bolti lopás? mit tehetek?


Szomorú örökös # 2022.03.26. 15:04

DCBA

miért baj, ha újból leirtam

Ugyanazon fórumozók, jogászok ugyanazt a választ adnák itt is.
De előre szólok, hogy nem fognak reagálni rá, ne is fáraszd magad tovább.
Ők se szeretik, ha valaki így túráztatja őket.

DCBA # 2022.03.26. 14:53

igen, miért baj, ha újból leirtam. elnézést

Szomorú örökös # 2022.03.26. 14:50

DCBA

A másik topikban ez már ki lett tárgyalva! Muszáj újból ugyanazt máshol megkérdezni? :-O

DCBA # 2022.03.26. 14:17

T. jogi szakértők! Ebben az évben /2022/bolti lopáson értek. Eltettem egy parfümöt a zsebembe,a drogériában. Rá egy hónapra kb mentem vásárolni,és a boltosnő miután fizettem megkért menjek vele az irodába.Kérte vegyem ki a zsebemből amit elraktam.Természetesen kiraktama személyes dolgaimon kivül nem volt nálam semmi. Utána mutatott egy kamera felvételt /az 1 hónappal korábbit/, hogy én vagyok e rajta és hogy igazolom e magam, vagy hivjon rendőrt
természetesen odaadtam az igazolványomat és felirta az adataimat. ezután kérdeztem a továbbiakban mi a teendőm..... azt mondta a bolt feljelent majd a rendőrség keresni fog. Jegyzőkönyvet sem irratták velem alá. kérdésem a következő.. még nem volt ilyen ügyem soha, /nem is lesz/nem voltam büntetve.Ja,és aboltos megkért kerüljem az üzlet látogatását. Nyilván nem megyek oda ezek után, a képemről lesül a bőr. Mire számithatok ilyen esetben? a parfüm értéke kb
15 ezer ft, de lehet kevesebb. köszönöm a választ

DCBA # 2022.03.25. 16:42

T.Hozzászólók!Volt ,van vkinek ebben az évben /2022/bolti lopásos ügye, 50.000 ft alatti értékben?

Asdfeed # 2021.04.21. 17:57

Kedves Jogi szakértők!
Bolti lopás miatt,16000 FT értékben tehetnek e utólag feljelentést,illetve szoktak e,ha elismertem es kifizettem a helyszinen a dolgot.jegyzokonyvet sajnos vettek fel az adataimmal. Azt mondtak ez igy itt ennyi,szabálysértésnek veszik,de aztan elokerult h el lett tavolitva a biztonsagi eszkoz,igy egyszer azt mondtak hogy nem tesznek feljelentest,azutan hogy még meggobdoljak. Mire szamíthatok es milyen időn belul ertesulok ha bármi történik?koszonom

Rexor # 2021.02.25. 11:56

Esély van rá, arra viszont nincs hogy ne kelljen megtérítenie az okozott kárt.

éhező # 2021.02.25. 09:56

Tisztelt Jogi fórum.

Az alábbi kérdésem lenne. Jelentös értékü lopásnál kb. 3m ft, ami bankkártya adat lopása utján lett, van esély rá, hogy az illetö ne kapjon börtönbüntetést?
Az eltulajdonított összeget nem tudja megtéríteni.
eddig büntetlen elöéletü.

A választ elöre is köszönöm

Mr. X.

drbjozsef # 2021.02.11. 14:33

carl,

mennyire elfogadható eljárás?

Teljesen elfogadható. Mi lenne a baj vele?

bankkártya alapján be tudják-e azonosítani a vásárlót

Persze, a rendőrség minden további nélkül.

carl # 2021.02.11. 13:18

Tisztelt Jogifórum.hu!

Egy 298 ft-os zöldség, gyümölcs bevásárló zsákról vettem le a papír csomagolását és a bevásárláshoz magammal vitt szatyorba dobtam. Mivel az autóm a bejáratnál állt, így a kamerafelvételek alapján (a rendszám látható volt) feljelentettek a rendőrségen. Szabálysértési eljárás zajlott. A rendőrségen elismertem és kérésüknek megfelelően visszamentem, kifizettem az áru ellenértékét, ezt követően zárult az ügy figyelmeztetéssel.
Szeretném megtudni, hogy ebben az eljárásban a rendszám alapján beazonosítani valakit, mennyire elfogadható eljárás? Maszkban voltam, a rendőrségen, majd az üzletbe visszatérve a biztonsági őr is azt erősítette meg, hogy az autóm alapján azonosítottak be.
További kérdésem, hogy bankkártya alapján be tudják-e azonosítani a vásárlót akár ilyen, akár bármely más esetben? Köszönöm szíves válaszukat! Carl

Szomorú örökös # 2019.12.23. 12:43

Ata777

Volt már pár bírósági ügyem

És szerintem még lesz is jó néhány, ha így folytatod.
Az viszont tuti, hogy nem fogod mindig megúszni.

gerbera317 # 2019.12.23. 11:50

Elkövettem ezzel valamit? Köszönöm a gyors válaszokat!
Igen.
Azzal, hogy nem buktál le, szerencséd volt. De ennek inkább csendben örülni kéne, nem pedig hangosan anyázva dicsekedni vele.
Szívesen.

drbjozsef # 2019.12.23. 10:42

Ata777,

Van a boltban egy termék, ami amíg nem fizeted ki a bolt tulajdona. Elvitted a boltból azt a terméket, ami nem a tulajdonod és nem fizettél érte. Ez lopás. Pont.

Az hogy mást, ami a te tulajdonod volt otthagytad, az nem számít.

Csűrheted csavarhatod, hogy kit ért kár, meg kit nem, de ez sem számít.

drbjozsef # 2019.12.22. 20:45

Ata777,

Mit tudom én. De hogy jön ez ide?
Csak nem kevered a büntetőjogi estedet egy polgári károkozássl?

drbjozsef # 2019.12.22. 19:45

Ata777,

Ez most valódi kérdés?
Persze. Ez lopás. Elvittél valamit a boltból, amiért nem fizettél. Az, hogy otthagytál valamit, ami a tied, az nem számít. Nyilván.

Traffic # 2019.12.21. 13:27

Szabálysértés esetén a bíróság dönt az eljárás felfüggesztéséről és az ügy közvetítői eljárásra utalásáról, de azt nem tudom, hogy ez esetben a bíróság előtt kell a vallomását megtennie vagy elég csak a rendőrségen, az előkészítő eljárásban.

Bűncselekmény esetén nem kerül kapcsolatba a bírósággal. Vallomást tesz a rendőrségen a nyomozás során, az ügyész dönt az eljárás felfüggesztéséről és az ügy közvetítői eljárásra utalásról.

Szívesen!

CappyLama # 2019.12.21. 13:19

Mármint lehet nem jól írtam tehát be kell mennem személyesen is a bíróságra vagy a bíróság csak küld egy papírt?

CappyLama # 2019.12.21. 13:18

Köszönöm a segítséget!

Utolsó kérdés: Ha a rendőrségen minden kérdésre cápaszolok bevallom amit csináltam akkor is meg kell jelennem személyesen a bíróságon vagy majd csak küldenek egy papírt?

Traffic # 2019.12.21. 13:15

És ha ez nem sikerül akkor gondolom bíróság. Ott milyen ítéletre számítsak?

Fogalmam sincs.

Akkor is már 50 ezer alatti szóval a szabálysértési eljárás megszűntetheti a rendőrség és nem kell bíróság elé állnom?

A tulajdon ellen szabálysértés bírósági hatáskörbe tartozó szabálysértés. Először a rendőrség lefolytatja az előkészítő eljárást (kvázi nyomozást), majd bíróság elé állítja az eljárás alá vont személyt.
Ha sikerül a közvetítői eljárás, nem fogja elítélni a bíróság, megszüntetik Ön ellen a szabálysértési eljárást.

CappyLama # 2019.12.21. 13:09

Akkor is már 50 ezer alatti szóval a szabálysértési eljárás megszűntetheti a rendőrség és nem kell bíróság elé állnom?

CappyLama # 2019.12.21. 13:02

És ha ez nem sikerül akkor gondolom bíróság. Ott milyen ítéletre számítsak?

Traffic # 2019.12.21. 12:58

A gyanúsítás tárgya [nem a vád :)] lehet jogtalan elsajátítás vagy lopás bűncselekmény, ez a mediáció tekintetében mindegy, mivel mindkettő vagyon elleni bűncselekmény.
A körülményeket ismerve a fenti bűncselekmények vétségi alakzata állapítható meg, azaz a tevékeny megbánás során megszüntetik a büntetőeljárást.

Amit az elején tisztázni kell: a telefon értéke mennyi volt a cselekmény elkövetésekor? Csak akkor bűncselekmény, ha az értéke az 50.000.- forintot meghaladja és az elkövetéskor minősítők körülmény nem volt (szerintem nem volt).
Ha a telefon értéke miatt a cselekmény nem lesz bűncselekmény, akkor a büntetőeljárást megszüntetik és szabálysértési eljárás indul, tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt. Ezen eljárásban is helye van a közvetítői eljárásnak, ha sikerül, megszüntetik Ön ellen a szabálysértési eljárást.

Traffic # 2019.12.21. 12:51

T. CappyLama!

A kártérítés és a büntetőjogi felelősség két külön kategória.
Ön az elsőnek eleget tett, de utóbbiért viselnie kell a következményeket. Egy esetet látok, amikor megszüntethetik Ön ellen a büntetőeljárást, ez pedig a közvetítői eljárás (mediáció).
Több feltétele van. Az Ön részéről: beismerő vallomás tétele, mely során kérnie kell a közvetítői eljárás lefolytatását.
Ehhez a sértettnek is hozzá kell járulnia.
Ha a sértetti akart is megvan, úgy az ügyész dönti el, hogy engedélyezi-e a mediációt. Ennek a történtek ismeretében nem látok akadályát.
Ezt követően egy külön eljárásban meg kell egyeznie a sértettel a jóvátételben. Ez lehet anyagi, illetve erkölcsi is, a részes felek megállapodásán múlik. Amennyiben teljesíti a megállapodásban foglaltakat, az ügyész megszünteti Ön ellen az eljárást tevékeny megbánás miatt.
Ha kíváncsi a részletekre: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Szomorú örökös # 2019.12.21. 06:15

CappyLama

Sajnos a lopás hivatalból üldözendő ügy, nem tudják csak úgy megszüntetni az ügyet, mert az eredeti tulajdonos feljelentést tett már. Végig kell vinni a nyomozást és nagy valószínűséggel neked kell bizonyítani, hogy nem te voltál. A talált tárgyaknak is van szabálya - még a pénznek is, bár az kevésbé lenyomozható - hogy hová kell beszolgáltatni, te az ellen vétettél leginkább.

CappyLama # 2019.12.21. 04:24

Üdvözlet!

Szégyellem, de megtörtént.

Talált telefont adtam el egy GSM boltban sajátomnak mondva. A GSM ezt eladta 40 ezer forintért, ennél a vevőnél később letiltották + az eredeti tulaj ismeretlen tettes elleni feljelentést tett lopás miatt. A lopás nem igaz, találtam, ezt azzal tudom bizonyítani, hogy a munkahelyi jelenléti ívem szerint akkor mikor a “lopás” történt én még a műszakom utolsó perceiben jártam. A telefon elvileg visszakerült a tulajhoz a GSM visszafizette a vevője pénzét, én pedig a GSM nek utaltam még többet is mint kellett volna, így a GSM nem tett feljelentést mert visszakapta a pénzét az eredeti tulaj feljelentése miatt most mégis behívtak gyanúsítottként. Mire számítsak? Mi a minimum és mi a maximum büntetés illetve mi a valószínű? Másik kérdés, hogy mi az esély arra, hogy a rendőrség lezárja az ügyet, így nem kerülök bíróság elé hisz ha jól tudom ez csak szabálysértés és már mindenki kártalanítva lett. Azért adtam el mert nem sokkal előtte tőlem ellopták a kabátom illetve egyszer megpróbáltak kirabolni aminek következtében összetört a telefonom. Büntetlen előéletem van ezen kívül messenger beszélgetéssel tudom bizonyítani, hogy pár éve felkerestem facebookon egy férfit hogy visszaadjam hiánytalanul a pénztárcáját, most csak a sok rossz dolog miatt nem voltam becsülete.

Köszönöm ha valaki tud segíteni,