrségen?

Igen. A hölgy által elkövetett szabálysértés 100.000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, a járművezetéstől 1-12 hónap időtartamra tilthatják el.
Feljelentéshez a személyi okmányaidat, esetleg a járműved forgalmi engedélyét (+ zöldkártya, + biztosítás) kell vinni.