13.dik havi bér

Rozi5 # 2006.11.26. 16:09

A végrehajtásnak a 33%-os korláton kívül van még egy (kevéssé köziosmert) korlátja: a munkáltatónak vizsgálnia kell, hogy a végrehajtás után a minimálnyugdíj összege mindenképpen megmaradjon a munkavállalónak.

Tehát ha valaki mondjuk nettó 30 ezer forintot keres részmunkaidőben, és nincs más jövedelme, akkor nem lehet tőle levonni a 9900 forintot, hanem pl. 2007-ben 3170 forintot, a 26830 forintos minimlnyugdíjig.

Sasfioka # 2006.11.25. 23:12

A végrehajtónak nem kötelessége tájékoztatni téged a levonásról (a végrehajtási lapon rögzítettek alapján vagy értesít, vagy nem, ahogy a végrehajtást kérő rendelkezett. Általában nem kérik a végrehajtás foganatosítása előtt az értesítést), viszont mikor a munkáltató megkapja a levonásra a felhívást, akkor köteles téged tájékoztatni, hogy a béredet milyen jogcímen, mekkora összeggel fogja megterhelni. Tehát értesülni fogsz előtte, hogy a béredből valamit vonnak.

SF

tutuka # 2006.11.25. 20:09

köszönöm.

azt hogy mikortól vonnak a béremből azt jelzi előre a végrehajtó? kapok-e hivatalos papirt arról, hogy kevesebbet fogok kapni a hó végétől a számlámra?

Sasfioka # 2006.11.25. 12:42

Tutuka!

Természetesen vonhat a végrehajtó a 13. havi béredből is. A letiltás mértéke - amennyiben a béredet csak egy letiltás terheli - 33%, ha több letiltás is terheli, akkor együttesen összesen 50% lehet.

SF

Lyonee # 2006.11.24. 23:03

A wordben írt :( mosolygóm itt átalakult kérdőjellé :).

Lyonee # 2006.11.24. 22:57

Kbs: megváltoztatta a 2005. évi CXVIII. Törvény
A 13. havi juttatással kapcsolatos része (34. §-a) 2006. január 1-jén lépett hatályba azzal, hogy a Kjt. 68. § (1) bekezdésének második mondata és (6) bekezdése kivételével - a 2005. év tekintetében is alkalmazni kellett.

A törvény életét illetően valószínűleg igazad lesz. 

Lyonee # 2006.11.24. 22:36

rice!
A lent idézett kjt 68.§ -ának további pontjai.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott idő számításánál - a (3) bekezdésben foglaltak kivételével - nem vehető figyelembe a közalkalmazotti jogviszony szünetelésének időtartama.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott időtartamok számításánál a rendes szabadság és a szülési szabadság időtartamát, valamint - ha ezek együttes időtartama a hat hónapot nem haladja meg -

1. a keresőképtelenséget okozó betegség,
  2. a 30 napot meg nem haladó fizetés nélküli szabadság,
  3. a tartalékos katonai szolgálat időtartamát, valamint
  4. minden olyan munkában nem töltött időt, amely alatt a közalkalmazott átlagkereset, illetve távolléti díj fizetésben részesült

figyelembe kell venni.

tutuka # 2006.11.24. 20:14

köszönöm én is még egy olyna kérdésem lenne, hogy ebből a munakbérből is vonhat a végrehajtó???
ugy tudom, hoyg az öregségi nyugdijig vonhat. ez mekkora összeget takar?

rice # 2006.11.24. 18:58

Sziasztok! Tudnátok nekem segíteni? Létezik olyan, jogos az a munkáltató részéről, ha a 13. havi bérből levonja a táppénzen töltött időt?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.24. 18:41

Mondtam én... Bár ez még a megszorítások előtti módosítás lehet. Szóval nem sokáig élt ez a január 1-jei figura.

Kösz, Lyonne - tanul az ember. Bár nem tudom, ez a változat kitart-e annyi ideig, hogy érdemes legyen megtanulni. :)

Lyonee # 2006.11.24. 16:27

kjt 68.§
(1) A közalkalmazott tizenharmadik havi illetményre jogosult, ha a tárgyévben tizenkét hónap közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik. A tizenharmadik havi illetmény a közalkalmazottat időarányosan illeti meg, ha a tárgyévben legalább háromhavi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik.
(4) A tizenharmadik havi illetmény összege a közalkalmazott tárgyév december havi illetményének összegével egyezik meg.
(5) A tizenharmadik havi illetmény kifizetése iránt a tárgyévet követő január hónap 16-án, illetve ha az szombatra vagy vasárnapra esik, akkor az azt követő első munkanapon kell intézkedni.
(6) Ha a közalkalmazotti jogviszony év közben szűnik meg, a tizenharmadik havi illetményt az utolsó munkában töltött napon a közalkalmazott részére ki kell fizetni. Ebben az esetben - a (4) bekezdéstől eltérően - a tizenharmadik havi illetmény mértékét a kifizetés időpontjában megállapított illetmény összege alapján kell meghatározni

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.24. 11:35

Az kap ún. 13. havit, aki január 1-jén jogviszonyban áll.
(Nem vagyok aptödét a megszorongatásban, előfordulhat, hogy az változtatott ezen a szabályon.)

tutuka # 2006.11.24. 10:53

és ebben az évben?

blac # 2006.11.24. 07:00

Tavaly még teljes 13. havi járt ilyen esetben.

tutuka # 2006.11.24. 06:05

azután érdeöklédnék, hogy ha valakinek a munkaszerződése dec.31-ig tart és augusztustól dolgozik közalkalmazottként, előtte ebben az évben nem dolgozott. jár-e neki a 13-dik havi bér? ha igen akkor ez csak részarányosan?