bolti lopás? mit tehetek?


Véleményem # 2014.05.05. 07:23

priva

Olvasson vissza a topicban, nagyjából arra számíthat mint bármelyik "sima bolti lopó" amelyikből rendőrségi ügy lett. Különbség lehet, hogy akár a munkahelyét is elvesztheti ha a főnöke úgy ítéli meg.
A leírásból nem derül ki, hogy a rendőrség gyanúsítja vagy csak a munkahely.

KissCica

A bíróság jár el az ügyben, ők mindenképp tudni fogják.

KissCica # 2014.05.04. 12:24

Segítséget szeretnék kérni!

Tegnap az Auchan áruházban elkaptak hogy az egyik kozmetikumból elraktam, pénztárból kimentem jöttek a biztonsági őrök elvittek kipakoltam mindent kifizettem a kárt azt mondták elküldik a jegyzőkönyvet a rendőrségre hozzátűzték a blokkot hogy kifizettem az árut.
Mondtam, hogy köztisztviselő vagyok, nem szeretnék belőle gondot a munkahelyemen. Kérdésem az lenne kik kapnak értesítést a szabálysértésről? Önkormányzat? Bíróság?
Várom mielőbbi válaszukat.

priva # 2014.05.02. 15:55

Az alábbi a problémám:
Kereskedelmi egységben dolgozom 14 éve, ahol munkaidőben levettem a polcról 2 db. ceruzaelemet (értéke 899 ft.) azzal a szándékkal, hogy munkaidőm letelte után megvásárolom. A polctól távozva teljesen véletlenül, minden hátsó szándéktól mentesen a ruházatom zsebébe tettem, majd az áruház más területén valahol kiraktam a zsebemből.Kamerafelvétel csak arról van hogy a zsebembe teszem. Sajnos, a helyre ahol kitettem, nem emlékszem, mivel több vásárlóval is egymás után foglalkoztam. A munkaidő leteltekor a kilépésnél szokásos procedúra: detektoros illetve vizuális ruházat-táska átvizsgálás, majd miután kérdezték hogy hol az elem, amire nem tudtam válaszolni, az öltözőszekrényem is átvizsgálásra került. Természetesen nem volt nálam, hiszen az áruház területéről nem vittem ki, most mégis lopással gyanúsítanak, mivel a termék még nem került elő. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben mire számíthatok?

Agent Cooper # 2014.04.22. 08:57

Kedves H. Robin!

Nincs helye felelősségre vonásnak, ha a szabálysértés elkövetése óta hat hónap eltelt.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

H. Robin # 2014.04.21. 17:21

Mennyi időn belül kell megindítani az eljárást egyszerű, 25 000 Ft-os, nem tárgyra irányuló erőszakkal elkövetett bolti lopás esetén.
Mennyi tehát az az idő, ami után már nem lehet eljárást indítani, ha később derül ki?

ObudaFan # 2014.04.17. 10:36

Ha még nem voltál büntetve, akkor elzárás nem lesz ebből. Ez a priusz meg nem az a priusz, szabálysértési nyilvántartásba kerülsz be, ez nem a bűnügyi nyilvántartás.

ann654 # 2014.04.16. 17:09

Üdvözlöm,
egy ruházati üzletből kifelé menet figyelmetlenségből a nyakamban maradt egy 1990 ft értékű bizsu nyaklánc. megállítottak, elmondtam, hogy véletlen volt, nem akartam ellopni, kifizetem ha kell. A következmény: behurcoltak a rendőrörse, megszégyenítettek, felajánlották, hogyha szexuális igényeiket kielégítem a rendőröknek, elengednek. ezt visszautasítva bezártak egész délutánra. ezután kihallgattak, majd közölték, hogy pénzbírságot kapok majd, talán elzárást is és 2 ÉV priuszt. A kérdésem az lenne, hogy tudok e valamit az ellen tenni, hogy enyhítsem ezt a büntetést? még nem zárták le az ügyet, tehát még be kell mennem újra tanúskodni. Nagyon megköszönném a hasznos tanácsokat!

Agent Cooper # 2014.04.14. 09:50

Kedves pufoka!

Majdnem biztos, hogy letöltendő szabadságvesztést fog kapni.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

pufoka # 2014.04.14. 02:02

Üdvözlöm!
Segítséget kérnék abban, hogy mint különösen többszörös visszaeső, egy új életet elkezdve, munkával, 2 gyerekkel, tele reményekkel, és egy 2011 decemberi 2 rendbeli szabálysértési értékre elkövetett folytatolagosan, üzletszerüen elkövetett lopás vétségével, mire számíthatok????
1év 2 hónap eltelt és nem bűnözök, dolgozom, és egyedül gondoskodom 2 gyerekemről.
Kérem segítsen, mire számitsak? Kedvezmény nélkül szabadultam 2012 aug.ban.
Előre is köszönöm.


Csak az igazat

ObudaFan # 2014.04.12. 07:15

Véleményem szerint nagy baj nem lehet a videózásból, de tegyél ki erről egy tájékoztatót a bejárathoz és ha olyan video készül, amin nincs nyoma bűncselekménynek, azt töröld azonnal.

l.istvan # 2014.04.11. 10:14

Kedves Agent Cooper

Először is szeretném megköszönni a gyors választ.

Felmerült még néhány kérdés

Írta, hogy : "Hívni kell a rendőrséget, az elkövetőt jogszerűen a helyszínen vissza lehet tartani."
Kifejtené,mit takar hogy jogszerűen vissza lehet tartani? Pontosan mit tehetünk?

Továbbá írta, hogy a feljelentés érdekében videózhatok...Nem fognak személyiségi jogokra meg hasonlókra hivatkozni? Mint tudjuk, attól még, hogy szemtelenül lopnak tisztában vannak a jogaikkal...

A válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel, István

Agent Cooper # 2014.04.11. 09:45

Kedves I.istvan!

Mit lehet ilyenkor tenni? Érdemes a rendőrséget kihívni?
Mást nagyon úgy sem tud tenni, de így legalább dokumentálásra kerül a lopás.
Ha esetleg olyanok jönnek be akikről már tudjuk hogy loptak, lefényképezhetem vagy videóra vehetem mobillal?” A feljelentés érdekében megteheti.
Megtehetjük, hogy már mikor jönnének befele kiküldjük vagy kitiltsuk őket?
Hivatalosan nem teheti meg.
Ha rongálják vagy ha használják a terméket és nem akarják kifizetni mit lehet tenni?
Hívni kell a rendőrséget, az elkövetőt jogszerűen a helyszínen vissza lehet tartani.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

l.istvan # 2014.04.09. 16:52

Sziasztok

Bolti lopással kapcsolatban lenne egy-két kérdésem.

Boltban dolgozok és mostanában mindennapos probléma, hogy 4-5fős csoportok bejönnek, szétszélednek, szemtelenek, pofátlanok és lopni próbálnak(van amikor sajnos sikerül is nekik), pontosabban fölöslegesnek tartom leírni, mert gondolom ezer meg ezer ilyen történetet hallottatok, a kérdésem a következők:

Mit lehet ilyenkor tenni? Érdemes a rendőrséget kihívni? Kamera van, de az sem lát mindent...tehát ha lopnak is nem mindig van róla felvétel...

Ha esetleg olyanok jönnek be akikről már tudjuk hogy loptak, lefényképezhetem vagy videóra vehetem mobillal? ( Feljelentés esetén legyen kép/video, mivel sajnos az arcok nem annyira látszódnak a bolti kamerán)

Megtehetjük, hogy már mikor jönnének befele kiküldjük vagy kitiltsuk őket? (természetesen csak abban az esetben ha felismerünk valaki olyat aki már lopott...)

Ha rongálják vagy ha használják a terméket és nem akarják kifizetni mit lehet tenni?

A válaszokat előre is köszönöm, ha esetleg rossz helyre írtam volna a kérdést akkor elnézést kérek, még új vagyok itt.

Agent Cooper # 2014.03.31. 14:11

Kedves Peter38!

Az erkölcsi tiszta maradt. Legközelebb a szalámit a kosárba tegye.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Peter38 # 2014.03.31. 13:04

Érdeklödni szeretnék spar lopás érték2.000ft szalámi rud.büntetés 2nap szabálysértési elözetes büntetés2nap ami evvel letudva elsö elkövetés ilyen a erkölcsibe ez bekerül.e?ha igen mennyi idöre?köszönnöm segitséget

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.28. 06:12

úgy értem a felvétel tárgyi bizonyítéknak számít és amikor legközelebb bejön értesíthetem a rendőrséget?
Miért kellene megvárni, míg legközelebb bejön?

Véleményem # 2014.01.27. 23:24

Milyen Őr az, aki ennek a menetét nem tudja...

( bolt függő, ember függő, hogy ki mit kezd ezzel a felvétellel a későbbiekben )

Csaba899 # 2014.01.24. 19:50

Sziasztok
Új őr vagyok egy boltban,ma 17 óra körül beszaladtam az illemhelységbe és jöttem ki az egyik eladó szólt hogy van egy gyanus alak és figyeljem mert szerinte lopni készül.De amire visszaértem a vásárlótérbe már nem volt ott az emberke.Biztonság kedvéért visszanéztem a kamerát a vásárlótérben és tisztán láttam hogy zsebre tett vegyi árut olyan 1600 ft értékben.Ismerem az embert minden nap nálunk vásárol még a nevét is tudjuk
Az lenne a kérdésem hogy ezzel lehet valamit csinálni?úgy értem a felvétel tárgyi bizonyítéknak számít és amikor legközelebb bejön értesíthetem a rendőrséget?

Véleményem # 2013.06.18. 10:33

Tímea1972

Ha a fia látta,hogy elteszi a barátja az üveget ugyan úgy jár neki a bírság, a lopásban társ volt...
A jegyzőkönyv egy példánya az áruházé egy a hatóságé. Ha csak nincs 3. példány, a tescoba megfeszülhet bárki ott biztos nem adnak ki jegyzőkönyvet.
Ha volt bírság akkor a történet lezárult. Főleg ha 18 év alatti aláírta a bírságot, ugyan is az aláírása felett ott van hogy vállalja ennek a megfizetését...
A kár és a bírság között összefüggést nem kell keresni 5-50 ezer Ft. között lehet helyszínen szankcionálni.
A felvételt csak hivatalos megkeresés útján adják ki, ügyvédnek ha esetleg bírósági eljárás van... Alapból pár napig őrzik csak meg. A felvételt a rendőrség megnézheti, de kikérni ők is csak hivatalos úton tehetik meg...
Ha a jegyzőkönyvet nem írja alá vagy bármely papírt, akkor feljelentés készül, a továbbiakban pedig más az eljárás már...

Dr.Attika # 2013.06.14. 16:51

Be kell tartani a tízparancsolatot. Pl. Ne lopj!

Agent Cooper # 2013.06.14. 15:47

Kedves Tímea1972!

Fia a lopás tényét majd akkor ismeri el, ha gyanúsítotti (vagy szabálysértési eljárás alá vont személykénti) vallomásában azt megteszi.
Ha olyan jegyzőkönyvet írt alá, amelyben valamilyen formában elismerte a lopás tényét, az könnyen megtámadható, és nagy valószínűséggel bírósági eljárás során a jegyzőkönyv ezen részét nem veszik figyelembe.
Az eljárás során a fia idézéséről és értesítéséről Önnek mint törvényes képviselő értesítést kell kapnia.
Ennek ellenére fia még sincs könnyű helyzetben, hiszen ha látta a lopást, illetve tudott róla, akkor magatartását bűnsegédi magatartásként (pszichikai bűnsegéd) értékelhetik.

Üdv: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Sherlock # 2013.06.14. 15:23

Takarítás, rendrakás... Vissza kéne térni a földre, lehet akkor a gyerek sem kerülne rossz társaságba.

Tímea1972 # 2013.06.14. 14:55

Sziasztok!

A fiam került hasonló helyzetbe 2 napja. Akinek van tapasztalata ebben az ügyben kérem segítsen.

Nem a gyerekem, hanem az ismerőse, aki vele volt elemelt 2 üveg italt az egyik Auchan üzletből. A biztonsági őr elkapta őket és kipakoltatta a táskájukat. A fiamnál csak kifizetett termékeket találtak és a később ( viták árán megkapott )jegyzőkönyvből is az derül ki, hogy ő "csak" az ismerősével volt, nála lopott terméket nem találtak, de mindkettőjüket 25-25.000 Ft-ra büntették ( a kár 6000,- Ft ) . A kamerás felvételt nem engedték megnézni, a rendőrség pedig azt mondta, hogy ha aláírta a jegyzőkönyvet, akkor ő is elismerte a lopás tényét.
A gyerek még nincs 18 éves, tanul, tehát valószínűleg nem ő fogja kifizetni a bírságot. Én úgy gondolom, hogy minimum értesíteni kellene ebben az esetben a szülőt. Rendőrség flegmán közölte, hogy őket ez nem érdekli, aláírta a papírt és kész, oldjam meg ahogyan tudom.

Annyit beszélünk a gyerekek védelméről, ha ő is követte volna el a lopást, talán akkor is célszerű lenne a szülőt értesíteni, hiszen nem notorikus "lopó" gyerekről van szó, vagy oké kapjon büntetést, de ez esetleg valami munka ( pl: takarítás, rendrakás egyéb ) és nem rögtön a családra hárított anyagi teher ( egyedül nevelem a gyerekeimet, hitelek stb ).

Azt hiszem kicsit el vagyunk tévedve és nem a nevelés, hanem a megfélemlítés és egyértelműen a bírság kiszabása lett a cél ( sajnos )

Ha valaki került hasonló helyzetbe, hogyan oldotta meg?
Minden tanácsot köszönettel fogadok.

További szép napot:-)

Rafina67 # 2013.01.11. 11:10

Kedves mentaldr!

Üzletszerűen követi el a bűncselekményt, aki ugyanolyan vagy hasonló jellegű bűncselekmények elkövetése révén rendszeres haszonszerzésre törekszik.

Azért bűncselekmény, mert többször elkövette, más-más sértett sérelmére és ezek révén a lopások révén haszna keletkezett volna, ha nem kapják el.

A leírtak alapján zavaros az ügy nekem, de majd az ügyész kibogozza és ha ő nem akkor majd a bíró is átminősítheti, sőt meg is szüntetheti láttunk már ilyet.

Minden jót!
R

Véleményem # 2013.01.10. 21:59

Ha vádat emeltek, akkor védekezzen...
Nem kellett volna lopni.