magánokirat hamisítás?

Kamacs76 # 2011.09.22. 09:43

Az etr-en olvasom az oktatási államtitkárság közleményét, mely szerint, idézem: "Az a hallgató, aki sajátjaként nyújt be olyan diplomamunkát, amelyet más készített, magánokirat-hamisítást követ el, és akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető."

Ez miért magánokirat hamisítás?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.22. 10:19

Elég kreatív jogalkalmazás, de végül is messziről, hunyorítva.

Nem mindegy egyébként? Csak azért nem plagizálsz, mert esetleg bűncselekmény?

Kamacs76 # 2011.09.22. 10:21

nem azért kérdeztem:-) már rég túl vagyok rajta.

nem is kötözködni akartam, csak érdekelt, hogy miért tekintik ezt magánokirat hamisításnak.

ObudaFan # 2011.09.22. 11:38

Gondolom, csak aláíratnak egy nyilatkozatot, hogy ez a saját műved. Innentől meg elég egyértelmű a magánokirat-hamisítás.

Kamacs76 # 2011.09.22. 11:54

Persze, ha valóban így van, akkor érthetőbb a dolog. Nem tudom, most mi a módi, 2 éve még nem volt ilyen, azóta változhatott a rendszer. Köszi:-)

vonal # 2011.09.26. 05:03

Kedves Fórumozók!

Az lenne a kérdésem,hogy ha valakinek a házastársa hivatalos iratot aláír a másik fél nevében,akkor az megállja e az okirat hamisítás tényét?Feljelentés esetén mennyire összetett a bizonyítása,hogy a másik fél nem tudott az aláírásról?
Előre is köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.26. 07:31

A magánokirat-hamisítás a felhasználással valósul meg; a hamis irat készítése csak nem büntetendő előkészület. A bizonyítása szakkérdés.

vonal # 2011.09.26. 08:00

Köszönöm K.B.S.!
És abban az esetben,ha az illető esetleg pénzbeli kedvezményt vett igénybe vele?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.26. 08:37

Akkor valószínűleg. Konkrétan?

Jhering # 2013.10.10. 11:15

Hogy látjátok az új Btk alapján?

Magánokiratot testvére helyett valaki aláír. A testvér utólag elismeri magáénak az aláírást.

Lecsukhatják emiatt az aláíró testvért?

Jhering # 2013.10.10. 11:19

Inkább úgy kérdezem:

büntetőjogilag felelősségre vonhatják emiatt?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.10. 13:05

Még mindig a felhasználás a bűncselekmény, nem a készítés. Annyira, hogy már az elnevezése is az. [Btk. 345. §]

Jhering # 2013.10.10. 14:23

A felhasználás megtörtént.

Így? Kaphat jogi (gyakorlati) jelentőséget az eljárás folyamán az, hogy a testvér magáénak ismeri el az aláírást?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.10. 14:33

Nem érted. Az követ el bűncselekményt, aki felhasználja a hamis magánokiratot - nem az, aki készíti. Aki nem követ el bűncselekményt, azt miért ítélnék el?

Jhering # 2013.10.10. 19:34

Értem, igaz.

Akkor úgy kérdezem, hogy aki felhasználta (aki egyúttal alá is írta a testvére helyett), akkor is elítélhető, ha a testvére magáénak ismerte el az aláírást?

Végigviszik ilyenkor az eljárást a gyakorlatban a testvér elismerő nyilatkozata ellenére?

Értem, igaz.

Akkor úgy kérdezem, hogy aki felhasználta (aki egyúttal alá is írta a testvére helyett), akkor is elítélhető, ha a testvére magáénak ismerte el az aláírást?

Végigviszik ilyenkor az eljárást a gyakorlatban a testvér elismerő nyilatkozata ellenére?

Értem, igaz.

Kenderice # 2013.10.10. 20:02

Szerintem akkor nincs is ügy, ha magáénak ismeri el a testvér az aláírást.
Nyitott kapukat döngetsz.

Agent Cooper # 2013.10.11. 04:34

Így van, ha az aláírást sajátjaként ismeri el, nem beszélhetünk hamis magánokiratról.

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.11. 04:56

Szerintem igen, de a magatartásnak így nincs társadalmi veszélyessége.

Agent Cooper # 2013.10.11. 05:40

KBS, teljes bizonyító erejű egy magánokirat (többek között), amennyiben két tanú az okiraton aláírásával igazolja, hogy a kiállító az okiratot előttük írta alá vagy az aláírást magáénak ismerte el. Ugyanez szerintem érvényes az egyszerű magánokiratra is - természetesen tanúk nélkül, és természetesen azt az egy esetet kivéve, amikor az aláírás kifejezetten azzal a célzattal történt, hogy az aláíró aláírását bizonyítsa (de ekkor általában a hatóság tagja előtt kell aláírni).

Üdv: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Jhering # 2013.10.11. 07:11

Egh kft nyilatkozatárol van szo.
Az ügyvezetö a testvèr.
Helyette irt alá -kérèsère- a másik testvèr.
Utolag elismeri a magáénak az ügyvezetõ testvér.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.11. 09:33

Ha valamely okiraton az aláírt név és a tényleges aláíró nem azonos, az okirat hamis. (Nem az aláírótól származó okirat.) Ezen az sem változtat, ha az állítólagos aláíró utólag sajátjának ismeri el. Tehát a felhasználás tényállásszerű, de, mint írtam, a társadalmi veszélyesség hiányzik. Megjegyzem, ha egy kicsit részletesebb tényállást kapnánk, még kiderülhetne, hogy ha magánokirat-hamisításként nem is, de más bűncselekményként (pl. csalás) büntethető a cselekmény.
És lehet az esetnek polgári jogi vetülete is jócskán.

Jhering, miért nem írod le a konkrét tényállást?

Sherlock # 2013.10.11. 09:39

Az első irodámban egy ilyen ügy volt, ott a nyomozó írásszakértői véleményt is kért még ezek után. Vádat mondjuk nem emeltek.

Jhering # 2013.10.11. 10:06

Egy vegyiipari kft. munkavállalója felé közölt felmondást.

Az ügyvezető már szóban közölte, hogy kirúgja. Ezt követően - távolléte miatt, de a kérésére - hozzátartozója írja alá a felmondási papírt, ami kiküldésre kerül.