Büntetlen előélet fogalma


Chiky # 2011.04.18. 09:49

Köszönöm szépen.. Sokat segítettél!
:)

Pita bá # 2011.05.03. 07:08

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy büntetlen előéletű vagyok-e, ha tavaly rajta kaptak a rendőrök jogosítvány nélküli kismotor vezetésen, és beidéztek a rendőrségre ahol fél év eltiltást kaptam a jogosítvány letételét illetően? (pénzbüntetést nem kaptam)
A válaszokat előre is köszönöm!

krisztofer # 2011.11.23. 23:04

üdvözlet : lenne egy olyan kérdésem hogy a felfügesztettet kapotta családtagom internetes csalás miatt és a z ügyet most zárták le kapott 1 év felfügesztettet.. azóta nem csinál semmit.. de viszot azt nem tuggya hogy meg gyanusitották másik rendörségtöl nemrég még egy régi csalás miatt ..akkor a felfügesztett az átmegy börtön buntetésbe ha netán télleg ö volt a hibás???vagy csak akor lehet a felfügesztettböl börtön büntetés miután megkapta a felfüggesztettet és utánna csinál valami rosszat (bármit)

válaszokat előre is köszönöm ÜDV

XXXL # 2011.11.29. 14:02

Két év felfüggesztett büntetést kaptam,amiből egy év eltelt.Szeretném megtudni,hogy kahatok-e valamilyen úton tiszta erkölcsit.Hivatkozhatok-e arra,hogy kiskorú gyermekemet egyedül nevelem mert özvegy vagyok?Köszönöm.


vajasdoboz

hencsillag # 2015.05.06. 21:49

Üdvözlök Mindenkit!

Közalkalmazotti jogviszony miatt kérnék erkölcsi bizonyítványt, de nem merem beikszelni a "büntetlen előélet" rubrikát, mert közúti baleset gondatlan okozása miatt 1,5 év letöltendő fogházat kaptam, ebből 9 hónapot kellett letöltenem 5 évvel ezelőtt. Mi fog szerepelni az erkölcsi bizonyítványban?
A választ előre is köszönöm!

Heni

ObudaFan # 2015.05.07. 04:48

Ez már nem fog szerepelni benne.

Dr.Attika # 2015.05.07. 05:27

" A bűntettesek nyilvántartásában nem szerepel." Bejegyzés fog szerepelni az erkölcsiben. Nyugodtan lehet kikérni. Ha esetleg szóba kerül a munkáltatónál, akkor sem köteles számot adni róla. Nyugodtan mondhatja, hogy tiszta, mint Hófehérke.

hencsillag # 2015.05.07. 10:17

Nagyon szépen köszönöm mindkettőjüknek!!!!

Dr.Attika # 2015.05.07. 10:44
biga80 # 2015.05.09. 08:44

Tisztelt Szakértők!

Én próbára bocsátást kaptam, mivel bűnösnek ítélt a bíróság, de ez az idő még nem telt le.
Én a közférában helyezkednék el, de az új szabályozás szerint nem tudom kaphatok-e erkölcsit.

Akkor én a bűntettesek nyílvántartásában szerepelek?
Ez Benne kell hogy legyen az erkölcsiben?
Vagy csak akkor, ha külön ezt kérik?
Akkor nem lesz tisztta az erkölcsim.
Ezek szerint nem kaphatom meg az állást?

Köszönöm a választ.
Biga

biga80 # 2015.05.09. 08:46

Bocsánat, még az előzőhöz annyit:
hogy vétség miatt kaptam.
Nem tudom ez számít-e

Biga

biga80 # 2015.05.11. 04:07

Tisztelt Jogi Fórum!

Próbára bocsátást kaptam, ami még nem telt le. az ítéletben búnösnek ítéltek egy vétség miatt. Kaphatok-e én ezek után tiszta erkölcsit ( közférában munkavállalás miatt kellene).

Büntetést nem kaptam, de az előbbi hsz.ben azt olvastam, hogy "búntettesek nyilvántartásában ... szerepel"
bejegyzést írjék be. Nem azt, hogy büntetett vagyok-e?
ez nem mindegy.
Én e miatt biztos szerepelek, és akkor ez azt jelenti, hogy nem kaphatok tiszta erjölcsit?

Tisztelettel köszönöm a választ.
Biga

mimama # 2015.12.25. 20:19

Tisztelt Szakértők!

Egy új hír szerint a 10 milliós CSOK igénybevételéhez erkölcsi bizonyítványt is kérnek, melyben büntetlen előítéletnek kell szerepelnie.
Nekem volt egy adócsalásos ügyem, melyet előzetesben töltöttem, ami fedezte a letöltendő időtartamát is. Szabadlábra helyezésem 2007 márciusában történt. Azaz majdnem 9 éve. Azóta semmilyen kihágást nem követtem el, minden törvényt betartok.
Ebben az esetben is az fog szerepelni az erkölcsibe, hogy büntetett előéletű vagyok? Vagy az már elévült? Vagy kérvényezni kell valahol valamit?

A válaszokat előre is köszönöm.

folyami géb # 2015.12.25. 21:08

Egy évnél rövidebb szabadságvesztésre ítélés esetén a kitöltéstől számított 3 év után büntetlenné vált. Ha előzetesben töltötte ki a büntetést, akkor a jogerőtől számít a 3 év.

mimama # 2015.12.25. 23:03

Köszönöm Folyami géb!

De mi a helyzet, ha több mint egy év volt? Pontosan 2 év négy hónap jogerősen.

folyami géb # 2015.12.26. 05:46

Akkor nem három, hanem 5 év után mentesül(t). Viszont annak bonyolultabb a számítása, mikortól kezdve kell az 5 évet számítani.

  • ha teljes egészében mind a 2 év 4 hónapot kitöltötte előzetesben, akkor az ítélet jogerőre emelkedésétől,
  • ha viszont nem teljes egészében töltötte ki a 2 év 4 hónapot előzetesben, hanem csak a feltételes szabadságra bocsátáshoz szükséges részt, és utóbb, az ítélet jogerőre emelkedése után feltételes szabadságra bocsátották, akkor a kitöltés számít, és annak még bonyolultabb a számítása.
mimama # 2015.12.26. 06:17

Köszönöm!

laci0909 # 2015.12.30. 12:30

Üdv mindenkinek!
Jelentkeztem egy állásra,nem hivatal és hatóság egy csomagoló munka!De kijelentették hogy büntetlen előélet kell hozzá!Kb. 8 éve kaptam 10 hónap börtön bűntetést pénzbírságot 1év 6 hónapra felfüggesztve nem erőszakos bűncselekményért.A munkaadó mondta hogy nem kell erkölcsit kérnem majd ők intézik.Akkor nem fognak felvenni ez miatt?
Válaszokat előre is köszönöm!

nyuszup # 2016.01.03. 19:35

Üdvözletem!
Van egy év hat hónap börtönbüntetésem négy évre felfüggesztve, nagy értékben elkövetett lopás miatt!A kérdésem az volna,hogy amikor letelt felfüggesztett attól a naptól büntetlen előéletűnek számítok-e!
Előre is Köszönöm!

nagy_andraas # 2016.03.13. 18:57

Kedves Fórum Tagok!

Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy 8 évvel ezelőtt fehérorosz barátnőmnek volt egy kamaszkori (21 évesen elkövetett) bolti lopása egy üzletben (abszolút poénból, barátokkal egy pólót lopott el) az Egyesült Államokban (Orlando, Florida) ami miatt a rendőrséget értesítették, a helyszínen igazoltatták, örsre vitték, újlenyomatott vettek, és egy meghatározott összeg fizetésére kötelezték, majd egy eljárás alá vonták. Sajnos nem emlékszik a részletekre, de azt biztosan tudjuk, hogy a meghallgatása az ügyben kb egy hónap múlvára volt előírva, de a srácoknak, így neki is haza kellett utazniuk, mivel lejárt a nyári munka és fix repülőjegyük volt. Megpróbálta az ügyet Minszkből intézni hazatérte utána, de olyan körülményes, börükratikus volt az egész, hogy egy idő után abbamaradt. Most, 8 év után, párom szeretne Magyarországra költözni hozzám és munkát vállalni (jól is haladnak a dolgok), de nem tudjuk mennyiben érintheti ez a magyarországi ügyeket, az engedélyeket. Tudna valaki megbízható információval szolgálni? A követség nem tudjuk hogy dolgozik, de távol álljon tőlünk, hogy félrevezetjük a hatóságokat. Viszont olyan ügyet ami nem releváns és nem is érdekli a magyar hatóságokat, nem szeretnék csak jószándékból említeni és magyarázni.

Köszönettel és tisztelettel:
András

folyami géb # 2016.03.13. 19:47

Magyarországon ennek akkor lehetne nyoma (bár ilyen kis ügynek, ennyi idő távlatából valószínüleg akkor sem), ha a külföldi ítélet érvényét magyar bíróság elismerte volna. Az viszont kizárt dolog, hogy egy Fehéroroszországban élő fehérorosz állampolgár amerikai elítélését Magyarországon elismerték volna. Úgyhogy kizártnak tartom,hogy az esetnek bármi nyoma lenne Magyarországon.

nagy_andraas # 2016.03.13. 20:19

Kedves "folyami géb" :)

Nagyon köszönöm a választ Megkérdezhetem a foglalkozásod? Csak érdekelne, milyen forrásból kaptam az infót. Párom eléggé el van most keseredve emiatt, azon gondolkodom ügyvédhez fordulok, esetleg más tipp hogyan lehet erről meggyőződni? Köszönöm / köszönjük!

Üdv.,
A.

folyami géb # 2016.03.14. 13:46

Szívesen, kedves András. Foglalkozásom: jogász! :)

Igyekeztem nem csak odabökni, hogy nem szerepel, hanem leírtam az okát is. Azt, hgy elhiszed-e, rajtad áll. :)

Dr.Attika # 2016.03.14. 14:17

Kedves András!
A barátnője a magyar hatósági nyilvántartásban ezen amerikai "csínytevés" miatt bizonyosan "hófehérkének" számít.

nagy_andraas # 2016.03.14. 19:11

Kedves Attila és "folyami géb"!

ismételten tisztelettel köszönöm mindkettőjük hozzászólását. Utolsó kérdésem a témában: Önök annál a pontnál, amikor ki kell tölteni a residence és a work permit során azt a mezőt, hogy: "volt-e valaha büntetőeljárás alá vonva, ha igen mikor, hol/melyik országban, és mi miatt?", Önök szerint az eset nem említése milyen kockázattal és következményekkel járhat? Önök mit tanácsolnának? Az utolsó amit szeretnénk, hogy egy ilyen gabliba miatt a hatóságok / követség tudomást szerezzen az esetről, majd elutasítsa és ki is tiltsa páromat Magyarországtól.

Ismételten köszönettel és tisztelettel:
A.