Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Büntetlen előélet fogalma

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.02.23. 19:41
Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.02.23. 17:17

Az eltiltás semmiképpen nem főbüntetés.

Valószínűleg az lenne az erköcsiben, hogy "az elítéléshez fűződő hátrányos jogkövetkezmények hatálya alatt nem áll"-

Igazából mit akartál kérdezni?

www.kbs-ugyved.hu

Marianna89 # e-mail 2021.02.02. 17:50

Kedves, ObudaFan!
Érdeklődni szeretnék, hogy szocpolt szeretnénk igénybe venni a férjemmel. Azt írják hogy büntetlen elő élet kell hozzá, hogy igényelhessük. A férjem ellen folyt eljárás a rendőrségen,de viszont nem kellett eddig le ülnie semmit és nem is jött erről bírság, semmi. Azt mondták valószínűleg pénz bírság lesz. Rabosították is, vagyis újjlenyomatot vettek tőle. Be zavarhatja ez a szocpol igénylést? Köszönöm szépen a segítséget!
Üdvözlettel :Marianna

Öreg Tölgy # e-mail 2016.07.21. 06:25

Így van, talán annyi kiegészítéssel, hogy a hátrányos jogkövetkezmények alatt álló büntetlenek nyilvántartásában természetesen szerepel - a próbaidő leteltétől számított 3 évig - de annak önmagában csak újabb bűncselekmény elkövetése esetén van jelentősége.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.07.20. 19:46

Erre kaptál választ jóember!

www.kbs-ugyved.hu

Laszlo199413 # e-mail 2016.07.20. 18:33

Lene még 2 db kérdésem ha nem probléma a próbára bocsátás ügye nem büntetés ìgy büntetlen elő életűnek számitok? Illetve szerepeleke a hátrányos jogkövetkezmények alatt álló büntetlen előéletű személyek nyilvántartásában.

Öreg Tölgy # e-mail 2016.07.19. 21:35

Toszta erkölcsit bármikor kaphatott volna eddig is, most is. Olyan, hogy feddhetetlenségi igazolás, nem létezik, ha valahová ennél több kell, azt mindig az adott tárgykörre vonatkozó törvény határozza meg.

Laszlo199413 # e-mail 2016.07.19. 20:55

Elnézést ha mar volt a kérdés 2év próbàra bocsàtást kaptam ami eredményesen eltet e hónap màjusàban.A kérdésem az lenne mikor kaphatok etkölcsi bizonyitvànyt,illetve fedhetetlenségi igazolàst segitségüket előre is köszönöm

nagy_andraas # e-mail 2016.03.15. 22:38

Ismételten megköszönöm a segítséget, tényleg előrébb vitt ami a pozíciónálásunkat segíti. Természetesen ügyvédhez fordulok, hogy álláspontunkról hivatalos megerősítést is kapjak. Illetve aggasztó tényező, hogy amint azt megtudtuk, az USA-ban a párom ügye még aktív és lezáratlan. Rengeteg fórumátolvasást végzett a párom, ami alapján az szűrhető ki, hogy neki ha az USA-ba akar menni is, akár hatással lehet a vízumkérelmére.Illetve értelemszerűen zavarja, hogy a papíron az van, bármikor, bárhol bármelyik országban valamit elkövetett-e. Tudnunk kellene a követség szempontját ők mit várnak el. Ha bármelyikőjüknek területre szakosodott ismerőse, kontaktja van, természetesen szívesen veszem ajánlásukat! Tisztelettel: A.

folyami géb # e-mail 2016.03.14. 20:53

Én viszont megnéztem: feltehetően az innen letöltendő nemzeti letelepdési engedélyről van szó :

http://www.bmbah.hu/index.php?…

Vagy valami hasonló, és ennek XX. sora is időbeli és térbeli korlátozás nélkül kérdezi, hogy volt-e büntetve.

Ezzel együtt szerintem csak nemmel válaszolhat, mert azt nem is tudhatja a barátnője, hogy végül elítélték-e. Egy ilyen piti ügyben, a távollétében, nem valószínű. Kérdés pedig csak arra van, hogy volt-e büntetve és jelenleg folyik-e ön ellen eljárás, olyan nincs, hogy korábban folyt-e.

Persze, haa szuperbecsületes akar lenni, akár be is írhatja, mert emiatt nem fogják elutasítani (a magyar törvények szerint például nagy valószínűséggel még csak nem is bűncselekmény lenne, hanem szabálysértés).

De még egyszer mondom: kizárt dolog, hogy Magyarországon ezt az adatot nyilvánztartsák.

Dr.Attika # e-mail 2016.03.14. 20:34

Kedves András!
Fogalmam nincs mi az a "residence és a work permit sor", de azt tudom, hogy ha valakit a magyar bíróság nem ítélt el bűncselekmény elkövetése miatt, más állam büntetőhatósága általi elítélést nem ismerte el magyar büntetőbíróság, akkor annak ha valaha, valahol más államba elítélték nem kell számot adni korábbi elítéléséről. Tegyük fel ha a barátnőjét 8 évvel ezelőtti bolti lopás miatt a magyar bíróság elítéli vagy egyéb más szankcióval súlytja, akkor azon elítélés miatt is már törvényi menetsitésben részesült volna és Magyarországon sem kellene számot adni korábbi elítéléséről.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

nagy_andraas # e-mail 2016.03.14. 20:11

Kedves Attila és "folyami géb"!

ismételten tisztelettel köszönöm mindkettőjük hozzászólását. Utolsó kérdésem a témában: Önök annál a pontnál, amikor ki kell tölteni a residence és a work permit során azt a mezőt, hogy: "volt-e valaha büntetőeljárás alá vonva, ha igen mikor, hol/melyik országban, és mi miatt?", Önök szerint az eset nem említése milyen kockázattal és következményekkel járhat? Önök mit tanácsolnának? Az utolsó amit szeretnénk, hogy egy ilyen gabliba miatt a hatóságok / követség tudomást szerezzen az esetről, majd elutasítsa és ki is tiltsa páromat Magyarországtól.

Ismételten köszönettel és tisztelettel:
A.

Dr.Attika # e-mail 2016.03.14. 15:17

Kedves András!
A barátnője a magyar hatósági nyilvántartásban ezen amerikai "csínytevés" miatt bizonyosan "hófehérkének" számít.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

folyami géb # e-mail 2016.03.14. 14:46

Szívesen, kedves András. Foglalkozásom: jogász! :)

Igyekeztem nem csak odabökni, hogy nem szerepel, hanem leírtam az okát is. Azt, hgy elhiszed-e, rajtad áll. :)

nagy_andraas # e-mail 2016.03.13. 21:19

Kedves "folyami géb" :)

Nagyon köszönöm a választ Megkérdezhetem a foglalkozásod? Csak érdekelne, milyen forrásból kaptam az infót. Párom eléggé el van most keseredve emiatt, azon gondolkodom ügyvédhez fordulok, esetleg más tipp hogyan lehet erről meggyőződni? Köszönöm / köszönjük!

Üdv.,
A.

folyami géb # e-mail 2016.03.13. 20:47

Magyarországon ennek akkor lehetne nyoma (bár ilyen kis ügynek, ennyi idő távlatából valószínüleg akkor sem), ha a külföldi ítélet érvényét magyar bíróság elismerte volna. Az viszont kizárt dolog, hogy egy Fehéroroszországban élő fehérorosz állampolgár amerikai elítélését Magyarországon elismerték volna. Úgyhogy kizártnak tartom,hogy az esetnek bármi nyoma lenne Magyarországon.

nagy_andraas # e-mail 2016.03.13. 19:57

Kedves Fórum Tagok!

Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy 8 évvel ezelőtt fehérorosz barátnőmnek volt egy kamaszkori (21 évesen elkövetett) bolti lopása egy üzletben (abszolút poénból, barátokkal egy pólót lopott el) az Egyesült Államokban (Orlando, Florida) ami miatt a rendőrséget értesítették, a helyszínen igazoltatták, örsre vitték, újlenyomatott vettek, és egy meghatározott összeg fizetésére kötelezték, majd egy eljárás alá vonták. Sajnos nem emlékszik a részletekre, de azt biztosan tudjuk, hogy a meghallgatása az ügyben kb egy hónap múlvára volt előírva, de a srácoknak, így neki is haza kellett utazniuk, mivel lejárt a nyári munka és fix repülőjegyük volt. Megpróbálta az ügyet Minszkből intézni hazatérte utána, de olyan körülményes, börükratikus volt az egész, hogy egy idő után abbamaradt. Most, 8 év után, párom szeretne Magyarországra költözni hozzám és munkát vállalni (jól is haladnak a dolgok), de nem tudjuk mennyiben érintheti ez a magyarországi ügyeket, az engedélyeket. Tudna valaki megbízható információval szolgálni? A követség nem tudjuk hogy dolgozik, de távol álljon tőlünk, hogy félrevezetjük a hatóságokat. Viszont olyan ügyet ami nem releváns és nem is érdekli a magyar hatóságokat, nem szeretnék csak jószándékból említeni és magyarázni.

Köszönettel és tisztelettel:
András

nyuszup # e-mail 2016.01.03. 20:35

Üdvözletem!
Van egy év hat hónap börtönbüntetésem négy évre felfüggesztve, nagy értékben elkövetett lopás miatt!A kérdésem az volna,hogy amikor letelt felfüggesztett attól a naptól büntetlen előéletűnek számítok-e!
Előre is Köszönöm!

laci0909 # e-mail 2015.12.30. 13:30

Üdv mindenkinek!
Jelentkeztem egy állásra,nem hivatal és hatóság egy csomagoló munka!De kijelentették hogy büntetlen előélet kell hozzá!Kb. 8 éve kaptam 10 hónap börtön bűntetést pénzbírságot 1év 6 hónapra felfüggesztve nem erőszakos bűncselekményért.A munkaadó mondta hogy nem kell erkölcsit kérnem majd ők intézik.Akkor nem fognak felvenni ez miatt?
Válaszokat előre is köszönöm!

mimama # e-mail 2015.12.26. 07:17

Köszönöm!

folyami géb # e-mail 2015.12.26. 06:46

Akkor nem három, hanem 5 év után mentesül(t). Viszont annak bonyolultabb a számítása, mikortól kezdve kell az 5 évet számítani.

  • ha teljes egészében mind a 2 év 4 hónapot kitöltötte előzetesben, akkor az ítélet jogerőre emelkedésétől,
  • ha viszont nem teljes egészében töltötte ki a 2 év 4 hónapot előzetesben, hanem csak a feltételes szabadságra bocsátáshoz szükséges részt, és utóbb, az ítélet jogerőre emelkedése után feltételes szabadságra bocsátották, akkor a kitöltés számít, és annak még bonyolultabb a számítása.
mimama # e-mail 2015.12.26. 00:03

Köszönöm Folyami géb!

De mi a helyzet, ha több mint egy év volt? Pontosan 2 év négy hónap jogerősen.

folyami géb # e-mail 2015.12.25. 22:08

Egy évnél rövidebb szabadságvesztésre ítélés esetén a kitöltéstől számított 3 év után büntetlenné vált. Ha előzetesben töltötte ki a büntetést, akkor a jogerőtől számít a 3 év.

mimama # e-mail 2015.12.25. 21:19

Tisztelt Szakértők!

Egy új hír szerint a 10 milliós CSOK igénybevételéhez erkölcsi bizonyítványt is kérnek, melyben büntetlen előítéletnek kell szerepelnie.
Nekem volt egy adócsalásos ügyem, melyet előzetesben töltöttem, ami fedezte a letöltendő időtartamát is. Szabadlábra helyezésem 2007 márciusában történt. Azaz majdnem 9 éve. Azóta semmilyen kihágást nem követtem el, minden törvényt betartok.
Ebben az esetben is az fog szerepelni az erkölcsibe, hogy büntetett előéletű vagyok? Vagy az már elévült? Vagy kérvényezni kell valahol valamit?

A válaszokat előre is köszönöm.

biga80 # e-mail 2015.05.11. 06:07

Tisztelt Jogi Fórum!

Próbára bocsátást kaptam, ami még nem telt le. az ítéletben búnösnek ítéltek egy vétség miatt. Kaphatok-e én ezek után tiszta erkölcsit ( közférában munkavállalás miatt kellene).

Büntetést nem kaptam, de az előbbi hsz.ben azt olvastam, hogy "búntettesek nyilvántartásában ... szerepel"
bejegyzést írjék be. Nem azt, hogy büntetett vagyok-e?
ez nem mindegy.
Én e miatt biztos szerepelek, és akkor ez azt jelenti, hogy nem kaphatok tiszta erjölcsit?

Tisztelettel köszönöm a választ.
Biga