szabálysértés


ObudaFan # 2010.12.04. 14:12

Jó eséllyel elévült, bár az ügyiratot látni kellene. Menj el a tárgyalásra, és ott hivatkozz az elévülésre.

Rockapu # 2010.12.06. 13:50

Tisztelt Fórumozók!
Elkövettem azt a hibát, amit még életemben soha. Elloptam egy darab sajtot az egyik üzletből még szeptember elején.A biztonsági őr jegyzőkönyvet csinált, aztán kifizettem az árut és elengedett.
Most a rendőrségről jött egy idézés "tulajdon elleni szabálysértés ügyében".Az eset óta se éjjelem se nappalom, annyira bánt és szégyellem. Soha többé nem tennék ilyet, magyon rossz. Mire számíthatok?
Milyen következménye lehet?

Sherlock # 2010.12.06. 14:01

Valószínűleg pénzbírság.

Rockapu # 2010.12.07. 17:24

Hát az sem öröm, de tanultam az esetből.
Ha elzárás lenne, én felkötném magam.Azért kösz a választ.

Nikoletta22 # 2010.12.09. 18:44

Kedves Fórumozók!

Az lenne a kérdésem, hogy gyorshajtásért kiszabott pénzbírság esetén, amennyiben fellebbezésre van lehetőség, bír-e halasztó hatállyal?

Köszönöm a választ!

Nikoletta22 # 2010.12.09. 18:52

Bocsánat, inkább úgy teszem fel a kérdést, hogy kifogás esetén, mert tudtommal szabálysértés esetén kifogással vagy panasszal lehet élni.

Szofia1213 # 2010.12.10. 14:32

Sziasztok! Kérdésem a következő lenne: apukám autóját vezettem, amikor átmentem a piroson. Megkapta az értesítést arról, hogy igazolhatja, ha más használatába adta az autót korábban. Elküldtük a rendőrkapitányságra a használatba adásról szóló dokumentumot, de kitakartuk az adataim, valamint hivatkoztunk a szabálysértési törvény azon rendelkezésére, miszerint a tanúvallomást meg lehet tagadni, ha hozzátartozót szabálysértés elkövetésével vádolná a tanú. Vártunk, erre se szó, se felelet, kiküldték a csekket. A postán azt mondták, hogy kézbesítették a határidőben feladott levelet. Érdeklődnék, hogy nem kellett volna-e a csekk kiküldése előtt legalább az elutasításról tájékoztatniuk, illetve, hogy meg lehet-e még csinálni hogy nem nevezi meg az ember hozzátartózót... mert az Sztv-ben az van, h az üzembentartó akkor mentesül, ha minden adatát megadja használatba vevőnek, amit a tv kér, de ilyenkor nem lehet mentesülni? Nem kellett volna a csekk előtt reagálniuk valamit? Szabálysértést még nem követtem el, így nem tudom pontosan mi a teendő, vagy mik a lehetőségeim. Nagyon szépen köszönöm a választ!

pazs # 2010.12.10. 14:37

Objektív felelősség van, azaz ha apukád nem nyilatkozik, ő kapja a bírságot. Ha nyilatkozik, hogy te voltál, akkor meg te. Ennek benne kellett volna lennie az első levélben.

bgyula70 # 2010.12.14. 03:53

Tisztelt Fórumozók!

Az egyik ismerősömet elvitték a rendőrök mert nem akarta magát igazolni (volt nála személyi , csak picit ittas volt)
A kapitányságon odaadta az igazolványt és felvették a jegyzőkönyvet.
Kérdésem: Számíthat e még valamilyen büntetésre és ha igen mekkorára?
Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelettel:

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/31/26127#…

ObudaFan # 2010.12.14. 15:32

Pénzbírság lehet belőle.

genya # 2011.01.05. 12:29

Jogsi nélkül vezettem megkaptam a határozatott pénzbüntetés+ 4 hónap eltiltás.
Azt irja a határozatba hogy az eltiltás intézkedés végrehajtás véget megküldik egy példányt az álandó lakhely szerinti okmányirodának.
Ezt nem értem mit akar rajta intézkedni? Ha egyszer nincs jogsim akkor nem tudja bekérni, vagy ez sablon szöveg a határozatba?
Azért büntettek mert nincs jogsi akkor mit akar tőlem az okmányiroda?

Főlökött # 2011.01.05. 14:11

Tisztelettel :

Csak annyit takar, ha épp jogosítvány megszerzés hatálya alatt állunk, addig nem szolgáltatják ki a megszerzett friss jogosítványt, míg az eltíltás le nem telt :)

--------------
  • Lökött
genya # 2011.01.05. 16:33

Értem akkor onnan nem küldenek semmi papirt nekem gondolom?
Közbe azért elkezdhetem a jogositványt csak nem kapom kézhez gondolom

szerető # 2011.01.07. 16:56

segítséget kérnék.
Októberben koccanásos balesetem volt. Én és a mögöttem közlekedő állítjuk, hogy megálltam, mikor az előttem haladó tolatni kezdett.A tolató és az Ö tanüja azt mondja, lassan, de haladtam . Kis koccanás volt. Én dec. közepéig külföldön voltam, amit a helyszínelő rendörnek előre jeleztem. Ennek ellenére novemberben beidéztek. Meghallgatták a tolatót és a tanúját. Engem mára hívtak be, de az én tanúmat még mára sem. A tolató nem fogadta el a helyszínelő rendőr helyszínrajzát, újat rajzolt. A helyszínelő rendőr fotói nincsenek meg, a tolató fotóit használják. A kihallgató rendőr azt mondta ma, hogy akár mit is mond a tanúm, aki mögöttem jött és megállt, mert én is megálltam, nem láthatta úgy a dolgot, mint a tolató tanúja, aki egy parkoló autóban ült. A kihallgató rendőr folyamatosan kiforgatta a szavaimat, a tolató pedig azt mondta, hazudozok. Erre sem reagált a rendőr. Lehet-e nem elfogadni a helyszínelő rajzát, hol vannak a rendőrségi fotók. Abba is belekötöttek közösen, hogy nem dudáltam. A kresz azt írja, a tolatónak körültekintőnek kell lenni, de a dudálást nem irja kötelezönek. Belekötött óek abba, hogy üresben állt az autóm, állítólag tudnom kéne, hogy piros lámpánál is 1-ben kellene lenni az autómnak nem üresben. Én úgy tanultam, hogy a kuplungot feleslegesen nem nyomjuk. Lehet, rosszul érzem, de 33 év esemény nélküli vezetés után úgy érzem, most hülyítenek. Valóban 1-esbe kell tenni az autót megálláskor?
Mit tehetek, Kérem segítsen, aki már volt ílyen helyzetben, valóban egyértelműen én vagyok a vétkes?
Köszönöm a segítséget

websas # 2011.01.07. 17:09

Talán elfogultság miatt át kellene tetetni az ügyet egy másik R. kapitánságra, vsgy Bíróságig tovább vinni.
Őszintén szólva a "tolató" ismerős lehet mert én még ennyi badarságot nem hallottam.

websas

genya # 2011.01.08. 11:21

Szabálysértési birságot megkértem részlefizetésre . Már több mint 30 napja beadtam a kérelmet de semmi válasz nem jött, mikor beadtam a hölgy azt mondta 30 napon belül jön válasz.
Ennek is van határideje mint a határozat meghozatalának ,vagy ezt majd egyszer csak küldik?

Dr.Nő # 2011.01.08. 11:24

Genya!
Türelem, mindenképpen érkezni fog a válasz!

genya # 2011.01.08. 11:25

Ezekszerint erre nincs nekik konkrét határidő megszbava mikorra kell legkésőbb kézbesiteniük?

Dr.Nő # 2011.01.08. 11:54

Szerető!

Nem tudjuk, hogy milyen szabálysértés miatt kívánnak felelőssé tenni, mindenesetre az alábbiakat biztosan állíthatom:

  1. A hátramenet végrehajtására szigorú szabályok vonatkoznak. Kellő körültekintéssel, szükség esetén segítő személy igénybevételével lehet hátramenetet végrehajtani.
  2. A hátramenet akkor lehet végrehajtani, ha az nem zavarja meg szükségtelenül a közlekedést. Nyilvánvalóan előadódhat olyan helyzet - pl. parkolás - amikor a hátramenet végrehajtása megállásra kényszeríti a mögöttes forgalmat.
  3. Valóban jelentősége van annak, hogy haladtál -e, miután észlelted, hogy az előtted haladó hátramenetet kíván végrehajtani. És erről a mögötted haladó autós igenis tud nyilatkozni.
  4. Ha bizonyíthatóan megálltál, a szabálysértési felelősséged kizárt. Hacsak nem a követési távolság meg nem tartása miatt vonnának felelősségre.
  5. Még ha haladtál is, felelősséged mértékét csökkenti, hogy a hátramenetet végrehajtó autósnak ugyanúgy körültekintést kell tanusítania.

Végül: ha a szabálysértési hatóság minden próbálkozásod ellenére jogszabálysértő határozatot hozna, kifogással kell élni, amit a bíróság tárgyaláson kívül fog elbírálni és első körben - valószínűleg - hatályban fogja tartani a szabálysértési határozatot, mivel tárgyaláson kívül nem lehet bizonyítási eljárást lefolytatni. Ekkor tárgyalás tartását kell kérni, és tisztázni lehet az eset körülményeit. A bíróságban jobban megbíznék mint a rendőrségben.

Laci1984 # 2011.04.03. 19:33

Tisztelettel segítséget szeretnék kérni.

Jan. 14-én 2 pohár sör elfogyasztása után,az igazoltató rendőr bevonta a jogosítványomat.Mivel ilyen jellegű tapasztalataim nem voltak,így a helyszínen elismertem,hogy alkoholt fogyasztottam,szondát fújtam,majd a jegyzőkönyvet is aláírtam.
Határozatot azóta sem kaptam.
Múlt hét folyamán igazoltattak,ahol kiderült a rendszerből,hogy eltiltás alatt állok,így ezért feljelentettek.

A kérdésem a következő lenne:

Milyen büntetésre számíthatok,van-e lehetőség fellebbezni(napi 120km-t kell utaznom a munkahelyemre,tömegközlekedés nem megoldott)?
Az eltiltás csak a B-kategóriás jogosítványomat érinti,mert emellett A-kategóriás jogosítvánnyal is rendelkezem?

Segítséget előre is köszönöm!

chuckkk # 2011.04.03. 20:37

Olyan ügyben szeretnék segítséget kérni:
ha valaki 18 éven aluli személy közterületen vizelt, ittas állapotban, a rendőrök felvették adatait meg minden. Milyen büntetés várható? Lehet ebből akár bírósági ügy?
Pénzügyi büntetést mennyi várható körülbelül?
És vajon mennyi időn belül kaphat az illető értesítést valamilyen formában?

mauz7 # 2011.04.06. 06:48

Egy kérdéssel fordulnék Önökhöz, melyre kérném szíves válaszukat.

  • Egy általam elkövetett szabálysértés miatt, 300 óra közmunkával letöltendő büntetést kaptam. Holnapra ( 2011.04.07.) hívtak be egyeztetésre.

Mi történik abban az esetben, ha egészségügyi okok ( igazolt ) miatt, nem tudom ezen formában letudni a kiszabott tételt. Módosíthatják az ítéletet akár pénzbüntetésre, akár letöltendő büntetésre?
Mi a gyakorlat ilyen esetben?
Válaszukat tisztelettel köszönöm!

ObudaFan # 2011.04.06. 11:55

Szabálysértés miatt közérdekű munkát nem lehet kiszabni, csak a kiszabott pénzbírságot lehet arra változtatni. Ha itt eleve közérdekű munka volt kiszabva, akkor ez nem szabálysértési eljárás, hanem büntetőeljárás volt. Az ott kiszabott közérdekű munkát csak akkor változtatják szabadságvesztésre, ha ilyen egészségügyi ok nem merül fel.

tibeeboy # 2011.05.13. 08:14

Tisztelettel Szakértő!

Segítséget szeretnék kérni...

Április. 18-án történt egy közlekedési baleset, mentem volna munkába, és egy mosóbol (kapualjból) nekiállt tolatni egy autó én elrántottam a kormányt de miwel egy szűk ucca volt végighuzta a kocsi oldalát, letörte a visszapillantómat. Nem volt hajlandó elismerni a felelősségét ezért rendőrt hívott. A helyszinelés végén szonda, én előző éjszaka töményet fogyasztottam nem is keveset és a szonda délelött 10órakor 0.22 mutatott, nem ismertem el, hogy aznap alkoholt fogyasztottam elvittek vérvételre és azóta is várom a fejleményeket ez ügyben.
Az első kérdésem az lenne, hogy remélem ebböl kifolyólag nem engem fognak kihozni hibásnak a baleset miatt?!
A másik kérdésem, hogy milyen büntetésre számíthatok?! A harmadik kérdésem, hogy miwel jogerős eltiltás alatt még nem állok, határozatot nem kaptam, viszont a helyszínen elvették a jogosítványom "B" kategóra van csak, ha autóba ülök, milyen + büntetésre számíthatok?! Miwel autoval keresem a kenyeret a családnak (a párom GYES-en van egy 9hónapos kislánnyal) azóta egy fillért nem tudtam keresni, viszont hivatalosan nincs is munkám....

Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2011.05.13. 15:56

Pénzbírságot és járművezetéstől eltiltást fogsz kapni szinte biztosan. Nem teljesen lehetetlen azért a jogosítvány megmentése, de az esélyek nem túl jók. A balesetért meg könnyen lehet, hogy mindketten felelősek lesztek.