Gyerek telefonjának elvétele az iskolában?


drbjozsef # 2020.09.25. 14:14

zsozso123,,

Egyébként a kormányrendelet szerint az iskola házirendjében kell szabályozni az elvételt. Ha ott az van, hogy elzárják, és csak a nap végén adják vissza, esetleg az, hogy csak a szülőnek adják vissza, akkor az a szabály (bár az oktatási jogok biztosa szerint ez utóbbi aggályos, hogy csak ezért be kell mennie a szülőnek).

De ha nincs írva semmi erről, akkor elvileg (!) a tanóra után vissza kellene adni.
(Az elvétel célja, hogy a tanórán a tananyaggal foglalkozzonn a tanuló megvalósult, továbbiakban nem tartható vissza az eszköz)

drbjozsef # 2020.09.25. 14:10

zsozso123,

Nem.

Ha a házirend előírja, hogy tilos használni, akkor elveheti a tanár, de a nap végén vissza kell adnia.

Szomorú örökös # 2020.09.13. 15:39

petilacus

Facebbok oldalon az edző beírta, csak este kapják meg a gyerekek a telefont, nem elérhetőek, Jogos, megtehető az ilyen?

Szerintem ha az edzést zavarja, akkor miért ne tehetné meg?

Én pl. tudok olyan iskoláról, ahol házirendben alapból meg is tiltották a mobiltelefon bevitelét-használatát az iskolába. Ezek után bármi történik a mobillal az iskolában, a vezetőség joggal hivatkozik a házirendre.

rigoz # 2020.09.13. 06:32

@petilacus: Magánterületen zajló eseményen jogosult a terület tulajdonosa és a rendezvény szervezője előzetesen, írásban meghatározni bizonyos magtartási szabályokat.

Így tárgyi esetben a sportrendezvény tekintetében előzetesen, írásban

Ön és a gyermek is ennek előzetes tudomásul vétele terhével léphet oda be.

Tehát a kérdésre a válasz: Előírható, hogy a rendezvény tartama alatt a gyermek ne használja a telefonját és ez "lead(at)ással" kikényszeríthető.

De a gyermek távozásakor vissza kell adni a telefonját!!

Az ettől eltérő eljárás már büntetőjogi megítélés alá esik, amennyiben a telefon értéke meghaladja a 50.000Ft-ot, egyébként pedig szabálysértési eljárás hatálya alá esik!

Ha ilyen történt, feljelentést tehet a rendőrségen.

petilacus # 2020.09.13. 06:12

Üdvözletem!
Kérdésem az, hogy egy sportedző a gyerek általi mobiltelefonjának használatát megakadályozhatja-e, ha nem a sporttevékenységhez köthető idő van? Tehát utazás, szabadidő, hasonló időkben. Valamint előzetes szülővel egyeztetés hiánya nélkül birtokba tarthatja-e? Idős vagyok, a fiam apukája, és egész nap nem tudom elérni. Facebbok oldalon az edző beírta, csak este kapják meg a gyerekek a telefont, nem elérhetőek, Jogos, megtehető az ilyen? Van-e erre törvényi előírás, amit hivatkozásképp elküldhetek neki?
Köszönöm szépen a választ!
Laci apu.

economist # 2019.08.24. 15:47

A rablás legfőbb ismertetőjele, hogy nem önként adja át az illető a tulajdonát.
A diák átadhatja ÖNKÉNT, de ha nem adja át, akkor nem veheti el a tanár.
Ezt a szituációt meg nem értem, hogy attól, hogy a tanár ígéretet tesz rá, hogy visszaadja, miért adna jogalapot arra, hogy át is kell adni. Ez továbbra is az illető saját döntése.
Ezentúl szerintem nem teheti meg, hogy a tanuló kérésére nem adja vissza a tulajdont azonnali hatállyal, annak ellenére sem, hogy önként nyújtotta át szóban megegyezve, hogy MEGŐRZÉSRE történt. Nem szabhat olyan kitételt, hogy csak XY-nak hajlandó átadni mert ezzel tulajdonképp a sajátjaként rendelekezik a tulajdonnal.
XY-nak meg pláne nem lehet átadni, hogyha az nem az ő tulajdona, hanem a gyereké. Merthogy a gyerek tulajdona akkor sem a szülőé, hogyha az kis-vagy fiatalkorú.

A gond alapvetően, hogy a tanárok saját jogérzékükre támaszkodva kétlábbal tapossák a jogrendszert, a gyereknek pedig nincs lehetőségük, hogy a joguknak érvényt szerezzenek. Az örök bullshit persze, hogy "a fiatalok a jogaikkal tisztában vannak, a kötelességeikkel meg nem". Mintha egyébként az íratlan kötelességek írott jogszabályokat rúghatnának föl.

economist # 2019.08.24. 15:17

"Ne értse félre senki, nem azt vitatom, hogy a tanárnak az órán joga van elvenni a telefont, ha az zavarja az órát, de józan ésszel belátható, hogy a visszaadni alapvetően az óra végén kell,"

Pedig nincs joga hozzá, a házirend hiába foglalja magában, hogyha a tulajdont törvény védi, ami egy magasabb rendű intézmény. Amikor egy tanár a tekintélyével kényszeríti a tulajdona átadására az pont olyan, mintha fegyverrel tette volna. Nagy értékre elkövetett bűncselekmény.
A tanár nevelési eszközei a szóbeli és írásbeli figyelmeztetések. Éljen azokkal, azokat garantálja neki a házirend.
Sajnos nagyon sok tanár bántóan visszaél a tanári tekintéllyel, mert a gyerek nyilván nem fog felségsértés terhe mellett jogalapot követelni.

rigoz # 2019.08.20. 15:11

Érdemben veled értek egyet KBS.

Az igazgató intézkedése, intézkedésének elmulasztása miatt a szülő vagy a nagykorú tanuló a fenntartóhoz, általában a tankerületi központhoz fordulhat.

fekete mamba # 2019.08.20. 12:14

Mellesleg azért-őszintén bízom benne-elég életszerűtlen, hogy ezt egy tanár TÉNYLEG komolyan meg akarná tenni, hogy a szülőnek sem adja vissza fogadóórán.

fekete mamba # 2019.08.20. 12:09

Azért ha a tanár HÓNAPOKIG nem adja vissza a szülőnek sem, akkor azért az az én fogalmaim szerint igen csak kimeríti azt, hogy a tanár sajátjaként rendelkezik azzal a telefonnal. Még nincs gyerekem,de maradjunk abban, hogy a én gyerekem telefonját nem akarná a tanár nekem, mint szülőnek sem visszaadni, akkor VISSZAVENNÉM, jogszerű, vagy jogszerűtlen eszközzel. Pont. Elég durva lenne, ha előbbire nem lenne lehetőség, de nem is hiszem el, hogy ez így lenne. Ne értse félre senki, nem azt vitatom, hogy a tanárnak az órán joga van elvenni a telefont, ha az zavarja az órát, de józan ésszel belátható, hogy a visszaadni alapvetően az óra végén kell, de indokolt esetben is a LEGKÉSŐBBI elfogadható időpontja a visszaadásnak, amikor a szülő bemegy érte, nagykorú tanuló esetén pedig a tanítási nap vége. A topiknyitó viszont azt vetette fel, hogy HÓNAPOKIG magánál tartja, és ezzel abban is megakadályozza egy több tízezer forintos tárgy tulajdonosát, hogy OTTHON használja a saját tulajdonát. Nem tudom, hogy ez pontosan minek minősül, sikkaszásnak, vagy sérelemdíjas polgári ügynek, esetleg a KLIK-nél lenne érdemes balhézni ilyen esetben, de nem hiszem el, hogy jogszerű lenne ilyen eljárás egy tanár részéről. Ha az, akkor a jog, mint olyan, annyit is ér...

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.19. 08:20

Sikkasztást bármely ingó dologra el lehet követni. (Más kérdés, hogy ez közel nincs hozzá. Kár volt a témát felhúzni.)

rigoz # 2019.08.19. 07:39

Sikkasztás pénzzel vagy készpénz-helyettesítő eszközzel követhető el, telefonnal nem.

fekete mamba # 2019.08.18. 16:37

Nem lehet, hogy ez inkább sikkasztás?

rigoz # 2019.02.15. 20:02

@efi99: Két telefont? Hátha az egyiket elhagyja? Ugyanmár...

@wers: Ha ügyes a gyerek, akkor nem veszi(k) észre.

efi99 # 2019.02.15. 19:48

Ha észreveszi amúgy is, akkor ugye felmerül a kérdés, hogy minek is előre elszedni...?

wers # 2019.02.15. 18:02

Ez igen csudijó megoldásnak tűnik. Szerinted a tanár belefeledkezve az óraadásba nem fogja észre venni, hogy a kölök nyomkod egy telőt?

efi99 # 2019.02.15. 17:55

Lenti esetek lekerülése végett kell 2 telefont az iskolába vinni. Abból aztán azt leadni, amit apu 6 éve vedlett le és már nem működik...
Problem solved.

wers # 2019.02.13. 06:25

Azért beláthatjuk, nem egyszerű a gyerekek élete. Nehéz az iskolatáska. Nem csak hat éve. Végülis nem lenne olyan rossz hely az az iskola, ha a tanárok nem zavarnának bele a szórakozásba.

Szomorú örökös # 2019.02.12. 16:40

Tempizet

Ha úgy gondolod, hogy jó ötlet volt egy közel 6 éves hozzászólásra válaszolni, akkor minket nem zavar ám! :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.12. 16:26

Mondta dr. Kovács III. János főtörzsőrmester...

Tempizet # 2019.02.12. 15:53

Kedves Rafina67 A Tegnapi nap folyamán Volt a Rendőrségen Értekezlet akinek bármi kérdése volt az elmehetett és választ is kapott rá ugyan így én magam is! Az én telefonomat elvették bennt akarták tartani 1 hétig és a rendőrségen rákérdeztem és azt a választ kaptam hogy ez lopásnak minősül ugyan is éjjszakára nem tarthatja benn egy tanár sem!

Rafina67 # 2013.02.15. 21:06

Kedves Genius66!

Ahhoz gratulálok, hogy a legaktívabb topikot te indítottad az elmúlt napokban.
Azon meg csodálkozom, hogy ezen a kérdésen bárki is leáll veled vitatkozni.

Minden jót!
R

kaméleon # 2013.02.15. 19:38

Kedves Genius, az utóbbi 2 (ill. talán a vigyorral 3) :)) szerencsétlen megnyilvánulást hagyd figyelmen kívül. Ha vki aktuális kedvében a segítségnyújtást a gúnyolódással keveri össze, nem érdemes foglalkozni vele akkor sem, ha némi igazság van az epés megjegyzéseik mögött.
(Jópofa dolog joghallgatóként felróni a valami miatt már egyébként is felhúzott laikusnak, hogy mije nem köszönget a „tételes jognak”, bár, ha már billentyűt ragadsz és pötyögsz, nem tartana tovább a megoldásra rávezetni sem.)

Szóval, Genius66, ha sikerült kicsit higgadnod, és ha egy szintén laikustól elfogadod, a lényeg: hiába érzed úgy, hogy ha a gyerektől a suliban elvesznek valamit és átmenetileg megakadályozzák a használatában (egyébként, nem valószínű, hogy tényleg nem adnák vissza a nap végén, de legalább a szülőnek), de a tulajdonosa továbbra is a gyerek maradt, és a tanár nem is szándékozott azt saját magának megtartani, hiszen tudod hol van, és tudod, hogy visszakaphatod, akkor nem történt „jogtalan eltulajdonítás”. Tehát, nem is írták felül a Btk-t.

Ahhoz, hogy ezeket a fogalmakat így használd, és ezek alapján mindenféle vádakat fogalmazz meg, ismerned kell, hogyan határozza meg azokat jog. Csak keress rá akár a neten és alaposan gondold át. Akkor látod majd, hogy a jogászok által rád zuttyantott fogalmak valóban nem egyeznek azzal, amit laikusként gondolsz.

szakvizsgázó1217 # 2013.02.15. 18:59

:))

ius latratus # 2013.02.15. 17:51

Tegnap voltam színházban.
A tetvedék ruhatáros előbb eltulajdonította a kabátomat. Joga volt hozzá, a jegyvásárlással elfogadtam a színház belső rendjét. (ja, s a mobil is leadandó...) Ezekkel simán felülírta a btk-t.
A másik tetvedék meg elvette (e l v e t t e !) a jegyem, s beletépett.
Még nem tudja, hogy:
1.) rongálásért feljelentem,
2.) garázdaságért is, mert én láttam, hogy sokan meg is botránkoztak.

Ha mindez nem jön össze, majd a TASZ segít.

Genius66

Fordulj hozzájuk, meglásd: ha valakik, ők átérzik a tanulók jogait.