családon belüli lopás


bohacsm # 2004.01.26. 08:55

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni egy eléggé bonyolult ügyben.Egy ismerősöm családjától konkrétan a testvérétől az ismerősöm felesége pénzt lopott.Ez tetten éréssel is bizonyítható volt, sőt a rendőrök el is vitték.A bíróság azonban felmentette hivatkozva néhány nevetséges indokra miszerint "a gyermeke ruháinak kimosására mosóporra kellett".?Ja, és bocsánatott kért attól akitől lopott nevezetesen a sógorától.Ennyi. Ezek szerint ha én egy bankból pénzt hozok ki ,az ajtóban azonban elkapnak azt mondom kajára kellet és bocsánatt kérek akkor semmi sem történik?

igen? # 2004.01.26. 11:50

Kedves bohacsm!
Szerinted nem lett volna "elegánsabb" megoldás családon belül megbeszélni a dolgot?

bohacsm # 2004.01.26. 12:11

Kedves igen?

Valóban elegánsabb lett volna a dolog, de jelentős munkához szükséges összeg tünt el(kamionos külföldre való indulás előtt), valamint NEM ez volt az első eset csak ez volt téynszerű. Ilyenkor is maradjunk az elegáns dolognál?

igen? # 2004.01.26. 12:51

Kedves bohacsm!

Nem éltem meg hasonlót, így nem tudom hogyan reagálnék, de nem hiszem, hogy feljelenteném egy családtagomat (mást sem szívesen). Azt írtad, hogy tettenérésről volt szó, tehát -gondolom- a pénz sem tűnt el. Bizonyára van amikor ez az egyetlen megoldás, de nem tudom elképzelni, hogy egy ilyen eset után milyen lesz a testvéri viszony...
Na mindegy. Egyébként az indoklás (mosópor...)tényleg furi, főként ha Te azt állítod, hogy nagyobb összegről volt szó.
A bankrablás meg egészen más tészta...

bohacsm # 2004.01.26. 13:27

Kedves igen?!

Valóban nehéz ítélkezni,de kérdezem ha ilyen esetben nem tesz az ember feljeletést (mert családon belül van)akkor komolyabb pl. családon belüli erőszaknál ez szinte miért kötelező? Az ilyen dolgokat kevésbé kell a bíráinknak megítélni?Igen ekkor valóban nem tünt el pénz, de ezek után ugye feltételezhető hogy a már korábban eltünk összegek is őt terhelik?+beismerte ,és elismerte hogy valóban el akarta vinni a tele pénztárcát.
Jogos a csak megdorgálás?-mert a családban történt?

Csontoszs # 2004.01.26. 16:30

Bohacsm,

nem írtál semmi konkrétat, így nehéz válaszolni. Azonban: a büntetö tv. elörja, hogy a bírónak a büntetés kiszabása során milyen tényezöket KELL figyelembe vennie, és van még némi szabályozási háttere, amire itt nem akarok, és nem is nagyon van értelme kitérni. a laikus számára gyakra elfogadhatatlan és nehezen érthetö az ítélet, de ez nem a bíró hibája. komplex kérdés. Hidd el, és nyugodj meg. Nézz egy kcsit utána, olvasd el a vonatkozó jogszabály részletet, vagy kérdezd meg hol találod, ebbn segítünk. azután ülj le, gondolt át még egyzser, és utána írj.

Üdv.


Csontos Zsolt

bohacsm # 2004.01.26. 18:33

Kedves Csontoszs!

Köszönöm a választ, és akkor szeretném a segitséged-segítségeteket kérni hogy hol tudok az ehhez a témához kapcsolódó jogszabályokba jobban belenyúlni. Egyébként nyugodt vagyok csak laikusan értetlen. Köszönöm előre is

Csontoszs # 2004.01.26. 22:04

bohacsm,

hát a konkrét ügy ismerete nélkül nehéz konkrét véleményt mondani. Nos a Btk. IV-V. fejezete tárgyalja a büntetéseket - intézkedéseket, illetve a büntetés kiszabását. Valamint a figyelmedbe ajánloma legfelsöbb bíróság 154. számú büntetö kollégiumi állásfoglalását. Hát így általánoságban hirtelen ennyi elég is lesz:)) Jó szórakozást. még így sem biztos, hogy megérted, de hát azért ezen a fórumon nem kaphatsz 1 komplett büntetöjogi szemináriumot:)) de ha van konkrét kérdésed, azért tedd csak fel.

szia


Csontos Zsolt

Kikike1 # 2018.11.29. 03:31

Tisztelt Cím!
Örököltem édesapámtól egy kis pénzt, aki a kis nyugdíjjából spórolta össze kb 2500 000 forintot. Nem tartotta bankban. A lányom aki már 21 éves titokban ellopta és eljátszotta a neten. Milyen jogi lépéseket tudok tenni? Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.29. 05:56

Mit szeretnél?

Szomorú örökös # 2018.11.29. 06:13

Kikike1

Örököltem édesapámtól egy kis pénzt, aki a kis nyugdíjjából spórolta össze kb 2500 000 forintot. Nem tartotta bankban. A lányom aki már 21 éves titokban ellopta és eljátszotta a neten.

Én anno a volt szomszédomról hallottam egy időben érdekes sztorikat. Gyakorlatilag ők próbáltak mindenféle színlelt eltartási szerződés alapján vagyonhoz jutni, csak hát mindig kilógott a lóláb és gyorsan megbuktak, így a szerződések általában felbontásra kerültek. Anyukám halála után is próbáltak rátelepedni a volt élettársára, hogy az általam örökölt ingatlanrészt is megszerezzék, csak hát ott szimpla haszonélvezet volt, azzal sokat nem tudtak kezdeni, ezért szerencsére önként leszálltak erről a történetről.

Egy konkrét sztorit viszont elmeséltek jó ismerőseim, amit viszont sajnos megúsztak. A hölgy rendszeresen járt „barátnőzni” ennek az ismerősömnek az anyukájához és elég sok pénzt kért "kölcsönbe" tőle ezalatt, amit természetesen soha nem fizettek vissza. Aztán amikor a néni meghalt, akkor jelentős mennyiségű pénz eltűnt a néni lakásából. Mindezt csak azért tudták büntetlenül megúszni, mert a néni nem bankban, hanem otthon tartotta „lepedő alatt” a pénzét és bár a rokonok tudtak erről, bizonyítani mégsem lehetett, így az, hogy ez a kedves "barátnő" a férjével ellopta, nagyon nagy valószínűséggel rágalmazásnak minősült volna. Azóta ez a jó ismerősöm sajnos meghalt, így a titkát a sírba vitte. Hogy a sok pénzzel mi lett, nem tudni, mert a volt szomszédaim jelenleg teljesen lecsúszva, romokban heverve, nyomorultan élik az életüket, mondhatnánk azt is, hogy a sors igazságos, de ettől még bűnözők maradnak. :-O

A lényeg, hogy ha nem lehet ennek a komoly összegnek a létezését bizonyítani,
akkor a lopást se lehet olyan egyszerűen ráfogni bárkire szerintem.

drbjozsef # 2018.11.29. 06:20

Nem tartotta bankban

Kicsoda? Azt írtad örökölTÉL. Múlt időben. Te nem tartottad bankban? Vagy elhunyt édesapád? Ha utóbbi, akkor nem tőled lopták el... vagy előbb lopták el, mint meghalt volna?

Vadsuhanc # 2018.11.29. 06:44

Kikike1

Azt kérdezted, hogy ..." Milyen jogi lépéseket tudok tenni?.."

Tekintettel arra, hogy a lányod az általad leírtak alapján bűncselekményt - lopást - követett el ( pontosabban ezt állítod ) kizárólag büntetőfeljelentésnek van helye. A Btk. szerint, ha a lopás elkövetője a sértett hozzátartozója akkor magánindítvány szükséges az eljárás megindításához. Ennek előterjesztésére nyitva álló határidőt az eljárási törvény 30 napban határozza meg. A határidőt attól az időponttól kell számítani, amikor az elkövető kilétéről a magánindítvány megtételére jogosult személy tudomást szerez.

afro # 2020.01.26. 17:15

Tisztelt Fórumozók!
Egyik szülőm gyerekkoromban egy lopkodós embert költöztetett a lakásunkba, aki gyerekkoromtól gyűjtögetett pénzemet, később fizetésemet, értékesebb tárgyakat is lopta. A pénzeket többször elvette, hogy majd visszafizeti.
A szomszéd tudja igazolni azt, hogy azóta is járkál a lakásba lopkodni. A szülő lakásában tárolom holmijaim, tavalyi évben is több százezres lopások történtek.
A szülővel együtt élő rokontól is lopkod, de a szülő azt hazudta, hogy „elfelejtette a rokon mire költötte”, de ez a rokon idős és nem járkál ki a lakásból.
Lakásra gyűjtött pénz a lakásvásárlás alatt eltűnt, így albérletet kell fizetnem.
A szülő azt hazudta, hogy szerinte én is feledékenység miatt nem tudom mire költöttem az éveken keresztül gyűjtött pénzt. (több tízmilliós összegről van szó)
Feljelentéskor azt hazudta, hogy „kilós használt ruhára költhettem, amit máshol tartok, amire nem emlékszem.”
A családtag semmiképpen nem szeretné visszafizetni az összeget és a volt lakótársa szerinte beteg (kleptomán), így nem tudja visszafizetni.
A rokonok megfenyegettek, hogy gyerekkoromtól rezsit fizettetnek velem, feljelentenek és megvernek, ha visszafizettetném az összeget.
Ebben az esetben mit tudok tenni?