Terasz bővítés+egyéb


csellos # 2006.05.19. 10:53

Az ilyen jellegű építés mindenképp engedélyköteles, mindegy, hogy ki (Te vagy a tulajdonközösség) az építtető, és mindegy, hogy télikert, tároló, fedett terasz, stb. néven fut.

Mások "kalózkodásakor" - annak módjától függően kérhetsz birtokvédelmi eljárást, és/vagy az építési hatóságtól kérheted a bontatást...

Initram5 # 2006.05.02. 18:55

Egyébként mi történik ha a végén nem én, hanem a felettem lakó szomszéd kezd el kalózkodni és bővíteni a teraszát?

Ilyenkor birtokháborítás címén tehetek -e bejelentést szerintetek? Hiszen a napfényt jelentősen elveszi előlem akkor sajnos, leárnyékolja az erkélyemet és a szobámat is.

Initram5 # 2006.05.02. 18:53

csellos! köszönöm a véleményedet!

és mi van akkor - most jön a nagy magyar rafinéria - ha nem terasz bővítéséről lenne szó, hanem az erkélyem alá közös kis fa szerkezetű "tároló" építéséről a közös fűnyíró, egyéb kerti szerszám elhelyezésére...az épület lapos teteje egy szintben lenne a teraszommal, és hipp-hopp, egyszercsak a korlátom átkerülne a tároló "épület" végére és használnám a tetejét mint terasz bővítményt. Ez gondolom nem birtokháborítás. A többiekkel előre meg is egyeznék ebben, és mondjuk én fizetném ennek a fa építmény létesítési költségének nagyobb részét.

csellos # 2006.04.28. 14:06

Initram!

Az éppíttető minden esetben Te vagy (Te folyamodsz építési engedélyért, vagy Te adod be a fennmaradási kérelmet), a tulajdonostársaknak csupán a hozzájárulása szükséges.

(1) Ha még nem társasház:
minden tulajdonostárs hozzájárulása szükséges, (2) ha társasház akkor 80%-é.

Az építési engedélyhez éppúgy, mint a fennmaradási engedélyhez. Avval, hogy engedély nélkül építesz, ráadásul rosszhiszeművé válsz, így ha bírósággal akarod pótoltatni az illető tulajdonostárs hozzájárulását (azon az alapon, hogy ő a jogaival visszaélt), sokkal kisebbek az esélyeid.

Tehát, ha a fennmaradási engedélyhez nem szerzed meg a szükséges aláírásokat, kisebb az esélyed azokat pótoltatni, így bontásra kötelez az építési hatóság, tehát a beinvesztált összeg is kárba vész. (Már ha tényleg lebontod, de az ellenkezője nem jogi kérdés)

Az hogy fából, vagy vasbetonból van a teraszod, az engedélyeztetési eljárás szempontjából közömbös. Ha pedig Te magad is azt állítod, hogy ideiglenes, akkor meg épp azért bontatják le (gondolom, nem két hónapra akarod építeni).

Initram5 # 2006.04.26. 06:29

A többség sztem hozzájárulna.

Bubó # 2006.04.25. 22:12

Akkor is kell a tulajdonostársak többségének (vagy a közgyűlésnek) a hozzájárulása, annak hiányában a fennmaradási engedélyt sem kaphatod meg.

Initram5 # 2006.04.25. 21:26

Értem. És ha megvárom amíg átalakulunk társasházzá és akkor lépek? Akkor én már egyedül is kérhetem a fennmaradási engedélyt?

ObudaFan # 2006.04.25. 21:22

Fennmaradási engedélyt is az összes tul.társnak kell kérnie, ha közös tulajdonban áll az ingatlan.

Initram5 # 2006.04.25. 21:19

ObudaFan, én is tudom és írtam is, hogy jogszerűen nem megy a dolog. Ezért is kérdezem, hogy ha -mégis- megcsinálom a terasz bővítést és ez az egy bizonyos tulajdonostárs felnyom a hatóságoknál, akkor én mire számíthatok? Az engedély nélkül felépített, de már kész építményre kaphatok -e fennmaradási engedélyt mondjuk, v. bármi más módon lehet -e utólag "legalizálni" a létrejött állapotot - vagy minden gazdasági érvet félretéve lebontatják velem az elkészült akár beton, akár ideiglenes szerkezetű terasz bővítményt?

ObudaFan # 2006.04.25. 21:10

Nem tudod 2 nap alatt megépíteni, mert építési engedéllyel lehet csak teraszt építeni, ahhoz meg az összes tulajdonostársat meg fogják kérdezni.

Initram5 # 2006.04.25. 14:54

Sziasztok!

Adott egy 5 lakásos ház, még nem társasház.

Nekem az udvar felől van egy első emeleti lakásom és szeretném a teraszt megnövelni. Ez műszakilag lehetséges, a beépíthetőség maximális mértéke miatt viszont - ha jól tudom - nem. A tulajdonos társak beleegyeznének, kivéve az egyiket aki azzal "zsarol", hogy akkor adja rá az áldását, ha ő is megnövelheti a saját teraszát ugyanakkorára mint én az enyémet - ezzel viszont az járna, hogy a szobám le lenne árnyékolva sajnos, ami rossz, értékcsökkentő.

Mit lehet ilyenkor tenni? Mi van, ha 2 nap alatt megépítem a teraszt és ő utána az önkormányzatnál felnyom? Lebontatthatják? Vagy mivel nem az utcára néz a terasz és onnan nem is látható, ezért nem érdekli őket? És ha a bővítést nem betonból-vasból-fagyálló lapokkal csináltatom meg, hanem "ideiglenes" szerkezettel, fából?

És ide kapcsolódik az is, hogy ugyanez a szomszéd nem egyezik bele a szeméttároló helyének kijelölésébe, az utcai bejárati rész leburkolásába, lényegében semmibe vagy mert sokallja az árát vagy mert szerinte az neki ezért v. azért nem jó.

Mit lehet csinálni? Semmi kedvem elmérgesíteni a helyzetet de már unom a többi tulajdonossal együtt...