Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Gyerek telefonjának elvétele az iskolában?

economist # e-mail 2019.08.24. 17:47

A rablás legfőbb ismertetőjele, hogy nem önként adja át az illető a tulajdonát.
A diák átadhatja ÖNKÉNT, de ha nem adja át, akkor nem veheti el a tanár.
Ezt a szituációt meg nem értem, hogy attól, hogy a tanár ígéretet tesz rá, hogy visszaadja, miért adna jogalapot arra, hogy át is kell adni. Ez továbbra is az illető saját döntése.
Ezentúl szerintem nem teheti meg, hogy a tanuló kérésére nem adja vissza a tulajdont azonnali hatállyal, annak ellenére sem, hogy önként nyújtotta át szóban megegyezve, hogy MEGŐRZÉSRE történt. Nem szabhat olyan kitételt, hogy csak XY-nak hajlandó átadni mert ezzel tulajdonképp a sajátjaként rendelekezik a tulajdonnal.
XY-nak meg pláne nem lehet átadni, hogyha az nem az ő tulajdona, hanem a gyereké. Merthogy a gyerek tulajdona akkor sem a szülőé, hogyha az kis-vagy fiatalkorú.

A gond alapvetően, hogy a tanárok saját jogérzékükre támaszkodva kétlábbal tapossák a jogrendszert, a gyereknek pedig nincs lehetőségük, hogy a joguknak érvényt szerezzenek. Az örök bullshit persze, hogy "a fiatalok a jogaikkal tisztában vannak, a kötelességeikkel meg nem". Mintha egyébként az íratlan kötelességek írott jogszabályokat rúghatnának föl.

economist # e-mail 2019.08.24. 17:17

"Ne értse félre senki, nem azt vitatom, hogy a tanárnak az órán joga van elvenni a telefont, ha az zavarja az órát, de józan ésszel belátható, hogy a visszaadni alapvetően az óra végén kell,"

Pedig nincs joga hozzá, a házirend hiába foglalja magában, hogyha a tulajdont törvény védi, ami egy magasabb rendű intézmény. Amikor egy tanár a tekintélyével kényszeríti a tulajdona átadására az pont olyan, mintha fegyverrel tette volna. Nagy értékre elkövetett bűncselekmény.
A tanár nevelési eszközei a szóbeli és írásbeli figyelmeztetések. Éljen azokkal, azokat garantálja neki a házirend.
Sajnos nagyon sok tanár bántóan visszaél a tanári tekintéllyel, mert a gyerek nyilván nem fog felségsértés terhe mellett jogalapot követelni.

rigoz # e-mail 2019.08.20. 17:11

Érdemben veled értek egyet KBS.

Az igazgató intézkedése, intézkedésének elmulasztása miatt a szülő vagy a nagykorú tanuló a fenntartóhoz, általában a tankerületi központhoz fordulhat.

fekete mamba # e-mail 2019.08.20. 14:14

Mellesleg azért-őszintén bízom benne-elég életszerűtlen, hogy ezt egy tanár TÉNYLEG komolyan meg akarná tenni, hogy a szülőnek sem adja vissza fogadóórán.

fekete mamba # e-mail 2019.08.20. 14:09

Azért ha a tanár HÓNAPOKIG nem adja vissza a szülőnek sem, akkor azért az az én fogalmaim szerint igen csak kimeríti azt, hogy a tanár sajátjaként rendelkezik azzal a telefonnal. Még nincs gyerekem,de maradjunk abban, hogy a én gyerekem telefonját nem akarná a tanár nekem, mint szülőnek sem visszaadni, akkor VISSZAVENNÉM, jogszerű, vagy jogszerűtlen eszközzel. Pont. Elég durva lenne, ha előbbire nem lenne lehetőség, de nem is hiszem el, hogy ez így lenne. Ne értse félre senki, nem azt vitatom, hogy a tanárnak az órán joga van elvenni a telefont, ha az zavarja az órát, de józan ésszel belátható, hogy a visszaadni alapvetően az óra végén kell, de indokolt esetben is a LEGKÉSŐBBI elfogadható időpontja a visszaadásnak, amikor a szülő bemegy érte, nagykorú tanuló esetén pedig a tanítási nap vége. A topiknyitó viszont azt vetette fel, hogy HÓNAPOKIG magánál tartja, és ezzel abban is megakadályozza egy több tízezer forintos tárgy tulajdonosát, hogy OTTHON használja a saját tulajdonát. Nem tudom, hogy ez pontosan minek minősül, sikkaszásnak, vagy sérelemdíjas polgári ügynek, esetleg a KLIK-nél lenne érdemes balhézni ilyen esetben, de nem hiszem el, hogy jogszerű lenne ilyen eljárás egy tanár részéről. Ha az, akkor a jog, mint olyan, annyit is ér...

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.19. 10:20

Sikkasztást bármely ingó dologra el lehet követni. (Más kérdés, hogy ez közel nincs hozzá. Kár volt a témát felhúzni.)

www.kbs-ugyved.hu

rigoz # e-mail 2019.08.19. 09:39

Sikkasztás pénzzel vagy készpénz-helyettesítő eszközzel követhető el, telefonnal nem.

fekete mamba # e-mail 2019.08.18. 18:37

Nem lehet, hogy ez inkább sikkasztás?

rigoz # e-mail 2019.02.15. 21:02

@efi99: Két telefont? Hátha az egyiket elhagyja? Ugyanmár...

@wers: Ha ügyes a gyerek, akkor nem veszi(k) észre.

efi99 # e-mail 2019.02.15. 20:48

Ha észreveszi amúgy is, akkor ugye felmerül a kérdés, hogy minek is előre elszedni...?

wers # e-mail 2019.02.15. 19:02

Ez igen csudijó megoldásnak tűnik. Szerinted a tanár belefeledkezve az óraadásba nem fogja észre venni, hogy a kölök nyomkod egy telőt?

efi99 # e-mail 2019.02.15. 18:55

Lenti esetek lekerülése végett kell 2 telefont az iskolába vinni. Abból aztán azt leadni, amit apu 6 éve vedlett le és már nem működik...
Problem solved.

wers # e-mail 2019.02.13. 07:25

Azért beláthatjuk, nem egyszerű a gyerekek élete. Nehéz az iskolatáska. Nem csak hat éve. Végülis nem lenne olyan rossz hely az az iskola, ha a tanárok nem zavarnának bele a szórakozásba.

Szomorú örökös #   2019.02.12. 17:40

Tempizet

Ha úgy gondolod, hogy jó ötlet volt egy közel 6 éves hozzászólásra válaszolni, akkor minket nem zavar ám! :-)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.02.12. 17:26

Mondta dr. Kovács III. János főtörzsőrmester...

www.kbs-ugyved.hu

Tempizet # e-mail 2019.02.12. 16:53

Kedves Rafina67 A Tegnapi nap folyamán Volt a Rendőrségen Értekezlet akinek bármi kérdése volt az elmehetett és választ is kapott rá ugyan így én magam is! Az én telefonomat elvették bennt akarták tartani 1 hétig és a rendőrségen rákérdeztem és azt a választ kaptam hogy ez lopásnak minősül ugyan is éjjszakára nem tarthatja benn egy tanár sem!

Rafina67 # e-mail 2013.02.15. 22:06

Kedves Genius66!

Ahhoz gratulálok, hogy a legaktívabb topikot te indítottad az elmúlt napokban.
Azon meg csodálkozom, hogy ezen a kérdésen bárki is leáll veled vitatkozni.

Minden jót!
R

kaméleon # e-mail 2013.02.15. 20:38

Kedves Genius, az utóbbi 2 (ill. talán a vigyorral 3) :)) szerencsétlen megnyilvánulást hagyd figyelmen kívül. Ha vki aktuális kedvében a segítségnyújtást a gúnyolódással keveri össze, nem érdemes foglalkozni vele akkor sem, ha némi igazság van az epés megjegyzéseik mögött.
(Jópofa dolog joghallgatóként felróni a valami miatt már egyébként is felhúzott laikusnak, hogy mije nem köszönget a „tételes jognak”, bár, ha már billentyűt ragadsz és pötyögsz, nem tartana tovább a megoldásra rávezetni sem.)

Szóval, Genius66, ha sikerült kicsit higgadnod, és ha egy szintén laikustól elfogadod, a lényeg: hiába érzed úgy, hogy ha a gyerektől a suliban elvesznek valamit és átmenetileg megakadályozzák a használatában (egyébként, nem valószínű, hogy tényleg nem adnák vissza a nap végén, de legalább a szülőnek), de a tulajdonosa továbbra is a gyerek maradt, és a tanár nem is szándékozott azt saját magának megtartani, hiszen tudod hol van, és tudod, hogy visszakaphatod, akkor nem történt „jogtalan eltulajdonítás”. Tehát, nem is írták felül a Btk-t.

Ahhoz, hogy ezeket a fogalmakat így használd, és ezek alapján mindenféle vádakat fogalmazz meg, ismerned kell, hogyan határozza meg azokat jog. Csak keress rá akár a neten és alaposan gondold át. Akkor látod majd, hogy a jogászok által rád zuttyantott fogalmak valóban nem egyeznek azzal, amit laikusként gondolsz.

szakvizsgázó1217 # e-mail 2013.02.15. 19:59

:))

ius latratus # e-mail 2013.02.15. 18:51

Tegnap voltam színházban.
A tetvedék ruhatáros előbb eltulajdonította a kabátomat. Joga volt hozzá, a jegyvásárlással elfogadtam a színház belső rendjét. (ja, s a mobil is leadandó...) Ezekkel simán felülírta a btk-t.
A másik tetvedék meg elvette (e l v e t t e !) a jegyem, s beletépett.
Még nem tudja, hogy:
1.) rongálásért feljelentem,
2.) garázdaságért is, mert én láttam, hogy sokan meg is botránkoztak.

Ha mindez nem jön össze, majd a TASZ segít.

Genius66

Fordulj hozzájuk, meglásd: ha valakik, ők átérzik a tanulók jogait.

Sherlock # e-mail 2013.02.15. 16:44

Jelen esetben a jogérzéked nincs köszönőviszonyban a tételes joggal, laikusként négy jogász álláspontjával vitatkozhatsz, csak nincs értelme.

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

Genius66 # e-mail 2013.02.15. 16:40

guba: a tanár igenis eltulajdonítja a gyerektől a telefont. És jogtalanul, hiszen nem az övé. Pont ez a probléma. Egy iskolai házirend felülírhatja a BTK-t?

Anyacuka # e-mail 2013.02.15. 13:33

Az én gyerekemtől is vettek el általános iskolában telefont, a szülőnek be kellett menni, az iskolai páncélszekrényben volt, amint a szülő érte ment visszaadták(és jegyzőkönyv is volt az elvételről,visszaadásról)
nem az a baj,ha van a gyerekeknél 1 kikapcsolt telefon,hanem az,ha zavarják a tanítást

hazafelé nekem is szól a gyerekem, néha szünetben is küld 1 sms-t, de óra alatti telefonálgatás vagy játszogatásért én is megbüntetném az iskolai büntetés mellé

guba" # e-mail 2013.02.15. 13:31

316. § (1) Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el.

Hiányzik a jogtalan eltulajdonítás célzata.

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

kadaj01 # e-mail 2013.02.15. 13:24

Már hogyne lenne?