Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


bolti lopás? mit tehetek?

vatoloco # e-mail 2012.01.27. 08:57

kriszta84!

Az önkormányzatok kezéből kivették a szabálysértési ügyeket és átadták a bíróságoknak, még akkor,mikor azt a rendeletet hozták 2010 novembere-,hogy minden felderített lopáshoz rendőrt kell hívni, és a rendőrségnek kell elindítani az eljárást.
Valóban úgy volt,ahogyan írod,hogy az elkövető lakhelyének önkormányzatához került a dolog, és ott a szab.sért.-ekkel foglalkozó személy, -általában a jegyző - hozott egy határozatot, hogy mi legyen a büntetés, de ez már csak a múlté.
Nem változott ez ügyben semmi jan. 1.-től, ergo ha valaki Budapesten lopott egy zsemlét,de miskolci lakos,akkor Budapesten fogják tárgyalni az ügyét.
Semmiképp nem fog a lakhelyed önkormányzatához jutni a dolog, sőt mi több még csak nem is fognak róla tudni, hogy te mit követtél el.
A büntetés pedig - és ebben lett változtatás!- alap 50ezer lesz ez esetben, bár ha szerencséd van,akkor lehet "csak" 30.
Viszont ha legközelebb elkapnak,akkor simán el is zárhatnak,hisz akkor már visszaeső leszel.

kriszta84 # e-mail 2012.01.26. 21:04

Szia Mindenki!
Felvilágosítást szeretnék kapni szabálysértési ügyben.
Bolti lopás kb. 10.000,-Ft értékben. Rendőrségi kihallgatás, jegyzőkönyv. Az ügy a bíróságon. Az elkövető nem a lakhelyén követte el a szabálysértést. A bírósági tárgyalás után melyik önkormányzat fog az ügyben eljárni? Az elkövetés helyén vagy az elkövető lakhelye szerinti illetékes önkormányzat? Vagy egyáltalán az önkormányzatnak lesz ehhez köze? (2012. január 01-től valamilyen módosítás történt.)
Köszönöm, hogy válaszoltok

Véleményem #   2012.01.26. 16:08

cicamano88
A megbánás és a kifizetés nem mentesít semmi alól már.

Ugyan az lesz veled is mint vatoloco-val.
Olvasd el amit leírt.

vatoloco # e-mail 2012.01.26. 15:46

kedves cicamano!

Ebből szabálysértési eljárás lesz.
Én ugyanígy jártam, viszont engem nem vittek be kihallgatni.. viszont én nem fizettem ki a terméket.
Nem hinném,hogy figyelembe veszi a szabálysértési előadó/bíró ,hogy ki lett fizetve a termék.
Jómagam 30000ftos bírságot kaptam, melyet illetékbélyeg formájában kellett lerónom, és a bírósághoz visszajuttatni. ( minden esetben függ a bírság az eltulajdonított termék értékétől, de 15ezer az alap)
Kapni fogsz majd egy levelet a rendőrségtől,hogy átadták a felvételt a bíróságnak, majd a bíróságtól is fogsz kapni egy idézést, amire el kell hogy menj.

Benne leszel 2 évig a szabálysértési jegyzékben,viszont erkölcsi bizonyítványban nyoma nem lesz.

Én mikor mentem a bíróságra,akkor szinte futószalagon ment minden.Kb 3 percet voltam benn.
Voltunk vagy 20-an... egyenként behívatnak, igazoltatnak, majd a bíró közli a büntetést... ennyi.
Nem kérdeznek semmit,hogy be bírod-e fizetni, vagy ilyesmi.
Fel fogják ajánlani,hogy hogyan kívánod megfizetni a büntetést:

  • ledolgozod, közmunkán
  • leülöd
  • vagy megfizeted.

VISZONT AMI NAGYON FONTOS: Ha elkapnak még egyszer lopáson akkor szigorúbban fogják venni... ergo akkor lehet hogy őrizetbe is vehetnek.

Szóval nem éri meg, legközelebb ilyet csinálni.

cicamano88 # e-mail 2012.01.14. 13:11

Sziasztok!
A barátnőmet és engem tegnap a Tescoba bolti lopáson értek!Értéke 10000ft!bekísért a biztiőr a szobába majd jegyzőkönyvezett utána rendőrt hívott a bnőmet és engem is bevittek a rendőrségre ott kihallgattak majd elengedtek!kifizettük az árut is!Mit kaphatunk ezért?ha pénzbírság akkor kb mennyi???légyszi valaki!!!!megbántuk és ki is fizettük nem tagadtunk semmit!!!pls valaki

nusi123 # e-mail 2011.12.30. 22:27

Üdv.!

Tegnap a C&A-ban "sikeresen" magamnál felejtettem egy 3600 ft értékű pulóvert, (amit nem fizettem ki) és így távoztam.
Be is csipogtam, majd hátravittek, elkérték a személyimet, a lakcímkártyámat és jegyzőkönyvet vettek fel. Együttműködtem, értelmetlennek találtam azt, ha elkezdtem volna arról magyarázni, hogy véletlenül maradt nálam..
Nem kaptam semmilyen tájékoztatást ennek következményeiről. Megszólalni sem mertem..
Ez az első eset hogy ilyen előfordult velem. 18 éves vagyok, tanuló, jövedelmem nincs.
Az lenne a kérdésem hogy milyen eljárást von ez maga után? Pénzbüntetés? Behívnak valamilyen kihallgatásra?
Továbbtanulásnál, esetleg később munkahelynél figyelembe veszik az ilyet?

Előre is köszönöm a válaszokat!

ferike21 # e-mail 2011.12.26. 22:46

A miskolci Lidliben fordul elő, hogy a pénztártól való távozás után mellém lép egy biztonsági őr és kéri, hogy kövesem. A kihallgató helységbe kísér, ott kéri, hogy pakoljam ki a zsebeimet. Megkérdi, hogy van –e nálam valami, ami a boltból származik. Nemleges válasz után átvizsgál, tételesen a vásárolt árukat is és tényleg nem talál semmi. Az egész tortúra kb. 30 – percig tartott.
Kérdésemre az mondja, ő úgy látta, mintha eltettem volna valamit, de erről nincs videó felvétel.
A kellemetlen, hogy barátaim, ismerőseim is ott voltak és látták az esetet. Magyarázkodhatom (ha elhiszik), hogy ártatlan vagyok. Hozzáteszem, hogy 69 – éves vagyok.
Tiszteletteljes kérdésem, ilyenkor mi a teendőm, hogyan tisztázhatom magam, és az elnézésen kívül milyen szankciók kérhetek. Köszönöm a válaszukat.
Ui: válaszukat egy közösségi portál oldalára is kiteszem, tanulságként, ha mást is esetleg hasonló kellemetlenség ér.

ágika777 # e-mail 2011.12.07. 19:05

ivcsuu13!

Ha nem visszaeső és megszánja a bíró, és nem rendeli el a felfüggesztett szabadságvesztést, akkor közérdekű munkára is ítélhetik.

Rendőrségi szakban még bármi lehet a haverodból, gyanúsított is, majd vádlott.

Mivel tanúként idézik a rendőrségre, köteles vallomást tenni (ha nem közeli hozzátartozó) és az igazat vallani, DE nem köteles saját magát vagy hozzátartozóját bűncselekmény elkövetésével vádolni.

Tehát arra a kérdésre, hogy látta-e, hogy az "ismerős" lop, megtagadhatja a választ, ha ezzel magát bűncselekmény elkövetésével vádolná. Ezzel nem tud mit kezdeni a rendőr, nem tudja rábizonyítani (vagy csak nehezen), ha az ismerős továbbra is tartja magát a vallomásához.

Véleményem #   2011.11.21. 21:31

ivcsuu13

Megfogják hallgatni azt is akiről nem készült jegyzőkönyv, ha nem mond igazat akkor hamis tanúzás is lehet. Ha mindent elmond akkor egyértelmű lesz a helyzet.
Könnyen lehet, hogy az 1 év felfüggesztett, 1 év letöltendőre lesz átváltva...

ivcsuu13 # e-mail 2011.11.21. 19:47

Sziasztok!!
Azzal a kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy van 2 ismerősöm az egyiknek van 1 év felfüggesztettje bolti lopás miatt, ennek ellenére a haverjával megint loptak egy boltból. A haverja elvitte helyette a balhét, csak róla csináltak jegyzőkönyvet, az ismerősömről nem. Viszont amikor a kihallgatás volt a rendőrségen, a haver mondta hogy az ismerősöm is ott volt és helyette is viszi a dolgokat, mert van felfüggesztettje. Elkérték a srác címét és a számát. Mire számíthat így hogy felfüggesztettje van ?? Róla nem készült jegyzőkönyv, akkor Ő nem kaphat semmit így? Előre is köszi a válaszokat!!

ROBERT1989 # e-mail 2011.10.20. 20:51

És ha szerepelek a szabálysértési nyilvántartásban az megjelenhet az erkölcsi bizonyitványomon?

wotan # e-mail 2011.10.20. 14:58

Enya. reptéri munka esetén nem erkölcsit kérnek, hanem azt, hogy szerepelsz -e bűnügyi nyilvántartásban. Ez lényegesen hosszabb időtartam.

wotan # e-mail 2011.10.20. 14:57

Nem kapsz büntetést, hanem bírságot szabnak ki.
A szabálysértési nyilvántartóban 2 évig fogsz szerepelni

redsea # e-mail 2011.10.17. 22:03

max. pénzbünti

ROBERT1989 # e-mail 2011.10.17. 20:58

Sziasztok!

Körülbelül fél éve egy bolti lopást követtem el. Az értéke 3800 Ft volt. Nagyon megbántam az egészet, soha nem csináltam ilyet előtte, nem tudom mi vitt rá. :-( A pillanatnyi lelkiállapot talán...de nem is ez a lényeg, hanem, hogy a minap kaptam egy levelet, hogy szabálysértési eljárást inditottak ellenem. Amikor tetten értek teljesen együttmüködő voltam, már a helyiségbe érve egyből át is adtam az eltulajdonitott árut a biztonsági őrnek. Milyen büntetésre számithatok? Elzárás is lehetséges? gondolom az számit, hogy előtte semmilyen kihágást nem követtem el ugye? Tisztába vagyok vele, hogy a büntetést teljes mértékben megérdemlem, csak félek az elzárástól illetve attól, hogy később hátrányom származhat ebből a botlásból.kérem ha van, aki ebben jártas segitsen válaszával mert teljesen kétségbe vagyok esve az ügy kimenetelét illetően.

Válaszotokat előre is köszönöm.

Enya # e-mail 2011.10.15. 11:19

Sziasztok! Most derült ki, hogy felvettek a repülőtérre recepciósnak. Decemberben indul a munka, addig nemzetbiztonsági vizsgálat stb. 7 éve voltam kényszerbeteg és kétszer le is buktam bolti lopáskor. Ez 16-17 éves koromban történt. Következménye nem lett, papírt küldtek róla. Meggyógyultam persze, és vállalom a felelősséget, de akkor is megtörtént, mindegy, milyen okból kifolyólag. Ez kizáró oka lehet, hogy a reptéren dolgozzak vagy csak a "komolyabb" eseteket - kábítószerkereskedelem stb. - veszik figyelembe? A nemzetbiztonság utána tud járni mindennek, és ha a bolti lopás miatt nem vesznek fel mégsem, akkor nagyon szomorú leszek. Ideges vagyok most nagyon, tud valaki valami megnyugtatót írni vagy nézhetek új munkahely után?

kovacsz # e-mail 2010.11.19. 18:09

Ez nem illendő.

nikojenn # e-mail 2010.11.19. 16:54

Köszönöm mindenkenek a hozzáértő válaszát!
De arra még mindig nem kaptam választ,hogy a biztonsági őr,csak úgy,kiszolgáltathatja bárkinek ,hogy ezt és ezt a személyt elkapta!!!Mert így nevezik,ha jól tudom.Csak úgy heccből,vagy ezt szabad megtennie??Nincs erre vonatkozóan bármi ,ami megvédhetne egy 15 éves gyereket??Vagy túlzás ezt gondolnom?
Nekem mint szülőnek nem olyan egyszerű ez,védenem is és nevelnem is kell.
Üdv.

kovacsz # e-mail 2010.11.19. 12:57

Törvényesen jártak el.

guba # e-mail 2010.11.19. 12:38

A törvényes képviselő jelenléti, észrevételezési, indítványtételi és jogorvoslati jogára a védő jogai irányadóak. Ahhoz, hogy ebben az esetben tettenérés esetén felvegyék az adatait és jegyzőkönyvet készítsenek, nem kell bevárni a törvényes képviselőt.

nikojenn # e-mail 2010.11.19. 12:15

Üdv Obudafan!
Tisztelettel köszönöm kimerítő válaszát!
Sokkal nem lettem okosabb,az új törvényt hallottam,de ha jól tudom,első esetre nem vonatkozik....legalább is remélem.Nem bűnöző,csak egy diák csíny,talán az emberek 90% ezen átesett vagy fiatalon,vagy azt követően.
Gondolom ezután kell még befáradni megadott időpontban a szabálysértési osztályra,vagy hova...ahol mind a hármónkkal elbszélnek...gondolom számíthatok pénz büntetésre.De ha rosszul tudom kérem javítson ki!
Tiszetelettel:nikojenn

ObudaFan # e-mail 2010.11.19. 11:37

A fiatalkorú törvényes képviselőjét a meghallgatásról, illetőleg a tárgyalásról értesíteni kell. Amennyiben a törvényes képviselő megjelenésének akadálya van, a gyámhatóság képviselőjét kell a fiatalkorú meghallgatásának időpontjáról értesíteni.
A fiatalkorú meghallgatására általában a törvényes képviselője jelenlétében kerül sor. A tárgyaláson megjelent gondozót a fiatalkorú életviszonyaira nézve minden esetben meg kell hallgatni, aki ezekre a körülményekre nézve a nyilatkozatot nem tagadhatja meg.

Éppen ezért szerintem meg kellett volna várni a törvényes képviselőt. Ettől azonban még, ha máshogy nem, a bizt. őrök vallomásával bizonyítható lesz a szabálysértés elkövetése, és az újdonsült kormánypártjaink által elfogadott szabs. törvény módosítás értelmében a fiatalkorú is büntethető elzárással is a 6e Ft-os ügy miatt is.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

nikojenn # e-mail 2010.11.19. 10:30

Üdvözlet!
40 éves anyuka vagyok,15 éves kislányom pár nappal ezelőtt..,hogy mi okból nem adoot rá kielégítő választ,ezért ugy gondolom e kornak egyszeri esetéről lehet szó...,egy szupermárketből eltulajdonított pár dolgot.Pénztártól való távozás után bekísérték egy ellenőrzésre.Ott a bizt.őr kérte pakolja ki a cuccait stb..A rongálási kár 6000 Ft volt.Engem mint törvényes képviselőt akkor értesítettek mikor már a rendőrség ott volt,és már a jegyzőkönyvet is elkészítették.Természetesen a kárt ott megfizettem.Kérdésem:Nem kellett -e volna megvárni a törv.képvielőjét(szülőt)mielőtt az adatait stb felveszik?Másik kérdés?A rendőrségnek meg kellett e olna várnia engem,szülöt mielött az adatokat a szerv" is felveszi?Harmadik kérdés?A vizsgálatot végző biztonsági őrnek joga van-e egy harmadik félnek(ez esetben egy kívül állónak)ki csak egy ismerőse,elmondani az esete?Valószínű nem tudhatta a bizt.őr,hogy a lányom volt osztálytársával oszt meg ilyen információt?
Természetesen mélyem le vagyok súlytva,hiszen ilyen nem fordult elő,remélem egy életre szóló tanulság lesz a következménye a kislányomnak.Én kiborultam,sőt az apuka is,fogalmam nem volt hogy viselkedjek.Még ma sem tudom,tanácstalan vagyok.
Nos a legfontosabb kérdés helyesen jártak -e el a hatóságok,bizt.őr...??

kovacsz # e-mail 2010.10.27. 09:00

Kérd ki, aztán meglátod. Tiszta lesz.

jack # e-mail 2010.10.26. 17:52

Szeretném megtudni, hogy ha 2009. december 10-én a Budapesti Kerületi Bíróság határozata szerint lopás vétsége miatt 3 évre terjedő próbára bocsátást kaptam, akkor lehet e tiszta az erkölcsi bizonyítványom, melyet a munkáltatóm kérésére kell kikérnem.
Ha nem tiszta, akkor mi szerepel benne, ha kérem a kiadását.
Várom mielőbbi válaszukat. Köszönettel.