Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Gyerek telefonjának elvétele az iskolában?

guba" # e-mail 2013.02.15. 13:21

Nem lopás, de 20 éve sem volt az.

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

kadaj01 # e-mail 2013.02.15. 13:13

Úgy 20 éve bevittem az akkor menő Gameboy-t az iskolába és véletlen kint hagytam az a padon. A tanár meglátta és elvette, mondván év végén visszakapom. Apám majdnem agyvérzést kapott amikor este megtudta, másnap bejött velem reggel az iskolába. Kiderült, hogy a tanár hazavitte a gépet. Igen, ez lopás.

EVSIK #   2013.02.15. 12:19

Nálunk nagyon egyszeren megoldották. Az a tanár, aki nem támogatta, hogy mobil legyen a gyereknél, óra előtt két perccel bejött, összeszedte a telefonokat. Kicsengetés után meg visszaosztotta. Egyszer feltette a kérdést, minek nekünk mobiltelefon, én meg elmondtam, hogy délutánonként és esténként különóráim vannak és így tudok a legegyszerűbben és leggyorsabban egyeztetni a szüleimmel, hogy mikorra jöjjenek értem. Ő ezt tudomásul vette én meg azt vettem tudomásul, hogy ő nem szereti, ha az óráján mobil van nálunk. Én problémázás nélkül minden óra elején kikapcsolva átadtam a telefont, ő meg minden óra végén problémázás nélkül visszaadta. Tiszteltük egymás véleményét és helyzetét, így egy nagyon egyszerű nyer-nyer szituációt tudtunk létrhozni. Nálam nem volt telefon óra közben, anyuékkal délután mégis tudtam beszélni. Még különösebb erőfeszítést sem igényelt senkitől ez a megoldás.

wers #   2013.02.15. 12:17

Egyébként ilyen régen is volt, hogy az iskola szabályozza, mit lehet bevinni, és mit nem.
A tanár is szabályozhatja - ha az nem ellentétes az iskola rendjével - hogy az órán mit követel és tilt meg.
Tehát elveheti, de azzal nem értek egyet, hogy hónapokig magánál tartja. Én a helyes megoldást annak tartom, első figyelmeztetésnél az órán elveszi, és az óra végén visszaadja, a másodiknál magánál tartja, a szülők fogadóórán bemehetnek érte.
Ha ebből sem tanul - a tanuló személyétől függően - további szankciók.

guba" # e-mail 2013.02.15. 12:14

Nem veheti el és nem is fogja elvenni, ha a gyerek nem használja, vagy nem hagyja bekapcsolva. Te sem gondolod, hogy kiforgatja a táskáját, vagy megmotozza a gyereket, ha egyébként semmi oka erre.
Ez egyébként tipikusan az a probléma, amit józan ésszel meg lehet oldani. Namost világosan látszik, hogy te nem ezt a megoldást keresed. Nem lesz ez jó hidd el se neked, se a gyerekednek.

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

wers #   2013.02.15. 12:11

Ha kikapcsolva a táskában lenne a telefon, nem tudná a tanár, hogy nála van. Valahogy csak észre vette.

Genius66 # e-mail 2013.02.15. 12:03

Rafina: nem, nem arról van szó, hogy a gyerek ÓRÁN bekapcsolná a telefonját. Nem. Hanem az, hogy EGYÁLTALÁN nála van telefon.

Ezek szerint egy felnőtt csak úgy elveheti és akár hónapokon keresztül birtokban tarthatja egy gyerek MAGÁNTULAJDONÁT, megakadályozva ezzel pl. a szülővel való napközbeni kapcsolattartását?

Mert a szülők kifejezetten abból a célból adnák a telefont a még nem igazán nagy - mondjuk 10-11 éves -, de már önállóan közlekedő gyerekükkel, hogy a tanítás ELŐTT és UTÁN tudjanak kommunikálni, érdeklődni a gyerek helyzetéről.

Tudom, azelőtt is felnőtt pár generáció mobil nélkül, és egyedül is jártak iskolába, de ha már manapság létezik ez a megnyugtató megoldás, akkor miért ne lehetne használni?

De nem is ez a lényeg, hanem az, ismétlem, hogy egy felnőtt csak úgy elveheti és akár hónapokon keresztül birtokban tarthatja egy gyerek MAGÁNTULAJDONÁT, igazii ok nélkül (mert a gyerek semennyire nem zavarta a tanítást vagy hasonló)?

Sherlock # e-mail 2013.02.15. 10:14

Genius,

inkább a gyakorikérdésekre írd ki, ott téged fognak támogatni. :P

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

kaméleon # e-mail 2013.02.15. 10:07

a szüleim nem győztek elnézést kérni a tanárnénitől,hogy milyen egy hülyegyerekük van,

Csak, hogy a többszempontúság is érvényesüljön :)
az sem mindegy, miért érzi úgy a gyerek, magának kell unaloműző elfoglaltságot találnia az iskolában. Mert ha csak szentbeszéd marad a differenciált oktatás, vagy, ne adj’ Isten, mint néhány helyen, a differenciálást a tanár úgy értelmezi, hogy nem a gyerek, hanem az ő képességeihez és fejlettségi szintjéhez kell az iskolában igazodni, nem csoda, hogy az átlagból le- vagy fölfelé kilógók mással szórakoztatják magukat.
Persze, ott, ahol nem csak a tünetet kezelik (pláne büntetéssel), hanem az okokkal is foglalkoznak, kevesebb az esélye, hogy a tanár döntéseit nem tudják elfogadni.

lajcsó # e-mail 2013.02.15. 09:49

"Szerintem ez szimplán lopás. Akármilyen házirend sem írhatja felül a Btk-t. Jól látom, vagy nem?" Abszolút rosszul látod. A lopás megvalósulása estén az eltulajdonítási szándék végleges, a jelen esetben erről szó sincs (év végén visszakapják a telefont). Az ideiglenes birtokbavétel nem valósít meg lopást.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Egyjogász #   2013.02.15. 09:15

Ebben mi az újdonság? Nálunk is megmondták annó az iskolában, hogy nem lehet játékot bevinni, én bevittem két Matchboxot, a tanárnéni meg elkobozta, az évzárón kaptam vissza.

Az is igaz persze, hogy akkoriban még ez úgy működött, hogy a szüleim nem győztek elnézést kérni a tanárnénitől,hogy milyen egy hülyegyerekük van, aki nem ért a szóból, és nem a tanárnénit akarták feljelenteni....

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.02.15. 08:57

Ez már a sokadik brilliáns jó tanácsod. Aromo személyesen?

www.kbs-ugyved.hu

pappcs # e-mail 2013.02.15. 08:54

Vegye el, te meg kiszámlázod év végén a telefon napi bérleti díját a tanárnak... Nem fizet? mész a közjegyzőhöz... :d Ennyi :D

Rafina67 # e-mail 2013.02.15. 08:18

Kedves Genius66!

Nem jól látod, de még mennyire nem.
A gyerekek az óra közbeni telefonálgatással a tanárt akadályozzák a munkája elvégzésében és egymást akadályozzák a figyelésben.
Szerinted?
Ha egy szülő többszöri felszólításra sem vállalja a gyerekével a konfliktust (nem veszi el a telefonját) akkor kinek kell ezt vállalni?

Szóval ez nem lopás, hanem nevelés.

Minden jót!
R

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.02.15. 07:25

Nem jól látod.

www.kbs-ugyved.hu

Genius66 # e-mail 2013.02.14. 23:55

Tanár néni azzal fenyegetőzik, hogy ha akár csak kikapcsolt(!) telefont meglát egy gyereknél, akkor elveszi, és tanév végéig nem is adja vissza.

Szerintem ez szimplán lopás. Akármilyen házirend sem írhatja felül a Btk-t. Jól látom, vagy nem?