rongálás


drbjozsef # 2021.12.28. 14:24

Amit írt, az alapján válaszoltam : a volt pár azt kérte, hogy legyen "az övé", és ő ebbe belement. Hogy a valóság esetleg más, mint amit állít itt? Az legyen az ő baja.

Szomorú örökös # 2021.12.28. 05:13

drbjozsef

nem idegen tárgyat rongált meg, hanem a sajátját

Azért jogilag szerintem az apa tulajdona maradt az a tévé: „A részleteket én fizettem , a számla az én nevemen van
Tehát hivatalos tulajdonjogot igazoló dokumentuma egyedül az apának van róla. Max. használatba adhatta a fia volt párjának. Az, hogy „ volt pár kérte, hogy hagy legyen az övé”, még nem hinném, hogy tulajdonjogot keletkeztetett a tévére, mert egy nagy értékű készülékre nem ártott volna minimum egy adásvételi szerződést írni. Főleg hogy ezt a szóbeli átengedést a hölgynek bizony neki kell szerintem bizonyítania, azt pedig két ellenérdekelt fél vallomásával szemben eléggé nehéz lesz. Esetleg max. ebbe kapaszkodhat bele a nő: „ ő nekem utalja az aktuális havi részletet”, tehát a havi részletek utalásával igazolhatja talán, hogy jogosan volt nála a készülék.

De lehet ez csak az én laikus véleményem, én látom egyedül így, javíts nyugodtan ki és elfogadom, ha nincs igazam.

drbjozsef # 2021.12.27. 21:12

bakamarta,

Kérdésem tehetek e ez ügyben feljelentést és milyen esély van, hogy a javamra ítélnek?
A feljelentést a rendőrségen teszed, akik nem "ítélnek". Egyebekben pedig a Btk.371.§ nem áll meg, hiszen nem idegen tárgyat rongált meg, hanem a sajátját. Te magad írtad : " A televíziót a volt pár kérte, ...Ebbe bele is mentem"

Szeretne elmenni érte. Joga van e hozzá?
Ha a "gyorsan távoznia kellett" önként, a visszatérés szándéka nélküli elköltözést jelent, akkor legfeljebb a bérlő engedélyével és jelenlétével. De persze követelni követelheti a dogok kiadását.

Ha kárt tett a dolgokban szintén mi a teendő?
Ugyanaz mint a tv-vel. Követelni írásban, igazolhatóan (tértis levélben) a kár megtérítését. Ha nem fizet, fizetési meghagyást küldetni neki. Ha arra sem, perré alakíthatod, és majd a bíró eldönti. Ugye, mindent tudsz kétség nélkül bizonyítani? Hogy a te (fiad) tulajdona valami, hogy az exénél volt/van, hogy ő rongálta meg személyesen?

bakamarta # 2021.12.27. 11:32

Az esetem a következő.
Ez év márciusában a gyermekemnek és párjának vettem részletre a a upc szolgáltatótól egy televíziót 130000 forint értékben. A részleteket én fizettem , a számla az én nevemen van.A fiatalok szeptemberben szakítottak, de az albérletben maradtak decemberig, amíg a szerződés szólt. A televíziót a volt pár kérte, hogy hagy legyen az övé és ő nekem utalja az aktuális havi részletet. Ebbe bele is mentem, kaptam eddig 3 részletet. Időközben lett új párja, ezért én megváltoztattam a döntésemet és kértem a fiamat amikor költözik el hozza el a televíziót. Ezt írásban is jeleztem a volt párnak. A fiam a 3 havi részletet odaadta neki, hogy ne legyen tartozás, bár én a használatba kértem , hogy ne adja oda. Amikor elakarta hozni a televíziót a fiam, a volt párja, földhöz vágta a televíziót, meg beleütött, mondván, ha az övé nem lehet senkié sem lesz. A készülék a repedések miatt használhatatlanná vált.Kértem,hogy rendezze a kárt, de nem hajlandó rá, sőt ő fenyeget, hogy én zaklatom őt. Nekem továbbra is fizetnem kell a részleteket, amíg le nem jár. Kérdésem tehetek e ez ügyben feljelentést és milyen esély van, hogy a javamra ítélnek? Valamint a fiamnak gyorsan kellett távoznia és ott hagyott pár személyes dolgot. A főbérlőnek ezt jelezte is. Szeretne elmenni érte. Joga van e hozzá? Ha kárt tett a dolgokban szintén mi a teendő?