Csalás feljelentés


yantsukata # 2022.10.01. 14:21

drbjozsef

"Tehát ha megkérlek, hogy adj nekem 10 millió forintot, én pedig azt ígérem, hogy 12milliót fogok visszaadni két év múlva, aztán hát nem így alakul a helyzet, ezért csak 5 év múlva tudom visszaadni a 10 millió forintodat, akkor ez neked minden további nélkül megfelel, ha jól értelek."

Azt hiszem a példádból is arra kell következtetnem ,hogy messze jársz és találgatsz totózgatsz jogilag !! Értelmezd mit irtam kérlek a kezdetektől és azonnal kiderül hogy butaság a példád !! Ez messze nem jogi válasz az alapkerdésemre !!
De hagyjuk is .........okoskodni és találgatni én is tudok !!
A jog az jog .......ahány válasz annyi lehetőség ......pedig nincs ennyi lehetőség !!
Ezzel az erővel ha én adok neked 200 ezer forintot és én egy év múlva vissza kapom de te 2 milliót igértél rá ( szerződés nélkül isten bizonyra ) akkor 3 év múlva eszembe jut hogy jaaa még hiányzik a 2 millióm akkor csak úgy a semmiből feljelentelek csalásért ???
Könyörgöm a rendörségen kifognak röhögni a feljelentéskor és meg fogják kérdezni ,hogy a 2 millióm 3 évig nem hiányzott ??

osztap # 2022.10.01. 11:09

hiszen befektetésért cserébe igért fűt fát de a pénzt gyakorlatilag magára költötte

Halkan hozzáteszem: ha nem azt csinálta a pénzzel, amit megígért, hogy csinálni fog vele, akkor megállhat a sikkasztás is... Ez független attól, hogy volt-e kár, a pénzzel "sajátjaként rendelkezést" kell bizonyítani.

drbjozsef # 2022.10.01. 10:30

yantsukata,

Tehát ha megkérlek, hogy adj nekem 10 millió forintot, én pedig azt ígérem, hogy 12milliót fogok visszaadni két év múlva, aztán hát nem így alakul a helyzet, ezért csak 5 év múlva tudom visszaadni a 10 millió forintodat, akkor ez neked minden további nélkül megfelel, ha jól értelek.

Küldhetem a számlaszámot?

Azt írtad "kicsalt". Azt írtad "ígért".
Előbbi bűncselekmény. Utóbbi nem teljesülés esetén szerződésszegés.
Az pedig, hogy mi a "kár", annál ne keverd össze a népnyelvi értelmét és a jogi értelmét.
Az elmaradt haszon jogi értelemben igenis "kár". Azt is meg kellene fizetni, és akkor nem kellene itt rágózni ezen.

yantsukata # 2022.10.01. 09:01

drbjozsef

Minden csalás erről szól ,hogy nagy hasznot igér az elkövető !!
A magyar jog elsősórban azt vizsgálja ,hogy az okozott kár megtérült-e !
Ez esetben az okozott kár bizonyithatóan megtérült ......." milliós " haszonért pert inditani szerintem öngól !! Én biztosan nem mennék évekkel később perre ,hogy az igért üzletből nem lett hasznom ! Valjuk be elég bután is hangzik !
Miért nem ment akkor amikor az okozott kár kiegyenlítésre került ?
Akkor nem hiányzott a haszna ?

drbjozsef # 2022.10.01. 08:45

yantsukata,

de nem lett semmi az igért haszonból”"

Ígért hasznot? Akkor mi a kérdés?
Pacta sunt servanda.

(Persze az, hogy ki mit tud bizonyítani, az elég sokat számíthat.)

yantsukata # 2022.10.01. 08:11

Szomorú örökös

Mondjuk a kettő nem pont ugyan az hiszen az én ismerősöm esetében egyértelmű csalás történt csak akkor nem lett belőle feljelentés illetve a későbbiekben az okozott anyagi kárt is megtéritette !!
Ezek szerint ha jól értem ..........amennyiben az anyagi kár megtérül akkor évekkel később már a csalás büntette nem álja meg a helyét ?

Szomorú örökös # 2022.10.01. 06:33

yantsukata

Na persze nagyon nem szép amit tett ,hiszen befektetésért cserébe igért fűt fát de a pénzt gyakorlatilag magára költötte !

Ha közben lett volna feljelentés, akkor még akkor se vonhatták volna vissza, ha megtérül közben a kár, mert az ilyen tett hivatalból üldözendő. Azonban így utólag én nagyon-nagyon kételkedem benne, hogy megállná a helyét egy feljelentés, szerintem el se jutna a nyomozati szakaszig, már a feljelentésről is lebeszélné a rendőr az íróasztal mögött.

Egy kis példa saját tapasztalatból: engem anyukám volt élettársa jelentett fel, hogy én „elvettem” az ő pénzét és csak 40 ezret kapott vissza belőle a 250 ezerből. Valójában anyukám halálát követően vettem magamhoz ezt a pénzt, ami az ő közös megtakarított pénzük volt és jeleztem is az öregnek, hogy ha kell, akkor csak szóljon, adok neki belőle. Ugyanis a szomszéd kisebbségi asszony kezdte el aktívan látogatni, „ápolgatni” és nagy valószínűséggel annak a pénznek lába kelt volna. Később meg is tudtam, hogy ők pont ilyen jóhiszemű öregekből próbáltak korábban is pénzt csinálni. Megjegyzem, én ebből az eljárás előtt egy fillért se költöttem magamra, de jobb helyen volt nálam. Ezt a rendőrségen el is mondtam részletesen. Ott a feljelentés megállta a helyét, de mivel fillérre elszámoltam vele a rendőrségen és a maradék felét odaadtam (másik fele az enyém volt, mivel én voltam a törvényes örökös), így az eljárás bűncselekmény hiányában megszűnt.

Szóval nagy esélyt nem látok rá, hogy ügy lesz belőle, szimpla üres fenyegetőzésnek látom.

yantsukata # 2022.10.01. 06:07

Tisztelt szakertők !!

.........igen én mint átlagember úgy gondolnám ,hogy elég fura feljelentés lenne !!
Ez az illető ráadasúl utalással bizonyitani tudja ,hogy visszafizette az akkor kicsalt pénzt !
Na persze nagyon nem szép amit tett ,hiszen befektetésért cserébe igért fűt fát de a pénzt gyakorlatilag magára költötte ! Az eset után egy évre jött az örökség ........na persze ezek az emberek addigra már rájöttek ,hogy belettek csapva de nem tettek feljelentést mert a csaló mindenkit rendezett !! .......és igen most az egyik közülük sms-ekre hivatkozva azért akar 3 évvel kesőbb feljelentést tenni csalásért mert ő akkor nagy hasznonra számitott és abból semmi sem lett !!

" jó napot kivánok szeretnék feljelentést tenni csalásért mert 3 éve " jóska " sok hasznot igért " ingatlannal ,csillagokkal ,Mercedessel de ebből nem lett semmi .....az anyagi károm viszont megtérült "

Komolyan erről szólna a feljelentés ? Nem vagyok jogász de ez még az én szintemen is viccesen hangzik :)

Szomorú örökös # 2022.10.01. 04:17

yantsukata

3 évvel később a 3-ból egy ember azzal kezdett fenyegetőzni ,hogy feljelenti csalásért
mert az igért haszonra ő akkor számitott de nem lett semmi az igért haszonból

Érdekes lenne, ha ilyenért bárkit fel lehetne jelenteni, szerintem csak üres fenyegetőzés.
Akkor a tőzsdén a brókert is büntetni lehetne, ha nem jönne össze a beígért befektetés. :-O

yantsukata # 2022.09.30. 19:34

Üdvözlök mindenkit !!

Legutóbb zsarolás ügyben érdeklődtem ,most viszont egy ismerősöm ügyét kérdezném mert ő itt nem regisztrált !!
A kérdésem az lenne ,hogy kb. 3 éve csalt ki valamilyen ürüggyel 3 embertől 1,5 millió forintot majd 1 évvel később pénzhez jutott legálisan ( örökőlt ) és én kértem ,hogy rendezze a sorait az örökőlt pénzből !! Majd nagy nehezen mindenkivel rendezte az anyagiakat mondván nem jött össze az üzlet amivel hitegette őket !!
Tehát mindenkit kártalanított !!
Most 3 évvel később a 3-ból egy ember azzal kezdett fenyegetőzni ,hogy feljelenti csalásért mert az igért haszonra ő akkor számitott de nem lett semmi az igért haszonból !!

A kérdesem az hogy lehet ebből bármilyen ügy , úgy hogy mindenkit rendezett annak idején ??
Ugy gondolnám a paraszt agyammal hogy nem .....hiszen a \" befektetett \" pénz már régen vissza került mindenki zsebébe !! Milyen alapon akar bárki is hasznot követelni ?
Mit mondana feljelentéskor ????......kérem én azért jöttem valakit csalásért feljelenteni mert 3 éve leigérte a csillagokat az égről 300 ezerét de semmi nem lett az igéretből és közben a befektetésem visszadta !??

Előre is köszönöm