Büntetlen előélet fogalma


drbjozsef # 2023.08.22. 04:48

Nohát, nohát...

btracker # 2023.08.22. 04:36

Nem szerepel a büntetővégzésben sem az hogy hová kell befizetni, sem a határidő. Július 20-i keltezéssel jött a záradékkal ellátott büntetővégzés, miszerint a 28.Bpk..../2023...... számú buntetővégzés július 6. napján jogerős és végrehajtható. Mitévő legyek?

btracker # 2023.08.22. 04:35

Nem szerepel a büntetővégzésben sem az hogy hová kell befizetni, sem a határidő. Július 20-i keltezéssel jött a záradékkal ellátott büntetővégzés, miszerint a 28.Bpk..../2023...... számú buntetővégzés július 6. napján jogerős és végrehajtható. Mitévő legyek?

Majordomus # 2023.08.21. 19:30

Jobb ha előbb befizeted. A határozatban szerepel hogy hová kell befizetni ott kapsz csekket is.

btracker # 2023.08.21. 17:11

Kedves Jogászok. Hiába olvastam végig az összes hozzászólást, nem lett egyértelmű a számomra a következő néhány kérdés: pénzbüntetést kaptam kisebb értékre elkövetett lopás miatt, de még nem jött csekk, hogy hová fizethetem be. Közben szükségem lenne egy erkölcsi bizonyítványra is.

  • Most akkor, ha annak kérem az igazolását, hogy büntetlen előéletű vagyok, akkor nem ez fog szerepelni benne, hanem az , hogy a bűntettesek nyílvántartásában nem szerepel? Ha jól tudom, a mentesülés beáll az ítélet jogerőre emelkedésekor.
  • De mi alól mentesültem valójában?
  • Amíg nem fizetem be a pénzbüntetést, addig nem kaphatok tiszta erkölcsit?

Köszönöm szépen a tisztázó válaszokat.

Egylaikus29 # 2021.08.16. 18:10

Jó napot. Az lenne a kérdésem, hogy ez valóban így van?

"Ha ott állt Bíróság előtt és ott kapta a "felfüggesztett büntetést", ott is történt az elkövetés, tekintettel arra, hogy a két rendszer nincs összekötve, Mo.-on a nyilvántartásban büntetlen előéletűként van nyilvántartva.
Ha az elkövetés helye Mo.-hoz is köthető, illetve megkeresések is zajlottak a két ország között, akkor elképzelhető egy kölcsönös tájékoztatás adása, a büntetőügyről."

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.23. 18:41

Dixi.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.23. 16:17

Az eltiltás semmiképpen nem főbüntetés.

Valószínűleg az lenne az erköcsiben, hogy "az elítéléshez fűződő hátrányos jogkövetkezmények hatálya alatt nem áll"-

Igazából mit akartál kérdezni?

Marianna89 # 2021.02.02. 16:50

Kedves, ObudaFan!
Érdeklődni szeretnék, hogy szocpolt szeretnénk igénybe venni a férjemmel. Azt írják hogy büntetlen elő élet kell hozzá, hogy igényelhessük. A férjem ellen folyt eljárás a rendőrségen,de viszont nem kellett eddig le ülnie semmit és nem is jött erről bírság, semmi. Azt mondták valószínűleg pénz bírság lesz. Rabosították is, vagyis újjlenyomatot vettek tőle. Be zavarhatja ez a szocpol igénylést? Köszönöm szépen a segítséget!
Üdvözlettel :Marianna

Öreg Tölgy # 2016.07.21. 04:25

Így van, talán annyi kiegészítéssel, hogy a hátrányos jogkövetkezmények alatt álló büntetlenek nyilvántartásában természetesen szerepel - a próbaidő leteltétől számított 3 évig - de annak önmagában csak újabb bűncselekmény elkövetése esetén van jelentősége.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.20. 17:46

Erre kaptál választ jóember!

Laszlo199413 # 2016.07.20. 16:33

Lene még 2 db kérdésem ha nem probléma a próbára bocsátás ügye nem büntetés ìgy büntetlen elő életűnek számitok? Illetve szerepeleke a hátrányos jogkövetkezmények alatt álló büntetlen előéletű személyek nyilvántartásában.

Öreg Tölgy # 2016.07.19. 19:35

Toszta erkölcsit bármikor kaphatott volna eddig is, most is. Olyan, hogy feddhetetlenségi igazolás, nem létezik, ha valahová ennél több kell, azt mindig az adott tárgykörre vonatkozó törvény határozza meg.

Laszlo199413 # 2016.07.19. 18:55

Elnézést ha mar volt a kérdés 2év próbàra bocsàtást kaptam ami eredményesen eltet e hónap màjusàban.A kérdésem az lenne mikor kaphatok etkölcsi bizonyitvànyt,illetve fedhetetlenségi igazolàst segitségüket előre is köszönöm

nagy_andraas # 2016.03.15. 21:38

Ismételten megköszönöm a segítséget, tényleg előrébb vitt ami a pozíciónálásunkat segíti. Természetesen ügyvédhez fordulok, hogy álláspontunkról hivatalos megerősítést is kapjak. Illetve aggasztó tényező, hogy amint azt megtudtuk, az USA-ban a párom ügye még aktív és lezáratlan. Rengeteg fórumátolvasást végzett a párom, ami alapján az szűrhető ki, hogy neki ha az USA-ba akar menni is, akár hatással lehet a vízumkérelmére.Illetve értelemszerűen zavarja, hogy a papíron az van, bármikor, bárhol bármelyik országban valamit elkövetett-e. Tudnunk kellene a követség szempontját ők mit várnak el. Ha bármelyikőjüknek területre szakosodott ismerőse, kontaktja van, természetesen szívesen veszem ajánlásukat! Tisztelettel: A.

folyami géb # 2016.03.14. 19:53

Én viszont megnéztem: feltehetően az innen letöltendő nemzeti letelepdési engedélyről van szó :

http://www.bmbah.hu/index.php?…

Vagy valami hasonló, és ennek XX. sora is időbeli és térbeli korlátozás nélkül kérdezi, hogy volt-e büntetve.

Ezzel együtt szerintem csak nemmel válaszolhat, mert azt nem is tudhatja a barátnője, hogy végül elítélték-e. Egy ilyen piti ügyben, a távollétében, nem valószínű. Kérdés pedig csak arra van, hogy volt-e büntetve és jelenleg folyik-e ön ellen eljárás, olyan nincs, hogy korábban folyt-e.

Persze, haa szuperbecsületes akar lenni, akár be is írhatja, mert emiatt nem fogják elutasítani (a magyar törvények szerint például nagy valószínűséggel még csak nem is bűncselekmény lenne, hanem szabálysértés).

De még egyszer mondom: kizárt dolog, hogy Magyarországon ezt az adatot nyilvánztartsák.

Dr.Attika # 2016.03.14. 19:34

Kedves András!
Fogalmam nincs mi az a "residence és a work permit sor", de azt tudom, hogy ha valakit a magyar bíróság nem ítélt el bűncselekmény elkövetése miatt, más állam büntetőhatósága általi elítélést nem ismerte el magyar büntetőbíróság, akkor annak ha valaha, valahol más államba elítélték nem kell számot adni korábbi elítéléséről. Tegyük fel ha a barátnőjét 8 évvel ezelőtti bolti lopás miatt a magyar bíróság elítéli vagy egyéb más szankcióval súlytja, akkor azon elítélés miatt is már törvényi menetsitésben részesült volna és Magyarországon sem kellene számot adni korábbi elítéléséről.

nagy_andraas # 2016.03.14. 19:11

Kedves Attila és "folyami géb"!

ismételten tisztelettel köszönöm mindkettőjük hozzászólását. Utolsó kérdésem a témában: Önök annál a pontnál, amikor ki kell tölteni a residence és a work permit során azt a mezőt, hogy: "volt-e valaha büntetőeljárás alá vonva, ha igen mikor, hol/melyik országban, és mi miatt?", Önök szerint az eset nem említése milyen kockázattal és következményekkel járhat? Önök mit tanácsolnának? Az utolsó amit szeretnénk, hogy egy ilyen gabliba miatt a hatóságok / követség tudomást szerezzen az esetről, majd elutasítsa és ki is tiltsa páromat Magyarországtól.

Ismételten köszönettel és tisztelettel:
A.

Dr.Attika # 2016.03.14. 14:17

Kedves András!
A barátnője a magyar hatósági nyilvántartásban ezen amerikai "csínytevés" miatt bizonyosan "hófehérkének" számít.

folyami géb # 2016.03.14. 13:46

Szívesen, kedves András. Foglalkozásom: jogász! :)

Igyekeztem nem csak odabökni, hogy nem szerepel, hanem leírtam az okát is. Azt, hgy elhiszed-e, rajtad áll. :)

nagy_andraas # 2016.03.13. 20:19

Kedves "folyami géb" :)

Nagyon köszönöm a választ Megkérdezhetem a foglalkozásod? Csak érdekelne, milyen forrásból kaptam az infót. Párom eléggé el van most keseredve emiatt, azon gondolkodom ügyvédhez fordulok, esetleg más tipp hogyan lehet erről meggyőződni? Köszönöm / köszönjük!

Üdv.,
A.

folyami géb # 2016.03.13. 19:47

Magyarországon ennek akkor lehetne nyoma (bár ilyen kis ügynek, ennyi idő távlatából valószínüleg akkor sem), ha a külföldi ítélet érvényét magyar bíróság elismerte volna. Az viszont kizárt dolog, hogy egy Fehéroroszországban élő fehérorosz állampolgár amerikai elítélését Magyarországon elismerték volna. Úgyhogy kizártnak tartom,hogy az esetnek bármi nyoma lenne Magyarországon.

nagy_andraas # 2016.03.13. 18:57

Kedves Fórum Tagok!

Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy 8 évvel ezelőtt fehérorosz barátnőmnek volt egy kamaszkori (21 évesen elkövetett) bolti lopása egy üzletben (abszolút poénból, barátokkal egy pólót lopott el) az Egyesült Államokban (Orlando, Florida) ami miatt a rendőrséget értesítették, a helyszínen igazoltatták, örsre vitték, újlenyomatott vettek, és egy meghatározott összeg fizetésére kötelezték, majd egy eljárás alá vonták. Sajnos nem emlékszik a részletekre, de azt biztosan tudjuk, hogy a meghallgatása az ügyben kb egy hónap múlvára volt előírva, de a srácoknak, így neki is haza kellett utazniuk, mivel lejárt a nyári munka és fix repülőjegyük volt. Megpróbálta az ügyet Minszkből intézni hazatérte utána, de olyan körülményes, börükratikus volt az egész, hogy egy idő után abbamaradt. Most, 8 év után, párom szeretne Magyarországra költözni hozzám és munkát vállalni (jól is haladnak a dolgok), de nem tudjuk mennyiben érintheti ez a magyarországi ügyeket, az engedélyeket. Tudna valaki megbízható információval szolgálni? A követség nem tudjuk hogy dolgozik, de távol álljon tőlünk, hogy félrevezetjük a hatóságokat. Viszont olyan ügyet ami nem releváns és nem is érdekli a magyar hatóságokat, nem szeretnék csak jószándékból említeni és magyarázni.

Köszönettel és tisztelettel:
András

nyuszup # 2016.01.03. 19:35

Üdvözletem!
Van egy év hat hónap börtönbüntetésem négy évre felfüggesztve, nagy értékben elkövetett lopás miatt!A kérdésem az volna,hogy amikor letelt felfüggesztett attól a naptól büntetlen előéletűnek számítok-e!
Előre is Köszönöm!

laci0909 # 2015.12.30. 12:30

Üdv mindenkinek!
Jelentkeztem egy állásra,nem hivatal és hatóság egy csomagoló munka!De kijelentették hogy büntetlen előélet kell hozzá!Kb. 8 éve kaptam 10 hónap börtön bűntetést pénzbírságot 1év 6 hónapra felfüggesztve nem erőszakos bűncselekményért.A munkaadó mondta hogy nem kell erkölcsit kérnem majd ők intézik.Akkor nem fognak felvenni ez miatt?
Válaszokat előre is köszönöm!