magánindítvány és magánvád visszavonhatósága

Szomorú örökös # 2025.11.15. 23:02

gabriella

Magánindítvány lett téve +későbbiekben zaklatás is hozzájárult. Hogy lehet vissza vonni?
A magánindítvány ejthető, viszont a zaklatás tudtommal hivatalból üldözendő, azt nem fogják visszavonni.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.11.15. 23:27

Azoknak, akik nem olvasnak vissza, ellenben csuklóból válaszolnak rosszat: a magánindítvány nem vonható vissza.

Szomorú örökös # 2025.11.16. 06:34

KBS

Ellenben én úgy tudom, hogy ha a magánindítványt benyújó fél vagy a jogi képviselője nem jelenik meg már az első alkalommal sem,
akkor simán megszüntetik az eljárást és a feljelentett személy megússza büntetés nélkül. Zaklatás esetén viszont tudtommal nem.

oligaliga # 2025.11.16. 09:36

Szomorú örökös

Az a magánvád. A magánidítványt a büntetőeljárás elején teszed: olyan bűncselekényeknél, amiben csak akkor indul eljárás, ha a sértett azt kifejezetten kéri. Ez lehet olyan bűncselekmény, ahol a vádat az ügyészség képviseli (közvádas), de olyna is, ahol a sértett (magánvádas). Ezért nem lehet a magánindítványt visszavonni.

Szomorú örökös # 2025.11.16. 11:51

drbjozsef

Oké, máris megértettem. Én ezek szerint úgy tudtam, hogy ez a kettő egy.
Bocsánat érte és meghajtom a fejem a nálam okosabbak előtt! ;-)

drbjozsef # 2025.11.16. 11:57

Igazán jól esik, még ha idegen tollakkal is ékeskedem... :)

gabriella # 2025.11.22. 20:04

Tehát ha elindul a bíróságon a tárgyalás,akkor sem lehet semmit tenni?
Ha nem jelenek meg,akkor sem ejtik a vádat?
Köszönöm

drbjozsef # 2025.11.22. 21:24

gabriella,

A könnyű testi sértés az magánvádas, ejtheted a vádat, illetve ha nem jelensz meg mint magánvádló, akkor megszüntetik az eljárást.

A zaklatás bűncselekménye magánindítványra büntethető cselekmény, de nem te mint magánvádló képviseled a vádat, ezért ha az eljárás elindult, akkor ejteni, visszavonni a magánindítványt nem lehet.