Közúti baleset okozása


Szomorú örökös # 2021.09.15. 04:27

Bence18

Segítséget kérni jöttem nem kioktatást.

A naivitásod miatt írták azt, amit. Leírtad, hogy okoztál egy súlyos közlekedési balesetet, két autó rommá tört benne, több személy megsérült - nem is kicsit - és te azt hitted, hogy ezt majd egy ejnye-bejnyével megúszod, ha bocsánatot kérsz az illetőktől.

azthittem főúton megyek, így 50 helyett 70-80al mentem

Alapvetően ezzel volt a gond, mert lakott területen belül alapból 50 km/h a megengedett még akkor is, ha éppen főúton haladsz. Előfordul természetesen, amikor ennél többet is enged a tábla, de akkor és csakis akkor mehetsz gyorsabban. Ezzel követted el az első súlyos hibát. A „kegyelemdöfést” már csak a Stop tábla figyelmen kívül hagyása adta meg a végén. Szerintem nyugodtan készülhetsz komoly rendőrségi eljárásra, ami ilyenkor alapból megindul. És valóban jobb, ha keresel egy jó ügyvédet magadnak.

Bence18 # 2021.09.14. 19:16

Gerbera317,
Köszönöm a válaszod. Keresni fogok mindenképpen így.
Sajátomat és a másik kocsit is, leírtam a kérdésben is.

gerbera317 # 2021.09.14. 19:12

Itt egy neked való link: https://janklovicsugyved.hu/…set-okozasa/
A legfontosabb kérdés itt most az, hogy az elszenvedett sérülések 8 napon belül vagy túl gyógyulnak-e. Annyi bizonyos, hogy nem a kórházban töltött napokat kell számolgatni.
Keress magadnak egy jó ügyvédet. Hidd el, többet fog tudni menteni, mint amennyibe kerül.
Legalább a saját kocsidat törted rommá, vagy azóta is a falba veri valaki a fejét?

Bence18 # 2021.09.14. 19:01

Tisztelt gerbera17!
Segítséget kérni jöttem nem kioktatást.
Nem ittam,sem drogoztam és egyéb káros dolgok. Nem volt még ilyenben részem azért kérdezem itt. Ha nem segíteni akarsz kérlek ne szólj hozzá.
Üdv; Bence18

Bence18 # 2021.09.14. 18:58

Tisztelt Szomorú örökös :
Úgy tudtam hogy 8 napon túl gyógyuló sérülés annak számít ha több mint 8 napot a kórházba tölt a sérült .
De ez esetben ha ez 8 napon túli és
A sértettek-tol bocsátott kertem a rendőrséget felhívtam érdeklődtem hogy vannak a sérültek és azok is akik a kocsiba voltak többet nem tditam idaig tenni
Esetleg tudna segíteni abba hogy mire számíthatok penz bírság mettől meddig terjedne ki vagy a jogosítványt mennyi időre vonhatják be vagy mit kaphatok ez ügybe?
Köszönöm !
Üdv: Bence18

gerbera317 # 2021.09.14. 18:57

feljelentés nem történt

Miből gondolod, hogy nem lesz? Csak ezeket követted el
stoptáblánál megállási kötelezettség elmulasztása,
elsőbbségadás elmulasztása,
lakott területen gyorshajtás,
személyi sérüléssel járó tömeges közúti baleset okozása.

Ezért a lajstromért sehol a világon nem jár barátságos vállon veregetés. Még szerencse, hogy nem ittasan vagy bedrogozva követted el. Vagy mégis?

Szomorú örökös # 2021.09.14. 18:45

Bence18

Te azt írtad: „8napon túli sérülés nem történt

Ezzel szemben:

1. Személynek súlyos agyrázkódása,
a 2.személynek homlokát varrták
és a 3. Személynek zúzódásai és 2 kisebb sebet kellett varrni a fejen.

Szerinted ezek minek számítanak? Mondjuk ha csak az elsőt nézzük... :-O

Bocsánatkérés megtörtént a kórházban már, elismertem tettemet.

Azt hiszem, hogy ez édeskevés lesz ebben az esetben.

Bence18 # 2021.09.14. 18:16

Tisztelt drbjozsef!
Mennyi pénzbírságra számítsak? Jogosítványt elveszik vagy más esetleg?
Mit tudok tenni? Gondolom az ügyet csak hónapok múlva küldik .

drbjozsef # 2021.09.14. 18:09

Eljárásra. Ami hivatalból megindul, ha személyi serülés is volt.

Ügyvédet? Nem kötelező - de érdemes. A leírtak alapján mondjuk nem lesz sok kérdéses dolog.

Bence18 # 2021.09.14. 18:09

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
3hete lakott területen belül nem álltam meg a stop táblánál, nem vettem észre és azthittem főúton megyek, így 50 helyett 70-80al mentem.
Belementem egy Audiba ami tk lett az én kocsimmal együtt. Ahogy pörgött a kocsim elkapta egy Duster oldalát is. 8napon túli sérülés nem történt. A Dusterben volt egy hölgy akinek a bordája zúzódott. Akik velem utaztak 3szemely. 1. Személynek súlyos agyrázkódása, a 2.személynek homlokát varrták és a 3. Személynek zúzódásai és 2 kisebb sebet kellett varrni a fejen. Bocsánatkérés megtörtént a kórházban már, elismertem tettemet.
Rendőrséggel beszéltem, feljelentés nem történt és levelet sem kaptam még semmiről.
Ügyvédet fogadjak vagy mire számítsak?

Bence18 # 2021.09.14. 18:06

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
3hete lakott területen belül nem álltam meg a stop táblánál, nem vettem észre és azthittem főúton megyek, így 50 helyett 70-80al mentem.
Belementem egy Audiba ami tk lett az én kocsimmal együtt. Ahogy pörgött a kocsim elkapta egy Duster oldalát is. 8napon túli sérülés nem történt. A Dusterben volt egy hölgy akinek a bordája zúzódott. Akik velem utaztak 3szemely. 1. Személynek súlyos agyrázkódása, a 2.személynek homlokát varrták és a 3. Személynek zúzódásai és 2 kisebb sebet kellett varrni a fejen. Bocsánatkérés megtörtént a kórházban már, elismertem tettemet.
Rendőrséggel beszéltem, feljelentés nem történt és levelet sem kaptam még semmiről.
Ügyvédet fogadjak vagy mire számítsak?

Greg37 # 2020.12.03. 18:59

Sziasztok! Sajnálatos módon közlekedési balesetet okoztam, ahogy a fórum címben is szerepel. Még sajnálatosabb, hogy zebrán, vizes úton csúsztam rá, egy nekem jobbra balra takarásból érkező emberre. A rémálom baleset. Forgalmas út, belsőben közlekedtem (hosszú oldal) előttem elment egy autó, ami miatt már eleve későn észleltem, hogy a mellettem lévőben megállt egy autó, mire fékre léptem , és a hideg őszi időben lassan ugyan, de irányíthatatlanul csúszni kezdtem. Felült a vízre.. Fellöktem (10km/h-val) a kocsi orrával... a sajnos engem nem észlelő, alám gyalogló gyalogost. Kipattantam.. esett az eső. Kérdeztem hogy hogy van.. S mivel fájlalta a lábát mentő, rendőr lett értesítve. Szabálysértés lett, zúzódásos sérülések. Kaptam egy határozatot 50eFt és 3 hónap eltiltás. Közben folyamatos kapcsolattartás, telefonbeszélgetés, látogatás is több ízben a sértettnél. Aki a balesetet követő ötödik héten megröntgeneztette a lábát, és a szárkapocs csonton kalluszosodás nyomát látták. Azaz elrepedt.. Szabálysértésem lezárták, áttettek bűnügybe. Kihallgatás, megegyezés, 250eFt "jóvátétel" közvetítői eljárás kérésével tovább küldték. Ügyészség visszaírt hogy a rossz közlekedési előéletem (20 év alatt 2db közterületes parkolás, tárgyi súlyát tekintve 10-10eFt), s a zebra miatt elutasítva. Büntetővégzés 300eFt és 1 év eltiltás, annak ellenére hogy 2 oldalas levelet írtam, taglaltam a körülményeket, meg azt hogy kategória tiltást kérnék hiszen 20 éve van hivatásos jogsim (B,C,D,E). Elutasítás jött. Vádemelés, s most december 8-án előkészítő. Kérdésem lenne, hogy milyen formán változott az új BTK? Érdemes tárgyalást kérni? Vagy lemondani annak jogáról? Illetve ha lemondok, de az ítélet (ebben a körben) ugyanúgy nem elfogadható számomra, és felebezek ellene, akkor azt ugyanúgy időpont kitűzése és tárgyalás követi, mintha eleve kértem volna? A sértettel jóban vagyunk, hála istennek semmi baja, kvázi orvosi beavatkozás nélkül felgyógyult (összeforrt). Már ő sajnál hogy mi lesz velem, és nyugtat hogy nem várható súlyos ítélet , mert szerencsére nem történt nagy baj.. nos én ezt most már nem így látom.Szóval azt szeretném megtudni hogy mik a lehetőségeim ezzel kapcsolatban. Ha nem kapom meg a korlátozást, az annyit tesz hogy több évi munkám, és szakmáim is oda.. úgy hogy rendőrrel eddig dolgom sem volt 20 év alatt.

Traffic # 2020.11.01. 11:19

T. bindi!

Gerberának igaza van.

Ezen felül a rolleres gyalogosnak minősül (a roller nem jármű, sem az elektromos, sem a robbanómotoros). Két gyalogos egymásnak ment, az egyik elesett és súlyos sérülései keletkeztek.

A rolleres részéről a gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés bűncselekményt látom megvalósulni.

gerbera317 # 2020.10.22. 13:47

Hiába ismerte el a sértett a saját felelősségét, az semmis. A gyalogos a járdán nem köteles viszonylag gyorsan, de hangtalanul suhanó kvázi járművekre számítani, ellenben az ilyenekkel közlekedők kötelesek számítani arra, hogy a gyalogos hirtelen megáll vagy irányt vált, esetleg széles mozdulatot tesz.

Bindi # 2020.10.22. 12:57

Drbjozsef,

Járdán történt az eset. Ha jól tudom a tavaly novemberi szabályoknak-pontosabban a szabályok hiányának megfelelően közlekedett a járdán a Lime-mal. Van/volt erről szabályozás? Az intézkedő rendőr akkor azt mokdta, úgy tudja gyalogosnak minősül a Lime is, így gyalogos ütközött gyalogossal. Az ütközés pillanatában egyébként a sofőr már nem volt a járművön, szinte állóra fékezte.

drbjozsef # 2020.10.22. 04:49

Bindi,

A kirakat nézett közvetlenül az úttestre, és azon állt a hölgy, vagy a párod közlekedett elektromos rollerel a járdán?

Bindi # 2020.10.21. 17:52

Tisztelt Fórumozók!

Egy közlekedési balesetben való érintettséggel kapcsolatban lenne kérdésem.
A párom tavaly novemberben volt szereplője egy közlekedési balesetnek (elektromos rollerrel közlekedett, egy idős portugál állampolgár háttal állt neki, kapucnit viselve nézte a kirakatot, majd hirtelen megfordult és megindult, így a párommal összeütköztek. A hölgyet a mentők elvitték, mivel nem kért rendőri intézkedést (a helyszínen a nyelvi akadályok ellenére elismerte hogy ő volt a hibás- erre van tanú), erre azonnal nem került sor. Órákkal később keresték meg a páromat a rendőrök, mivel a kórházban kiderült, hogy a hölgy válla eltört.
Azóta semmiféle megkeresést nem kapott a párom, a mai napon kapott egy idézést gyanúsítottként való meghallgatásra. A levélben semmiféle tájékoztatás nincs arról, hogy mivel/ milyen ügyben gyanúsítják (kizárásos alapon gondolja a fent említett incidenst), egyedül egy ügyiratszám szerepel a tárgyban, amiről semmit nem tudni.
Kérdésem lenne, hogy mire számíthat, illetve milyen kimenetelei lehetnek az ügynek?
Előre is köszönöm!

Traffic # 2020.09.24. 14:48

T. Kriszangel!

Miért lett sértettből tanú?
Maradt sértetti pozícióban, de a kihallgatása tanúként történik. Tanú az, aki a történtekről tudomással bír, a sértett tehát a vallomását tanúként teszi meg.

Mire számíthat?
Vallomást kell tennie, elmondani, ami történt, amire emlékszik. A feltett kérdésekre válaszolnia kell.

Ez a megszokott eljárás ilyen esetben?
Igen, így is történhetnek a dolgok a bírósági szakaszban.

Valamint bemehetek-e vele a tárgyalásra (csak, mint "lelki támasz")?
Igen, amennyiben a tárgyalás nyilvános. Véleményem szerint jelen esetben az.

Szomorú örökös # 2020.09.22. 19:48

Kriszangel

Miért lett sértettből tanú? Mire számíthat?

Bármilyen büntető eljárásnál is a feljelentőt „tanúként” hallgatják meg, nincs ebben semmi furcsa.

Kriszangel # 2020.09.22. 19:03

Tisztelt Fórumozók!
19 éves fiamat 9 hónapja a zebrán gyalogosként elütötték. Az esetről térfigyelő kamera felvétel is készült. Súlyos válltörést szenvedett, protézis került beépítésre.
A rendőrségen a gázoló elismerte a felelősségét és kérte a közvetítői eljárást, amibe a fiam is beleegyezett. De ezt az ügyészség elutasította. Múlt héten volt az előkészítő tárgyalás, ahol a fiam (mivel nem volt kötelező) nem jelent meg.
Most viszont értesítették, hogy a bíróság tanúként beidézte a tárgyalásra. Miért lett sértettből tanú? Mire számíthat? Ez a megszokott eljárás ilyen esetben?
Valamint bemehetek-e vele a tárgyalásra (csak, mint "lelki támasz")? Mert eléggé felzaklatja még mindig ha a baleset szóba kerül.

Traffic # 2020.09.21. 16:46

Hogy a kérdésekre is válaszoljak.

Ebben az esetben várhatom, hogy engem is tájékoztatnak a változásokról?
Az eljárás megindításáról nem.

Illetve van arra vonatkozóan valamilyen szabály, hogy a sértett hány napon belül "pótolhatja" az elmaradt vizsgálatot?
Nincs, de csonttörés esetén a 10. nap után már nehezen bizonyítható, hogy mikor tört el a csont, mivel ilyenkor a csontosodás folyamata már megkezdődött.

Ha további meghallgatást kérek, úgy fogok kapni tájékoztatást pl. a közvetítői eljárásról vagy ezeknek nekem szükséges utánajárjak?
Erre leírtam a javaslatomat.

Végül pedig érdeklődnék, hogy az ügy lezárásáig vezethetek?
Természetesen.

Traffic # 2020.09.21. 16:41

T. vétkes.sofőr!

Ha a rendőr "jegyzőkönyvet vett fel", úgy hivatalból indítanak eljárást a baleset ügyében. A sértettet ellátó egészségügyi intézménytől beszerzik a látleletet.

Javaslom, hogy írjon a baleset helye szerint illetékes rendőrkapitányságnak, hogy tájékoztassák, a (dátum) napon bekövetkezett baleset miatt melyik hatóságnál, milyen számon és milyen eljárás folyik. Írja le, hogy a balesetben Ön is érintett és adja meg a személyes adatait. Ha rendelkezik ügyfélkapuval, szerencsés elektronikus úton kérni a tájékoztatást. Gyors, ingyenes, környezetbarát. Én ehhez az epapir.gov.hu oldalt szoktam használni.

Ha megkapja a választ és szabálysértési eljárás folyik: írjon a szabálysértési hatóságnak, hogy kéri az ügyben a közvetítői eljárás lefolytatását. Írja bele az ügyszámot.

Ha büntetőeljárás van folyamatban: várjon addig, míg gyanúsítottként idézik és a kihallgatása során kérje jegyzőkönyvbe foglalni, hogy kéri a közvetítői eljárás lefolytatását.

vétkes.sofőr # 2020.09.19. 14:51

Kedves Traffic,

Köszönöm gyors válaszát!

Az érintett fél nem kívánt a mentősökkel menni a javasolt röntgen vizsgálatra, így egyelőre úgy tudom nem készült látlelet, tehát nem tudom milyen sérüléseket szenvedett. (A helyszínen csak a horzsolásait látták el, törés gyanúja tudtommal nem merült fel, a röntgen vizsgálatot csak a biztonság kedvéért javasolták. A sértett szó szerint a saját lábán távozott a helyszínről.) Amennyiben ez a vizsgálat a balesetet követően mégis megtörtént, úgy tudom azonnal értesítik az illetékes kapitányságot. Ebben az esetben várhatom, hogy engem is tájékoztatnak a változásokról? Illetve van arra vonatkozóan valamilyen szabály, hogy a sértett hány napon belül "pótolhatja" az elmaradt vizsgálatot?

A helyszínre érkező rendőrök azt mondták elképzelhető, hogy csak egy határozatot fogok kapni a büntetés mértékéről. Ha további meghallgatást kérek, úgy fogok kapni tájékoztatást pl. a közvetítői eljárásról vagy ezeknek nekem szükséges utánajárjak?

Végül pedig érdeklődnék, hogy az ügy lezárásáig vezethetek? Erre vonatkozóan nem kaptam tájékoztatást és a nagy ijedtségben én is elfelejtettem megkérdezni.

Traffic # 2020.09.19. 08:15

T. vétkes.sofőr!

Szabálysértési vagy büntetőeljárásra.

Szabálysértési (a közúti közlekedés rendjének megzavarása szabálysértés miatt), ha a sértett 8 napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett.
Elmarasztalás esetén: legfeljebb 150000 forint pénzbírság, esetlegesen 1-12 hónap járművezetéstől eltiltás.

Büntetőeljárás indul (közúti baleset okozása vétség miatt), ha a sértett 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett.
Elmarasztalás esetén: legfeljebb 1 évig terjedő szabadságvesztés, illetve 1 hónaptól 10 évig tartó járművezetéstől eltiltás.

Az eljárás során érdemes közvetítői eljárást kérni, melynek alapvető feltétele a beismerő vallomás. Szabálysértés esetén a szabálysértési hatóság, büntetőeljárásban pedig az ügyész dönt, hogy engedélyezi-e.
Ha igen, külön eljárásban (pártfogók előtt) megegyezik a sértettel jóvátétel módjáról, mértékéről és amennyiben teljesíti a megállapodásban foglaltakat, megszüntetik Ön ellen az eljárást.
A jóvátételi eljárás mellett mehet a biztosítója részéről a kártérítési eljárás is, a kettő nem függ egymástól.

Ha nem sikerül a megegyezés (jellemzően mohó sértett esetében), úgy az eljárást lefolytatják Ön ellen.

vétkes.sofőr # 2020.09.18. 14:09

Sajnos elgázoltam egy motorost. Jobbra, egy védett útra szerettem volna elkanyarodni. Elsőbbségadás kötelező tábla természetesen volt az én útszakaszomon. Elnéztem balra, ahonnan láttam egy közeledő járművet, de ő messze volt, úgy éreztem megkezdhetem a jobbra kanyarodást. A kanyarodás során azonban paff, elütöttem a sértettet. Megálltam, többen oda szaladtak a motoroshoz, majd kértem a járókelőket, hogy értesítsék a mentőket és a rendőrséget. Alkoholt sem én, sem a sértett nem fogyasztott. Biztosítása mindkettőnknek van. A sértett nagyon ellenkezett, mindenáron el akarta hagyni a helyszínt. Hárman próbáltuk marasztalni mire végre megérkezett a segítség. A kezét látták el (fertőtlenítették és bekötözték), illetve a mentősök el akarták szállítani röntgenre, amit ő megtagadott. A saját lábán hagyta el a helyszínt. Még aznap felkerestem az illetékes rendőr kapitányságot, hogy érdeklődjek a hogyléte felől. A kérésemre felhívták és annyit tudtam meg, hogy nagyon zaklatott - teljességgel érthető - és hogy a térdét fájlalja. Először úgy volt, hogy egy helyszíni csekket kapok, mivel nem ment el a mentősökkel. Aztán a helyszínen tartózkodó rendőrök azt javasolták, hogy mégis vegyünk fel jegyzőkönyvet, ami meg is történt. A felelősségemet természetesen elismertem. Kérdésem az lenne, hogy milyen eljárásra számíthatok és mi lehet az ügy legsúlyosabb kimenetele?