Már elnézést, hogy belebonyolódom, de ahogy beleolvasgattam, mindenki az ellenőr jogait vitatja, senki sem kérdezi meg, neki mi is az ő kötelessége! Nem jogászként, hanem átlagemberként szólnék hozzá. Mindenki próbál kibújni a büntetés alól, pedig nem fizettek egy szolgáltatásért. Nekem (közvetlen környezetemben sem) még nem volt gondom ellenőrrel, megmutatom a bérletem és megyek tovább. Ha nem jól látható, nem olvasható stb. miért is ne állíthatna meg, kérhetné az érvényes diákigazolványt, hogy jogos-e az igénybe vett kedvezmény, érvényes-e az utazásra jogosító irata?
Olyanról nem lehet olvasni, hogy a bunkó biztonsági őr kivágta a diszkóból, moziból, strandról mert nem volt belépője. Vagy kivágták a kocsmából, közértből, cukrászdából, mert nem fizetett a szolgáltatásért. Legtöbben olyan természetesnek veszik, hogy az BKV-s utazásért nem kell fizetni. Taxiban sem szoktak? Próbálják ki, majd ki leszek váncsi, megkérdezik-e, hogy a taxisnak volt-e joga nyakon csapni őket.
Talán, a jogszakértőknek sem azt kéne hangsúlyozni, hogyan lehet kibújni a felelősség alól, hanem azt, milyen kötelezettségei vannak egy jogkövető állampolgárnak. De, sajnos, ez idehaza már hagyomány.
Ha a szomszéd aranyláncát lopom el, akkor is a szemét szomszéd lerázására buzdítanának, aki visssza szeretné kapni jogos tulajdonát felvázolva a törvény kikerülésének lehetőségeit?
Remélem, senkit nem sértettem meg, de az itt elhangzott sztorik többsége elnagyolt, egyoldalú és színezett. Nyilván az ellenőr másként látná a szitut.
Természetesen, nem vitatom, hogy az ellenőrök között is, mint minden szakmában, vannak mindenféle emberek, de többségében azon utasok, akikkel konfliktusuk van, sem tökéletesek, finoman szólva. Ha valakinek meg folyton gondja van az ellenőrökkel, az tarthatna egy kis önvizsgálatot, nem-e benne (is) van a hiba!