közúti baleset célszerű - e ügyvédet fogadni

ujtordai # 2024.09.08. 06:09

drbjozsef,

Köszönöm.
Átgondolom a lehetőségeket.

drbjozsef # 2024.09.08. 05:07

Egyébként megjegyzem, hogy a kötelező biztosítónak a vagyoni kárban is alapesetben teljes körű kártérítést kell(ene) nyújtania, ha vétlen voltál a balesetben. (újabb megjegyzés : nem köteles elfogadnia a rendőrség határozatát, ha az ő szakértőjük szerint te is felelős vagy legalbb részben a balesetért, ilyenkor emiatt is lehet velük pereskedni).

Káron hasznod nem lehet, de például az autóknál bevett biztosítói értékcsökkenést lehet és érdemes vitatni. A használt autó, ha nem gazdasági totálkár, akkor is sokba kerül megjavítani, és az új alkatrészek beszerelésénél gyakran élnek azzal, hogy annak árából levonnak, mert hát a sérült alkatrész is régi volt - de ez legalábbis véleményes, és volt már, aki sikerrel lépett fel ellene. Engem nem érdekel, milyen alkatrészt szerelnek be, legyen egy legalább úgy működő autóm, mint a baleset előtt. Ha találnak bontott, nem régebbi alkatrészt, az is jó lehet, de ha csak új van, az engem nem érdekel, legyen a biztosító baja. Nekem csak a működő autó számít. És ugyanezt mindenféle ingósággal is eljátszzák, mindegy, csak csökkenjen a kifizetendő kártérítés.

drbjozsef # 2024.09.08. 05:01

ujtordai,

Igen.
Minden, ami nem egy ingóságodban esett értékcsökkentést jelent. (Ez autóbalesetnél sem csak az az autó, hanem a ruházatod, a telefonod, a fényképezőgéped, a laptopod, meg minden ami megsérült tárgy az autóban).

A sérüléssel, gyógykezeléssel, életvitelváltozással kapcsolatban bármi, amely okozója a baleset volt. Akár testi, akár pszicológiai változás - mondjuk nem mersz kimenni az utcára (jó, ez szélsőséges - de előfordul).
Ha van ilyen igényed, jelezd. Elévülési időn belül bármikor. Majd elutasítják, te meg ha akarsz, pereskedhetsz velük, akár ügyvéd segítségével is.
Ügyvédet fogadni akkor érdemes szerintem, ha az összeg nagysága, amit jogosnak tartanál is elég magas, és az ügyvéd szerint annak megalapozottsága is jó (=esély a bíróság általi megítélésre).

ujtordai # 2024.09.07. 20:50

drbjozsef,

“Feltételezem, a károkozó biztosítójával felvetted a kapcsolatot, és megadtad nekik milyen károk értek, vagyoni is, nem vagyoni is”
Anyagi kárt térített mást nem.
Mit értünk nem vagyoni káron?
A megpróbáltatást hogy kb újra tanulok járni és hogy minden egyes lépésnél a fájdalom emlékeztet arra hogy miért pont velem történt meg mindez? A gyógytornák “szenvedései”? Az hogy lakáshoz voltam kötve 2-3 hónapig?

drbjozsef # 2024.09.07. 17:19

Erről én mi módon értesülök ha a károkozó ügyvédet fogad?
Önmagában arról sehonnan. Mert, számít?

Akkor már késő? Elévülhet ez?
Elévülhet, de az öt év. Annál talán már hamarabb kiderül.

Feltételezem, a károkozó biztosítójával felvetted a kapcsolatot, és megadtad nekik milyen károk értek, vagyoni is, nem vagyoni is.

ujtordai # 2024.09.07. 16:05

drbjozsef,

Köszönöm a válaszát.

Erről én mi módon értesülök ha a károkozó ügyvédet fogad?
Egyenlőre nem érínt az ön által leírt eset. Viszont az, hogy lesz-e / marad-e életminőséget rontó károsodás avagy bármilyen mozgást korlátozó tényező az kb. egy év mulva derülhet ki. (kiveszik-e a beépített fémet vagy nem stb.) Amint kiderül hogy lesz bármi maradandó dolog akkor úgy gondolom kell ügyvédi segítséget kérjek. Akkor már késő? Elévülhet ez?

drbjozsef # 2024.09.07. 15:23

ujtordai,

Az "érdemes-e" kérdésre nem igazán lehet egzakt választ adni. Attól függ mit szeretnél, mi a helyzeted, milyen körülmények vannak még.
Ha olyan súlyú a sérülésed, annyira kiestél a munkából (mert mondjuk nem számítógép előtt ülsz, hanem jönnöd-menned kell egész nap), hogy egy komolyabb kártérítés járna, akkor érdemes lehet az ügyvéd, mert az elkövető biztosítója (ha nincs saját, akkor a kötelezője) mindent meg fog próbálni lehúzni, és a negyedét se fogja ajánlani a vagyoni és nem vagyoni károdra. Egy jó közelekedési szakjogász nem olcsó, de ha többmillió forint a tét, akkor biztos lehetsz benne, hogy megéri.

ujtordai # 2024.09.07. 09:05

Üdvözlöm,

Közúti balesetet szenvedtem zöld jelzésnél elindultam a stop vonaltól egy gépjármű kijött elém a piros jelzése ellenére. Összeütköztünk akivel együtt indultam a zöld jelzésnél ő tanúskodott a rendőröknek és megerősítette hogy valóban a zöld jelzésnél indultunk. A gépjármű vezetője elismerte a rendőröknek hivatalosan is hogy elindult a piros jelzés ellenére. Szabálysértési ügyet kezdeményezett a rendőrség ellene. Kaptam egy határozatot hogy megszüntették ellene a szabálysértési ügyet és átadták a bűnügyi osztályra mivel engem műtöttek hármas bokatörést szenvedtem és beépítettek egy lemezt csavarokkal, amelyet kb egy év mulva vehetnek ki leghamarabb.(a rendőrség analizálta a kamerafelvételeket is) Ez gondatlanságból elkövetett súlyos testisértés ha jól gondolom.
A kérdésem az célszerű e ügyvédet fogadnom mit érhetek el vele illetve hogy zajlik tovább az ügy?