Feljelentésből Magánvádas e. - Bíróság kérdezi...?

Szomorú örökös # 2025.09.05. 17:39

Qay

mint magánvádas eljárás, azonban a bíróság kérdezi tőlem, ki ellen tettem a feljelentést, ismeretlen személy, vagy X vagy Y ellen?
Ha ismeretlen személy ellen teszed a feljelentést, akkor készülj rá, hogy megszűnik az eljárás.
Nekem anno azt írták vissza, hogy magánvádas eljárást csakis konkrét személy ellen lehet indítani.
Igaz nekem addigra sikeresen lenyomozták az elkövetőt, csak én voltam a hülye, hogy rosszul nyilatkoztam.

Qay # 2025.09.05. 11:38

Feljelentésből áttették Magánvádas eljárásba az ügyemet, a bíróság kérdésére mit válaszoljak?
A feljelentésbe beleírtam, hogy kik lehetnek a gyanúsítottak. Az ügy átkerült az ügyészséghez, onnan a bírósághoz, mint magánvádas eljárás, azonban a bíróság kérdezi tőlem, ki ellen tettem a feljelentést, ismeretlen személy, vagy X vagy Y ellen? Továbbá felhívják a figyelmem, hogy az eljárást bármikor megszüntethetem.

Ezzel kezdte a bíróság: "A levéltitok megsértésének vétsége miatt ismertelen tettes ellen folyamatban lévő magánvádas büntetőügyben a bíróság – figyelemmel a 2025. ....... napján érkezett beadványában foglaltakra – az alábbiakról tájékoztatja a sértettet." (Vagyis akkor ismeretlen tettes ellen van folyamatban jelenleg? - azt hiszem, ez nem lényeg) Ezt kérik: "A bíróság mindezekre figyelemmel felhívja a sértettet, hogy a jelen felhívás kézhezvételétől számított 8 (nyolc) napon belül pótolja a feljelentése alábbi hiányait: - nyilatkozzon, hogy a feljelentést kivel szemben terjesztette elő: ismeretlen személlyel, vagy x-szel vagy Y-nal szemben." Szeretném, hogy visszakerüljön a rendőrségre az ügy, és kinyomozzák. Mit válaszoljak?
Kérjem a bíróságot, hogy ismeretlen tettes ellen tett feljelentésemet küldjék vissza nyomozóhatósághoz?
Megszüntetését kérjem az eljárásnak, és újra megtegyem a feljelentést ismeretlen tettes ellen? (Megtehetem, nem ütközik szabályba?)
Vagy?
Fontos lenne, mert nem akármilyen levélről van szó, stb....

Írták:

"A Be. 767.§ (1) bekezdése értelmében – mely szerint a bíróság nyomozást rendelhet el, ha a
feljelentett kiléte, személyes adatai, illetve elérhetősége ismeretlen – a feljelentés ismeretlen
tettessel szemben is előterjeszthető."

"Amennyiben a feljelentését a továbbiakban nem kívánja fenntartani, a feljelentés visszavonását
tartalmazó nyilatkozatát haladéktalanul jelentse be a bíróság része.
A bíróság tájékoztatja a sértettet, hogy amennyiben úgy nyilatkozik, hogy a feljelentést visszavonja,
a bíróság az eljárást a Be. 771.§ (1) bekezdés a) pontja alapján megszünteti."