Feljelentésből áttették Magánvádas eljárásba az ügyemet, a bíróság kérdésére mit válaszoljak?
A feljelentésbe beleírtam, hogy kik lehetnek a gyanúsítottak. Az ügy átkerült az ügyészséghez, onnan a bírósághoz, mint magánvádas eljárás, azonban a bíróság kérdezi tőlem, ki ellen tettem a feljelentést, ismeretlen személy, vagy X vagy Y ellen? Továbbá felhívják a figyelmem, hogy az eljárást bármikor megszüntethetem.
Ezzel kezdte a bíróság: "A levéltitok megsértésének vétsége miatt ismertelen tettes ellen folyamatban lévő magánvádas büntetőügyben a bíróság – figyelemmel a 2025. ....... napján érkezett beadványában foglaltakra – az alábbiakról tájékoztatja a sértettet." (Vagyis akkor ismeretlen tettes ellen van folyamatban jelenleg? - azt hiszem, ez nem lényeg) Ezt kérik: "A bíróság mindezekre figyelemmel felhívja a sértettet, hogy a jelen felhívás kézhezvételétől számított 8 (nyolc) napon belül pótolja a feljelentése alábbi hiányait: - nyilatkozzon, hogy a feljelentést kivel szemben terjesztette elő: ismeretlen személlyel, vagy x-szel vagy Y-nal szemben." Szeretném, hogy visszakerüljön a rendőrségre az ügy, és kinyomozzák. Mit válaszoljak?
Kérjem a bíróságot, hogy ismeretlen tettes ellen tett feljelentésemet küldjék vissza nyomozóhatósághoz?
Megszüntetését kérjem az eljárásnak, és újra megtegyem a feljelentést ismeretlen tettes ellen? (Megtehetem, nem ütközik szabályba?)
Vagy?
Fontos lenne, mert nem akármilyen levélről van szó, stb....
Írták:
"A Be. 767.§ (1) bekezdése értelmében – mely szerint a bíróság nyomozást rendelhet el, ha a
feljelentett kiléte, személyes adatai, illetve elérhetősége ismeretlen – a feljelentés ismeretlen
tettessel szemben is előterjeszthető."
"Amennyiben a feljelentését a továbbiakban nem kívánja fenntartani, a feljelentés visszavonását
tartalmazó nyilatkozatát haladéktalanul jelentse be a bíróság része.
A bíróság tájékoztatja a sértettet, hogy amennyiben úgy nyilatkozik, hogy a feljelentést visszavonja,
a bíróság az eljárást a Be. 771.§ (1) bekezdés a) pontja alapján megszünteti."