bolti lopás? mit tehetek?


Traffic # 2019.12.21. 13:15

És ha ez nem sikerül akkor gondolom bíróság. Ott milyen ítéletre számítsak?

Fogalmam sincs.

Akkor is már 50 ezer alatti szóval a szabálysértési eljárás megszűntetheti a rendőrség és nem kell bíróság elé állnom?

A tulajdon ellen szabálysértés bírósági hatáskörbe tartozó szabálysértés. Először a rendőrség lefolytatja az előkészítő eljárást (kvázi nyomozást), majd bíróság elé állítja az eljárás alá vont személyt.
Ha sikerül a közvetítői eljárás, nem fogja elítélni a bíróság, megszüntetik Ön ellen a szabálysértési eljárást.

CappyLama # 2019.12.21. 13:09

Akkor is már 50 ezer alatti szóval a szabálysértési eljárás megszűntetheti a rendőrség és nem kell bíróság elé állnom?

CappyLama # 2019.12.21. 13:02

És ha ez nem sikerül akkor gondolom bíróság. Ott milyen ítéletre számítsak?

Traffic # 2019.12.21. 12:58

A gyanúsítás tárgya [nem a vád :)] lehet jogtalan elsajátítás vagy lopás bűncselekmény, ez a mediáció tekintetében mindegy, mivel mindkettő vagyon elleni bűncselekmény.
A körülményeket ismerve a fenti bűncselekmények vétségi alakzata állapítható meg, azaz a tevékeny megbánás során megszüntetik a büntetőeljárást.

Amit az elején tisztázni kell: a telefon értéke mennyi volt a cselekmény elkövetésekor? Csak akkor bűncselekmény, ha az értéke az 50.000.- forintot meghaladja és az elkövetéskor minősítők körülmény nem volt (szerintem nem volt).
Ha a telefon értéke miatt a cselekmény nem lesz bűncselekmény, akkor a büntetőeljárást megszüntetik és szabálysértési eljárás indul, tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt. Ezen eljárásban is helye van a közvetítői eljárásnak, ha sikerül, megszüntetik Ön ellen a szabálysértési eljárást.

Traffic # 2019.12.21. 12:51

T. CappyLama!

A kártérítés és a büntetőjogi felelősség két külön kategória.
Ön az elsőnek eleget tett, de utóbbiért viselnie kell a következményeket. Egy esetet látok, amikor megszüntethetik Ön ellen a büntetőeljárást, ez pedig a közvetítői eljárás (mediáció).
Több feltétele van. Az Ön részéről: beismerő vallomás tétele, mely során kérnie kell a közvetítői eljárás lefolytatását.
Ehhez a sértettnek is hozzá kell járulnia.
Ha a sértetti akart is megvan, úgy az ügyész dönti el, hogy engedélyezi-e a mediációt. Ennek a történtek ismeretében nem látok akadályát.
Ezt követően egy külön eljárásban meg kell egyeznie a sértettel a jóvátételben. Ez lehet anyagi, illetve erkölcsi is, a részes felek megállapodásán múlik. Amennyiben teljesíti a megállapodásban foglaltakat, az ügyész megszünteti Ön ellen az eljárást tevékeny megbánás miatt.
Ha kíváncsi a részletekre: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Szomorú örökös # 2019.12.21. 06:15

CappyLama

Sajnos a lopás hivatalból üldözendő ügy, nem tudják csak úgy megszüntetni az ügyet, mert az eredeti tulajdonos feljelentést tett már. Végig kell vinni a nyomozást és nagy valószínűséggel neked kell bizonyítani, hogy nem te voltál. A talált tárgyaknak is van szabálya - még a pénznek is, bár az kevésbé lenyomozható - hogy hová kell beszolgáltatni, te az ellen vétettél leginkább.

CappyLama # 2019.12.21. 04:24

Üdvözlet!

Szégyellem, de megtörtént.

Talált telefont adtam el egy GSM boltban sajátomnak mondva. A GSM ezt eladta 40 ezer forintért, ennél a vevőnél később letiltották + az eredeti tulaj ismeretlen tettes elleni feljelentést tett lopás miatt. A lopás nem igaz, találtam, ezt azzal tudom bizonyítani, hogy a munkahelyi jelenléti ívem szerint akkor mikor a “lopás” történt én még a műszakom utolsó perceiben jártam. A telefon elvileg visszakerült a tulajhoz a GSM visszafizette a vevője pénzét, én pedig a GSM nek utaltam még többet is mint kellett volna, így a GSM nem tett feljelentést mert visszakapta a pénzét az eredeti tulaj feljelentése miatt most mégis behívtak gyanúsítottként. Mire számítsak? Mi a minimum és mi a maximum büntetés illetve mi a valószínű? Másik kérdés, hogy mi az esély arra, hogy a rendőrség lezárja az ügyet, így nem kerülök bíróság elé hisz ha jól tudom ez csak szabálysértés és már mindenki kártalanítva lett. Azért adtam el mert nem sokkal előtte tőlem ellopták a kabátom illetve egyszer megpróbáltak kirabolni aminek következtében összetört a telefonom. Büntetlen előéletem van ezen kívül messenger beszélgetéssel tudom bizonyítani, hogy pár éve felkerestem facebookon egy férfit hogy visszaadjam hiánytalanul a pénztárcáját, most csak a sok rossz dolog miatt nem voltam becsülete.

Köszönöm ha valaki tud segíteni,

Doom # 2019.12.05. 10:48

Kedves Fórumozók!
Az egyik ismerősöm nem rég eltulajdonított 200e ft-ot a kasszából(ott dolgozott). A boltvezető a feljelentést megtette, rá egy hét múlva beismerte az illető a lopást. Le is papírozták maguk között a dolgokat, megállapodtak. A rendőrségről viszont érkezett idézés. Mire számíthat az illető? Tettét nagyon megbánta, vissza is fizetné az összeget maradéktalanul. Bűntetlen előéletű, soha nem volt vele probléma. Elzárásra kell számítania? Köszönöm a segítséget

kp08 # 2019.05.23. 06:42

Jó napot kívánok! Nem volt munkám, nem volt pénzem, így kb egy hónapon át loptam egy élelmiszerboltból, összességében kb 30.000 értékben. Videókamera rögzítette, a tulaj azt mondta, ki is mentette lemezre. Aztán íratott velem egy papírt, hogy alulírott stb szig.számmal, lakc.kártyaszám stb. Ha nem tudom kifizetni 1 hónapon belül, feljelent. De nincs pénzem. Mit tehetek? Mi lehet a következmény?

Ricsi777 # 2019.03.13. 07:05

Jó napot azt szeretném kérdezni, hogy lopásért milyen büntetést szabnak ki németországban és milyen érték határok vannak ami alapján azt megállapítják?

Toppo # 2019.02.22. 10:14

Jó napot!
Tegnap volt egy bolti lopasom 20 000 forint alatt. Akkor abiztonsagiőr csak oda állt, én mondtam hogy amit nem fizettem ki azt nem itt vettem és ennyi. Eljöttem. Mondta hogy legközelebb előre szóljak. Azóta megnézhették a kamerát és ott viszont látszik a lopás. Mi történhet ilyenkor?
Előre is köszönöm válaszát!

rigoz # 2018.12.23. 13:47

Tisztelt Dalma24810!

Az is lehet, - bár azért ne ragadtassa el magát túlzottan -, hogy a cég peren és eljáráson kívül követeli a "jussát", de jó eséllyel, ahogy írták is szabálysértési szanckióként a lánya pénzbírságra vagy közérdekű munkára számítson, tárgyaláson kívül hozott végzéssel.

Ha azt sokkallja, akkor tárgyalás tartását kérheti 8 napon belül, amire meg kell jelenni és meg fogják tartani, meg fogják a lányát hallgatni.

A tárgyaláson újabb végzés születik - a tárgyaláson kívül hozott végzés hatályban tartásáról, megváltoztatásáról vagy hatályon kívül helyezéséről és az ügy áttételéről/eljárás megszüntetéséről az ellen lehet kézbesítéstől számított 8 napon belül fellebbezni.

rigoz # 2018.12.23. 13:42

Tisztelt Dalma24810!

Valószínűleg igen, oda fog menni, ha az került megadásra.

rigoz # 2018.12.23. 13:18

Tisztelt Stefi199801!

Az, hogy az ügye mikként minősül, annak a függvénye, hogy hány ügye van a hatóság előtt, amiben még nem marasztalták és azokban mekkora a károkozás mértéke.

Ha az ilyen ügyekben a károkozás mértéke egybeszámítás alapján nem haladja meg az 50.000Ft-ot, akkor szabálysértési eljárásbéli marasztalásra készüljön, egyébként a cselekményei bűncselekménynek minősülnek.

Egyébként javasolt a kár mihamarabbi megtérítése a sértettnek, ezzel jó eséllyel enyhítheti a büntetését.

Javaslom magam is egyébként, hogy keressen mihamarabb ügyvédet magának!

Ha az ügyéből büntetőügy lesz, akkor valószínűleg felfüggesztett börtönbüntetéssel megúszhatja, ámde ha szabálysértési ügye lesz, jó eséllyel számoljon visszaeső voltára tekintettel elzárásra, ha csak nem áll fenn esetében elzárást kizáró ok (mivel az írásából arra következtetek, hogy fiatalkorú, az Ön esetében egyedül a tartós betegség jöhetne szóba azok közül).

Kár megtérítésére a sértettnek viszont mindenképpen kötelezni fogják.

rigoz # 2018.12.23. 13:11

Tisztelt Barbus91!

Az ügye először megjárja a rendőrséget, mivel beismerte, ez viszonylag gyors lesz, egyébként 60 napig tarthat.

Ezt követően - ha az eljárást a rendőrség nem szünteti meg, de az Ön esetében nem valószínű, hogy meg fogja - akkor az iratokat megküldi a bíróságnak, amely:

  • 15 napon belül, az iratok alapján határoz, ez esetben a szabálysértési felelősség megállapítása esetén pénzbírság vagy közérdekű munka szabható csak ki, elzárás nem
  • egyébként tárgyalást tart, amelyen meghallgatja Önt és a szükséges további bizonyítást lefolytatja

A tárgyaláson kívül hozott végzéssel szemben fellebbezésnek nincs helye, de a kézbesítésétől számított 8 napon belül tárgyalás tartását kérhet, ami esetében a tárgyaláson kötelező megjelennie, egyébként, ha arról igazolatlanul elmarad, úgy tekintik, hogy a tárgyalás tartása iránti kérelmét visszavonta és a tárgyaláson kívül hozott végzésben foglalt szankció véglegessége, jogereje beáll és az végrehajthatóvá válik.

A tárgyalás eredményéhez képest egyébként a - amelyen meghallgatják - bíróság a tárgyaláson kívül hozott végzését hatályban tartja, megváltoztatja vagy visszavonja és az eljárást megszünteti, illetve az ügyet átteszi.

A tárgyaláson hozott végzés ellen - akkor is, ha a tárgyaláson hozott végzés közlését követő 8 napon belül előterjesztett kérelemre tekintettel került sor tárgyalás tartására - fellebbezésnek van helye a kézbesítésétől számított 8 napon belül.

A felettes törvényszék 30 napon belül bírálja el a hozzá érkezést követően, tárgyaláson kívül, az iratok alapján a fellebbezést, amely alapján a járásbíróság végzését helybenhagyja, megváltoztatja vagy hatályon kívül helyezi és új eljárás lefolytatásár rendeli el.

Legjobb amit tehet, hogy kivár és számítson a pénzbírságra.

10 év alatti gyermeke révén elzárástól nem kell tartania és ha nem vállalta, akkor a közérdekű munkától sem.

A pénzbírságot esetében meg nem fizetése esetén adók módjára a NAV illetékes igazgatósága hajtja be, azt főszabály szerint 30 napon belül kell megfizetni, de fizetési halasztás, részletfizetés vagy kivételesen, méltányosságból eltekintés is kérhető.

Javaslom, hogy amennyiben rászorult, kérjen költségmentességet, egyébként az eljárási költségeket is Önnek kell fizetnie, ami akár több is lehet, mint a pénzbírság maga!

rigoz # 2018.12.23. 13:03

Tisztelt csigakaki01!

50.000Ft alatti értékre elkövetett lopás csupán szabálysértés, ha súlyosabb cselekmény nen valósult meg.

Javaslom, hogy haladéktalanul fellebbezze meg a hivatkozott végzést, hatályon kívül helyezést kérve!

De egyébként a büntetőeljárást könnyen megszüntethetik Önnel szemben az áttétel után is és visszatehetik az ügyet a bírósághoz, mint "szabálysértési hatósághoz".

csigakaki01 # 2018.12.10. 13:58

Nyáron volt egy bolti lopásom, 10 és 20 ezer forint között. Majd még a biztonsági őr talált kettő ruhát, amiket ott hagytam, így ez az összeg kiegészült 23 ezer forintra. Akkor a rendőrök is készségesek voltak, biztonsági őr is biztosított arról, hogy szabálysértésről van szó, a felvételeken nem látszik, hogy bűncselekményt követek el, de a biztonsági őr leírása alapján, hogy mi történhetett elfogadható a sztori. Én akkor is, és később a rendőrségen is elmondtam, hogy mi történt, vallomást nem tettem hivatalosan. Több hónapon keresztül vártam, majd ma kaptam egy levelet, hogy a bíróság lopással megvalósított tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt indított eljárást az előkészítő eljárást folytató hatóság- mivel a cselekmény nem szabálysértés, hanem bűncselekmény-megszünteti és az ügy iratait a büntetőeljárás lefolytatása céljából a rendőrség vizsgálati osztályára átteszi.
Tehát a 23 ezer forintos szabálysértésem módosult bűncselekményre, pontosan nem értem miért és hogyan, ennek megfelelően milyen büntetésre lehet számítani?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Barbus91 # 2018.11.12. 08:37

Köszönöm szépen. A bírságot jogosnak tartom természetesen, bár az intezkedesben több dologgal nem értettem egyet. Nagyon megijedtem mert a járőr rögtön fogdával fenyegetett, a főhadnagy pedig azt mondta csak azért enged ki mert a beteg kisgyermekemnek én vagyok az egyedüli gyámja. Hozzátette még egy ilyen alkalom és öt is elveszik.

alfateam # 2018.11.12. 07:45

Szeretnék mihamarabb túl lenni rajta.
Ne sürgesd, jobban jársz ha elhúzódik...

vizsgálat során megállapítható volt, hogy az ügyészek összesen 39 ügyben kifejezetten a
büntetőeljárás elhúzódása miatt tettek enyhébb büntetés kiszabására, illetve intézkedés
alkalmazására indítványt, mint amit a vádirat benyújtásakor indokoltnak tartottak.

Barbus91 # 2018.11.12. 06:29

Köszönöm a választ. Általában mennyi idő alatt fut le egy ilyen ügy? Szeretnék mihamarabb túl lenni rajta.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.12. 06:25

Kapok buntetest, levelet, idézést, bármi?
Bármit és levelet biztosan, idézést valószínűleg, büntetést talán. (Pontosabban bírságot - mert ha nincs minősítő körülmény, akkor ez csak szabálysértés.)

Barbus91 # 2018.11.12. 05:31

Sziasztok.
Lidlben történt a sajnalatos esetem...
Kocsit nem vittem, nem akartam sokat vásárolni ..közben megláttam egy pulcsit. Az aprosagoktol nem fért el a kezemben, ratettem a taskamra. Pénztárnál a pulcsin kívül mindent felraktam, telefonáltam, sorra kerültem, a pulcsi a taskamon maradt. Jött a biztonsági őr....bekisert a szobába...loptam...elmondtam ugyanezt, aláírtam a jegyzőkönyvet. Hívta a rendőrt,.mert 4900ftos termékről volt szó.
Bevittek, motoztak,kihallgattak... hangsúlyoztam hogy igényt tartok a termékre, figyelmetlen voltam.
Mire számíthatok? Milyen hamar fut le az ügy? Kapok buntetest, levelet, idézést, bármi?
Nagyon szégyellem, soha nem történt ilyen...

nonolet # 2018.11.07. 19:00

Kezdésnek ÖNKÉNT meg kéne fizetni kárt...még a tárgyalás előtt!

Persze csak azt ami benne van a feljelentésben.

Ez esetben a büntetés erősen enyhíthető.

Stefi199801 # 2018.11.07. 15:01

Jónapot!!
Nekem egy olyan kérdésem lenne hogy az utóbbi
Fél évben belekeveredtem egy rossz társaságba
Loptam. Összesen 6 szór ebből 2 szer el is
Kaptak . Ebből 1 szer kaptam egy felszólítást
Szabálysértést felszólítást
A többit a müllerben loptam 2 szer egyik
Müller bol másik 3 át másik Müller bol azt már nem tudom
Illetve a másik 4 nem kaptak el viszont kaptam feljelentést
És természetesen nem tagadtam . (Csipogot is távolítottak el dolgokról )Nem tudom
Alkalmanként mennyit loptam viszont osszeszámolták
És összesen 300 000 Ft-ot loptam .
Szerencsére megjött az eszem és iskolát váltottam
Úgyhogy már nem találkozók ezekkel az emberekkel.
Viszont most nagyon felek voltam rendőrségen és ezeket a dolgokat átküldték a bíróságra .Mire számíthatok nem mondták hogy keressek ügyvédet! Csak hogy menjek el !
Nem szeretnék börtönbe kerülni kérem mondjon valami bíztatót !!

nonolet # 2018.02.01. 08:25

Ryuuu

Gyakorlatilag...

Ez a vonat már elment, így esett a dolog.

Utólag megkavarni a bolt elszámolását nem ésszerű.
Több gondot-bajt-kavarodást okozol vele nekik, mint azzal az 1500 Ft-al.

Máskor figyelj jobban.