Ha jól számolok akkor pénzbüntetés 75e-től 108millió-ig terjed.De mégis mi alapján állapítják meg a napok számát,a napi összeget?Tudom,hogy minden ügynél más és más lehet ,de mégis kb. mire számíthatok?
Közúti baleset okozása
Utólag nem. Legfeljebb a köztársasági elnök kegyelemből, de arra az esély minimális.
hunfrakk!
A tényleges ítélet az 3 év, amiből 2-t kell letölteni. És a 2 évből már eltelt 9 hónap. Tehát, ha jól értelmezem, - mivel- az ítéletben nincs benne az, hogy fele idő letelte után szabadlábra bocsájtható, akkor nem is kérhetem a méltányossági kérelmet, hogy a fele idő után szabadlábra helyezzenek?
Utólagosan nem engedélyezheti a bíró?
Vagy bv. bíró esetleg nem engedélyezhet valamit, az EVSZ-en kívül?
Az EVSZ-el tisztában vagyok, januártól jogosult vagyok rá.
Köszönöm válaszát!
bicike:
meg kell nézni jogerős ítéletet,
engedi-e,
hogy büntetés felének letöltése után feltételesen
szabadságra bocsássanak-e,
ha nem ír ilyet,
akkor 2/3-ot kell kitölteni
(24 hónap esetében ez 16 hónap)
mert:
47. § (1) A bíróság a határozott ideig tartó szabadságvesztésre ítéltet feltételes szabadságra bocsátja, ha - különösen a büntetés végrehajtása alatt tanúsított kifogástalan magatartására és arra a készségére tekintettel, hogy törvénytisztelő életmódot fog folytatni - alaposan feltehető, hogy a büntetés célja további szabadságelvonás nélkül is elérhető.
(2) Feltételes szabadságra bocsátásnak csak akkor van helye, ha az elítélt
- fogházban végrehajtandó büntetésének legalább kétharmad részét kitöltötte.
(3) Három évet meg nem haladó szabadságvesztés kiszabása esetén - különös méltánylást érdemlő esetben - a bíróság ítéletében akként rendelkezhet, hogy az elítélt a büntetése fele részének letöltése után feltételes szabadságra bocsátható. Ez a rendelkezés nem alkalmazható, ha az elítélt többszörös visszaeső.
(4) Nem bocsátható feltételes szabadságra
- akit olyan szándékos bűncselekmény miatt ítéltek szabadságvesztésre, amelyet korábbi végrehajtandó szabadságvesztésre ítélése után, a végrehajtás befejezése előtt követett el,
- aki a szabadságvesztésből legalább két hónapot nem töltött ki,
- az erőszakos többszörös visszaeső,
- aki a bűncselekményt bűnszervezetben követte el,
- aki a szabadságvesztés letöltését önhibájából nem kezdte meg.
*
tehát nem lehet előbb elhagyni a fogházat
VISZONT
lehet kérni az "enyhébb végrehajtási szabályokat"
7/A. § (1) A fogház végrehajtásának általános szabályainál enyhébb szabályok alkalmazása, illetőleg alkalmazásuk megszüntetése iránt a büntetés-végrehajtási intézet tesz előterjesztést a büntetés-végrehajtási bírónak.
(2) Az enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazását az elítélt vagy védője is kezdeményezheti. A kérelmet a büntetés-végrehajtási intézet - értékelő véleményével és javaslatával - tizenöt napon belül továbbítja a büntetés-végrehajtási bíróhoz.
*
28/A. § (2) Az enyhébb végrehajtási szabályok nem alkalmazhatók, ha
- az elítélt a szabadságvesztésből - az előzetes fogvatartásban a szabadságvesztés foganatbavételét közvetlenül megelőzően folyamatosan töltött időt is beszámítva - a feltételes szabadságra bocsátásig esedékes időtartam felét nem töltötte le;
- az elítélt a szabadságvesztésből fogház fokozatban legalább 3 hónapot, börtön fokozatban legalább 6 hónapot nem töltött le;
- az elítélt a törvény értelmében [Btk. 47. § (4) bekezdés], vagy a bíróság határozata folytán nem bocsátható feltételes szabadságra;
- az elítélt ellen újabb büntetőeljárás van folyamatban;
- az elítélttel szemben újabb szabadságvesztés végrehajtására érkezik értesítés, és a büntetések nincsenek összbüntetésbe foglalva;
- a bíróság jogerős ítéletében fegyházbüntetésre elítélt a szabadságvesztés fokozatának enyhítésével (Btk. 46. §) tölti börtönbüntetését.
(3) Az enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazása esetén az elítélt
- huszonnégy órát, kivételesen negyvennyolc órát meg nem haladó időre havonta legfeljebb négy alkalommal eltávozhat a büntetés-végrehajtási intézetből azokon a napokon, amelyeken nem végez munkát;
- a személyes szükségletére fordítható pénzt készpénzben is megkaphatja, és azt a büntetés-végrehajtási intézeten kívül költheti el;
- a látogatóját a büntetés-végrehajtási intézeten kívül is fogadhatja;
- felügyelete mellőzhető, amikor a büntetés-végrehajtási intézeten kívül dolgozik.
51. § (1) A pénzbüntetést úgy kell kiszabni, hogy - figyelemmel a cselekménnyel elért vagy elérni kívánt anyagi előnyre is - meg kell állapítani a pénzbüntetés napi tételeinek számát és - az elkövető vagyoni, jövedelmi, személyi viszonyaihoz és életviteléhez mérten - az egynapi tételnek megfelelő összeget.
(3) A pénzbüntetés legkisebb mértéke harminc, legnagyobb mértéke ötszáznegyven napi tétel. Egy napi tétel összegét legalább kettőezer-ötszáz és legfeljebb kettőszázezer forintban kell meghatározni.
(4) A bíróság az ügydöntő határozatában - az elkövető vagyoni, jövedelmi viszonyaira tekintettel - rendelkezhet úgy, hogy az elkövető a pénzbüntetést legfeljebb két éven belül havi részletekben fizetheti meg.
ha vádiratban nincs
akkor nem
Köszönöm a választ.Nem voltam ittas.A vádiratban nem szerepel a szabadságvesztés,ettől függetlenül azt is kaphatok?És mennyi lehet a pénzbüntetés?
Tisztelt Fórumozók!
A kérdésem a következő lenne:
2010- ben jogerőre emelkedett ügyemben, 2 év letöltendő fogház büntetést kaptam, közlekedési baleset miatt.
Ebből letelt 9 hónap.
Méltányossági kérelmet adhatok be, azzal, hogy a büntetés fele után, próbaidőre bocsássanak?
Előre is köszönöm válaszukat!
ezt mondja a büntető törvénykönyv:
187. § (1) Aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével másnak vagy másoknak gondatlanságból súlyos testi sértést okoz, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés
- három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget,
okoz.
*
járművezetésről eltiltás büntetés:
59. § (1) A járművezetéstől eltiltás végleges hatályú vagy határozott ideig tart. Végleges hatállyal az tiltható el, aki a járművezetésre alkalmatlan. A határozott ideig tartó eltiltás legrövidebb tartama egy év, leghosszabb tartama tíz év.
*
ittas / bódult nem voltál ugye?
az súlyosító körülmény lenne
*
Tisztelt fórumozók! Arra lennék kíváncsi,hogy milyen büntetésre számíthatok.Közlekedési balesetet okoztam.Frontálisan ütköztem egy busszal.A rendőrségi jegyzőkönyv szerint elaludtam vezetés közben.Én nem emlékszem semmire.A buszon egy nyolc napon túli sérült volt.Az utasom súlyosan megsérült,talán maradandóan(nem fog hajlani a térde rendesen).Én is életveszélyesen megsérültem.A rendőrség peren kívüli megegyezést javasolt mivel senki nem tett feljelentést.A jogosítványomat sem vették el.Az ügyész nem engedte a peren kívüli megegyezést.Indítványozta a bíróságon a jogsim elvételét,és emelt napidíjas pénzbüntetést.Meddig veszik el a jogsit?Mennyi büntetésre számíthatok kb.1,2,3...millió FT?15 éve van jogosítványom,eddig még semmilyen büntetésem nem volt.Előre is köszönöm az információt.
8 napun túl gyógyuló személyi sérüléssel járó közúti balesetet okoztam.
Szeretném megtartani a jogosítványomat, mert a munkavégzésemhez elengedhetetlen, amit a főnököm igazolna is.
Kérem segítsen abban, hogyan minek kell feltétlenül szerepelnie egy ilyen igazolásban.
Az sajnos 8 napon túl szerintem. Pénzbüntetés és valószínűleg járművezetéstől eltiltás is várható.
Kedves Fórumozók,
néhány hete közúti balesetet okoztam, nem adtam meg az elsőbbséget egyenrangú útkereszteződésben, lakott területen. A másik autó vezetője és utasa is enyhén beverte a fejét, nem voltak bekötve, illetve az utasnak letörött egy darab a fogából. A mentő nem vitte el őket, másnap-harmadnap munkába álltak. Azóta többször beszéltem velük, a fejsérülés a sofőrnél nem hagyott nyomot, utasának monoklija lett, de szerencsére semmi több. Állítólag az utasnak még kettő, vagy három foga megrepedt. Az érdekelne, hogy milyen büntetésre számíthatok, illetve ez a sérülés 8 napon túl, vagy 8 napon belül gyógyulónak minősül.
Segítségeteket előre is köszönöm
njudit
Szia.
Nagyon szépen köszönöm.Reménykedem,hogy minden renben lesz.
Köszönöm.
Szia Inci72
Ügyvédet kell fogadni és az elkövető biztosítójával szemben pert indítani vagyoni- és nemvagyon kár címén.
De ezt majd akkor, amikor a férjed egészségromlásáról a végleges kórházi papírok meglesznek.
Jelenleg az ima és a fohász, hogy annyira maradandó egészségkárosodás ne maradjon vissza.
Az ügyvéddel egyenlőre a konzultáció szintű elbeszélgetés.
Sziasztok.
Elöször is nem tudom,hogy kezjem és,hogy hol érdeklödjek.
Segitségeteket szeretném kérni.Ha tudnátok tanácsot adni megköszönöm.Páromat elütöte egy autó a járdán,sajnos gerinc sérülése van ami a járását veszélyezteti.Ilyen esetben nekem mit kell tennem?A rendöröktöl csak a soför nevét és biztositoját kaptam meg.Egyenlöre ennyit tudok.A baleset hétfön 25.én történt.Ha valaki bárminemü felvilágositás tudna adni nagyon boldog lennék.
Köszönöm elöre is.
Sziasztok Inci72
Kedves Gerilege!
Köszönöm a választ.
A néni azt az utat keresztezte amiről kanyarodtam volna.
Tünci76
Tünci76:
Egy dolgot jó lenne tudni, a néni azt az utat keresztezte, amelyikről kanyarodott, vagy azt, amelyikre kanyarodott volna?
Ha az első, akkor így látatlanban nem hiszem, hogy aggódni kellene.
Ha a második, akkor viszont javasolnám, hogy forduljon ügyvédhez, mert a leírtak alapján nem merném egyértelműen állítani, hogy nem felelős a balesetért.
Kedves Benjamin!
Nincs mit, remélem, megszüntetik ellened az eljárást, a lényeg, hogy minden bizonyítékot vigyél magaddal.
Gabi
Gabicsek köszönöm, a segítséged. A papírok másolatát és fényképet szándékoztam elvinni. Majd meglátjuk mi lesz. Remélem jól alakulnak a dolgok. Köszi mégegyszer a hozzászólást.
Üdv
A rendőrség - számomra érthetetlen módon - akkor is ismeretlen tettes ellen indítja a nyomozást, ha a feljelentés név szerint megtörtént.
Az is rendszeres náluk, hogy az esetleg szóba jöhető gyanúsítottat sokszor először tanúként hallgatják ki. A tanú köteles az igazmondásra, kivéve, ha saját magát, vagy közvetlen hozzátartozóját bűncselekménnyel vádolná, mert az erre vonatkozó kérdésre megtagadhatja a válaszadást. Tehát ez náluk némileg taktika.
De nagyon fontosnak találnám: ajánlom, vidd magaddal a hölgy szerelőjének igazolását, (vagy a hölgynek adott számlájának fénymásolt példányát), mert ezzel bizonyítod, mennyiért csinálta meg a kocsit, vidd magaddal az átutalási bizonylatot, hogy részére megfizetted a kárát, indítványozhatod azt is, kérjék le a telefon-híváslistádat, amivel bizonyítod, hogy többször beszéltetek telefonon.
Nem tudom, mi miatt folyik az eljárás, rongálás miatt-e, de ha ezeket beszerzed és elviszed, nem biztos, hogy gyanúsított leszel, megszüntethetik az eljárást bűncselekmény hiányában is.
Tisztelt Fótumozók!
Szeretnék egy kis segítséget kérni.
Még januárban egy parkolóban az egyik autón egy kb 10-15 centis karcolást okoztam. Az autóra elhelyeztem egy cetlit a nevemmel és a telefonszámommal. A hölgy akié az autó volt aznap jelentkezett és megbeszéltük, hogy megkérdez egy szerelőt, hogy mennyiért javítaná meg az autót. Két nap múlva hívott, hogy kész az autó és, hogy 67000 Ft az első ajtó ujrafestési költsége,(megjegyzem, hogy egy régi hyundai accent tipusú gépjármüről volt szó ami ér összesen kb 150000 Ft-ot) ezt én irreálisan magasnak tartottam ezért utánajártam mennyibe is kerül. Több szerelőt is felhívtam mindegyik 20-25 ezer forintot mondott többek között a szerelő is akinél a hölgy csináltatta az autóját. Innentől azthiszem, hogy mindenkinek egyértelmű a dolog, hogy nem kerek a történet főleg, hogy a hölgy megjegyezte, hogy a hátsó ajtót is kellett javítani, amit utána már tagadott... Én ezek után elutaltam a hölgy számlájára 25000 Forintot. Most ott tart az ügy, hogy a hölgy feljelentést tett és mint tanút idéztek be a rendőrségre. Az eljárás pedíg ismeretlen tettes ellen folyik.
Azt szeretném kérdezni, hogy mire számithatok?
Illetve, hogy normális-e ha ismeretlen tettes ellen folyik eljárás és tanúként idéznek be mikor egyértelműen én voltam a hibás és el is ismertem? Mert úgy gondolnám, hogy engem kellett volna feljelentenie mint ismert elkövetőt és polgári peres úton azért mert nem fizettem ki a számla teljes összegét. Bocsánat azt elfelejtettem mondani, hogy nemaz enyém volt az autó hanem édesapámé, igy nem töltöttem ki betétlapot sem, szerettem volna megegyezni a hölggyel békés úton.
Kérlek ha tudtok valami hasznos dolgot mondani akkor segítsetek.
Köszönettel: Sz.Benjamin
Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni.
2010 májusában egyirányú utcából szerettünk volna kihajtani jobbra. Elsőbbségadás kötelező táblánk volt. Balról jött 2kocsi nagyon közel és jóval távolabb a 3. ami előtt kényelmesen ki lehetett volna hajtani (nem sportosan) ugyanis mellettem ült babahordóba a pár hónapos kisfiam. Jobbról egy gyalogos közeledett, majd megállt. Mielőtt kikanyarodtam volna, visszapillantottam láttam, hogy áll a járdán. Következő pillanatban áll az autóm jobb sarkánál. El nem ütöttem, meglöktem. Lábát fájlalta, de elmondta, hogyha nem várna műtétre a másik lábával, ellépet, volna. „azt gondoltam elengedi az utolsó autót is”. Ezt Ő mondta nekem. Már ott helyettem gondolkodott. Nem csalogattam le a járdáról, mert egyértelműen kereszteztem az úttesten a szabad áthaladását. Ugyanis miért ne tehetném meg, hogy kihúzódjak a kereszteződésbe jobbra elsőbbségadás kötelező táblánál, amikor a gyalogos még csak közeledik a járdán? Helyszínelés, orvos.
Röntgen és vizsgálat nem mutatott törést, semmit, bent voltam vele. Mégis mire átvitték a lakhelyszerinti kórházi ügyeletre (mentő vitte át) törés volt. Nem mondom azt, hogy a mentős hibázott. Megműtötték. Megkeresett, hogy mivel ő volt a baleset elszenvedője nekem kell ki fizetnem valami készüléket. Én ennek nem tettem eleget, ugyanis úgy gondolom, hogy egyértelmű lett volna a vétség elismerése. A rendőrség a nénit hozta ki vétkesnek. 2011 januárjában már a bíróságon találtuk magunkat és ott közölte a bíró, hogy a néni engem akar vétkesként beállítani, de igazán nem látja értelmét a továbbiaknak. Az ügy mégis ügyészségre került, már túl vagyunk a megismételt helyszínelésen és tanúmeghallgatáson, és ha mégis engem hoz ki a szakértő vétkesnek pénz és vezetéstől való eltiltásra, ítélnek. Perelhetek-e?
Még várom a szakértői véleményt.
Tanácsot szeretnék kérni, mit tegyek, illetve mire számíthatok, mert számomra most már teljesen egyértelmű, hogy a néni pénzt akar?
Előre is köszönöm a válaszokat
Természetesen volt helyszínelés,mivel nem tudtunk megállapodni, jövő pénteken megyek meghallgatásra.
(túl sok volt a rendőr a helyszínen!)
Hát, remélem, nyert ügyed lesz, mivel én is rendszeresen vezetek, és biztos nekem is a hajam égnek állna. Egyébként volt a helyszínen rendőri intézkedés?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02