magánindítvány és magánvád visszavonhatósága


nagist # 2009.10.28. 12:12

Kedves Kollégák!

A Btk. 31. § (6) bek. értelmében a magánindítvány nem vonható vissza. A Be. XXIII. fejezete szerint azonban a magánvád visszavonható (504. § (1) bek. b) pontja és 510. § (1) bek.).
No már most, a magánindítványok egy része magánvádas eljárás, vagyis ebben az esetben mintha a két törvény egymásnak ellentmondana (egyik azt mondja, nem vonható vissza, a másik viszont azt, hogy igen). Vagy csak én látom rosszul?

ObudaFan # 2009.10.28. 12:18

A magánvádas ügyben ugyanúgy lehet vádat ejteni, mint a közvádasban, csak nem az ügyésznek, hanem a magánvádlónak.

nagist # 2009.10.28. 12:56

Tisztelt ObudaFan!

Amit írt, az számomra is világos, de én arra világítottam rá, hogy a két törvénykönyv eltérően szabályozza a visszavonhatóságot, ami sérti a jogbiztonságot, ezért az Alkotmányt is.
De javítson ki valaki, ha valamit elnéztem.

ObudaFan # 2009.10.28. 15:09

A jogbiztonságot itt nem sérti semmi, teljesen egyértelmű és egyöntetű a joggyakorlat.

Öreg úr # 2011.12.20. 18:43

Kérek tanácsot, hogy a bíróság ellen milyen formában indíthatok eljárást. Egyik ügyem egy szabálysértésből indult, ahol azt róják föl nekem, hogy nem rendelkezem látnoki képességgel. Ugyanis az idézést munkaidő után felvéve, délelőtt már meg kellett volna jelennem. Hiába írtam már három levelet is a bíróság elnökének, arra hivatkoznak, hogy nem jelentem meg és az így hozott ítéletük jogerős, nincs helye felülvizsgálatnak. Ráadásul a tértivevény másolatát is megküldték. Hiába hivatkozom az eljárási törvényre, hogy 5 nappal előtte értesítsenek. Mindenképp lépni akarok a bíróság ellen. Kérdem, milyen eljárást kell indítanom? Köszönettel veszem tájékoztatásukat.

Tiberis # 2013.06.10. 12:12

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbiakban szerepelt, hogy a magánvád visszavonható. Mi (lehet) a következménye egy magánvád ejtésének, visszavonásának?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.10. 12:18

Megszűnik az eljárás.

Tiberis # 2013.06.10. 14:27

Azt értem, de itt arra gondoltam, hogy mi a lehetősége a magánváddal megvádoltnak az vád ejtése után a viszonosan magánvádat kezdeményezni rágalamzás, vagy feljelenteni hamis vád miatt?

lajcsó # 2013.06.10. 14:35

Hallottál már arról, hogy vádelejtés miatt büntetőeljárás indult az ügyész ellen?

Tiberis # 2013.06.10. 16:40

Hát lehet, hogy nagy butaság, de az ügyész hivatalból az állam nevében jár el a közváddal,az ügyészség által kijelölten, és ez mentesíti, legalábbis én így gondolom. A magánvádló pedig vélt, vagy valós alappal, de mindenképpen személyes büntetőigénnyel lép fel. Emiatt volt a kérdés. végül is még mindíg nem értem, de mindegy......

lajcsó # 2013.06.10. 19:39

Másképpen megközelítve: a bűncselemény mindig jogellenes cselekmény. A vádemelésnél hiányzik a jogellenesség még akkor is ha a vád alaptalannak bizonyul, vagy ejtik a vádat. Ergo: a vád képviselete mindig jogszerű cselekmény, önmagában ezért sem az ügyészt sem a magánvádlót nem lehet bűncselekmény elkövetése miatt felelősségre vonni.

Tiberis # 2013.06.11. 18:09

Köszönöm a választ, ezt így most már értem. Az eljárás kimenetéről is kérdeznék.

Tiberis # 2013.06.11. 18:10

Bocsi: a kimenet az kimenetel akar lenni.

Szabó Magdolna # 2014.05.13. 18:29

Üdvözlöm!
Szeretnék kérdezni!
Több mint fél éve könnyü testi sértés,illetve garázdaság miatt indult eljárás több ember ellen,akik páromat bántalmazták.Engem az egyik illetö az arcomon pofon ütött ami miatt a rendörségi tanukihallgatáson magáninditványt terjesztettem elö.A kihallgatás éjszaka fél 2kor volt igy öszintén szólva nem voltam átgondolt sem de igennel feleltem a kérdésre hogy kivánok e magáninditványt elöterjeszteni az átélt sérelem miatt.Azóta megérkezett a vádirat is amibe szerepel a magáninditványom is amit szeretnék visszavonni amennyiben ez lehetséges ugy hogy részemre ne legyen következménye.A pofon elcsattant,viszont az illetönek felfüggesztettje van,amit a biróság majd foganasitásra elrendel,és nem akarom hogy konkrétan én is tehessek rólla.Hivatkoznak mostmár mindenre hogy erre az egy emberre ne legyen rábizonyitható amit egyébként ö is elismert(hogy páromat bántalmazta) igy ök azt hiszik hogy nem kap majd itéletet,viszont a magáninditványom miatt még kaphat.Öszinte leszek hogy nem vagyok teljesen tisztába azzal sem mi az a magáninditvány,sem azzal hogy ezért az illetö mit kaphat.Köszönöm válaszát,kérem nézze el tudatlanságomat! :)

Agent Cooper # 2014.05.13. 19:59

Kedves Szabó Magdolna!

Írjon egy nyilatkozatot, hogy a könnyű testi sértés miatt előterjesztett magánindítványát visszavonja.
De ettől még a garázdaság miatt az eljárást lefolytatják.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

ObudaFan # 2014.05.13. 20:04

A magánindítványt nem lehet visszavonni. A feljelentést lehet, illetve a magánvádtól lehet elállni.

Agent Cooper # 2014.05.14. 06:52

Kedves ObudaFan!

Gondolom, hogy arra gondolsz, hogy a Btk. 31. § (6) szerint "a magánindítvány nem vonható vissza". Ez a probléma pozitivista megközelítése, szerencsére a gyakorlat azért másképp működik.
Kérdésként vetődik fel, hogy a tanúvallomás során feltett kérdésre adott válasz magánindítványnak tekinthető-e önmagában. Álláspontom szerint általában igen, azonban nem minden esetben (pl. ez az eset is ezt példázza kiválóan, de hasonló lehet a helyzet, amikor valaki ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést, és amikor kiderül az elkövető kiléte, akkor már nem kívánja a megbüntetését). Bár magánindítványnak kell tekinteni az előterjesztésére jogosultnak minden olyan nyilatkozatát, amely szerint az elkövető büntetőjogi felelősségre vonását kívánja, azonban arra vonatkozóan semmilyen rendelkezés nincs, hogy az előterjesztésére jogosult a nyilatkozatát bármikor kiegészítse vagy pontosítsa. Tehát nyugodtan nyilatkozhat úgy, hogy a tanúkihallgatás során korábban tett nyilatkozatát visszavonja, mivel annak következményeit csak később ismerte meg pontosan, viszont a nyilatkozatának megtételére nem került volna sor, ha annak következményével tisztában lett volna.
Nálam egy magánindítványos ügyben kb. egy hónapja ez simán működött (bár más volt a bűncselekmény).
Egyébként a magánvádas eljárásban a magánvádló elejtheti a vádat, és ezzel gyakorlatilag ugyanazt az eredményt (az eljárás megszüntetését) éri el, mint ha visszavonhatná a magánindítványt, de jelen esetben garázdaság miatt is folyik az eljárás, így szerencsésebb a "magánindítvány visszavonása", mivel a könnyű testi sértés bűnhalmazatban való megállapítását kizárja a magánindítvány hiánya. A feljelentés visszavonása jelen esetben szóba sem jöhet, mivel hivatalból indult az eljárás.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Szabó Magdolna # 2014.05.16. 08:45

Kedves Agent Cooper!
Köszönöm a segitséget!