Lopott autót vásároltam!!!!!!!!!!!!!!!

Heni0627 # 2014.07.08. 09:16

Azért köszönöm eddigi hozzászólásait. Jogi képviselőmmel hosszú ideig a peren kívüli megegyezéssel próbálkoztunk, de mint Ön is írta a rendőrség nem igazán, sőt egyáltalán nem ismeri el hibáját és mindenképpen ki akar véreztetni.
Itt konkrétan csak a birtokvédelem érdekelt volna, hogy ebben az esetben, ha a lefoglalt autót én kereskedelmi forgalomban szereztem, tehát tulajdonjogot szereztem rajta, de a rendőrség, ügyészségi döntés alapján a be.szerint a lopás pillanatában lévő jogos tulajdonosnak adta vissza az autót, akkor én élhetek egyáltalán birtokvédelemmel ebben az esetben, hiszen én úgy érzem, hogy az eredeti tulajdonos nem hibás abban, hogy neki adták vissza az autót.
na mindegy, elég faramuci dolog ez a jog és nagyon úgy érzem, hogy ma Magyarországon tényleg sok mindent meg lehet tenni egyes szerveknek (lásd.rendőrség)és nincs ember, aki felülvizsgálhatná amit elrontottak. nevetséges. további szép napot Heni

Agent Cooper # 2014.07.08. 08:34

Kedves Heni0627!

Az ügyének részletesebb ismerete nélkül ennél többet nem lehet segíteni. Egyébként ha egyértelmű a rendőrség károkozása, abban az esetben akár megegyezéssel is lezárható az ügye, azaz per nélkül is kifizethetik az igényét.

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Heni0627 # 2014.07.08. 07:39

A rendőrségről ne beszéljünk:( náluk még az emberélet sem fontos és ezt két év után, és a tőlük kapott levelek alapján ki merem jelenteni bárhol. nagyon durva, hogy ma ez megtörténhet és hogy így lehet játszani az emberrel és ezt nem naivságból mondom. én már eljutottam az országos rendőrfőkapitánytól kezdve a belügyminiszterig, de mindig a brfk-nál kötnek ki a leveleim, mintha nekik nem lennének feletteseik. a durva még ez a birtokvédelmi eljárás, amin most gondolkodom, hogy érdemes lenne e meglépni az illetékes jegyző felé, akár csak "poénból" is, hátha az le is írná, hogy ez egy nagy butaság ebben az esetben. Vagy még azon gondolkodom, hogy kitől lehetne az ügyben állásfoglalást kérni, amit a bíróságon majd be tudnák nyujtani.

Agent Cooper # 2014.07.08. 07:20

Kedves Heni0627!

Igen, így már azért sokkal jobb a helyzet. Ettől függetlenül azért érdemes perelni a kereskedőt, hiszen a polgári bíróság előtt mindent, amit állít, Önnek kell bizonyítania, és Önnek a legfőbb érdeke az, hogy a kárát valaki megtérítse. És arra ne nagyon számítson, hogy a rendőrség majd alá fogja támasztani a saját felróható magatartását. Mindenesetre így legalább látom az esélyt.

Heni0627 # 2014.07.08. 07:13

Értem én, kedves Agent Cooper, amit ír. csak arra leszek kíváncsi, hogy mivel indokolja a bíróság a döntését. Itt ugyanis az adás-vételek azért jöhettek létre, mivel a rendőrség elfelejtette köröztetni, a lopás után 1 nappal bejelentett autót, vagy ha nem is körözteti, akkor időben lefoglalni (2011.nov-2012.aug), mert az autó holléte mindvégig tudvalévő volt.....tehát az autó egy percig sem volt tulajdonos nélkül. Itt egyértelmű a mulasztás a rendőrség részéről.Nem?

Agent Cooper # 2014.07.07. 20:15

Kedves Heni0627!

A szavatossági jogait (jelen esetben a jogszavatosságot) az eladójával szemben (jelen esetben az autókereskedő) tudja érvényesíteni polgári jogi úton. Aztán majd a jóhiszemű kereskedő is perelheti az eladóját, de Önnek erre nem kell, hogy gondja legyen. Természetesen követelhet kártérítést a rendőrségtől, amit nagy valószínűséggel nem fog megítélni Önnek a bíróság, és az illetéket és a perköltséget is bukni fogja. Értem én, hogy Ön arra hivatkozik, hogy kereskedelmi forgalomban jóhiszeműen vásárolt, de ettől még az eredeti tulajdonos tulajdonjoga nem szűnik meg. (Ebben az esetben tulajdonképpen két „jogszerű” tulajdonosa van a dolognak.) És ha a rendőrség a Be. és a hatályos jogszabályok szerint járt el, akkor cselekményük semmiképp nem lehet jogellenes.

Heni0627 # 2014.07.07. 17:04

Kedves Agent Cooper!
Nálunk muszáj volt a rendőrséget perelni, vagyis hogy azért kellett az autókereskedőt, hogy perelhessük a rendőrséget.A mi esetünkben a kereskedő is jóhiszemű vásárlónak számít az ügyben, tehát itt egyértelmű a rendőrségi mulasztás, tehát ha szeretnénk valaha új autót, akkor igenis kell a rendőrséget perelni, de ilyen bandával ritkán találkozik az ember :( a szó legrosszabb értelmében

Agent Cooper # 2014.07.07. 16:11

Kedves Heni0627!

Sajnos nehéz erre bármi okosat is mondani. Ha autókereskedőtől vették, akkor a kereskedő perelhető.
A rendőrség eredményes perlésére kevés esélyt látok, nekem is van ilyen ügyem, de precedens hiányában valószínűleg nem fogunk perelni.

Heni0627 # 2014.07.07. 15:40

Sziasztok! én kezdtem ezt a topikot 2012.08.14-én, de aztán más "lopott autó gazdák " is bekapcsolódtak, kissé más irányba terelve az ügyemet.
Na hogy hol tartunk: 2éve pereskedünk a rendőrséggel, aki most egy olyan labdát dobott, hogy miért nem éltem birtokvédelmi igényemmel a tőlem lefoglalt autó miatt. Dr.Attika is írta, hogy annak kell visszaadni, aki a jogos tulajdonos és én a ptk szerint az lettem, igen ám, de a be.apróbetűsében van egy olyan, hogy annak aki a lopás pillanatában a jogos tulajdonos volt. ez el is fogadtam mégha nehezen is.
erre most ezt dobja a rendőrség. amikor az elején az autót kértem tőlük azt mondták, hogy semmi közöm hozzá, most meg hogy miért nem éltem birtokvédelemmel. beszéltem egy jegyzővel, aki ezt mondta, hogy ez egy nagy hülyeség, ebben az esetben nincs birtokvédelem, mégha az illetékes jegyző meg is ítéli a birtokvédelmet, az eredeti tulaj, akinek visszaadták úgysem adja nekem az autót, bolond lenne. Erre majd a karhatalom, hát persze hogy a rendőrség kimegy és lefoglalja nekem azt az autót, amit visszaadott az eredeti tulajnak, majd most tőle lefoglalja és visszaadja nekem. ez már vicc kategória. itt a be. van a ptk.-val szemben, a rendőrség meg saját magával

Ferenc77 # 2014.02.19. 13:45

A topic-beli ügyben pertársaságot szervezünk!
Aki hasonló cipőben jár, kérem vegye fel velem a kapcsolatot privát üzenetben!

Véleményem # 2013.03.22. 11:03

Pinta

Rendőrségi ügyet kell belőle csinálni vagy legalábbis egy hivatalos utat választani és ott majd remélhetőleg kirendelnek egy független szakértőt. Az majd meg mondja, hogy lett e manipulálva vagy sem az alvázszám, a nyomozó meg kideríti, hogy hol lett valami elcsalva vagy esetleg meghamisítva...
Ha te "tiszta" vagy akkor nyugodtan belemehetsz a hivatalos utat választva a hosszadalmas procedúrába.

Egyenlőre ne foglalkozz vele, a vevőnek a dolga utána járni az ő érdeke. Hivatalos úton keressenek majd ez ügyben, idézés stb...

guba" # 2013.03.22. 09:57

A hatósági bizonyítvány egy közokirat, a hitelessége törvényileg vélemezett. Ezzel a vélelemmel szemben a vevőt terheli annak bizonyítása, hogy az alvázszám már az adásvételt megelőzően meghamisításra került.

Pinta # 2013.03.22. 09:16

Tisztelt Jogi Fórum !
Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben:
Ez év februárjában totálkárosra törték az autónkat önhibán kívül. A biztosító kifizette a kárt és a roncsot egy kereskedő megvette licites árverésen, amit a biztosító intézett.
Miután a kereskedő elvitte az autót kiderült, hogy az alvázszám nem stimmel.
Kérdésem: Hatósági bizonyítvány volt az autó eredetiség állapotáról, amikor megvettem, az autóvásárlási szerződésben is a bizonyítvány adatai szerepelnek. Volt szervízkönyv, törzskönyv és két kulcs.
A kereskedő kéri vissza a roncsértéket, holott én jóhiszeműen jártam el, én nem manipuláltam az alvázszámot.
Mit tudok tenni? Ki felelős ezért? Kérem ha tudnak segítsenek jogszabályi háttérrel vagy valami konkrét megoldással.
Köszönöm. Pinta

oriontronic # 2013.03.13. 22:45

Jó hogy felhoztad mert ezekre nem gondoltam volna.

Viszont ha nem is 100%-os megoldást de azért némi biztonságot mégiscsak nyújt egy GPS-es nyomkövető is, nem hiszem hogy minden autó tolvaj ilyen jammerrel jár lopni, bár a drágább autóknál már szerintem is valószínű. Úgyhogy nekem a telefonos megoldás még mindig szimpatikus, mégha nem is nyújt akkora biztonságot mint gondoltam volna.

Meg ugye ezzel a hozzáállással azt is mondhatnám hogy minek használjak riasztót, vagy más védelmet ha egyszer bármit ki lehet játszani és el lehet lopni, mindenre megvan a módszer.

oriontronic # 2013.03.13. 15:29

Annyi hogy a telefonos megoldás:

• olcsóbb
  • házilag kivitelezhető
  • többcélú (telefon, baleseti kamera, stb)

hátránya:

• valamennyi szakértelem kell hozzá (feltelepíteni és beállítani pár alkalmazást, szivargyújtóra rákötni egy rejtett kábelt)
  • indításgátlást nem hiszem hogy egyszerűen meg lehet oldani házilag, bár biztos van hozzá leírás

Emez meg:

• egyszerű, nem kell hozzá szakértelem
  • indításgátlás

viszont

• drága
  • másra nem használható
wers # 2013.03.13. 13:10

de hisz létezik egyszerűbb megoldás is, már szinte minden céges autóban van GPS, és bármikor egy számítógépen azollal látható, hol vana jármű, nem kell telefon hozzá.

Ez csak egy példa a netről:
Műholdas autókövetés, helymeghatározás, pozíció lekérdezése:

• az autóba beszerelt műholdas gépjárműkövető berendezés által generált jelzések fogadása
  • Az autó helyzetével és működésével kapcsolatos adatok online, valós idejű lekérdezési és nyomkövetés lehetősége, továbbá menetlevél készítése, sebességdiagram

Indításgátlás:
Az autóba beszerelt, a műholdas gépjármű nyomkövetőtől független kapcsolóval, vagy eszközzel a gyújtás letiltható.
Gépjármű gyújtás nélküli elmozdulásának jelzése
Gépjármű indításának távolról történő letiltása, vagy a tiltás feloldása
Gépjármű pillanatnyi pozíciójának lekérdezése
Diszpécserszolgálat
Az alapszolgáltatás kiterjesztése Európa területére

oriontronic # 2013.03.13. 12:39

Elméletileg lehetséges az utólagos lekövetés is hiszen a cellainformációkat a mobilszolgáltató 1 évig köteles megőrizni, de

• a cellainformáció túl pontatlan egy pontos helymeghatározáshoz (több száz méter vagy km is lehet)
  • a rendőrség tényleg nem veszi a fáradtságot hogy lekérjék majd elemezzék az adatokat
  • hetekbe is telhet mire megkapják

Az okostelefonos GPS-es megoldás szerintem is jobb és sok mindenre fel lehet használni.

• adott időközönként vagy kérésre GPS koordinátákat, hang, képfelvételt készít amit elküld egy e-mail címre vagy egy szerverre.
  • baleseti kameraként, ami videófelvételt készít ha az autó mozgásban van
  • a folyamatos tápellátást is egyszerűen meg lehet oldani szivargyújtóról
  • hagyományos GPS-ként, telefonként...

Rengeteg ilyen alkalmazás van okos telefonra, sok közülük ingyenes.

Mufurc_nagyon # 2013.03.12. 16:58

Kedves fp001!

A mobil utólagos lekövetése nem lehetséges.
A rendőrség nem foglalkozik lopás esetén mobil helyzet beméréssel, esetleg a szolgáltató a rendőrség kérésére;-)
(háromszögelési módszer)
Vásárolható olyan elektronikus eszköz, mely GPS és mobil egyben. A kártya számát felhívva, az Ön által igényelt adatok lekérhetők. Persze ha van térerő és nem kapcsolták ki a készüléket;-)

http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

Iucundus # 2013.03.12. 16:57

A nyomozó hatóság megkeresésére a mobil szolgáltató köteles kiadni az adatokat.Ki is adja, de nem azonnal.

Az általad vázolt "know-how" viszont csak akkor működőképes, ha perceken belül rendelkezel a cellainformációval.

Ddr

fp001 # 2013.03.12. 16:08

Tisztelt hozzáértők!
Érdemes egy autó ellopás ellen a következőképpen védekezni?:
Minden éjszakára egy bekapcsolt működő SIM-kártyával rendelkező mobiltelefont rejtek el a kocsimban.
Ha ellopnák az autóm, a rendőrség be tudja mérni, hogy hol van a telefon, illetve ha azt kikapcsolták akkor azt, hogy merre járt mielőtt kikapcsolták volna?
Az autóm értéke 1.2M Ft. Ez elég nagy értékű tárgy ahhoz, hogy foglalkozzanak egy mobiltelefon bemérésével?
Úgy is kérdezhetném, hogy kapnak a nyomozók "külön engedély"-t 1M Ft ot meghaladó lopáskor arra, hogy mobiltelefon tartózkodási helyet, illetve ha az ki van kapcsolva utolsó mozgási útvonalat bemérjenek?
Köszönöm előre is a válaszokat.

Geri777 # 2012.09.30. 19:47

Üdvözlöm Önöket!

Az autót Kereskedésben vásárolta a cégem Számlával.
Ennek ellenére az autót Nem nekem adják vissza!

A Tisztelt Hatóságot nem érdekli, hogy törvényesen megvásárolta a Cégem ezt az autót.

Ezt anno, törzskönyvel is igazolták, ami közhiteles okirat.

Magyarország én így szeretlek!

Geri777 # 2012.09.28. 16:49

Üdvözlöm Önöket!
Az autót Kereskedésben vette a cégem Szàmlával!
Senkit nem érdekel!!!!!!

ObudaFan # 2012.09.28. 14:14

Ha az eladó kereskedés volt, akkor az ottani vétellel tulajdonjogot lehet szerezni a lopott autón is. Kereskedésen kívüli vétel esetén viszont nem.

Ferenc77 # 2012.09.28. 14:01

Szia Geri!

Hiába van Casco-d, az autó a Te tulajdonodban van (tulajdonjogilag) így nincs mire fizetnie.
Ha a legrosszabb esetben a másik fél kapja vissza az autót, akkor az már polgárjogi ügy, és a jog szerinti 2 db jóhiszemű tulajdonos közül valaki mellett dönt a bíróság. Persze ha egyszer megkapja az autót a román tulaj, akkor már nyerhetsz bármilyen pert, egészben autót nem látsz belőle.
Viszont van egy jogszabály, ami minket véd (én is hasonló cipőben járok - Román lopott autóval)
2003. évi CXXX. tv.51.§ (3 bekezdése):
(3) A tárgy átadása nem sértheti jóhiszemű harmadik személy jogait, és nem veszélyeztetheti a Magyar Köztársaság területén folyamatban lévő büntetőeljárás sikerét.
Ha a románnak adják vissza az autót, akkor azzal sértik a te jogaidat (tulajdonjog), és máris perelheted azt aki úgy döntött, hogy ne Te kapd vissza az autót!

Üdv,
Feri ... aki nem jogász ...

ObudaFan # 2012.09.28. 11:21

Ahhoz látni kellene a biztosítási kötvényt.