Külföldön élő magyar állampolgár


Duzi04 # 2024.03.21. 14:21

Kedves Fórum tagok,
Szezon munkámat töltöm ausztriában, már csak 2 hetem van, és megálltam az autommal egy kurzparkzinában, beszaladni egy boltba. Ez az kurzparkzonás orám tönkrement es nem tettem ki semmit. Kb 19 percet voltam távol az autótól, es mira visszamentem egy parkoló őr nő már készült rá írni valamit. Mondtam hogy mi ez és alig voltam távol. Hogy ő nem így látha stb nem volt órám. Én meg mondtam h nem értek egyet. És közölte hogy akkor jo en nem veszem tudomásul. Aztán későb nagy nehezen 3. Kérésre elárulta h igen ő megbüntet de már nem adja ide mert én mondtam h nem veszem ezt tudomásul. Mi lesz ebből? Nebenwohnsitzem van jelenleg, azt se tudom h ha kapok hova kapok büntetést ide vagy magyarországra. Innen 2 hét mulva már megyek el. Jó lenne tudni hogy mi ennek a következménye. Ha kijelentkezem holnap akkor is kapok büntetést? Köszönöm a segítséget.

Majordomus # 2024.03.08. 21:12

Csak addig ne jöjjön haza míg megvílágosodik.

Halalmadar # 2024.03.08. 16:48

Na,emberünk egy saját maga által talált ügyvédnek végre elhitte amit mondtunk neki meg amit innen is bemásoltam.
Köszönöm mindenkinek a választ, tik tok faszagyerekektől mentes nyugodt életet mindenkinek :)

Majordomus # 2024.03.04. 21:37

Mondom én, itthon letartóztatják...

Kovács_Béla_Sándor # 2024.03.04. 20:33

Ezek inkább csak elvek, nem közvetlenül alkalmazható szabályok.

De ha komolyan gondolja, akkor mutassa meg, hogy melyik "nemzetközi szerzödés, illetve az Európai Unió jogi aktusa" melyik konkrét jogszabályhelye veszi ki a németországi kábítószerfogyasztást a magyar Btk. alól? Mert, hát azok "által meghatározott körben", ugye - nem csak úgy általában.

Halalmadar # 2024.03.04. 20:23

Kovács_Béla_Sándor

Alaptörvény XXVIII (4) Senki nem nyilvánítható búnösnek, és nem sújtható büntetéssel olyan cselekmény miatt, amely az elkövetés idején
a magyar jog vagy - nemzetközi szerzödés, illetve az Európai Unió jogi aktusa által meghatározott körben - más állam
joga szerint nem volt bűncselekmény.

Erre hivatkozik a videós.
Ebben az esetben ez megállhatja a helyét?
Ha igen akkor melyiket kell figyelembe venni mert így a két törvény elvileg üti egymást nem?

gylab # 2024.03.04. 20:04

Sajna nem, abban egy nő volt a főszereplő, és nem volt semmiféle kerítés meg utaztatás, kint élt régóta, kint intézett mindent.

gylab # 2024.03.04. 20:04

Sajna nem, abban egy nő volt a főszereplő, és nem volt semmiféle kerítés meg utaztatás, kint élt régóta, kint intézett mindent.

Halalmadar # 2024.03.04. 17:06

Gylab nem az UFO Zsoltis sztori volt az?
https://www.origo.hu/…frontemberet

Majordomus # 2024.03.03. 21:45

Jó,de hondolom nem mennek ki Németországba letartóztatni.
.
Azt viszont el tudom képzelni hogy hazajövet simán letartóztatják.

gylab # 2024.03.03. 19:55

Volt egy hasonló eset már régebben, valaki bordélyházat üzemeltetett egy olyan országban, ahol ez legális volt. Csak nem emlékszem a részletekre, így a keresésem nem járt sikerrel. Emlékszik valaki az ügyre?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.03.03. 13:03

Btk. 3. § (1) bekezdés c): „a magyar büntető törvényt kell alkalmazni a magyar állampolgár által külföldön elkövetett olyan cselekményre, amely a magyar törvény szerint bűncselekmény”. Az tehát nem kérdés, hogy magyar állampolgárt külföldön tanúsított, a magyar Btk. szerint büntetendő magatartás miatt elítélhetik - akkor is, ha az a magatartás az elkövetés helye szerinti ország törvénye szerint nem büntetendő.
Az lehet csak kérdés, hogy ennek a Tiktok-sztárnak a tevékenysége a magyar Btk. szerint bűncselekmény-e. Nos, az:
Btk. 178. § (1) : „aki kábítószert termeszt, előállít, megszerez, tart, [...], bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”. Sőt, ha csak megpróbál kendert nevelni: Btk. 178. § (4): „aki az (1)-(2) bekezdésben meghatározott bűncselekmény elkövetésére irányuló előkészületet követ el, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”. Vagy akár csak szívja: Btk. 178. § (6): „aki kábítószert fogyaszt, illetve csekély mennyiségű kábítószert fogyasztás céljából megszerez vagy tart, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az egy másik kérdés, hogy a rendőrség, ügyészség ingerküszöbét mi lépi át. De pont az ilyen faszagyerekeskedéssel el lehet érni, hogy beinduljanak.

Halalmadar # 2024.03.03. 06:08

Szomorú örökös

Az más az már a behozatal része az egyértelmű

Szomorú örökös # 2024.03.03. 04:14

Halalmadar

Aki kint úgy gondolja a törvények alapján, hogy szabadon lehet termeszteni, az nyilván saját fogyasztásra készíti. Kizártnak tartom, hogy ha napi szinten fogyasztja, akkor általában van is nála anyag. Viszont a határon hazafelé jövet - mert gondolom néha hazajön a családhoz - ezt hiába fogja előadni, hogy kint teljesen legálisan termesztette saját magának, úgy letartóztatják és kóterbe zárják érte, mint a sicc. A vámosok nem viccelnek, ha bármilyen kábítószerről van szó.

De én úgy gondolom, hogy amióta összefognak egy-egy komolyabb ügyben az országok hatóságai, egy ilyen történetben is jó eséllyel együtt fognak működni, akkor pedig a srácnak meszeltek. Még a figyelmet is felhívta magára ezzel a videóval.

Majordomus # 2024.03.02. 22:15

Hát Németországban biztosan nem büntetik meg a magyar törvény alapján,mst már a német alapján sem,csak ha cserépben hazahoz két tővel.

drbjozsef # 2024.03.02. 18:15

Halalmadar,

Erre nem lehet mit írni, hiszen ő állít valamit, amit ha nem lehet megcáfolni, akkor nem lehet megcáfolni.
Mondd azt, hogy ő is törvényhelyet paragrafus számmal jelöljön meg, ami szerint aki már 10 éve él életvitelszerűen külföldön, az kivételnek számít ezen törvény hatálya alól. Addig csak fing a levegőben.

Halalmadar # 2024.03.02. 16:52

Köszönöm a válaszát,az adott törvényt többen is bemásolták de ő azt mondja hogy 10 éve életvitelszerűen kint él,nincs magyar lakcíme így rá nem vonatkozhat magyar törvény és aki ezt mondja ostoba.

drbjozsef # 2024.03.02. 14:04

Halalmadar,

A videót ugyan meg nem nézem, de úgy általánosságban : a törvényeknek van időbeli, személyi és területi hatálya is.
Mondjuk itt olvasható egy összefoglaló :

https://buntetojog.info/…elyi-hataly/

De itt a törvény egyébként, 3.§ :

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Halalmadar # 2024.03.01. 19:05

Kedves mindenki!

Új vagyok itt szóval nem igazán tudom hogy mi itt a szokás de ennél jobb helyet nem találtam hogy egy Tik Tokon felmerülő vita végére pontot tegyünk.

https://vm.tiktok.com/ZGeUNGkXP/

A belinkelt videón lévő fiatalember Németországban él és bőszen ostobázza azokat akik szerint magyar állampolgárként vonatkoznak rá a magyar törvények amennyiben bűncselekményt követ el.
A németországi marihuána legalizáció kapcsán merült fel ez a kérdés, szóval maradjunk a példánál.
Ha emberünk 3 tő marihuánát termeszt Németországi ingatlanában ahol életvitelszerűen tartózkodik,ami a leendő német törvényeknek teljesen megfelel de a magyar törvények szerint bűntettet követ el ami 1-5 évvel terhelhető akkor őt magyarországon ezért elmarasztalhatják-e?
A válaszukat előre is köszönöm!